MALAGA BAR – lähempänä kuin arvaatkaan
Malaga Bar tarjoaa hyvää ruokaa, juomaa ja ilonpitoa!
Hyppää ratikkaan 9 Helsingin rautatieaseman pysäkillä ja köröttele reilut 10 minuuttia Jätkäsaaren suuntaan. Astu ulos Tyynenmerenkadulla Huutokonttorin pysäkillä ja kävele muutama minuutti Välimerenkatua, kunnes näet rakenteilla olevien talojen takana punaruskean talon, jonka katolla lukee kellankultaisin kirjaimin Jallukka. Suuntaa sitä kohti. Olet pian perillä Malaga Barissa, Malagankatu 3:ssa.
Sananlaskukin sanoo, ettei kannata lähteä merta edemmäs kalaan, vaikkapa sinne Espanjan Málagaan. Ravintoloitsija Stiina Kuisman Malaga Barissa saa varmasti yhtä välimerellistä ruokaa kuin Välimeren maissa konsaan. Mutta siihen palaamme hieman myöhemmin.
Malaga Bar sijaitsee talossa nimeltä Jallukka, jonka asunnoista 25 omistaa Elävän musiikin säätiö Elmu. Malagankadun puoleista siipeä asuttavat siis Elmun vuokralaiset, musiikkialalla toimivat ammattilaiset.
Kun yhdistää ajatuksissaan muilla taiteenaloilla toimivien asuintalon, Töölön Lallukan ja mm. muusikoidenkin rakastaman viihdejuoman, Jaloviinan, niin Jallukkahan siitä syntyy. Jopa niin pitkälle nimiassosiaatio on viety, että talon suunnitellut arkkitehtitoimisto Talli Oy ja arkkitehti Pia Ilonen valitsivat talon julkisivun seinämateriaaliksi säätä kestävän teräksen, cortenin, joka saa ajan myötä ruskeanoranssin, ruosteen (Jaloviinan) värin.
Monissa Jätkäsaaren rakennetuissa, ja rakenteilla olevissa, taloissa on alakerrassa myös liiketilaa, joihin kantakaupungin kivijalkamyymälöiden tapaan on tavoitteena saada monenlaista yritystoimintaa. Jallukassa katutasoon oli mietitty ravintola ja Stiina Kuismaa pyydettiin ravintoloitsijaksi.
Kolmen vuosikymmenen ravintola-alan kokemuksella Stiina haistoi Jätkäsaaren mahdollisuudet. Idearikkaan yrittäjän käsissä stadilaisten suosikeiksi nousivat 90-luvun alkupuolelta lähtien mm. Bar, Bahia, Ysibaari ja Tori… ja nyt samaa, rennon kaupunkilaista tyyliä edustava Malaga Bar, jossa Stiinan partnereina ovat mainosalan huippuosaaja Päivi Topinoja-Aranko ja talousalan kokenut ammattilainen Juha Impola.
Malaga on ollut nyt auki pari kuukautta, kysytäänpä ravintoloitsijalta heti alkuunsa mitkä ovat fiilikset tällä hetkellä.
─ Kiitos, ihan hyvät fiilikset. Alku olin hieman stressaavaa, koska pääsimme avaamaan noin kuukauden myöhässä ravintolatilan valmistumisen takia. Onneksi talon toinen omistaja, Y-Säätiö sekä Jallukan asukkaat, ovat tulleet hienosti vastaan keittiön ja varastotilojen kapasiteettia parannettaessa. Ilman heitä emme olisi saaneet toimintaamme näin sujuvasti käyntiin. Ensimmäisiin viikkoihin kuuluu ihan positiivisessakin mielessä pientä stressiä, joka alkaa jo hellittää, etenkin kun asiakkaat alkavat myös vähitellen löytää meidät. Uskon että kesän aikana saamme arkemme toimivaksi ja syyskuussa olemme valmiina aloittamaan syyskauden täydessä tikissä. Terassi on jo nyt auki, mutta siihen odotamme vielä lasitusta tuulisuojaksi.
