Portugalilaisten viinien hyökyaalto
Portugalilaisten viinien suosio suomalaisten viinin ystävien keskuudessa kasvaa hyökyaallon lailla, paljastavat Alkon myyntitilastot. Vuonna 2020 niiden litramääräinen myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna 69,7% ja punaviinien peräti 72,4%.
Portugalin viinituotanto on ottanut aimo harppauksen erityisesti laadun suhteen EU:iin liittymisensä jälkeen ja muuttunut maalaismaisten pöytäviinien maasta varteenotettavaksi kilpailijaksi laatuviinimaiden sarjaan. Kehitys on vaatinut oppia ja investointeja – ja ennen kaikkea kunnianhimoisia tuottajia, jotka ovat sinnikkäästi uskoneet maansa potentiaaliin. Laatuviinien tuottaminen ei tapahdu käden käänteessä: oikeaan maaperään ja ilmastoon on osattava istuttaa sopivat lajikkeet, logistiikkaa ja teknologiaa sekä astiastoa uusittava, ja usein tämä vaatii kokonaisen viinimön uudelleen rakentamista. Laadukkaat rypäleet kasvavat usein vaikeakulkuisilla rinteillä, jotka vaativat paljon jalkatyötä. Ja jos tuottaja tähtää korkeaan laatuun, satoa on rajoitettava voimakkaasti. Viiniköynnös ei paljasta rypäleidensä laatua ensimmäiseen 7 vuoteen, joten matka ideasta kauppojen hyllyille on pitkä ja kallis.
Eettisillä valinnoilla on merkitystä
Eräs merkittävimmistä 2020-luvun trendeistä niin viinin kuin muidenkin elintarvikkeiden kulutuksessa on eettisyys. Kuluttajat ovat kiinnostuneita tuotteiden taustasta ja siitä, millaisia arvoja niiden valmistaja edustaa. 60 maata kattava kuluttajatutkimus (Nielsen) osoittaa, että 66% kuluttajista on valmis maksamaan enemmän tuotteesta, joka edistää kestävää kehitystä. Toisen tutkimuksen mukaan (Havas) 55% kuluttajista uskoo, että brändeillä on jopa valtioita enemmän edellytyksiä tulevaisuuden muovaamiseen. Milleniaaleista peräti 90% valitsee brändin niiden sosiaalisen statuksen perusteella (Unilever).
Pieni ja soma versus suuri ja paha?
Viiniharrastajien keskuudessa törmää usein ajatukseen siitä, että pieni perhetuottaja edustaisi automaattisesti jotain hyvää ja romanttista, kun taas suuri ja kansainvälinen ainoastaan rahanhimoa. Toki omaa, sukupolvelta seuraavalle periytyvää kotitilaa yleensä vaalitaankin kunnioituksella, mutta voidaan myös kysyä, millaisia edellytyksiä pienellä tuottajalla on toteuttaa mahdollisia uudistuksia, joita eettinen ja kestävä kehitys vaatii – ja mikä on sen merkitys kokonaiskuvassa? Koosta on nimittäin hyötyä, jos todella aiotaan muuttaa maailmaa. Suurilla toimijoilla on myös suurempi vastuu, ja suurten toimia seurataan tarkasti myös kansainvälisestä vinkkelistä. Onkin ilahduttavaa, että 2020-luvun viinimaailmassa on jättiläisiä, jotka suurilla askelillaan auttavat myös pienempiään etenemään kohti terveempää tulevaisuutta.
