Viiden tähden viinit

Viiden tähden viinit

Viiden tähden viinit – Loisto-ostoksia lahjaksi ja ruokapöytään

Viinilehti on koko 36-vuotisen historiansa ajan ollut suomalaisen viinikulttuurin ja viiniharrastuksen tärkeä vaikuttaja. Lehti tekee lukijoilleen tutuksi viinimaailman trendejä. Se esittelee sivuillaan kiinnostavia viinialueita, tyylejä ja tuottajia. Myös viiniarviot ruokasuosituksineen ovat aina olleet olennainen osa lehden sisältöä.

Viisi tähteä on Viinilehden “huippuarvosana”. Siihen yltääkseen viinin on oltava teknisesti moitteeton, tasapainoinen ja persoonallinen. Tähdet päätyvät myös Viinistä viiniin -vuosikirjaan, johon on koottu kaikki Alkon myymälävalikoimassa saatavilla olevat, vähintään kolmen tähden arvoisiksi arvioidut viinit. Kaikki viinit maistetaan sokkona, jotta puolueettomuus varmistuu, eivätkä esimerkiksi tuottajaan liittyvät ennakko odotukset vaikuta tulokseen.

Viinilehden perustaja ja Chateau Carsin viinitilan omistaja Juha Berglund kertoo, että arvioinnin painopisteitä ovat tekninen laatu, harmonia, tuoksut, aromit ja jälkimaku. Berglundin mukaan arvioinnille on objektiiviset perusteet, mutta pelkkä tekninen onnistuminen ei aina riitä, huippuviinissä kokonaisuus on balanssissa, mutta siinä on usein myös vaikeammin määriteltävää autenttisuutta, persoonallisuutta tai “sielukkuutta”. Erityisen luonteikas viini saa arvioissa tähtirivin perään vielä pienen sydämen. Sellaisen on ansainnut esimerkiksi Tommasi Crearo 2018, joka on valittu kahdesti myös Viinilehden Vuoden punaviiniksi.

Olemme koonneet tähän valikoimastamme viinejä, jotka ovat menestyneet Viinilehden sokkoarvioissa ja ansainneet täydet viisi tähteä. Ei varmaankaan tule yllätyksenä, että samat viinit ovat keränneet huippuarvioita ja kärkisijoituksia myös kansainvälisesti. Ja vaikka vuosikerroissa on eroja, tuottajat tarjoavat luotettavaa laatua vuodesta toiseen. Nämä hinta-latusuhteeltaan erinomaiset viinit ovat omiaan loppuvuoden juhlakauteen – lahjoiksi, ruokapöytään ja viininystävien iloksi!

Suositukset

Tommasi Crearo

Tommasi Crearo

Vuonna 1902 Giacomo Battista Tommasi rakensi itse ensimmäiset tynnyrinsä ja alkoi valmistaa viiniä pienessä Pedemonten kylässä, joka sijaitsee Veneton viinialueella, Veronan maakunnassa Pohjois-Italiassa. Giacomo Tommasin jalanjäljissä seuraa nyt jo neljäs sukupolvi viinintekijöitä. Taloa arvostetaan maailmalla erityisesti Valpolicellan klassisten viinien, Amaronen ja Ripasson, eturivin tuottajana. Viinilehti on valinnut Tommasi Crearon Vuoden punaviiniksi kahdesti, vuosina 2017 ja 2019.

› VIINILEHDEN ARVIO

⭐⭐⭐⭐⭐

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ

“Intensiivinen, syvä ja monivivahteinen tuoksu. Viinissä on kuivattujen hedelmien lisäksi mustia marjoja, makeaa mausteisuutta ja nahkaisuuttakin. Täyteläinen maku seuraa tarkasti tuoksun lupaamia aromeja. Viinin mehukkaasta suutuntumasta voi lisäksi aistia paahteista mokkaisuutta, karhunvatukkaa ja kypsää tummaa kirsikkaa. Makua ryhdittää kypsän marjaisen hapokkuuden lisäksi pehmeät tanniinit. Viini jättää suunmyötäisen, nahkaisen ja luonteikkaan jälkivaikutelman.” Ruokasuosituksena tummat lihat ja erityisesti aromikas riista. Myös kovat, suolaiset juustot

Italia 22,54€
Tommasi Ripasso

Tommasi Ripasso

Saman tuottajan Tommasi Ripasso on sekin tullut, vuonna 2011, valituksi Vuoden punaviiniksi. Viisi tähteä ja sielukkaan sydämen on ansainnut myös vuosikerta 2019.

