120-vuotias Tommasi rakentaa kestävää tulevaisuutta

tommasi

120-vuotias Tommasi on tuttu monille suomalaisille viininystäville

Vuonna 1902 isoisoisä Giacomo Battista Tommasi rakensi itse ensimmäiset tynnyrinsä ja alkoi valmistaa viiniä pienessä Pedemonten kylässä, joka sijaitsee Veneton viinialueella, Veronan maakunnassa Pohjois Italiassa. Silloinen 10 hehtaarin viinitarha on vuosien mittaan kasvanut yli kymmenkertaiseksi ja laajentunut myös Veneton ulkopuolelle. Viinitarhat käsittävät nykyisin yhteensä 550 hehtaaria Valpolicella Classicon ja muun Veneton alueilla, sekä Lombardiassa, Toscanassa ja Apuliassa.

Giacomo Tommasin jalanjäljissä seuraa nyt jo neljäs sukupolvi viinintekijöitä. Taloa arvostetaan maailmalla erityisesti Valpolicellan klassisten viinien, Amaronen ja Ripasson, eturivin tuottajana. Esimerkiksi Tommasin De Buris Amarone della Valpolicella Classico D.O.C.G. Riserva 2010, sai vuonna 2021 huippusijoituksen Top 100 -listalla Vivinossa, maailman suurimmassa viiniyhteisössä. Viini sai myös erinomaisia arvioita arvostetuimmilta kansainvälisiltä viinikriitikoilta, mukaan lukien 96 pistettä Wine Advocatelta ja upeat arvosanat Wine Spectatorilta, James Sucklingilta ja Decanterilta.

Myös Tommasin tuottamat muiden viinialueiden viinit ovat saaneet osakseen laajaa arvostusta ja kansainvälisiä palkintoja. Tommasin standardit ovatkin korkealla kaikissa kategorioissa. “Viinimme edustaa sitä maksimaalista potentiaalia, jonka yksittäinen viinitarha ja alueellinen terroir voivat ilmaista", kommentoi enologi Giancarlo Tommasi. "Haluan ajatella, että tapamme tehdä viiniä on vahvojen perinteidemme nykyaikaista uudelleentulkintaa – esi-isiemme osaamista ja samalla eleganssia ja harmoniaa: toisin sanoen pullotettua kauneutta”.

Kuluva vuosi on merkittävä virstanpylväs Tommasilla

Nyt, vuonna 2022, Tommasi on toiminut jo juhlavat 120 vuotta. Merkkivuosi ei ole viinitalolle pelkästään aihe kohottaa maljoja hiukan tavallista korkeammalle. Se on myös mahdollisuus katsoa tuorein ajatuksin tulevaisuuteen – asettaa uusia tavoitteita, jotka kantavat vuosikymmeniä eteenpäin. Viininteko kun on toimintaa, jossa mittatikkuna eivät ole kvartaalit vaan sukupolvet.

Paljon uusia projekteja ja investointeja on valmisteilla. Tavoitteet on asetettu korkealle niin laadun kuin kestävän kehityksen mittareilla. Tommasin perheen vahva sitoutuminen hienojen viinien tuotantoon jatkuu. Viinitalon tavoitteena on olla, ei enempää eikä vähempää, kuin mittapuuna italialaisen viininvalmistuksen huippuosaamiselle.

Kaikkein tärkeintä on tietenkin ilahduttaa viininharrastajia jokaisella nautitulla lasillisella, vastuullisuudesta tinkimättä. Olennainen osa viininautintoa on tietoisuus tuottajan tinkimättömyydestä ja rehellisyydestä niin kuluttajaa, ympäristöä kuin omaa perintöäänkin kohtaan.

