Palkitut viinit 2023

palkitut viinit 2023

Palkitut viinit 2023 - Kansainvälistä mainetta ja kunniaa Viinipostin edustamille viinitaloille!

Näin alkavan vuoden kunniaksi on syytä hehkuttaa valikoimamme menestyksekkäimpiä viinitaloja ja heidän viinejään. Viinipostin valikoimasta löytyy useampia tuottajia, joiden viinit ylsivät maailman parhaiden viinien joukkoon vuonna 2023. Listalta löytyy esimerkiksi Espanjan paras punaviini -palkinnon pokannut viini (joka löytyy muuten Alkosta!).

Keräsimme Wine Spectatorin ja Wine Enthusiastin TOP 100 listoilta tärpit, joita kannattaa keräillä viinikaapin hyllyille.

Lähteet ja logot:

https://top100.winespectator.com/lists/

https://www.wineenthusiast.com/toplists/enthusiast-100-2023/

Suositukset

Coto de Imaz Gran Reserva

Coto de Imaz Gran Reserva

Wine Spectator: Paras espanjalainen punaviini

Wine Spectator: Paras Riojan viini

Wine Spectator: TOP100 maailman viinit (sijalla 77)

Tämä kehittynyt ja moniuloitteinen Gran Reserva tulee Espanjan Riojan alueen suosituimmalta tuottajalta, El Cotolta. Tiileen vivahtavan punaisen viinin tuoksussa on havaittavissa kirsikkaa, kuivattuja marjoja, nahkaa, paahteisuutta ja yrttisyyttä. Maultaan viini on kuiva, hapokas mutta pehmeä ja täyteläinen sekä kypsän tanniininen. Täydellinen pari liharuoille, riistalle ja tuhdimmille kasvisruoille.

Espanja 28,25€
Terrazas de los Andes Malbec Organic

Terrazas de los Andes Malbec Organic

Wine Spectator: TOP100 maailman viinit (sijalla 30)

Korkean ilmanalan tasapainoinen ja moniulotteinen Malbec. Terrazas de los Andesin erityispiirteenä on löytää jokaiselle lajikkeelle täydellinen kasvukorkeus sekä maaperä. Esimerkiksi tähän viiniin käytetyt Malbec-rypäleet kerätään neljältä tarhalta: Paraje Altamira 1100m, Eugenio Busto 1020m, Gualtallary 1620m ja Las Compuertas 1070m.

Maku on hienostunut ja tasapainoinen, leveä suutuntuma ja eläväinen hapokkuus, jota seuraa miellyttävä raikkaus ja mehukkuus. Sopii erinomaisesti punaiselle lihalle ja riistalle, erityisen hyvä erilaisten grilliruokien kanssa. Kovat juustot ja tomaattiset pastat ovat myös oivallisia kumppaneita.

Argentiina 25,98€
Antinori Marchesi Chianti Classico Riserva

Antinori Marchesi Chianti Classico Riserva

Wine Spectator: TOP100 maailman viinit (sijalla 7)

Rypäleet tähän laadukkaaseen ja tyylikkääseen Chianti Classico Riservaan tulevat maailmankuululta Tignanellon tilalta. Marchese Antinori on Antinorin historiallinen viini, joka on vuodesta 2011 lähtien valmistettu Tignanello viinitilan rypäleistä. Viini on erittäin laadukas ja tyylikäs, alueelleen tyypillinen viini. Rubiininpunaisessa viinissä on kypsän kirsikan, nahan ja yrttien tuoksua. Viinin suutuntuma on silkkinen ja maussa tummaa kirsikkaa ja viikunaa.

Oiva kumppani jänispaistille. Sopii hyvin myös tomaattipohjaisten ruokien ja lihapatojen kanssa.

Italia 48,20€
Chiarlo Le Orme Barbera d'Asti Superiore 2020

Chiarlo Le Orme Barbera d'Asti Superiore 2020

Tämä kyseinen viini ei löytynyt maailman TOP100 viinit -listalta, mutta tilan Nizza Cipressi ylsi sijalle 54!

Ennen kuin tuota herkkua saadaan Suomeen, suosittelemme tutustumaan tuottajan muuhun valikoimaan Alkosta. Esimerkiksi tämä useasti hinta-laatusuhteestaan kriitikoilta ylistystä kerännyt viini on "parempi arki-Barbera" parhaimmillaan. Tummanpunainen ja keskitäyteläinen, pitkän kypsytyksen ansiosta hedelmäisen tiivis arki-Barbera. Pureksittavan mehevä viini kaipaa tomaattista pastaa seurakseen.

Italia 29,00€
Vietti Perbacco Nebbiolo

Vietti Perbacco Nebbiolo

Tämäkään viini ei ollut itse maailman TOP100 viinien joukossa (Viettin Lazzarito Nebbiolo 2019 sai 31. sijan Wine Enthusiastin vuoden 2023 parhaiden viinien joukossa), mutta tuottajan valikoima on muuten hyvin edustettuna Alkossa. Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi Vietti Perbacco Nebbiolo, niin sanottu ”Pikku-Barolo”.

Piemonten murteella nimetty viini hämmästyttää sekä luonteikkuudellaan, että hinta-laatusuhteellaan. "Pikku-Baroloksi" kutsutun perbaccon rypäleet tulevat Barolon alueelta. Tyylikäs Barolon alueen puhdas nebbiolo, jonka monikerroksisesta tuoksusta löytyy marjaisuutta, paahteisia aromeja, kirsikkaa, mausteita ja minttuakin. Keskitäyteläinen maku on nuorena intensiivinen, tanniinit tuntuvat, mutta ovat melko pehmeät. Vanhenee hyvin elegantiksi. Yhdistä pienriistaan tai paisteihin. Kokeile tryffelillä maustettujen ruokien kanssa.

Tutustu tuottajan muihin viineihin Alkossa täältä

Italia 34,30€