Allendorfin viiniperheelle Rheingau on elämäntapa

Allendorfin viiniperhe

Weingut Allendorfin ensimmäinen viini on saapunut Suomeen

Rheingaun pieni mutta arvostettu viinialue rajoittuu Rein-jokeen, joka tässä kohden virtaa Wiesbadenista Rüdesheimiin. Etelään antavilla rinteiden tarhoilla kasvaa Riesling- ja Spätburgunder (Pinot Noir) -viiniköynnöksiä. Viinien huikea laatu perustuu viileään mutta aurinkoiseen ilmastoon, sekä Rheingaun luostareissa ja kartanoissa satoja vuosia sitten aloitettuun, ja yhä jatkuvaan työhön.

Romanttisen kaunis Rheingau on myös Allendorfin viiniperheen kotipaikka. Vaikka Weingut Allendorf on 75 hehtaarillaan Rheingaun suurin perheomisteinen viinitila, on se säilynyt perheyrityksenä sanan parhaassa merkityksessä. Useampi sukupolvi on mukana yrityksen pyörittämisessä, ja työntekijätkin tuntevat kuuluvansa laajennettuun perheeseen, jossa on helppo tulla osaksi yhteisöä. Tilalla myös koulutetaan viininviljelijöitä, käsityöläismestareita ja tekniikoita viinintuotannon saloihin.

– Täällä jokainen voi luottaa jokaiseen, toteaa Family Allendorfia luotsaava Ullrich “Uli” Allendorf, jolle toiminnan yhteisöllisyys on tärkeää.

Allendorfin tila

Allendorfin perheelle työskentely kotialueensa sydämessä on sekä valtava lahja että “elämää suurempi” velvollisuus. Uli itse on viinintekijä toisessa polvessa. Viinitilan hoitamisen hän otti käsiinsä vastavalmistuneena enologina vuonna 1996, isänsä Fritzin äkillisen kuoleman jälkeen. Uli on edelleen kantava voima viiniensä laadun ja tyylin kehittämisessä. Tukenaan hänellä on veljenpoikansa Max ja lankonsa Josef. Ulrich Allendorf johtaa yritystä yhdessä sisarensa Christinen kanssa.

Juuret ovat syvällä sekä maassa että ajassa

Allendorfeja on asunut Rheingaun alueen kauneimmassa osassa, Winkelin, Rüdesheimin ja Assmannshausenin alueella vähintään 1200-luvulta lähtien – ja luultavasti kauemminkin. Suvun viinitarina alkoi, kun Philipp Allendorf loi perustan viinitilalle vuonna 1773. Kului kuitenkin vielä yli 200 vuotta ennen kuin Weingut Allendorfista muodostui nykyisen kaltainen perheyritys.

Tilalla vaalitaan viininviljelyn traditiota nykyaikaisin, luontoa ja rypälettä kunnioittavin menetelmin. Rheingau on Riesling-rypäleen klassisinta aluetta, ja sitä tiedetään viljellyn täällä jo keskiajalla. Rein-joki virtaa pääosin etelästä pohjoiseen, mutta Rheingaun kohdalla sen suunta on idästä länteen. Näin alueen joen pohjoispuolella sijaitsevat tarhat laskevat aina etelään, mikä maksimoi köynnösten saaman auringonvalon määrän.

Allendorfin perhe

Maaperä koostuu pääosin saviliuskeesta, jota pidetään erityisen hyvin lajikkeelle sopivana – sen katsotaan tuottavan Saksan parhaille rieslingeille ominaisen mineraalisuuden. Allendorfin viinitilalla halutaan ottaa rypäleistä talteen kaikki maku, jonka ihanteelliset kasvuolosuhteet pystyvät tarjoamaan.

Herkullista huippulaatua tarhoilta kellarin kautta lasiin

Viinien kypsytyksestä vastaa Ulin veljenpoika Max. Hänellä on erittäin selkeä näkemys siitä, miten Allendorfin viineille luodaan yksilöllinen tyyli. Täydellisyyden tavoittelu, käsityötaito, tarpeeksi aikaa ja kärsivällisyys tunnistaa luonnon merkit ovat periaatteita, jotka määrittävät hänen työskentelyään. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on aika: tämä koskee paitsi rypäleiden käsittelyä, kypsytystä ja pullotusta, myös viinityylien kehittämistä – eräänlaista uudestisyntymistä – joka vuosi, sadonkorjuu kerrallaan.

Ulin ja Maxin yhteistyön tuloksena Allendorfien viinivalikoima edustaa modernia, välittömän oloista ja nautiskeluun kutsuvaa tyyliä, ja se on myös löytänyt ystäviä kaikkialta maailmasta. Uli itse rakastaa kypsiä Rieslingejä ja hänellä on aina aikaa puhua Riesling-lajikkeista, usein huumorin pilke silmäkulmassa. Ripaus huumoria on mukana myös viinien nimissä ja etiketeissä.

Alkon valikoimista löytyvä Save Water Drink Riesling on kepeä, eloisa ja pureksittavan hedelmäinen valkoviini, jonka kukkean omenainen hedelmäisyys on jäännössokerinsa ansiosta miltei syötävää, mutta jonka korkea hapokkuus saa viinin maistumaan suorastaan pirskahtelevan raikkaalta. Save Water Drink Riesling sopii erinomaisesti suomalaiseen ruokapöytään kalojen, vaaleiden lihojen ja kasvisruokien seuraksi. Sen makeus ja hapokkuus istuvat mukavasti myös mausteisempaan aasialaiseen keittiöön, ja miksipä ei myös sellaisenaan, seurustelujuomaksi tai aperitiiviksi.

Paneutumisellaan ja sinnikkyydellään Allendorfit ovat löytäneet laatua, raikkautta ja monikäyttöisyyttä arvostavat kuluttajat sekä Saksassa että maailmalla. Uskomme Rheingaun viinien viettelevän puhtaiden makujen valloittavan paljon uusia ystäviä myös Suomessa!

Suositukset

Save Water Drink Riesling

Save Water Drink Riesling

Humoristisesti nimetty Save Water Drink Riesling edustaa viiniperheen nuorisoa. Se on helposti lähestyttävä ja eloisa Riesling, jonka kukkean omenainen hedelmäisyys on miltei syötävää 25g jäännössokerinsa ansiosta, mutta jonka korkea hapokkuus saa viinin maistumaan suorastaan pirskahtelevan raikkaalta.

Saksa 14,79€