4 x Italian erilaiset viinialueet

italian viinialueet

Jos nyt olisi ihan pakko valita vain se yksi ainoa maa, jonka viinejä olisi pelkästään lupa nauttia, moni varmasti valitsisi Italian. Mutta miksi juuri sen?

Yksi vastaus: monimuotoisuus. Italia tarjoaa enemmän paikallisia lajikkeita ja paikallista vaihtelua kuin mikään muu viinimaa. Hyvä italialainen viini kertookin aina kasvupaikkansa tarinaa. Ja tarinoita riittää, sillä Italia on pitkä ja vuoristoinen niemi, jonka maantiede tuottaa loputtoman määrän variaatioita niin ilmaston kuin maaperänkin suhteen. Kuten ei ole yhtä italialaista keittiötä, ei myöskään ole yhtä italialaista viinityyliä!

Silti, kaikessa moninaisuudessaan viineissä on myös jotakin hyvin tyypillisen italialaista. Usein se on eloisuutta ja eleganssia. Iloa ja ylväyttä. Rennon itsetietoisesti kannateltua ryhdikkyyttä. Pullotettua la dolce vitaa! Lähdetäänpä siis enempiä viivyttelemättä kierrokselle Italian arvostetuimmille viinialueille; Piemonteen, Venetoon, Toscanaan…

Pettämättömän laadukas Piemonte

Terre del Barolo

Pohjois-Italian Piemonte tunnetaan ennen kaikkea upeista baroloistaan, mutta vuoristojen ympäröimässä maakunnassa tuotetaan yllättävän monia persoonallisia laatuviinejä, myös hienoja valkoisia ja herkullisia kuohuvia. Piemontelle tyypillisiä rypäleitä ovat Nebbiolo, Barbera, Cortese ja Moscato.

Terre del Barolo on vuonna 1958 perustettu tuottajien osuuskunta, jossa on jäseniä kaikista apellaation muodostavista yhdestätoista kylästä. Sen viljelijät ja viinintekijät ovat vahvasti sitoutuneita kestävän kehityksen mukaisiin tuotantotapoihin. Siksi Terre del Barolo voikin tarjota tyylikkään sarjan klassisia Piemonten viinejä luomulaatuisina ja vieläpä varsin kuluttajaystävälliseen hintaan.

Terre del Barolo henkilökunta

Terre del Barolo osuuskunnan jäseniä

Barolo Biologico DOCG on monivivahteinen ja melko täyteläinen barolo, jonka mausta löytyy tummia marjoja, lakritsia ja kukkaisiakin piirteitä. Hyvä hapokkuus ja selkeät tanniinit antavat viinille ryhtiä ja kannattelevat makua pitkään, rustiikkiseen jälkivaikutelmaan.

Myös barolon “pikkuveli” Nebbiolo d'Alba Biologico ilmentää hienosti Nebbiolo-rypäleen ominaisuuksia, tummaa marjaisuutta, yrttisyyttä ja terhakkaa hapokkuutta. Molemmille viineille sopivat aromikkaat tummat lihat ja riista sekä pitkään haudutetut, reilusti yrttiset lihapadat ja kovat, suolaiset juustot.

Barberat ovat tyypillisesti Nebbiolosta tehtyjä viinejä kepeämpiä ja vähemmän tanniinisia, tarkoitettu nuorena juotavaksi. Barbera d’Alba Biologico on tästä lajikeviinistä oivallinen esimerkki, sen virkeää hapokkuutta säestää miellyttävä marjaisuus. Kokonaisuus on tasapainoinen ja sopii hyvin niin vaaleammille kuin tummillekin liharuuille. Viini on myös oivallinen sieniruokien ja kasvispatojen kumppani.

Tutustu ainakin näihin Alkosta saatavilla oleviin tuotteisiin:

Kupliva ja kuohuva Asti

Carlo Gancia

Carlo Gancia

Vuonna 1865 Carlo Gancia julkaisi ensimmäisen Moscato Canelli -lajikkeesta valmistetun “italialaisen samppanjan” ja nimesi sen spumante italianoksi. Samalla hän tuli luoneeksi italialaisen klassisen kuohuviinin (spumante metodo classico) säännöt.

Sama suku jatkaa edelleen esi-isänsä viitoittamalla tiellä. Gancia on Italian johtava kuohuviinitalo, joka valmistaa kokonaisen kirjon kuohuviinejä aromikkaan lempeistä Asteista kepeään proseccoon ja korkealaatuiseen DOCG Alta Langaan. Moscato di Canellista syntyy raikkaan makea jälkiruokaviinien klassikko Gancia Asti Dolce. Suomalaiset ovat ottaneet viinin omakseen suosituimpana makeana kuohuviininä!

Hienoimmissakin juhlatilaisuuksissa italialaisella charmilla hurmaavaa DOCG Alta Langaa on kypsytetty peräti 36 kuukautta hiivasakkansa päällä ennen uudelleen korkitustaan. Luonteeltaan Alta Langa on runsas, raikas, tiivis ja kehittyneen moniulotteinen, kaiken kaikkiaan omaa luokkaansa.

