Ikoniset viinit – Huippujen huumaa
Ikoniset viinit ovat arvoviinejä maailman parhailta tuottajilta
Vaikka erittäin hyviä viinejä löytyy kaikissa hintaluokissa, on viinien maailmassa silti se kaikkein korkein taso, jonne vain harva viini ja vielä harvempi tuottaja koskaan yltää. Näitä erityisen upeita viinejä yhdistävät täydellisyyttä hipovat kasvuolosuhteet, pienet tuotantomäärät ja tinkimätön uurastus parhaan mahdollisen laadun saavuttamiseksi. Ja usein myös kulttimaine viiniharrastajien keskuudessa.
Suomen Alko on vakavalle viiniharrastajalle erinomainen arvoviinien ostopaikka. Moni erityisen laadukas ja harvinainenkin viini löytyy Alkosta kansainvälisesti katsoen varsin kilpailukykyiseen hintaan. Myös ammattitaito ja olosuhteetviinien säilytykseen ja varastointiin ovat kohdallaan. Niinpä tosimielellä viinejä keräilevän on mahdollista tehdä kellariinsa hienoja löytöjä maailman parhailta tuottajilta.
Usein arvoviinit mielletään Ranskan klassisten alueiden punaviineiksi, vaikka valkoviineissäkin löytyy upeita, pitkästä kypsytyksestä hyötyviä persoonallisuuksia. Ranska, Saksa, Italia ja Espanja pitävät pitkine perinteineen pintansa kilpailussa, mutta myös uuden maailman tuottajia löytyy huippujen joukosta.
Kuinka huippuviini nautitaan?
Kun viinipulloon sijoittaa kymppien sijasta satasia, sen korkki on tavallista tiukemmassa. Viinit saattavat viettää hankintansa jälkeen vielä vuosia, jopa vuosikymmeniä kellarin hiljaisuudessa. Yleensä ne kestävät sen ja kehittyvätkin hyvin.
Jossakin vaiheessa koittaa kuitenkin hetki kaivaa korkkiruuvi ja dekantointiastia esiin. Parhaat viinit kuuluvat luonnollisesti elämän parhaisiin hetkiin. Arvoviinit tulevat kuvaan, kun erinomainen viini halutaan yhdistää erinomaiseen ruokaan. Kun juhlaillallisesta halutaan jättää koko elämän mittainen muisto ja korostaa tilaisuuden merkitystä, huippuviini on luonteva valinta.
Silti arvoviinejä ei suinkaan aina nautita ruoan kanssa. Tärkeä käyttöyhteys on viiniharrastus. Silloin pullo avataan puhtaasti maistelua varten, joko hiljaiseen meditaatioon tai yhteiseen viinipruuviin. Yhdessä maistaminen on erinomainen tapa kehittää viinimakuaan, sillä toisten tekemistä arvioista saa monesti ahaa-elämyksiä, ja keskittyminen kaikkein hienoimpiin nyansseihin onnistuu parhaiten hyvin järjestetyssä maistelutilassa.
Toisinaan, jos saman vuosikerran pulloja on varastossa useampi, kalliskin viini täytyy avata, jotta voidaan arvioida sen ikääntymisen vaihetta. On myös mielenkiintoista seurata hienon viinin kehittymistä, maun syvenemistä, tanniinien pehmenemistä ja tertiääriaromien kehittymistä.
Marchesi Antinori – viinimaailman aatelinen Italiasta

Italialaisten tuottajien joukossa Marchesi Antinori on omassa luokassaan. Antinori on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista viinitaloista, jonka tarina ulottuu aina vuoteen 1385. Firenzeläisen omistajasuvun historia viininvalmistuksen parissa kattaa peräti 27 sukupolvea. Viinitalo tunnetaan perinteiden ja innovaation yhdistämisestä, ja se on ollut ratkaisevassa roolissa Italian viinikulttuurin uudistamisessa.
Piero Antinori oli visionääri, joka mullisti italialaisen viininvalmistuksen 1970-luvulla. Hän oli ensimmäisiä, jotka alkoivat kypsyttää perinteisiä Sangiovese-rypäleitä pienissä tammitynnyreissä ja sekoittaa niitä kansainvälisten lajikkeiden, kuten Cabernet Sauvignonin, kanssa. Tämä johti niin sanottujen supertoscanalaisten viinien syntyyn. Viinit oli tehty vastoin silloisia viinilakeja, mutta saavuttivat nopeasti maailmanlaajuista mainetta.
Antinori tunnetaan erityisesti kahdesta ikonisesta viinistään, Tignanellosta ja Solaiasta. Tignanello oli ensimmäinen Supertoscanalainen viini, joka yhdisti Sangiovesea ja Cabernet Sauvignonia. Sen menestys innoitti muita tuottajia ja johti lopulta Italian viinilainsäädännön muuttumiseen. Solaia, Tignanellon naapuritarhalta peräisin oleva viini, on myös saavuttanut kulttimaineen. Solaian rypäleet tulevat alueen aurinkoisimmalta rinteeltä samannimisestä viinitarhasta Tenuta Tignanellon tilalta.
Vietti nosti Barolon loistoonsa

