Portugalilaisten viinien hyökyaalto

portugalilainen viini maistuu suomalaiselle kuluttajalle

Portugalilaisten viinien suosio suomalaisten viinin ystävien keskuudessa kasvaa hyökyaallon lailla, paljastavat Alkon myyntitilastot. Vuonna 2020 niiden litramääräinen myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna 69,7% ja punaviinien peräti 72,4%.

Portugalin viinituotanto on ottanut aimo harppauksen erityisesti laadun suhteen EU:iin liittymisensä jälkeen ja muuttunut maalaismaisten pöytäviinien maasta varteenotettavaksi kilpailijaksi laatuviinimaiden sarjaan. Kehitys on vaatinut oppia ja investointeja – ja ennen kaikkea kunnianhimoisia tuottajia, jotka ovat sinnikkäästi uskoneet maansa potentiaaliin. Laatuviinien tuottaminen ei tapahdu käden käänteessä: oikeaan maaperään ja ilmastoon on osattava istuttaa sopivat lajikkeet, logistiikkaa ja teknologiaa sekä astiastoa uusittava, ja usein tämä vaatii kokonaisen viinimön uudelleen rakentamista. Laadukkaat rypäleet kasvavat usein vaikeakulkuisilla rinteillä, jotka vaativat paljon jalkatyötä. Ja jos tuottaja tähtää korkeaan laatuun, satoa on rajoitettava voimakkaasti. Viiniköynnös ei paljasta rypäleidensä laatua ensimmäiseen 7 vuoteen, joten matka ideasta kauppojen hyllyille on pitkä ja kallis.

Eettisillä valinnoilla on merkitystä

Portugalilainen viinintuottaja Symington toimii vastuullisesti Symington on Portugalin ensimmäinen B Corporation -statuksen ansainnut viiniyhtiö

Eräs merkittävimmistä 2020-luvun trendeistä niin viinin kuin muidenkin elintarvikkeiden kulutuksessa on eettisyys. Kuluttajat ovat kiinnostuneita tuotteiden taustasta ja siitä, millaisia arvoja niiden valmistaja edustaa. 60 maata kattava kuluttajatutkimus (Nielsen) osoittaa, että 66% kuluttajista on valmis maksamaan enemmän tuotteesta, joka edistää kestävää kehitystä. Toisen tutkimuksen mukaan (Havas) 55% kuluttajista uskoo, että brändeillä on jopa valtioita enemmän edellytyksiä tulevaisuuden muovaamiseen. Milleniaaleista peräti 90% valitsee brändin niiden sosiaalisen statuksen perusteella (Unilever).

Pieni ja soma versus suuri ja paha?

Viiniharrastajien keskuudessa törmää usein ajatukseen siitä, että pieni perhetuottaja edustaisi automaattisesti jotain hyvää ja romanttista, kun taas suuri ja kansainvälinen ainoastaan rahanhimoa. Toki omaa, sukupolvelta seuraavalle periytyvää kotitilaa yleensä vaalitaankin kunnioituksella, mutta voidaan myös kysyä, millaisia edellytyksiä pienellä tuottajalla on toteuttaa mahdollisia uudistuksia, joita eettinen ja kestävä kehitys vaatii – ja mikä on sen merkitys kokonaiskuvassa? Koosta on nimittäin hyötyä, jos todella aiotaan muuttaa maailmaa. Suurilla toimijoilla on myös suurempi vastuu, ja suurten toimia seurataan tarkasti myös kansainvälisestä vinkkelistä. Onkin ilahduttavaa, että 2020-luvun viinimaailmassa on jättiläisiä, jotka suurilla askelillaan auttavat myös pienempiään etenemään kohti terveempää tulevaisuutta.

Symington: Portugalin ensimmäinen B Corporation -statuksen ansainnut viiniyhtiö

Symingtonien perhe on tuottanut portviiniä vuodesta 1882 lähtien. Nykyisen johdossa olevan viidennen sukupolven suonissa yhdistyvät niin skotlantilainen, englantilainen kuin portugalilainenkin veri. He ovat paitsi merkittävin portviinitalojen omistaja, myös ylistetty dourolaisten mietojen viinien pioneeri sekä tuotantotapojen uudistaja. Symingtonit tähtäävät hiilijalanjäljettömään tuotantoon, ja heillä on koko yhtiön läpäisevä portaittainen ohjelma sen toteuttamiseen. Neljä kansainvälistä tiimiä keskittyvät omiin vahvuusalueisiinsa viinitarhojen biodiversiteetistä sosiaalisiin aspekteihin, veden kulutukseen ja uusiutuvaan energiaan, pakkauksien ja jätteiden vähentämiseen ja kierrätykseen. Nyt Symingtonille on myönnetty harvinainen B Corporation -status: sertifikaatti, joka myönnetään yhtiöille, jotka todistettavasti toimivat eettisesti niin sosiaalisessa kuin ympäristöllisessäkin mielessä, ja jotka ovat kirjanneet ne yhtiömuotoonsa johtajia sitoviksi toimintaperiaatteikseen.

