Viini aasialaiselle ruoalle

viini aasialaiselle ruoalle

Millainen viini aasialaiselle ruoalle oikeastaan sopii?

Aasialaisen keittiön suosio on kasvanut meillä Suomessa huomattavasti viimeisten vuosien aikana. Kaukomatkoilta tuodut muistot halutaan nyt ikuistaa myös oman keittiön patojen äärellä. Thaimaan, Korean, Japanin ja Intian ruokamaailmat istuvat täydellisesti meidän suomalaisten makunystyröille. Usein matkoilla ruokajuomana tarjoillaan olutta, mutta meillä Suomessa Alkon tarjoama viinivalikoima on niin erinomainen, että suosittelemme lähtemään rohkeasti tutustumaan viinien ja aasialaisen ruoan yhdistämisen maailmaan.

Aasialaisia ruokakulttuureja yhdistävät samanlaiset makumaailmat; tulisuus, makeus, umami ja happamuus nivoutuvat yhteen luoden toinen toistaan herkullisempia annoksia. Raaka-aineina käytetään muun muassa riisiä, valkosipulia, chiliä, inkivääriä, soijaa, sipuleita, pippuria ja sitruunaruohoa. Raaka-aineita ja makumaailmoja luetellessa, herää kysymys, millainen viini aasialaiselle ruoalle oikeastaan sopii? Vaativat elementit tarvitsevat kumppanikseen juoman, joka korostaa aasialaisia makuja, mutta antaa samalla myös tilaa viinin loistaa ruoan läpi.

Aasialaisen ruoan kanssa voit nauttia niin valko-, puna- kuin roseeviiniä, mutta otathan huomioon nämä perusasiat:

  • Happamia makuja voi täydentää hapokkaalla, hedelmäisellä viinillä, sillä ruoan happoisuus pehmentää itse viinin hapokkuutta.
  • Suolaisuus kaipaa happoja ja hedelmäisyyttä, joskus myös makeampi viini toimii.
  • Pienikin makeus ruoassa korostaa viinin hapokkuutta/karvautta, joten viiniksi sopii hedelmäinen ja vähähappoinen ja jopa puolikuiva viini.
  • Rasvaiselle ruoalle sopivat hapokkaat, tanniiniset viinit, sillä rasvaisuus vähentää viinin hapokkuutta ja kesyttää tanniineja.
  • Mausteisuus taas lisää viinin hapokkuutta ja tappaa viinin hedelmäisyyden. Vähähappoinen, mieluiten puolikuiva valkoviini ja hilloinen ja hedelmäinen punaviini ovat parhaat valinnat mausteisille ruoille.
  • Umami tarkoittaa miellyttävää, ruokahalua herättävää makua. Umamia on esimerkiksi soijakastikkeessa, kypsässä tomaatissa ja aromin vahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa, katkaravuissa ja rasvaisissa kaloissa. Umami vahvistaa viinin katkeruutta ja hapokkuutta, joten vältä kirpeän hapokkaita valkoviinejä ja tanniinisia punaviinejä.

Suositukset

Black Tower Rivaner

Black Tower Rivaner

Tulisille ruoille ja sushille

Tämä suositun saksalaisen viinibrändin puolimakea ja kukkaisen hedelmäinen valkoviini ei taatusti petä mausteisen ruoan kumppanina. Vaalean keltainen viini tuoksuu makean hedelmäiselle ja on maultaan puolimakea, ryhdikkään hapokas ja kevyt – täydellinen viini tulisille ruoille.

Saksa 9,98€
Plan B Off Dry Riesling

Plan B Off Dry Riesling

Thaimaalaiselle vihreälle currylle ja tulisille katkaravuille

Plan B! Riesling kesyttää mausteisen ruokasi selkeän lempeällä makuprofiilillaan.  Keskisyvän vihertävänkeltaisen viinin tuoksussa on omenavahaa, limeä, punaisen omenan kuorta, aprikoosia ja papaijaa. Maultaan se on puolimakea mutta erittäin raikkaan hapokas! Keskitäyteläinen kokonaisuus on mitä mainioin kumppani mausteisille sekä runsaan suolaisille mauille, esimerkiksi thaimaalaiselle vihreälle currylle, tulisille katkaravuille tai calamareille, nachoille ja guacamolelle, mutta sopii myös hemmotteluun ihan sellaisenaan.

Australia 16,89€
Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Teriyaki-kanalle tai pad thai -nuudeleille

Raikkaassa, hedelmäisessä ja hennon yrttisessä viinissä, on kevyen öljymäinen suutuntuma. Jäännössokeri pyöristää kivasti hapokkuutta, joten kokonaisuus on hienosti tasapainossa. Tyylikkäästi tuntuva jäännössokeri tekee tästä viinistä loistokaverin sushille ja muille aasialaisittain maustetuille herkuille, kuten teriyaki-kanalle tai pad thai -nuudeleille.

Saksa 16,99€
Feiler-Artinger Zweigelt Organic

Feiler-Artinger Zweigelt Organic

Aasialaisittain mausteiset liharuoat

Klassisen tyylikäs, lajikkeelleen ominaisesti hieman rustiikkinen zweigelt tarjoilee kypsää kirsikkaa, vadelmaa ja mesimarjaa, mietoja yrttejä, hieman jugurttia ja maanläheisyyttä. Suussa kuiva, keskitäyteläinen, runsaan hapokas ja kypsän keskitanniininen kokonaisuus, jonka mineraalinen jälkimaku kihelmöi suussa miellyttävästi. Aasialaisittain mausteiset liharuoat nauttivat tästä 10 kk tammessa kypsytetystä zweigeltista takuulla!

Itävalta 17,90€