Tutustu ainakin näihin Alkosta saatavilla oleviin tuotteisiin:

Viehättävä Veneto ja valloittava Valpolicella

Tommasin viinitarhoja

Valpolicellan kukkuloiden kalkkipitoisilla rinteillä sijaitsevat viinitarhat tuottavat erityisen laadukkaita viinirypäleitä. Siksi Valpolicella on Veneton kuuluisimpien ja arvostetuimpien punaviinien, Valpolicellan, Ripasson ja Amaronen koti. Sen nimikin juontuu latinasta merkiten laaksoa, jossa on paljon viinikellareita. Alueella on nimittäin opittu viininviljelyn jalo taito jo kolmisen tuhatta vuotta sitten!

Vaan osataan sitä nykyäänkin. Viime vuonna arvostetussa Tommasin viinitalossa juhlittiin perheyrityksen 120-vuotista historiaa. Vuonna 1902 isoisoisä Giacomo Battista Tommasi nikkaroi ensimmäiset tynnyrinsä ja alkoi valmistaa viiniä. Giacomon jalanjäljissä seuraa nyt jo neljäs sukupolvi viinintekijöitä. Taloa arvostetaan maailmalla erityisesti Valpolicellan klassisten viinien, Amaronen ja Ripasson, eturivin tuottajana.

Tommasin punaviineissä onkin tarjolla erinomainen valikoima Veneton alueen klassikoita tinkimättömällä taidolla ja pieteetillä toteutettuna. Miellyttävän marja-arominen Tommasi Valpolicella, tyylikkään moniulotteinen Tommasi Crearo, rehevän vivahteikas Tommasi Ripasso ja uljaan täyteläinen Tommasi Amarone tarjoavat suomalaisellekin viininystävälle takuuvarmoja makuelämyksiä. Laadukas valinta on myös Tommasi Graticcio -hanapakkaus, joka Viinilehden arvioissa on saanut neljä tähteä ja Löytö-statuksen!

Mutta kyllä Tommasilla hallitaan myös valkoviinit. Tommasi Le Rosse Pinot Grigio edustaa tyylikkäästi italialaista Pinot Grigio -tyyliä, joka on usein kevyt, rapean hapokas ja täynnä herkullista sitrushedelmää. Viinissä on lisäksi tuntuvaa mineraalisuutta. Rypäleet korjataan usein suhteellisen aikaisessa vaiheessa sadonkorjuuta raikkaan hapokkuuden säilyttämiseksi. Myös Tommasi Pinot Grigio -hanapakkaus on saanut Viinilehdeltä ylistävän neljän tähden arvion ja Löytö-tittelin. Se onkin mainio valinta rentoihin illanistujaisiin, kalapöydän viiniksi ja kevään juhliin.

Tutustu ainakin näihin Alkosta saatavilla oleviin tuotteisiin:

Iloisesti yllättävästä Friulista rakastettavaan Toscanaan

Livon

Herra Dorino Livon hankki ensimmäiset viinitarhansa Friulista Collion kukkuloilta vuonna 1964, pikkuhiljaa tontti tontilta laajentaen toimintaansa. Puolen vuosisadan matka on tehnyt Livonista yhden menestyneimmistä ja tunnetuimmista Friulin viinintekijöistä. Samalla kun tilan juuret ovat syvällä Colli Orientali del Friulin, Italian kaukaisessa koilliskulman mullassa, Livon on kotiutunut myös Chianti Classico -alueelle Toscanan Borgo Salcetinoon.

Valkoviini Livon Friulano on tehty paikallisesta alkuperäisrypäleestä Friulanosta, jota aiemmin on kutsuttu Tocai Friulanoksi. Unkarin Tokaiji-viineihin sillä ei kuitenkaan ole mitään sukulaisuutta. Rypäle on sen sijaan yhdistetty ranskalaiseen Sauvignonesse -lajikkeeseen, joka sittemmin on Ranskasta kokonaan kadonnut. Livonin tekemä Friulano on rypäleestä hyvä tyyppiesimerkki. Sen kypsän hedelmäinen ja melko leveä tuoksu tuo mieleen punaisen omenan, kypsän persikan ja hunajamelonin. Maku on kuiva, mutta tuoksua myötäillen kypsän hedelmäinen. Lisäksi viinissä on makeaa mausteisuutta, sitruksisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Mainio viini esimerkiksi rasvaisten kalojen tai merenelävien kanssa nautittavaksi!

Livonin punaiset Borgo Salcetino Lucarello ja Borgo Salcetino Rossole sen sijaan tarjoilevat reiluja ja reheviä Toscanan makuja. Lucarellossa on Chiantin ystävälle kaikki ainekset kohdillaan. Siinä on kypsiä metsän puolukoita, karpaloita, hapankirsikkaa sekä yrttisyyttä. Lisää vivahteita tuovat nahkaan ja tupakkaan viittaavat sävyt. Kypsät tanniinit ja punaisten marjojen hapokkuus tuovat kokonaisuuteen särmää. Rossolesta voi niin ikään erottaa alueelle tyypillistä marjaisuutta ja selvää yrttisyyttä, jopa hieman savuisia sointuja. Kumpikin viini viihtyy varmasti reilujen pataruokien ja vaikkapa tuhdin toscanalaisen papukeiton seurassa!

Tutustu ainakin näihin Alkosta saatavilla oleviin tuotteisiin: