Cloudy Bay – Pilvipoukaman lippulaivat

cloudy bay

Kun kapteeni James Cook vuonna 1770 ankkuroi Endeavour-aluksensa sameavetiselle lahdelle Uuden-Seelannin rannikolla, hän tuskin tiesi kirjoittavansa paitsi löytöretkeilyn, myös viininviljelyn historiaa. Cloudy Bay Sauvignon Blanc ja Pinot Noir ovat tänään maan uljaimmat lippulaivat viinimarkkinoilla. Vuosikerta 2021 on tuottajan mielestä poikkeuksellisen onnistunut.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc aloittaa maailmanvalloituksen

James Cookin päivistä kului yli kaksisataa vuotta, ennen kuin Uuden-Seelannin viinit aloittivat maailmanvalloituksensa. Cloudy Bayn viinitalon perusti vuonna 1985 David Hohnen, intohimoinen visionääri, joka rakasti viiniä ja tunsi tehtäväkseen ilmaista alueen terroiria viinilasissa. Hän oli muutamaa vuotta aikaisemmin ihastunut ikihyviksi maistettuaan Marlboroughissa kasvatettua Sauvignon Blancia.

Viininviljely Uudessa-Seelannissa oli tuohon aikaan vielä pienimuotoista ja kotimarkkinoille suunnattua. Mutta maistamansa viinin intensiivisyyden ja puhtaiden aromien lumoamana David Hohnen päätti alkaa pullottaa Marlboroughin “syvintä olemusta” jakaakseen elämyksensä koko maailman kanssa.

Ahkerana ja käytännöllisenä miehenä David ymmärsi, että hänen viininsä tarvitsivat vielä yhden ratkaisevan avaintekijän menestyäkseen maailmannäyttämöllä, nimittäin jäljittelemättömän laadun. Sen hän saavutti yhteistyössä viinintekijä Kevin Juddin kanssa, joka tuli David Hohnenin rinnalle perustamaan yritystä.

Cloudy Bay viinintekijät

Davidin ajatusta seuraten Cloudy Bayn viinitalon tavoitteena on edelleen luoda viinilasillisen välityksellä yhteys maahan ja tarjota ihmisille mahdollisuus nauttia Uuden-Seelannin parhaista mauista mistä päin maailmaa tahansa.

Sauvignon Blanc nosti Uuden-Seelannin maailmankartalle

Cloudy Bayn menestys sai alkunsa Sauvignon Blancista, joka on ollut Uuden-Seelannin lippulaivaviini heti ensimmäisestä vuosikerrastaan alkaen. Se on viini, joka on nostanut Uuden-Seelannin maailman tietoisuuteen viinimaana.

Cloudy Bay tiimi

Mutta Cloudy Bayn tarina on ennen kaikkea osoitus Marlboroughin erinomaisuudesta viinialueena. Marlborough tunnetaan varsinkin Sauvignon Blanc -viineistään, mutta myös Chardonnay ja Pinot Noir -rypäleet tuottavat erinomaista laatua, ja Cloudy Bayn viinintekijöiden käsissä niistä syntyy kansainvälistä tunnustusta nauttivia huippuviinejä.

Rakkaus maahan näkyy myös vastuullisuudessa. Cloudy Bay on Sustainable Winegrowing New Zealand -järjestön perustajajäsen, ja sillä on ISO 14001 -sertifikaatti ympäristöjohtamisesta. Viinitalo on tarkasti sitoutunut minimoimaan sekä välittömiä että pitkän aikavälin ympäristövaikutuksia muun muassa tehokkaan resurssien käytön ja jätteiden vähentämisen avulla.

Viiniherkkuja nautiskelijoille

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Nyt jos koskaan on oikea aika tutustua Uuden-Seelannin viineihin. Vuoden 2021 Sauvignon Blanc on poikkeuksellisen ilmeikäs, eloisa ja intensiivinen. Cloudy Bayn Senior Winemaker Nikolai St. George sanoo, että vuoden 2021 Sauvignon Blancissa on todella jotain erityistä. ”Se on uskomattoman aromaattinen, ja alhaisten satojen vuoksi se on maultaan runsas ja tiivistynyt. Kun siemailet sitä voit maistella täydellistä esimerkkiä klassisesta vuosikerrasta.”

Sauvignon Blanc on mainio valinta keväisten salaattien kumppaniksi, ja kevätsesonkiin olennaisesti kuuluva parsa saa viinistä oivallisen palanpainikkeen. Se sopii mainiosti myös aasialaiseen keittiöön ja vaalealihaisille grilliherkuille, kuten kalalle, porsaalle ja kanalle. Savustettu tai hiillostettu kala ja Sauvignon Blanc on yksinkertaisesti taivaallinen yhdistelmä! Kokeile Cloudy Bay Sauvignon Blancin kanssa esimerkiksi Mari Moilasen grillatu parsa ja Romesco-kastike -reseptiä tai Teemu Laurellin pannuparsoja.

Pinot Noir on tunnetusti rypäle, joka vaatii viinintekijältä ammattitaitoa. Se edellyttää äärimmäistä huolellisuutta niin tarhoilla kuin kellarissa. Nyt myynnissä oleva vuoden 2020 Cloudy Bay Pinot Noir on muun muassa Vivinossa arvioitu poikkeuksellisen hyväksi vuosikerraksi. Tyylikkäässä viinissä tuoksuvat tumma luumu ja mustikka. Sen mehukasta ja paahteista makua ryhdittävät hienostuneen silkkiset tanniinit.

Pinot Noirit ovat tunnetusti monipuolisia ruokaviinejä, sillä ne sopivat hyvin niin rasvaisen kalan, vaalean lihan, kasvisten kuin riistaruokienkin kanssa tarjottavaksi. Ajankohtaan sopivasti vaikkapa uunipaahdettu parsa lohimedaljonkien kera saa tästä uuden maailman Pinot Noirista oivallisen kumppanin.

Suositukset

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Cloudy Bay Sauvignon Blanc oli se viini, joka laittoi Uuden-Seelannin viinikartoille. Todellinen viinimaailman ikoni ja uusiseelantilaisen sauvignon blancin edelläkävijä. Vuosikerrasta riippuen viini kypsyy pullossa kauniisti 10-15 vuotta.

Uusi-Seelanti 34,99€
Cloudy Bay Pinot Noir

Cloudy Bay Pinot Noir

Cloudy Bay Pinot Noirin tarina alkoi 80-luvun lopussa, kun Cloudy Bayn viinintekijät alkoivat etsiä lajikkeelle sopivaa kasvuympäristöä. Cloudy Bay Pinot Noir kotoisin on Marlboroughsta kolmen toisistaan poikkeavan laakson viinitarhoilta. Laaksojen erot ovat maaperässä, mikroilmastossa ja korkeudessa. Köynnösten ikä on 10-25 vuotta. 

Uusi-Seelanti 46,98€