Kevyen tammikuun tasting-hitti: artesaanisiiderit ja homejuustot

juusto tasting

Unohda viinitasting kotona, testaa tällä kertaa juustotasting siidereiden kanssa! Oletko koskaan kokeillut yhdistää juustoja siiderin kanssa? Laadukkaiden ja toisilleen sopivien parien yhdistelmä on enemmän kuin osiensa summa! Vaaleat homejuustot ovat vaativia juomakumppaninsa suhteen ja kaipaavat samalla sekä raikkautta että jäännössokerista makeutta – runsasta suutuntumaa unohtamatta. Perinteisin menetelmin valmistetut ranskalaiset artesaanisiiderit ovat siis vallan osuva valinta! Tee maistuva juusto tasting näin:

  1. Hanki ainakin nuorekkaat brie ja camebert (halutessasi voit täydentää lajitelmaa muillakin vaaleilla pehmeän rasvaisilla juustoilla)...
  2. ...sekä niiden pareiksi ranskalaiset artesaanisiiderit La Brique Cidre Bouché ja Val de Rance L' Authentique Doux. Siidereitä myydään myös K-kaupoissa Alkon lisäksi.
Viilennä siiderit 10-12°C:een ja temperoi juustot lähelle huoneen lämpöä. Maista ensin siideri, sitten juusto, ja lopuksi uudelleen siideri. Huomaatko kuinka sekä siiderin että juuston maut muuttuvat toistensa vaikutuksesta? Ehkäpä siideri raikastuu entisestään, ehkäpä juusto hieman kevenee? Ehkäpä niiden aromimaailmat monipuolistuvat tai muuttuvat? Oikeaa vastausta ei ole: maistamme kaikki eri lailla ja siksi makuasioista voi vain keskustella. Mutta mikäs sen ihanampaa! Mitäs ystäväsi ovat asiasta mieltä? Tutustu siidereihin Liisan Viinikoulussa!

Suositukset

La Brique Cidre Bouché Brut 5%

La Brique Cidre Bouché Brut 5%

Cidrerie de la Brique on vuonna 1953 perustettu siideritalo, jonka omenatarhat sijaitsevat Ranskan Normandiassa, Valognesin ja Cherbourgin välissä. Heidän siiderinsä nauttivat sekä eurooppalaisesta laatu- ja alkuperämerkinnästä PGI että alueellisesta Gourmandie-merkinnästä, joka kertoo laadun lisäksi alueen perinteiden kunnioittamisesta.

Valikoiduista omenalajikkeista valmistettu La Brique Cidre Bouché on perinteinen normandialainen artesaanisiideri. Sen valikoidut omenat on pilkottu, puristettu, ja omenamäskin on annettu läpikäydä ”keeving” -asettuminen ennen luonnollista hidasta käymistään. Siiderin lempeät kuplat ovat syntyneet niin ikään perinteisellä menetelmällä pullossa samppanjan tapaan – kuten termi bouché kertoo. Viiniä ei ole pastöroitu, ja sen luonne on siksi herttaisen maalaismainen.

Kullankeltainen, hieman samea siideri tuoksuu viettelevästi kypsän omenaiselle, hennon kaneliselle ja maanläheiselle. Suussa kuivahko (ranskalaiset perinteiset siiderit eivät ole koskaan täysin kuivia), raikkaan hapokas ja täyteläinen siideri toistaa tuoksun aromit, ja lempeä jälkimaku sisältää miellyttävästi hieman omenaisia tanniineja. Loistava, lempeä kokonaisuus sopii mainiosti omenapiirakoille, suolaisille kasvisruoille sekä vaaleille pehmeille juustoille!

Siideriä on saatavilla Alkon lisäksi K-kaupoista.

Ranska 6,98€
Val de France  L' Autentique Brut 4,5%

Val de France L' Autentique Brut 4,5%

Les Celliers Associés on bretagnelainen omenantuottajaosuuskunta, joka on ansainnut sertifikaatin sosiaalisesti ja ympäristötaloudellisesti vastuullisesta maataloustuotannosta. He vaalivat Bretagnen taidokasta omenaperinnettä, ja kaikki heidän tuotteensa voidaan jäljittää aina omenatarhalle saakka. Vuonna 1953 perustetussa osuuskunnassa kaikki osapuolet maanviljelijästä markkinointiin toimivat yhteishengessä, ja palkitut tuotteet ovat keränneet suosiota jo yli 60:ssä maassa!

Omenalajikkeet kuten Bedan ja Judor on puristamisen jälkeen käytetty vain osittain jättäen jäljelle osan omenamehun luonnollista makeutta – ja alkoholiprosentin matalalle. Seurustelun lisäksi siideri sopii makeille tortuille, vaaleille homejuustoille ja maustetulle aasialaiselle ruoalle, kokeille myös grillatuille mausteisille possulle ja kanalle!

Kupariin taittava keskisyvä, kirkas ruusunmarjanpunainen siideri tuoksuu raikkaan omenaiselle: punaiset omenat taittavat karamellin suuntaan ja taustalla tuntuu omenapiirakkaa, raparperia ja vadelmaa. Suussa makeahko, kevyt ja raikas, makea omenahillo ja mansikka ovat erinomaisessa balanssissa keventävien kuplien ja hapokkuuden kanssa tehden siideristä helposti nautittavan. Makujen autenttisuus yhdistettynä puhtaaseen keveyteen ja maltilliseen alkoholiin tuo hymyn huulille!

Siideriä on saatavilla Alkon lisäksi K-kaupoista.

Ranska 3,79€