Trendikkäät Aasian maut saavat Plan B!:stä luottokumppanin

aasialaiset ruoat ja viini

Aasialaiset ruoat ja viini ei perinteisesti kuulu yhteen, mutta näillä vinkeillä osaat valita vaativillekin mauille sopivan viiniparin

Aasialainen ruoka voi olla mitä tahansa muhevista intialaisista curryista Vietnamin raikkaisiin makuihin tai aromaattiseen thairuokaan, jossa ei chiliä säästellä. Laajan maanosan rikas ruokakulttuuri on kehittynyt höyryävissä katukeittiöissä ja oppinut käyttämään taidokkaasti tropiikin hedelmiä ja mausteita.

Aasian makujen moninaisuutta yhdistää tasapaino, joka muodostuu tulisen, suolaisen, makean ja happaman sekä umamin yhdistelmästä. Lisäksi itämaiseen ruokafilosofiaan kuuluu usein annosten jakaminen, ja pöydät täyttyvät monista pienistä ruoista, joita maistellaan yhdessä.

Sen sijaan viinit eivät aasialaiseen ruokapöytään perinteisesti kuulu, joten niiden yhdistäminen värien, makujen ja tuoksujen ilotulitukseen voi olla kotikokille haaste. Herkät, kevyet ja kuivat valkoviinit hukkuvat helposti aromien runsauteen, kun taas tuhdit ja voimakkaan tanniiniset punaviinit latistuvat helposti ja muuttuvat karvaiksi.

Ratkaisu yhdistämiseen löytyy jälleen kerran tasapainosta — keskitäyteläiset, hedelmäisen hapokkuuden ja suhteellisen makeuden kannattelemat viinit sopivat parhaiten aasialaiseen ruokapöytään. Usein näitä viinejä kannattaa etsiä uuden maailman tuottajilta, ja varsinkin australialaisilla on lyödä pöytään myös herkullisien raikkaita, trooppisen hersyviä aromeja, jotka myötäilevät aasialaista makumaailmaa. Erityisen varma valinta rentoon iltaan aasialaisten makujen ja hyvien ystävien parissa on Plan B! — paljon kehuja kerännyt, innovatiivinen viinitalo Länsi-Australiasta.

Plan B! kasvattaa rypäleitä useilla tarhoilla, jotka levittäytyvät laajalle Länsi-Australian parhaille viinialueille, Margaret Riverille rannikolla ja Great Southernille sisämaassa. Näin eri lajikkeille saadaan optimaaliset kasvuolosuhteet. Viineissä yhdistyvät talon filosofian mukaisesti mutkattoman nautittava juotavuus, gastronominen monipuolisuus ja erinomainen hinta-laatusuhde.

Suositukset

Plan B Sauvignon Blanc

Plan B Sauvignon Blanc

Trooppisen raikas Plan B! Sauvignon Blanc rakastaa meren antimia

Plan B! Sauvignon Blancista on tehty tyylikäs ruokaviini. Yleensä rypäleeltä on totuttu odottamaan herukkaisuutta ja ruohoisuutta, mutta Plan B!:n viinissä on makuspektristä nostettu esiin trooppisten hedelmien aromeita. Myös tynnyrikypsytystä vanhassa tammessa on käytetty pehmentämään rapsakkaa hapokkuutta. Siksi viini on erinomainen valinta mereneläville, kuten simpukoille ja katkaravuille. Se sopii oivallisesti myös valkoiselle kalalle.

Inkivääri, chili, kookos ja korianteri rimmaavat mukavasti viinin hedelmäisyyteen. Sen seurana aasialaisittain maustetut äyriäiset ja myös kana- ja kalaruoat ovat elementissään.


14,68€
Plan B Off Dry Riesling

Plan B Off Dry Riesling

Plan B! Riesling on viini suussa sulaville susheille ja Vietnamin viettelyksille

Margaret Riveria ympäröi Intian valtameri, joka pitää lämpötilan viileänä. Seutu sopii varsinkin Rieslingin tuotantoon. Plan B! Oli ensimmäinen tuottaja, joka alkoi tehdä siellä puolikuivaa, kabinett-tyylistä Rieslingiä. Siitä tuli talon myydyin valkoviini, eikä vähiten siksi, että suosio kasvoi samaa tahtia japanilaisen keittiön maailmanvalloituksen kanssa — viini nimittäin toimii hienosti sushin ja sashimin keralla.

Monipuolinen Plan B! Riesling yhdistyy kuitenkin upeasti myös aasialaisen keittiön makean yrttisiin ja voimakkaan chilisiinkin makuihin. Esimerkiksi umamisen uhkea ja varsin trendikäs vietnamilainen Pho-keitto saa hienon makuparin Rieslingin raikkaudesta. Jäännössokerinsa ja raikkaan hapokkuutensa ansiosta viini siivittää makumatkoja Aasian eri keittiöihin, voit yhdistää siihen Thai-tyylisen papaijasalaatin, korealaisen kulhoruokien kuningattaren bibimbapin tai pähkinäisen kermaiset indonesialaiset satay-vartaat — aina toimii.


Australia 16,89€
Plan B Shiraz

Plan B Shiraz

Plan B! Shiraz on lempeä chilin ja grillauksen ystävä

Plan B! Shiraz on hyvä esimerkki siitä, kuinka Länsi-Australian ilmasto ja maaperä voivat tuottaa poikkeuksellisen onnistuneita viinejä.  Rypäleet korjataan yön viileydessä, jolloin ne ovat parhaimmillaan, ja ne käyvät viiniksi 24–26°C:ssa 12 päivän ajan kuorikontaktissa. Pieni määrä Tempranillo-rypälettä pyöristää makua, ja kuivattuun luumun vivahtavat, kevyesti vaniljaiset aromit antavat vihjeitä tammitynnyrissä tapahtuneesta kypsytyksestä.

Plan B! Shiraz on erityisen sopiva viini mausteisten ja grillattujen ruokien rinnalle. Se yhdistyy saumattomasti esimerkiksi tulisiin kanankoipiin ja possun ribseihin, joissa sen mehevän marjainen luonne pääsee oikeuksiinsa. Viini sopii lempeän hedelmäisyytensä ansiosta yllättävän hyvin myös kiinalaisen keittiön herkkuihin, vaikkapa wokatttuihin ruokiin ja hapanimelän possun keralle. Viinin rakenne kestää kuitenkin myös curryjen mausteisuuden, luoden niiden kanssa tasapainoisen makukokemuksen. Myös kevyemmät aasialaistyyliset ruoat, kuten grilliliha thaikaalisalaatin kera ovat luonteva pari Plan B! Shirazille.

Australia 14,98€