Portugalilainen viinitila Näkymä Symingtonin Graham'sin tiluksilta
Symington on Douron alueen suurin viinitarhojen omistaja 26 quintallaan, jotka kattavat kokonaisuudessaan 2462 hehtaaria. He ovat myös Pohjois-Portugalin suurin luomuviljelijä. Suomessa heidän Altano-tilan viininsä on palkittu kahdesti Vuoden Viinikilpailun parhaana luomuviininä.
Graham’s on Symingtonin merkittävin portviinimerkki. Vanha perinteikäs talo Vila Nova de Gaiassa Douro-joen rannalla on Symingtoneille erityisen rakas, sillä Symington yhtiön perustaja Andrew James Symington saapui alun perin työskentelemään Graham’sille. 19-vuotias nuorukainen tuskin aavisti, että hänen jälkeläisensä tulisivat 100 vuotta myöhemmin johtamaan taloa – ja muutamaa muutakin!
Kumpi on suosikkisi, tawny vai ruby? Tutustu Graham’sin luomuksiin Late Bottled Vintage 2015 ja 10 Years Old Tawny Port.
Portviiniä on saatavilla myös taskukoossa: tutustu myös John Graham’sin vaimon nimeä kantavan viinitilan Churchillin minipulloon

Jõao Portugal Ramos kehitti Portugalin viinien laatua ensin konsulttina, ja loi sitten imperiumin

Portugalilaisen viinisuvun poika Jõao Portugal Ramos valmistui enologiksi Lissabonissa 1980-luvulla. Hän työskenteli pitkään konsulttina auttaen viinintuottajia ympäri Portugalia ja saavutti kansainvälisen maineen merkittävänä Portugalin viinien laadun kehittäjänä. Vuonna 1990 Jõao Portugal istutti ensimmäiset omat 5 hehtaariaan Aletejossa sijaitsevaan Estremoziin, ja seitsemän vuotta myöhemmin kyläpahaseen rakennettiin Vila Santan kunnianhimoinen viinimö, jossa yhdistyvät moderni teknologia sekä perinteiden kunnioitus. Premium-viinit poljetaan vanhaan tapaan jaloin marmorilagareissa samalla kun pihan toisella puolella laborantit analysoivat tarkasti viinin valmistuksen eri vaiheita ympäri vuoden.
Jõao Maria Ramos Nuori enologi Jõao Maria Ramos jatkaa isänsä jalanjäljillä

Jõao Portugal Ramos Family Estates on laajentunut nopeasti. Alentejon lisäksi heidän 700 hehtaariaan kattavat viinitiloja myös Dourossa, Tejossa, Beira Atlânticossa ja Vinho Verdessä. Alentejossa 200 oman hehtaarin lisäksi sopimusviljelijät viljelevät 400 hehtaaria heidän toiveidensa mukaisesti. Vuotuinen tuotanto on huikeat 8 miljoonaa pulloa, joista 5 miljoonaa valmistetaan Alentejossa. Yhtiö osallistuu kansainväliseen TNS (The Natural Steps) –ohjelmaan, jossa kestävän kehityksen periaatteita ja innovaatioita sovelletaan toimintaan aina viinitarhalta kuluttajan tyhjään pulloon saakka. Ramosin filosofiaan kuuluu myös sosiaalinen vastuu, ja he panostavat paikallisen yhteisön kehittämiseen ja laajempaan humanitääriseen työhön.

Tutustu Ramosin dourolaisiin Duorum -viineihin: 100-vuotiaista köynnöksistä valmistettuun premium- viiniin Duorum Reserva Old Vines 2017 sekä pikkusisareensa Tons de Duorum!

