Kestäviä makunautintoja Portugalista

Portugalilainen viini kasvattaa suosiotaan

Symington tuottaa portugalilaisia viinejä viiden sukupolven kokemuksella

Pitkillä perinteillä on iso merkitys, kun puhutaan parhaan laadun ja kestävän kehityksen yhdistämisestä. Symington Family Estates on toiminut jo viiden sukupolven ajan Douron laaksossa tuottaen sekä palkittuja puna- ja valkoviinejä että maailmankuuluja portviinejä. Ekologista edelläkävijyyttä edustavan viinitalon tavoitteena on nollata hiilijalanjälkensä.

Eettinen viinitalo elää tuleville sukupolville

Eettisyys on ehdottomasti viime vuosien merkittävin kuluttajatrendi myös viineissä. Asiakkaat ovat kiinnostuneita tuotteiden taustasta ja siitä, millaisia arvoja niiden valmistaja edustaa. Sama pätee myös tuottajiin. Vastuulliset yritykset tekevät pitkäjänteistä työtä kestävän kehityksen parissa.

Perheomisteisilla viinitiloilla kestävyyden ajatus on monesti sisäänrakennettuna, sillä toimintaa ajatellaan sukupolvien mittaisena jatkumona. Viinintuotannon tulevaisuus on riippuvainen ympäristön ja tuotantotapojen tasapainosta. Hyvinvoiva luonto auttaa myös viiniköynnöksiä menestymään.

Symington Family Estates tuottaa viinejä Douron alueen perinteisistä rypälelajikkeista, kuten Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca ja Tinta Amarela, suurelta osin luonnonmukaisin menetelmin. Samalla se on Douron alueella tärkeä edelläkävijä ja tiennäyttäjä kestävässä tuotannossa.

portugalilainen viini

Viinitalon filosofiaan kuuluu alkuperäislajikkeiden kunnioittaminen ja niiden elinvoiman vahvistaminen. Parhaiten se tapahtuu tarhojen ja ympäröivän luonnon lajirikkautta vaalimalla. Kehittäessään omaa toimintaansa Symington on samalla luonut käytäntöjä, joista on hyötyä myös alueen pienemmille tuottajille.

Pioneerihenkeä yrityksessä on ollut koko sen pitkän historian ajan. Skottiveljekset William ja John Graham perustivat sukunimeään kantavan portviinitalon vuonna 1820. Andrew Symington saapui töihin Grahameille vuonna 1882 aavistamatta, että hänen lapsenlapsenlapsensa johtaisivat yhtiötä sata vuotta myöhemmin.

Viininviljelyä harmoniassa lähiluonnon kanssa

Yrityksen vastuullisuusohjelmaan kuuluu neljä tärkeää aluetta: viinitarhojen biodiversiteetistä huolehtiminen, sosiaalinen vastuullisuus, säästäväisyys veden ja energian kulutuksessa sekä jätteiden vähentäminen ja kierrätys.

Luonnonmukaisen viljelyn ansiosta Douron alueen luonto on elpynyt. Saukot, siilit ja hyönteiset ovat palanneet ja samalla petolintukanta on rikastunut. Jopa Portugalin pienin petolintu, erittäin uhanalainen kyläpöllönen, on palannut. Lajikirjo voi hyvin luonnonmukaisilla tarhoilla.

portugalilainen viini

Pitkäjänteisellä työllään kestävän kehityksen hyväksi Symington on ansainnut kansainvälisen B Corp -sertifikaatin. Se myönnetään yrityksille, jotka ovat todistettavasti ottaneet eetttiset toimintatavat sitoviksi periaatteikseen. Niinpä Douron viinit, niin portit kuin puna- ja valkoviinit ovat nappivalinta vastuulliselle herkuttelijalle!

Omaleimaisia viinejä alueen omista lajikkeista

Edelleen täysin perheen omistuksessa oleva Symington tuottaa yli 30% koko Portugalin portviinituotannosta. Se omistaa Graham’sin tuotemerkin ja sen lisäksi useita arvostettuja portviinibrändejä. Väkevöityjen viinien lisäksi yritykseen kuuluu Douro DOC puna- ja valkoviinejä valmistava Altano Douro.

Symington hallitsee peräti 27:ää viinitarhaa Douro-joen yläjuoksulla, joka on myös UNESCO:n maailmanperintökohde. Laadukkaat rypäleet kasvavat usein jyrkillä, vaikeakulkuisilla rinteillä, ja kasvatus vaatii paljon käsi- ja jalkatyötä.

Altano-tuoteperheeseen kuuluu viisi DOC-viiniä, mukaan lukien Suomessa kahdesti vuoden parhaaksi luomupunaviiniksi valittu Altano Organic. Viinissä on ripaus portviinin luonnetta samojen rypälelajikkeiden ansiosta. Tummanpuhuva ja täyteläinen Altano Organic sopii hyvin esimerkiksi lampaalle, muheville pataruuille ja koville juustoille.

