Albet i Noya – Luomuviinituotannon pioneeri Kataloniasta

luomuviini espanjasta

Luomuviini Espanjasta - Albet i Noya

Kaikilla aloilla tarvitaan tienraivaajia, rohkeita ihmisiä jotka esimerkillään johtavat asioita parempaan suuntaan. Ilmastonmuutos on yksi suurimmista viinintuotantoa uhkaavista tekijöistä, minkä vuoksi luonnonsuojeluun ja ympäristöasioihin on alettu pikkuhiljaa kiinnittää yhä enemmän huomiota kaikissa viinimaissa. Espanjassa, katalonialainen viinintekijä Josep Maria Albet i Noya oli ensimmäinen, joka viitoitti tietä luomulle ja kestävälle kehitykselle viinitarhoilla. Hän on omistanut elämänsä taisteluun luonnon ja persoonallisten, terveiden viinien puolesta.

Espanjan Kataloniassa neljännen polven viinintekijä Josep Maria Albet i Noya ymmärsi jo varhain, että luonnon ja kaikkien elävien olentojen kunnioitus ja niiden olemassaolon puolustaminen olivat hänen juttunsa. Viinitilalla kasvanut nuori mies rakasti ympäröivää luontoa ja pihapiirin eläimiä. Eläinten tappaminen ruuaksi ylipäätään kauhistutti. Hänestä tuli kasvissyöjä ja myöhemmin palavasieluinen luomuviljelyn ja luomutuotannon puolestapuhuja ja alueen alkuperäisten rypälelajikkeiden elvyttäjä ja pelastaja.

”Hän on aina askeleen edellä kaikkia muita. Innostunut ja asialleen omistautunut”, vastaa Gonzalo Cle, Albet i Noya – talon vientipäällikkö, kysymykseeni millainen mies hänen työnantajansa oikein on.

”Vaikka luomutuotanto on luonnollisesti meidän ykkösasia viininvalmistuksessa, niin Josep Marialle kaikki oman alueen ja sen viinintuotannon kehitykseen liittyvä on intohimon kohde. Hän haluaa etsiä ja elvyttää, kokeilla ja kehittää. Hän on hyvin arvostettu toimija viiniyhteisössään ja mm. DO Penedès – viinialueen neuvoston puheenjohtaja. Hän on myös hyvä työnantaja ja lähimmäinen. Ja viinimme puhuvat hänen työnsä puolesta.”

Viinikirvan jälkeen

Viime vuosisadan alkuun mennessä Amerikasta Eurooppaan pesiytynyt viinikirva (Phylloxera vastatrix) oli tuhonnut käytännössä kaikki Euroopan viinitarhat, jotka saatiin pelastettua varttamalla eurooppalaiset köynnökset amerikkalaisiin juurakoihin.

Viinitalo Albet i Noyan historia ulottuu 1900-luvun alkuvuosiin, jolloin Josep Marian isoisoisä Joan Albet i Rovirosa sai valvottavakseen uusien köynnösten istutuksen Can Vendrellin tilalla Penedèsissä, noin 30 kilometriä Barcelonasta etelään.

Viinikirvan tuhojen myötä rypäleiden hinta, ja myös viinin hinta, nousivat pilviin. Ahneuksissaan monet viininviljelijät hylkäsivät tuotantomääriltään vähäisemmät rypälelajikkeet ja tarhoihin istutettiin tuottavampia lajikkeita. Mm. Penedèsin alueelta katosi tuolloin noin 30 vanhaa lajiketta. Nyttemmin tiedetään, että juuri nuo tuotantomäärältään pienet köynnökset tuottavat usein tiiviimpää hedelmää ja soveltuvat erinomaisesti viininvalmistukseen.

Kun tarhat oli uudelleen istutettu, Joan Albet jäi palkatuksi tilanhoitajaksi ja suku lunasti tilan myöhemmin itselleen. Josep Mariasta ja veljestään Antonista tuli tilan omistajat heidän isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1972 ja tilalla alettiin vähitellen siirtyä luomuviljelyyn.

Espanjan ensimmäinen luomutuottaja

Albet i Noya oli Espanjan ensimmäinen luomuviinintuottaja ja ensimmäisiä koko Euroopassa, kun ensimmäinen luomuviini tilalla valmistui vuonna 1978.