Carlos Lucas menestyi maailmalla, mutta hänen sydämensä kaipasi kotiseudulle Dãoon

Portugalilainen viinintuottaja Carlos Lucas
Carlos Lucas
Carlos Lucas on viljellyt ja valmistanut viinejä ympäri maailmaa. Huolimatta upeista viinialueista kuten Piemonte, Priorat, Montpellier ja Brasilian Vale de S. Francisco hän kaipasi kotiseudulleen ja tahtoi nostaa Douron eteläpuolella sijaitsevan Dãon kuuluisien laatuviinialueiden joukkoon.
Quinta do Ribeiro Santo, vanha tila oli kuulunut pitkään aateliselle suvulle ja viimeiseksi sitä viljeli paikallinen pappi kun Carlos Lucas isänsä kanssa osti ja alkoi kunnostaa sen rakennuksia ja viinitarhoja vuonna 1994. Se sijaitsee DO Dãon viinialueella, Mondego ja Dão jokien välissä 400 metrin korkeudella. Paikalliset lajikkeet Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinto Cão ja Encruzado imevät persoonallisuutensa graniittihiekkaisesta maaperästä sekä ympäröivien kukkuloiden tammi- eukalyptus- ja mäntymetsistä. Ribeiro Santon ensimmäinen vuosikerta ilmestyi myyntiin vuonna 2000, ja nyt sen menestyneet viinit kertovat maailmalla tarinoitaan ”pyhän joen” mutkasta.
Vuonna 2008 Carlos Lucas palkittiin vuoden parhaana viinintekijänä Revista dos Vinhos -lehdessä.
Carlos valmistaa viinejä myös muilla Portugalin laatuviinialueilla vuonna 2011 perustamansa yhtiön Magnum Carlos Lucasin kautta, mutta toiminnan ydin – ja hänen sydämensä sijaitsevat Ribeiro Santon tilalla. Vuonna 2014 Portugalin maatalousministeriö palkitsi Magnum Carlos Lucasin ympäristöystävällisestä ja kestävästä toiminnastaan ”The best farmer of the year” -tittelillä.
Tutustu Ribeiro Santon suuren suosion saavuttaneisiin viineihin Pinha ja Encruzado!
Lisää Portugalin viinialueista ja rypälelajikkeista voit lukea täällä. Tutustu myös portviinityyleihin täällä.
Teksti: DipWSET Liisa Huttu-Hiltunen
Kuvat: Tuottajat

Suositukset

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Ribeiro Santon viinitila on saanut nimensä muinaisilta papeilta, jotka viljelivät viiniä samanimisen ”pyhän joen” mutkassa mäntyjen ja tammien siimeksessä. Tunnettu viinintekijä Carlos Lucas kunnosti vanhan tilan vuonna 1994. Mäntymetsät hallitsevat edelleen Dãon viinialuetta ja siksi viini sai nimen Pinha, käpy. Paikalliset lajikkeet Touriga Nacional, Alfrocheiro ja Tinta Roriz imevät persoonallisuutensa Dãon graniittisesta maaperästä.

Viiniasiantuntijoiden suosioon noussut viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kk.

Portugali, DOC Dão 13,99€
Altano Organic Red

Altano Organic Red

Symingtonin perheen laadukas luomupunaviini on valmistettu Douro-joen varrella sijaitsevilla tarhoilla kasvaneista perinteisistä punaisista rypälelajikkeista. Tummanpunainen viini on täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, hieman mausteinen ja kevyesti tammen sävyttämä.

Portugal, DOC Douro 14,98€
Ribeiro Santo Encruzado

Ribeiro Santo Encruzado

Upeasti kypsynyt ja täyteläinen daolainen valkoviini sai Wine Advocaten arviossa 90 pistettä!

Suussa kuivahko viini on pureksittavan paksu ja aromaattinen, täynnä makeita vaaleita hedelmiä, voita ja heinää. Hapokkuus on taittunut iän myötä kohtalaiseksi, mutta kokonaisuus on tasapainoinen ja suutuntuma täyteläinen ja voinen. Upeat hunajaiset aromit viipyilevät suussa pitkään.

Portugali, DOC Dão 19,89€
Graham's Late Bottled Vintage Port 2018

Graham's Late Bottled Vintage Port 2018

Graham’s Late Bottled Vintage Port (LBV) on laatuviini, joka sekoitetaan erinomaisen satovuoden parhaista viineistä. Toisin kuin kaksivuotiaana pullotettava “aito” vuosikertaportviini, LBV kypsyy neljästä kuuteen vuotta vanhoissa tammitynnyreissä; siitä termi ‘late bottled’.

Portugali 24,99€
Graham's 10 Years Old Tawny Port

Graham's 10 Years Old Tawny Port

Keskimäärin 10 vuotta tammitynnyreissä kypsyneiden portviinien sekoitus on elegantti, hedelmämarmeladinen, hunajainen, pähkinäinen ja viikunainen.

Portugali 35,99€