Symington: Portugalin ensimmäinen B Corporation -statuksen ansainnut viiniyhtiö
Symingtonien perhe on tuottanut portviiniä vuodesta 1882 lähtien. Nykyisen johdossa olevan viidennen sukupolven suonissa yhdistyvät niin skotlantilainen, englantilainen kuin portugalilainenkin veri. He ovat paitsi merkittävin portviinitalojen omistaja, myös ylistetty dourolaisten mietojen viinien pioneeri sekä tuotantotapojen uudistaja. Symingtonit tähtäävät hiilijalanjäljettömään tuotantoon, ja heillä on koko yhtiön läpäisevä portaittainen ohjelma sen toteuttamiseen. Neljä kansainvälistä tiimiä keskittyvät omiin vahvuusalueisiinsa viinitarhojen biodiversiteetistä sosiaalisiin aspekteihin, veden kulutukseen ja uusiutuvaan energiaan, pakkauksien ja jätteiden vähentämiseen ja kierrätykseen. Nyt Symingtonille on myönnetty harvinainen B Corporation -status: sertifikaatti, joka myönnetään yhtiöille, jotka todistettavasti toimivat eettisesti niin sosiaalisessa kuin ympäristöllisessäkin mielessä, ja jotka ovat kirjanneet ne yhtiömuotoonsa johtajia sitoviksi toimintaperiaatteikseen.
Jõao Portugal Ramos kehitti Portugalin viinien laatua ensin konsulttina, ja loi sitten imperiumin
Jõao Portugal Ramos Family Estates on laajentunut nopeasti. Alentejon lisäksi heidän 700 hehtaariaan kattavat viinitiloja myös Dourossa, Tejossa, Beira Atlânticossa ja Vinho Verdessä. Alentejossa 200 oman hehtaarin lisäksi sopimusviljelijät viljelevät 400 hehtaaria heidän toiveidensa mukaisesti. Vuotuinen tuotanto on huikeat 8 miljoonaa pulloa, joista 5 miljoonaa valmistetaan Alentejossa. Yhtiö osallistuu kansainväliseen TNS (The Natural Steps) –ohjelmaan, jossa kestävän kehityksen periaatteita ja innovaatioita sovelletaan toimintaan aina viinitarhalta kuluttajan tyhjään pulloon saakka. Ramosin filosofiaan kuuluu myös sosiaalinen vastuu, ja he panostavat paikallisen yhteisön kehittämiseen ja laajempaan humanitääriseen työhön.
Tutustu Ramosin dourolaisiin Duorum -viineihin: 100-vuotiaista köynnöksistä valmistettuun premium- viiniin Duorum Reserva Old Vines 2017 sekä pikkusisareensa Tons de Duorum!
Carlos Lucas menestyi maailmalla, mutta hänen sydämensä kaipasi kotiseudulle Dãoon
Suositukset
Pinha Ribeiro Santo Reserva
Ribeiro Santon viinitila on saanut nimensä muinaisilta papeilta, jotka viljelivät viiniä samanimisen ”pyhän joen” mutkassa mäntyjen ja tammien siimeksessä. Tunnettu viinintekijä Carlos Lucas kunnosti vanhan tilan vuonna 1994. Mäntymetsät hallitsevat edelleen Dãon viinialuetta ja siksi viini sai nimen Pinha, käpy. Paikalliset lajikkeet Touriga Nacional, Alfrocheiro ja Tinta Roriz imevät persoonallisuutensa Dãon graniittisesta maaperästä.
Viiniasiantuntijoiden suosioon noussut viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kk.
Altano Organic Red
Symingtonin perheen laadukas luomupunaviini on valmistettu Douro-joen varrella sijaitsevilla tarhoilla kasvaneista perinteisistä punaisista rypälelajikkeista. Tummanpunainen viini on täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, hieman mausteinen ja kevyesti tammen sävyttämä.
Ribeiro Santo Encruzado
Upeasti kypsynyt ja täyteläinen daolainen valkoviini sai Wine Advocaten arviossa 90 pistettä!
Suussa kuivahko viini on pureksittavan paksu ja aromaattinen, täynnä makeita vaaleita hedelmiä, voita ja heinää. Hapokkuus on taittunut iän myötä kohtalaiseksi, mutta kokonaisuus on tasapainoinen ja suutuntuma täyteläinen ja voinen. Upeat hunajaiset aromit viipyilevät suussa pitkään.
Graham's Late Bottled Vintage Port
Graham’s Late Bottled Vintage Port (LBV) on laatuviini, joka sekoitetaan erinomaisen satovuoden parhaista viineistä. Toisin kuin kaksivuotiaana pullotettava “aito” vuosikertaportviini, LBV kypsyy neljästä kuuteen vuotta vanhoissa tammitynnyreissä; siitä termi ‘late bottled’.