Gonzalo Cle kertoo naurahtaen, että tuo viini syntyi itse asiassa kahden vegetaristin kohtaamisesta.

”Josep Maria oli jo 70-luvulla tunnettu Penedèsissä luomuajatuksistaan ja vegetarismistaan ja häntä pidettiin vähän ”hippinä” perinteisissä viinipiireissä. Kun sitten Tanskasta saapui Penedèsiin yhtä outo vegetaristiasiakas, joka halusi ostaa luomuviiniä, hänet ohjattiin Albetin viinitilalle. Arveltiin kai, että jos joku haluaa ostaa luomuviiniä, hänenkin täytyy olla vähän ”hippi” ja samanhenkisinä varmaan ymmärtäisivät toisiaan”.

Ja totisesti, Josep Maria ymmärsi yskän, innostui asiasta ja tuumasi, että kokeillaan. Rypäleeksi hän valitsi Tempranillo - rypäleen ja loppu onkin sitten historiaa. Vähitellen koko tuotanto muuttui luonnonmukaiseksi.

Mielenkiintoa herättäviä omaperäisiä viinejä

Tänä päivinä Albet i Noya ei ole ihan pieni tekijä, edes määrällisesti, Espanjan luomuviinikartalla. Viinitarhat käsittävät 80 hehtaaria, joissa kasvaa sekä kansainvälisiä että paikallisia rypälelajikkeita ja kokeilumielessä myös paikallisia, uudelleen löydettyjä tai Josep Albetin risteyttämiä lajikkeita. Viinit ovat saaneet osakseen runsaasti mielenkiintoa ja monet ovat sitä mieltä, että ne ovat aivan oma lajinsa, niitä ei voi verrata muihin viineihin.

Talo tuottaa reilut miljoona pulloa viiniä vuodessa. Pääosa eli 80 prosenttia tuotannosta on puna- ja valkoviinejä ja noin 20 prosenttia kuohuviiniä. Viinejä viedään nyt Tanskan lisäksi 27 maahan ympäri maailmaa ja viennistä on vastannut vuoden verran Gonzalo Cle, joka käväisi juuri äskettäin ensivisiitillä Suomessa tutustumassa meidän viininostajiin ja kuulostelemassa tämän markkinan mielenkiintoa.

Penedès on Katalonian suurin laatuviinien (DO) tuotantoalue ja mm. kuohuviinin eli cavan keskittymä. Alueen suuret tuottajat hallitsevat cava-markkinoita, mutta pienet pitävät pintansa ja puolustavat paikkaansa tarjoamalla vaihtoehtona mm. luomukuohuvaa.

Albet i Noyan kuohuviini ei kuitenkaan ole enää cavaa, vaan pullossa lukee Clàssic Penedès. Tämäkin viittaa tuottajan taisteluun luonnon ja paremman laadun puolesta. Cavaa kun saa valmistaa Espanjassa myös muilla alueilla eikä laatu aina ole kummoista.

Vuodesta 2012 alkaen muutama viinintuottaja, Albet etunenässä, päätti aloittaa kuohuviiniensä markkinoinnin uudella nimellä korostaakseen viininsä paikallisuutta ja laatua. Clàssic Penedès on valmistettu perinteisellä samppanjamenetelmällä paikallisista rypäleistä, jotka ovat 100-prosenttisesti luomua. Viiniä tulee kypsyttää vähintään 15 kuukautta ja valmistusvuosi tulee näkyä etiketissä.

Tarhoilla etsitään menneisyyttä, kellarissa luodaan tulevaisuutta

Luomussa kantavana ajatuksena on mm. maaperässä luonnollisesti elävän pienelimistön, bakteerien ja hiivojen tunteminen ja hyödyntäminen. Se on avain persoonallisempaan ja terveempään viiniin, jota ei edes tarvitse käsitellä kemiallisilla aineilla. Valistunut kuluttaja vaatii tänä päivänä viineiltä paitsi persoonallisuutta myös puhtautta.

Vuonna 1998 Josep Albet aloitti kunnianhimoisen projektin, jonka tarkoituksena oli testata seitsemän vanhan, unohdetun rypälelajikkeen viljely- ja viininteko-ominaisuuksia. Tavoitteena hänen kokeiluissaan on luomuviljelyyn sopivien, luonnostaan terveiden ja vastustuskykyisten lajikkeiden löytäminen ja kehittäminen.