Ravintolan sisustus, Stiinan käsialaa, on pelkistettyä, mikä lisää suorakaiteen muotoisen, korkean salin avaruuden ja ilmavuuden tunnetta suurten ikkunoiden ohella. Harmaata pöydän pinnoissa, terästä ja mustaa tuoleissa. Modernissa kivijalassa päivä pääsee paistamaan sisään. Kapean ikkunasivuston edessä on kodikkaanoloinen nurkkaus: keltainen pöytä ja sohvapenkki tyynyineen. Pitkällä ikkunaseinällä on rivistö pöytiä ja keskellä salia korkea, yhteisöpöytä suuremmallekin joukolle. Malagassa on 55 asiakaspaikkaa ja tiensä sinne ovat löytäneet jo muutkin kuin talon asukkaat tai jätkäsaarelaiset yleensä.
─ Tänne on esimerkiksi Ruoholahdesta todella lyhyt matka vaikka jalkaisin. Malaga Barin vieressä on ratikka 8:n päätepysäkki, joten sillä pääsee tänne Ruoholahden, Töölön ja Kallion suunnasta todella kätevästi. Sitä paitsi elokuusta alkaen ratikka 9 keskustasta alkaa kulkea Välimerenkatua ja pysähtyy vielä lähempänä Malagankatua kuin nyt, Stina selvittää.
Kuinka Malagan määrittelisi? Bistro, baari, kulmakuppila, korttelikapakka? Ehkäpä vähän sitä kaikkea. Malagassa ruoka kulkee juoman rinnalla. Ja muusikkojen talossa kun ollaan, musiikki täydentää pakettia viikonloppuisin: DJ vetoisesti nyt, livenä kenties jatkossa. Ainakin luvassa on kiinnostavia esiintyjiä Art Goes Kapakan yhteydessä elokuussa, jolloin talon muusikot ja taiteilijat esiintyvät Malaga Barissa. Akustiikka on musiikkia varten kohdallaan yhteistyössä Genelecin kanssa. Ja olettaisi, ettei muusikoiden talossa kukaan pidä musiikin ääniä häiriötekijöinä.
Välimerellisiä makuja ja jallulihapullia
Mistä Malaga Bar on saanut hassun nimensä? Malaga Barin nimen takana ei ole nimikaimansa Espanjassa, vaan sen osoite Jätkäsaaressa. Stiina on aikaisemminkin suosinut yksinkertaisuutta nimikysymyksissä: Bar No 9 eli Ysibaari sijaitsi Uudenmaankadulla numerossa 9 ja Tori sijaitsi Fredrikintorin laidalla. Olipa nimen etymologia mikä tahansa, Malagassa tarjoillaan välimerelliseen makumaailmaan vivahtavaa, maukasta ja värikästä ruokaa.
Arkipäivinä lounasta saa kympillä. Päivittäin vaihtuvasti kasvista, kalaa ja lihaa tyyliin: portobellosieni-nuudelit ja kookosjugurttia, lohiceviche ja avocadoquinoasalaattia tai joskus ihan kotoisasti karjalanpaistia ja muusia. Tarjolla on lisäksi aina yksi tuorepasta-annos, jota saa myös iltaisin Lammasbolognesen muodossa. Lounaaseen sisältyy talon leipää ja Holmenin kahvipaahtimon kahvia.