Tommasi vaalii ympäristöä viininviljelyssä

Tommasin sadonkorjuu

Koko maailma elää ja hengittää muutosten aikoja. Olemme entistä riippuvaisempia toisistamme, ja ehkä ensimmäistä kertaa historiassa tiedostamme kotiplaneettamme rajallisuuden. Viininteossa suhde maahan ja elinvoimaiseen ympäristöön on konkreettinen. Juhlavuotensa myötä myös Tommasi asettaa itselleen uusia kunnianhimoisia tavoitteita vastuullisessa viinintuotannossa. Ympäristön vaaliminen viininviljelyssä on paitsi kilpailuvaltti myös eettinen valinta.

"Jokapäiväinen toimintamme suuntautuu kestävän kehityksen tavoittelemiseen ja edistämiseen", kommentoi viinitalon johtaja Pierangelo Tommasi. "Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että kiinnitämme suurta huomiota työhömme viinitarhoilla, viinitilalla ja tuotannon eri vaiheissa käyttämällä vain menetelmiä, joilla turvaamme ja suojelemme ympäristömme hyvinvointia. Ilman hyvinvoivaa luontoa emme tietenkään voi tehdä sitä, mikä on meille aina se kaikkein tärkein päämäärä: loistavia viinejä”.

“Esimerkiksi suunnitelmamme, johon kuuluu huomattava energiansäästöohjelma ja kevyempiin lasipulloihin siirtyminen, on osa laajempaa projektia, jossa yrityksemme työskentelee jo kaikkien tuotantoprosessiemme kestävän kehityksen eteen. Kestävä kehitys sisältää myös työntekijöidemme, kumppaneidemme ja sidosryhmiemme osallisuuden sekä paikallisen alueen tukemisen niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin”.

Ei pelkkää Amaronea

Tommasin viinitarhat

Amaronesta on tullut yksi suomalaisten suosikkiviineistä. Täällä arvostetaan tyyliä, jota Tommasi, ja ylipäänsä Veneton Amarone-, Ripasso- ja Appassimento -viinit edustavat. Ne ovat maultaan pyöreän pehmeitä ja meheviä, ja ne sopivat hyvin yhteen monenlaisten meille tyypillisten ruokien kanssa.

Tommasilla on viinityyliin perinteinen lähestymistapa, joka suosii eleganssia ja tasapainoa. Alkoon Tommasin ensimmäinen Amarone, vuosikertaa 1998, tuli vuonna 2002. Viinit ovat menestyneet meilläkin niin kilpailuissa kuin kriitikoiden viiniarvioissa. Jokainen vuosikerta tarjoaa vivahteita, jotka kehittyvät ajan myötä. Harrastajille Tommasin viinit antavat mielenkiintoisen mahdollisuuden vertikaaliseen maisteluun, jos vain on malttia kerätä viinikaappiin useamman vuoden sarja!

Toki Tommasilla suhtaudutaan muihinkin viinityyleihin samalla pieteetillä kuin kruununjalokivi Amaroneen. Esimerkiksi Tommasi Crearon on Viinilehti valinnut Vuoden punaviiniksi peräti kahteen otteeseen, vuosina 2017 ja 2019. Sekin kertoo osaltaan tuottajan omistautumisesta ja laadun jatkuvuudesta. Veneton puhdaslinjainen punaviini onkin aina tyylikäs valinta illallisviiniksi. Luotettavana yleisviininä rennommissakin illanistujaisissa ja grillin äärellä toimii puolestaan Viinilehden LÖYTÖ-kategoriaan luokiteltu Tommasi Graticcio Appasionato.

Italialaisiin viineihin kuuluu tyypillisesti tietynlainen virkeä hapokkuus, joka tuo niihin eloisuutta ja kepeyttä. Näistä ominaisuuksista voi nautiskella Tommasin valkoviineissä, kuten Tommasi Le Rosse Pinot Grigiossa ja Tommasi Le Fornaci Luganassa. Ja italialaisten viinien tapaan ne ovat omiaan loistamaan ruokapöydässä kala- ja kasvisruokien seurana, mutta sopivat mainiosti myös mutkattomaan seurusteluun.