Lajikkeet kerättiin alueen vanhoista, hylätyistä viinitarhoista, joista yksi löytyi tilan omalta tarhalta. Osa niistä on peräisin jopa viinikirvaa edeltävältä ajalta. Löydöt DNA – testattiin, jotka varmistivat niiden poikkeavan nykyisistä lajikkeista.

Pitkään kestäneen, monivaiheisen projektin tuloksena tilalle on istutettu kolme laatu- ja viljelyominaisuuksiltaan lupaavaa lajiketta: punainen Belat ja kaksi valkoista Marina Ríon sekä Vidal, joille haetaan virallista DO Penedès – luokitusta. Alkuperäisten lajikkeiden virallista hyväksyntää Josep Albet pitää tärkeänä koko alueen viininviljelylle.

”Koska kahden uudelleen löydetyn lajikkeen nimiä ei tiedetty, niille sai antaa minkä tahansa nimen. Punainen sai nimen Belat, joka tulee katalaanin sanasta verho eli kuvaannollisesti rypäle paljastettiin nykymaailmalle ikään kuin verhon takaa. Marina Ríon on puolestaan saanut nimensä Josep Albetin isoäidin äidiltä.”

”Näitä viinejä valmistetaan vielä hyvin pieniä määriä. Meidän ehdottomasti paras valkoviinimme on El Blanc XXV, jossa on käytetty noita vanhoja lajikkeita. Sen nimi avautuu näin: X-kirjaimet ovat silloin vielä nimettömät Marina Ríon ja Vidal ja V puolestaan viittaa kolmanteen rypäleeseen Viognieriin. ”

Josep Albetilla on menossa uusi projekti, jonka tarkoitus on nyt etsiä luonnostaan sieni- ym. taudeille vastustuskykyisiä klooneja antamalla köynnösten sopeutua maaperään ja kasvaa ilman mitään käsittelyä, mm. ilman minkäänlaisia orgaanisia ravinteita tai vettä. Tämän prosessin tuloksia odotetaan tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Tulevaisuus hyvissä käsissä

Albet i Noyan viinitalossa viininteko näyttäisi pysyvän suvussa. Josep Marian poika Martí on kouluttautunut viinintekijäksi ja on jo mukana talon töissä. Luomun kanssa kasvaneena tulevaisuus pysynee tiukasti samoilla linjoilla hänenkin käsissään. Ovathan ne jo viinietikettiinkin ikuistetut.
Marti
25 vuotta ensimmäisen vuosikerran jälkeen Martìsta on tullut enologi ja hän jatkaa perheyrityksen parissa
”Punaviineistä ehdottomasti meidän huippuviinimme on tosiaankin hänelle omistettu. Reserva Martí lanseerattiin kun Martí oli parivuotias ja etikettiin ikuistettiin hänen pienet kätensä. Viini on voittanut kultaa kahteen otteeseen viimeisten kuukausien aikana”, Gonzalo Cle vahvistaa ja toteaa olevansa onnekas saadessaan työskennellä Espanjan legendaarisimman luomutuottajan kanssa.

Kiinnostuitko tuottajasta?

Suomessa talon kuohuviinejä on Alkossa myynnissä kaksi, Albet i Noya Organic Cava Brut (14,50 €), joka on valmistettu perinteisistä cava- lajikkeista Xarel·losta, Macabeusta ja Parelladasta.
Albet i Noya Organic 21 Brut 2012 (19,89 €) on talolle tyypillisesti kokeilu Chardonnaysta ja Parelladasta.
Alkoon on listattu myös yksi talon valkoviini Albet i Noya Collecció Chardonnay (29,90 €).
Viinimatkalle Kataloniaan?
Tila ottaa vastaan myös viinituristeja. Opastuskielinä ovat englanti, espanja ja katalaani. Varaa käyntisi etukäteen visita@albetinoya.cat tai +34 938994812. Lue lisää erilaisista teemakierroksista ja niiden hinnoista www.albetinoya.cat. Psst. Vierailijat saavat 10 % alennuksen viiniostoistaan.
Tästä vielä yksi luomuvinkki mukaan: Tämä portugalilainen luomuviini on valittu Viinilehden toimesta Vuoden Luomuviiniksi...
Julkaistu 3/2018