Lounaan jälkeen ja iltaisin tarjolla on pientä ja vähän suurempaakin syötävää 13 - 30 eurolla. Mm. pizzettaa, joka pieni spelttipohjainen pizzapiiras; Stiinan oma ranskalaishenkinen versio pizzasta, täytteinä tomaattia ja sardellia, pekonia tai sieniä, siveltynä Dijon-sinapilla. Tai kalaa ja äyriäisiä sisältävää Välimeren keittoa (ei bouillabaissea), jonka veget saavat savutofulla ryyditettynä. Puhumattakaan jallulihapullista muusin kera, joka on Malagan, ja Stiinan, signature-annos. Tätä herkkua saa myös lounaalla 15 euron hintaan. Ruokahinnoittelun voi todeta olevan vähintäänkin maltillinen.
Saakos täältä sitten sitä Jaloviinaa? No varmasti saa. Vilkaisu ravintolasalin peräseinälle vahvistaa juomavalikoiman monipuolisuuden: siellä komeilee koko seinän leveydeltä pullorivistöjä.
─ Halusin hyllyt täyteen hyvää viinaa. Sieltä löytyy Jallun lisäksi kaikki tarpeellinen, mm. trendikkäitä suomalaisjuomia kuten Napue-giniä. Lisäksi viini- ja olutvalikoimamme on laaja. Tavarantoimittajani kanssa naureskelimme, että kappas mikä sattuma, että Malagan viineistä aika suuri osa on espanjalaisia. Myös juomien hinnoittelussa pysymme kohtuudessa. Talon viini maksaa 20 euroa pullo eikä tarjolla ole mitä tahansa viiniä. Tällä hetkellä talon puna- ja valkoviini sekä cava tulevat katalonialaisesta Pereladan viinitalosta.
Rentoa palvelua ja tunnelmaa
─ Kun avasimme, ajattelin itse myös kokata, mutta tuli aika pian lähtöpassit keittiöstä. Siellä hommat hoitaa Joni, luottokokkini aikaisemmista ravintoloistani. Sitä paitsi Malagan keittiöön ei mahdu montaa kokkia, Stiina toteaa huokaisten.
Huokauksen selittää fakta, että keittiötila on yksinkertaisesti liian pieni.
─ Kun ei ole voinut suunnitteluvaiheessa vaikuttaa tilaratkaisuihin, olemassa olevaan on sopeuduttava. Jääkaappi löysi paikkansa siivouskaapista ja rappukäytävään saatiin varastotilaa. Ratkaisut tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä terveystarkastusviranomaisten kanssa. Ruokalistaa ideoidaan yhdessä tiimin kanssa ja keittiön resurssien mukaan. Käytämme paljon kasviksia ja yrttejä ja lihan meille toimittava Votkin valmistaa meille mm. oman kastikepohjan, jota täällä ei ole tilaa keitellä. Pienyrittäjänä teen yhteistyötä muiden samanmielisten kanssa. Mm. pizzettan pohjassa käytämme luomuspelttijauhoja, jotka tulevat Birkkalan tilalta Suomusjärveltä.
Malagassa asiakas tuskin huomaa keittiön pienuutta, kuin ehkä siinä että Jonin voi nähdä kokkaamassa avokeittiössä ihan lähietäisyydeltä. Ruokaa kun ei tehdä pelkästään teknologialla, vaan ammattitaidolla ja suurella sydämellä, kuten tässä minikeittiössä.
Stiinan ja Jonin lisäksi Malagassa työskentelevät Billy, Karo ja Alexander. Täältä on turha etsiä hienostelevaa pönötystä: tiimi haluaa saada asiakkaat tuntemaan olonsa rennoksi, viihtymään ja kokemaan mutkattomia ja rehellisiä makunautintoja sekä lautasella että lasissa. Rennossa ilmapiirissä on helppo hengittää. Tuntuu, että Jallukan talon alakerrassa eletään aidoimmillaan jätkäsaarelaista yhteisöllisyyttä: tänne ovat kaikki tervetulleita, nuoret ja vanhat läheltä ja kaukaa.