Kaiken kaikkiaan Tommasi on noussut yhdeksi vakiintuneimmista italialaisista viinibrändeistä Suomessa, koska se pystyy tarjoamaan erittäin laadukkaita viinejä myös edullisemmissa kategorioissa.

Tutun hokeman mukaan ennustaminen, varsinkin tulevaisuuden, on vaikeaa. Viinimaailmassa sen vaikeutta lisää tieto, että jokainen vuosi tuo tullessaan omat yllätyksensä, ja jokainen vuosikerta on erilainen. Yhden asian suhteen voimme olla luottavaisia; 120-vuotiaalla talolla on kerrottavanaan vielä monta tarinaa, ja parhaimmillaan ne ovat pullotettuina.

Vinkki matkailijoille: Viinitila vierailu Tommasilla

Viinimatkoista kiinnostuneille voimme vinkata, että Tommasilla on upeat viinitarhat ja -tilat, joilla he kestitsevät paljon turisteja vuosittain. Majoitustoimintaakin heiltä löytyy; Valpolicellan sydämessä sijaitseva Villa Quaranta on Tommasin perheen omistuksessa oleva hotelli ja spa.

Suositukset

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Monikäyttöinen pinot grigio Valpolicellan sydämestä. Raikas valkoviini, jonka keskitäyteläinen maku on kuiva mutta hedelmäinen. Mainio viini seurusteluun sekä kala- ja äyriäisruoille.

Italia 14,98€
Tommasi Valpolicella

Tommasi Valpolicella

Maineikkaalta Valpolicellan tuottajalta kevyt ja ihanan rustiikkinen viini. Monikäyttöinen laadukas arkiviini sopii niin pastoille, pizzoille, juustoille kuin haudutetuille liharuoillekin.

Italia 14,79€
Tommasi Ripasso

Tommasi Ripasso

Tämä ”amaronen pikkuveli” ja Vuoden Punaviiniksi valittu ripasso on roteva ja särmikäs, rustiikkinen viini. Voimakkaillekin lihoille, voimakkaanmakuisille pastoille ja kypsytetyille juustoille.

Italia 22,45€
Tommasi Crearo

Tommasi Crearo

Viini-lehden valitsema Vuoden Punaviini maineikkaalta Valpolicellan tuottajalta. Muhkea ja aromikas ”super venetolainen” on luonteikas illan tunnelman kohottaja sekä täsmävalinta riistalle!

Viinilehden Vuoden Punaviini 2017, Vuoden Punaviini 2019 Viinilehti: ***** tähteä, Tyylikäs huippuviini, Luonteikas viini, Edullinen ostos

Italia 22,54€
Tommasi Amarone

Tommasi Amarone

Klassikko maineikkaalta Valpolicellan tuottajalta. Rusinoituneista rypäleistä valmistetusta tiiviistä, mausteisesta ja suorastaan uhkeasta amaronesta löytyy ihanalla tavalla nahkaa ja tallin taustaa. Sopii vaativillekin liharuoille ja suolaisille koville juustoille

Italia 45,98€
Tommasi Graticcio Appasionato hanapakkaus

Tommasi Graticcio Appasionato hanapakkaus

Valpolicellan perinteisistä rypäleistä osa on kuivattu amaronen esimerkin mukaisesti. Viini on pehmeä ja intensiivinen, minkä vuoksi se onkin omiaan selkeänmakuisten liharuokien ja juustojen kanssa.

Parhaat pisteet! 90 p. Iltasanomien hanaviinitestissä - Pekka Suorsa

Italia 39,98€
Tommasi Pinot Grigio hanapakkaus

Tommasi Pinot Grigio hanapakkaus

Pohjoisitalialainen trooppisen hedelmäinen, pyöreän suutuntuman omaava pinot grigio, joka hanapakkauksensa ansiosta kulkee helposti mukana myös piknikille ja veneeseen!

Viinilehden Vuoden valkoinen hanaviini 2020!

Italia 39,98€