Portviineissä on monta tyyliä

Väkevöidyt portviinit ovat tyypillisesti eri rypälelajikkeiden ja vuosikertojen sekoituksia. Niissä tavoitellaan samppanjan tavoin vuodesta toiseen tasaista laatua. Portviinejä kypsytetään 2-40 vuotta tammitynnyreissä, jolloin niihin kehittyy rusinaisia ja pähkinäisiä aromeja. Makumaailmaan kuuluu lisäksi runsasta marjaisuutta, kuivattua hedelmää ja raikasta hapokkuutta.

Erilaisia portviinityylejä on paljon, tärkeimpinä nuorekas Ruby, pitkään kypsytetty Tawny ja säännöstä poikkeava Vintage Port, joita tehdään vain erityisen hyvien vuosien sadosta. Reserve-luokitusta käytetään laadukkaampien rypäleiden ja pidemmän kypsytysajan Ruby- ja Tawny-viineistä. Late bottled vintage (LBV) tarkoittaa, että portviini pullotetaan vasta kypsyttyään 4-6 vuotta suurissa tammitynnyreissä.

Portviinien maailmaan tutustuu parhaiten maistelemalla. Kokeilemalla eri tyylejä löytyvät omat suosikit. Muistathan myös, että portviini tulee nauttia viilennettynä. Hyviä valintoja makumatkalle Portugalin aurinkoon ovat esimerkiksi nämä vastuullisesti tuotetut pullotteet:

Graham's Natura Reserve Port on kokonaan luomuviljellyistä rypäleistä valmistettu Ruby-tyylin portviini Tortojoen laaksosta Quinta das Lagesista ja Graham'sin lippulaivatilalta Quinta dos Malvedosista. Näiden tarhojen kuumuus ja kuivuus yhdessä liuskekivisen maaperän kanssa synnyttää ihanteelliset olosuhteet luomuviljelylle. Viinitarhat sijaitsevat 150-350 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella kuivassa ja tuulisessa ilmanalassa. Sijainti antaa rypäleille mahdollisuuden kehittää luonnollista puolustuskykyään. Sato tuottaa pienempiä mutta sitäkin aromaattisempia marjoja.

Graham's 10 Years Old Tawny Port puolestaan edustaa tyylipuhdasta Tawny-linjaa. Se on vivahteikas, runsas ja raikas portviini jälkiruokien, juustojen ja suklaan seuraksi, tai vaikka sellaisenaan nautittavaksi.

Graham's Six Grapes on Reserve Port, jonka rypäleet tulevat samoilta tarhoilta kuin talon Vintage Portit. Jokainen eri lajike jokaiselta eri palstalta valmistetaan viiniksi erikseen. Viinejä kypsytetään tammitynnyreissä vuodesta kahteen, minkä jälkeen lopullinen viini sekoitetaan ja pullotetaan. Nimi juontaa Graham’silla käytössä olleesta tavasta merkitä viinitynnyrit laadun perusteella viinirypälesymboleilla. Kuusi rypäleterttua tarkoitti poikkeuksellista rakennetta, vivahteikkuutta, ja tasapainoa. Tästä kehittyi Graham’sin laatutunnus portviinille.

Suositukset

Graham's Late Bottled Vintage Port 2018

Graham's Late Bottled Vintage Port 2018

Graham’s Late Bottled Vintage Port (LBV) on laatuviini, joka sekoitetaan erinomaisen satovuoden parhaista viineistä. Toisin kuin kaksivuotiaana pullotettava “aito” vuosikertaportviini, LBV kypsyy neljästä kuuteen vuotta vanhoissa tammitynnyreissä; siitä termi ‘late bottled’.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen, ❤️=Luonteikas viini, Edullinen ostos

Portugali 24,99€
Graham's 10 Years Old Tawny Port

Graham's 10 Years Old Tawny Port

Keskimäärin 10 vuotta tammitynnyreissä kypsyneiden portviinien sekoitus on elegantti, hedelmämarmeladinen, hunajainen, pähkinäinen ja viikunainen.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen

Portugali 35,99€
Graham's Natura Reserve Port

Graham's Natura Reserve Port

Tyylikäs ja runsaan hedelmäinen punainen luomuportviini, jonka rypäleet korjataan Graham’sin Douro- ja Torto-jokien jyrkillä rannoilla sijaitsevien viinitarhojen vanhoista köynnöksistä.

Portugali 24,99€
Graham's Six Grapes Reserve Ruby Port lahjapakkaus

Graham's Six Grapes Reserve Ruby Port lahjapakkaus

Six Grapes on yksi Graham’sin vanhimmista portviinimerkeistä. Syvän rubiininpunaisen portviinin tuoksu on runsas ja moniulotteinen, tiiviistä tuoksusta voi aistia kypsää luumua ja kirsikkaa, ruusua, minttua ja anista. Maultaan makea, täyteläinen, ryhdikäs ja tasapainoinen sekä pitkä jälkimaku.

Portugali 26,25€
Altano Organic Red

Altano Organic Red

Symingtonin perheen laadukas luomupunaviini on valmistettu Douro-joen varrella sijaitsevilla tarhoilla kasvaneista perinteisistä punaisista rypälelajikkeista. Tummanpunainen viini on täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, hieman mausteinen ja kevyesti tammen sävyttämä.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Valmis mutta kehittyy, Edullinen ostos

Portugali 14,98€