Vietti on puolestaan yksi Barolon alueen ja koko Piemonten arvostetuimmista ja perinteisimmistäviinitaloista. Sen historia alkoi 1800-luvun lopulla, kun Carlo Vietti perusti perheyrityksen.Vaikka viinitalo siirtyi vuonna 2016 yhdysvaltalaisen Krausen perheen omistukseen, sen filosofia ja perinteet ovat säilyneet ennallaan.
Vietti sijaitsee strategisesti Castiglione Falletton keskiaikaisessa kylässä, Barolon viinialueen sydämessä. Se on ollut alusta asti tunnettu laadustaan ja perinteisestä tuotantotavasta, mutta suuri käännekohta tapahtui 1950-luvun lopulla. Tuottajan suuri innovaatio, joka Antinorin tavoin teki vallankumouksen italialaisessa viinintuotannossa, oli Barolo-tarhaviini. Vietti alkoi pullottaa yksittäisten huipputarhojen rypäleistä valmistettuja viinejä. Se oli radikaali tapa korostaa kunkin tarhan ainutlaatuista luonnetta. Nykyään tämä on Barolossa hyvin yleinen käytäntö, mutta Vietti oli yksi sen pioneereista.
Rocche di Castiglione -tarha on tunnettu eleganteista ja aromaattisista Baroloista, joissa on hienostunut rakenne. Vietti Barolo Rocche di Castiglione 2017 on erinomainen esimerkki tarhan luonteesta. Piemontessa vuosikerta muistetaan lämpimistä olosuhteista ja varhaisesta sadonkorjuusta. Monilla tiloilla se johti konsentroituneisiin viineihin, joissa on pehmeämmät tanniinit kuin viileämpinä vuosina. Vietti on kuitenkin onnistunut säilyttämään viinissään raikkauden ja moniulotteisuuden todisteena tuottajan taidosta.
Guigal ja legendaariset La-La-La-viinit

Guigal on yksi Ranskan Rhônen laakson tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista viinitaloista. Se on perheyritys, joka on noussut vaatimattomasta alusta alkaen yhdeksi maailman arvostetuimmista viinintuottajista. Viinitalon perusti Étienne Guigal vuonna 1946 Ampuis'ssa, Rhônen laakson pohjoisosassa, lähellä ikonista Côte-Rôtien viinialuetta.
Guigalin maine nojaa kolmeen legendaariseen Côte-Rôtie-tarhaviiniin, jotka tunnetaan lempinimellä "La-La-La". Ne ovat hienostuneesta, pehmeästä ja aromaattisesta luonteestaan tunnetttu La Mouline, sekoitus Syrah'ta ja Viognieria, voimakkaampi ja struktuuriltaan tiiviimpi La Turque, joka sisältää myös Viognier-rypäleitä, sekä La Landonne, joka on 100-prosenttinen Syrah. Se on kolmikosta maskuliinisin ja voimakkain, ja sillä on valtava kypsytyspotentiaali. Viinit saavat säännöllisesti huippupisteitä viinikriitikoilta.
Chablis on hienoimpien Chardonnay-viinien koti

Chablisin sijainti tekee sen ilmastosta hyvin viileän ja mannermaisen. Viileä ilmasto tuottaa rypäleisiin korkean hapokkuuden, mistä on tullut Chablisviinien tunnusmerkki. Alueen ainutlaatuisin piirre on kuitenkin sen maaperä, joka tunnetaan nimellä kimmeridge-kalkkikivi. Se sisältää miljoonia vuosia sitten fossiloituneita merieläinten, erityisesti ostereiden, jäänteitä. Juurimaaperä antaa Chablisin viineille niiden tunnusomaisen mineraalisen ja piikivisen luonteen, joka erottaa ne kaikista muista Chardonnay-viineistä.
Chateau Grenouille Chablis Grand Cru kuuluu arvoalueen viineistä arvostetuimpiin. Sitä valmistaa maineikas osuuskunta La Chablisienne. Tuottajalla on useita korkealaatuisia tarhoja eri puolilla Chablisia, mutta sen suurin ylpeys on ikoninen Grenouille.
Nyt myynnissä oleva vuoden 2020 vuosikerta oli Chablisissa kypsä ja runsas, mikä tuntuu myös viinissä. Vaikka viini on täyteläinen, sitä hallitsee upea happorakenne ja mineraalinen tiukkuus. Maku on pitkä ja intensiivinen, ja siinä voi aistia kerroksittain sitrushedelmien ja mineraalisuuden lisäksi myös hunajaa, mantelia ja aavistuksen paahteisuutta, joka on peräisin tammitynnyrikypsytyksestä. Kuten Grand Cru -viinien kuuluukin, viini on tehty kestämään aikaa. Vaikka se on jo nyt nautittava, sen todellinen potentiaali avautuu vasta vuosien myötä. Oikein säilytettynä se voi kehittyä pullossa vielä 10–15 vuotta.
Alsacen tarhoilta löytyvät Rieslingin syvät juuret