Jätkäsaaren monimuotoisuus on kiinnostavaa
Jätkäsaari on osa Helsingin eteläkärkeen nousevaa merellisestä Länsisatama- kaupunginosaa, jonka monimuotoisuudessa yhdistyvät kaupunkimainen katukuva ja sataman karheus. Länsisataman alueeseen kuuluvat myös jo rakennettu Ruoholahti, Salmisaari ja Eiranranta. Myöhemmin asuinalueeksi muuttuvat lisäksi Telakkaranta ja Hernesaari.
Jätkäsaaressa sijaitsi vielä muutamia vuosia sitten maamme suurin konttisatama. Rahtilaivat toivat meille tavaraa maailmalta ja veivät meiltä tavaraa maailmalle. Konttisatama sai väistyä kaupunkialueelta kauemmaksi Vuosaareen, vain Tallinnaan suuntautuvien laivojen matkustajasatama jäi Jätkäsaareen. Tänä päivä alue on edelleen kasvava, nyt jo tuhansien ihmisten asuinalue, työpaikkojen ja palveluiden kaupunginosa. Kun rakennustytöt kaupunginosassa on saatettu loppuun, asukasmäärä on melkein 20 000 ja työpaikkojen määrä noin 6000.
Historia satama-alueena näkyy hauskasti katujen nimistössä: täällä voi matkata Välimereltä Tyynellemerelle, poiketa mm. Hondurasissa, Riossa, Kap Hornissa, Suezilla, Hampurissa tai Livornossa, ja ennen kaikkea Malagassa. Kaupunginosaa tulevaisuudessa halkova puistoaluekin on saanut nimekseen Hyväntoivon puisto.
Stiina Kuisma on osin yllättynyt ja innoissaan Jätkäsaaren tunnelmasta ja sen mahdollisuuksista. Kaupunginosa kasvaa kasvamistaan, mutta sinne näyttäisi jo nyt syntyneen omanlaista yhteisöllisyyttä mm. Jallukan tapaisten ryhmärakentamishankkeiden ansiosta. Oman kaupunginosan kehittymistä seurataan tiiviisti ja oman talonyhtiön asioista ja asukastoiminnasta ollaan kiinnostuneita.
─ Toivottavasti saamme tänne lisää pienyrittäjiä talojen kivijalkoihin. Asiakaspotentiaaliahan täällä riittää kaikille. Itsekin katsastelen kaiken aikaa toista sopivaa tilaa, johon haluan perustaa leipomon ja kahvilan sen kylkeen, Stiina paljastaa.
Jätkäsaaresta on kehittymässä tunnelmaltaan kantakaupunkimainen, tiivis yhteisö. Kapeat kadut ja suojaisat, tiiviit asuinkorttelit muistuttavat Välimeren pikkukaupunkien tunnelmaa. Vielä toistaiseksi rakennustyöt hieman häiritsevät tuon idyllin toteutumista, mutta Malagankatu 3:ssa kannattaa ehdottomasti käydä.
Heinäkuussa ravintola aukeaa poikkeuksellisesti vasta kello 12.00. Keittiö on auki joka päivä kello 21.30 asti ja ravintola sulkeutuu maanantaista torstaihin kello 23.00. Sen sijaan perjantaisin ja lauantaisin siellä rokataan aamuun, kello 02.00 asti.
─ Niin ja Malaga Barin Cateringpalvelu tarjoaa myös raikasta otetta juhliin ja yksityistilaisuuksiin. Kannattaa kysyä tarjousta ja ainahan voi järjestää omat juhlat myös Malaga Barissa. Meitä voi seurata Facebookissa, Instagramissa sekä katsoa uutisemme www.malagabar.fi. Mottomme on: Hyvää ruokaa ja ilonpitoa! Tervetuloa, toivottavat Stiina ja kumppanit.
Malaga Bar
Malagankatu 3, 00220 Helsinki, Jätkäsaari
puh. 040 4817720
Teksti: Sirpa Lauttamus-Ahola
Kuvat: Riitta Sourander
Julkaistu 7/2017