Maailman arvostetuimmat Riesling-viinit tehdään Alsacessa. Gustave Lorentz on perheomisteinen viinitalo, joka on toiminut Alsacen Bergholtzissa jo vuodesta 1836. Perhe on viljellyt maata yhdeksän sukupolven ajan, ja he ovat sitoutuneet korkeaan laatuun ja terroir-ajatteluun. Luomusertifikaatti tuottajalla on ollut vuodesta 2012. Tuottajansa huippuviini Kanzlerberg Grand Cru tulee Kanzlerbergtarhalta, joka on yksi Alsacen 51 Grand Cru -tarhasta. Se sijaitsee jyrkällä, kalkkikivipitoisella rinteellä, joka on suuntautunut etelään ja kaakkoon. Sijainti takaa tarhan viineille voimakkaan mineraalisuuden ja hienostuneen hapokkuuden. Vuosi 2020 oli Alsacessa suotuisa vuosikerta, joka tuotti erittäin kypsiä rypäleitä. Tämän ansiosta viinissä on runsaasti hedelmää, joka on tasapainossa hienon happorakenteen kanssa.
Suositukset
Antinori Tignanello
Tignanello oli se viini, josta ensimmäisenä käytettiin termiä "supertoscanalainen". Se on ensimmäinen sangiovese, joka on kypsynyt pienissä tammitynnyreissä, valmistettu muistakin kuin alueen perinteisistä rypäleistä, sekä ensimmäisten viinien joukossa, joita Chianti Classicon alueella on valmistettu ilman valkoisia rypäleitä. Elegantti ja mehevä toscanalainen, jota valmistetaan vain parhaina vuosina ja siemaillaan ajatuksella.
Antinori Solaia 2021
Solaian viinitarhat sijaitsevat Tignanellon kukkulan aurinkoisimmalla kohdalla; näin ollen viiniin päätyvät vain parhaiden viinitarhojen parhaimmat rypäleet. Tämän lisäksi Solaian laadun salaisuus piilee nimikkoviinitarhan hienoimpien Cabernet Sauvignon-, Cabernet Franc- ja Sangiovese-rypäleiden käytössä.
E. Guigal Côte-Rôtie "La Mouline"
La Moulinea pidetään La La-kolmikosta kaikkein kukkaisimpana ja silkkisimpänä, yhdistäen upeasti tummien marjojen, maanläheisen mineraalisuuden ja orvokin sävyjä. Viinitarha sijaitsee Côte de Blonden puolella ja köynnökset ovat keskimäärin 75 vuotta vanhoja. Viinin sekoituksessa on 11 % Viognier-rypälettä, mikä tuo viiniin upeaa rakennetta ja raikkautta.
E. Guigal Côte-Rôtie "La Turque"
Melko nuoresta historiastaan huolimatta, Guigal on yksi Rhônen alueen merkittävimmistä tuottajista ja erityisen kuuluisa Côte-Rôtien alueen viineistä, joista se tuottaa noin 40 %. Guigalin maineeseen on erityisesti vaikuttanut Marcel Guigalin pioneerityö alueen tarhaviinien luomisessa. Näistä kuuluisimmat ovat yhden tarhan La La-viinit; La Mouline, La Landonne ja La Turque. Vuonna 1985 lanseerattua La Turquea pidetään kahden muun välimuotona, se on tummempi ja intensiivisempi kuin La Mouline, mutta ei niin voimakas ja tanniininen kuin La Landonne. Sen taika on sen hienostuneessa tasapainoissa, joka ilmentää upeasti terroiria.
La Chablisienne Château Grenouilles 2020
Château Grenouilles on yksi harvinaisimmista Chablis'n Grand Cru -viineistä. Tarha on kooltaan vain 7,2 ha, se suuntaa lounaaseen, viiniköynnösten keski-ikä 40 vuotta ja sijaitsee Chablis'n kylää vastapäätä. Tämä viini paljastaa todellisen potentiaalinsa ajan myötä sen poikkeuksellisen ikääntymispotentiaalin ansiosta.
Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Kanzlerberg
3,2 hehtaarin kokoinen Grand Cru Kanzlerberg sijaitsee Ribeauvillen kylässä ja on eteläisin sekä pinta-alaltaan pienin Alsacen 51:stä Grand Cru:sta. Viinitarha sijaitsee 250 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella rinteillä, jotka suuntaavat etelää kohti. Maaperä on erityisesti kalkkikiveä, joka on muodostunut jopa 150 miljoonaa vuotta sitten. Kalkkikiveä peittää vielä raskas savimaa, joka on hieman tyypillisempi muille Alsacen viinitarhoille kuin Grand Cru:lle.
Tällä Grand Cru Rieslingillä on poikkeuksellisen elegantti tuoksu. Se on uskollinen rypälelajikkeelleen, tarjoten tuoreiden hedelmien ja mineraalisuuden aromeja. Maku on kuiva ja runsas, jälkimaku on pitkäkestoinen.