› VIINILEHDEN ARVIO

⭐⭐⭐⭐⭐

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ

“Avoin ja monivivahteinen tuoksu muistuttaakuivattuja hedelmiä, makeaa mausteisuutta ja hentoa nahkaisuutta. Täyteläinen maku toistaa tarkasti tuoksun aromit. Siinä on lisäksi muun muassa taatelia, viikunaa jahentoa mokkaisuuttakin. Alun mehukasta suutuntumaa ryhdittää pehmeiden tanniinien lisäksi kirsikkainen hapokkuus. Viini jättää pitkän ja vivahteikkaan, moni-ilmeisen jälkivaikutelman.”

Ruokasuosituksena selkeämakuiset, mutta aromikkaat tummat lihat ja riista. Myös kovat, suolaiset juustot.

Italia 22,45€
Terre del Barolo Biologico Barolo

Terre del Barolo Biologico Barolo

Italialaisten tuottajiemme taso on todella kova, sitä todistaa sekä Vuoden viiniksi että Vuoden punaviiniksi2023 valittu Terre del Barolo Biologico 2016. Terre del Barolo on 1958 perustettu osuuskunta, joka on sitoutunut vahvasti kestävään kehitykseen. Pullosta löytyysataprosenttinen Nebbiolo, jonka rypäleet tulevat luonnonmukaisesti viljellyiltä tarhoilta. Viini on käynyt ja maseroitunut kuorien kanssa 16–20 päivää. Kypsytys on kestänyt 38 kuukautta, josta vähintään 18 kuukautta tammessa.

› VIINILEHDEN ARVIO

⭐⭐⭐⭐⭐

“Avoin, tyylikkäästi kehittynyt tuoksu on monivivahteinen. Siitä voi erottaa kypsiä metsän puolukoita, karpaloita sekä hapankirsikkaa. Aromeja monipuolistavat lisäksi havuiset sekä hennon lakritsisetkin vivahteet. Melko täyteläinen maku toistaa tarkasti tuoksun aromit. Viinissä on lisäksi savuisuutta ja tuntuvaa mausteisuutta. Hieman kehittynyttä suutuntumaa ryhdittävät herkullinen hapokkuus ja kevyesti suuta kuivattavat tanniinit. Kokonaisuus jättää vivahteikkaan, luonteeltaan rustiikkisen ja pitkään maistuvan jälkimaun.”

Ruokasuosituksena tummat riistalihat, mielellään mediumkypsänä tai hyvin tiivisliemisinä ja reilusti yrttisinä pataruokina.

Italia 35,29€
Altano Organic Red

Altano Organic Red

Viinilehti valitsi vuoden 2017 punaiseksi luomuviiniksi Symingtonin Altano Organicin. Tuolloin lehti perusteli valintaa näin: "Alkuvuodesta uutuutena valikoimaan tullut Symington Altano Organic nousi heti voittajaksi. Vaikka mainioita ehdokkaita oli useampia, Douro-joen mutkittelevista maisemista tuleva viini viehätti luonteikkuudellaan. Sen perustana on portugalialaisille viineille tyypillinen piirre: viinit valmistetaan pitkälti maan ”natiivilajikkeista”, joita ei juurikaan viljellä muualla. Touriga Nacional-,Touriga Franca-, Tinta Barrocca-, Tinta Roriz-, Tinto Cão- ja Alicante Bouschet -lajikkeet antavatkin tälle viinille herkullista persoonallisuutta.”

› VIINILEHDEN ARVIO

⭐⭐⭐⭐⭐

Tyylikäs huippuviini

Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ

"Hillomaisen makea, tummasävytteinen tuoksu on mehevä ja herkullinen. Siinä on kuivattujen luumujen piirteitä, samoin tyylikästä tammikypsytyksen sävyttämää paahteisuutta. Melko runsas maku on nuorekas, suutuntumaltaan täyteläinen, seuraten aromeiltaan tuoksua. Viini on paahteinen ja lämminhenkinen. Siitä voi erottaa karhunvatukkaa, tummia luumuja sekä tummaa suklaata muistuttavia piirteitä. Kokonaisuus jättää nielua lämmittävän, pitkän ja varsin tyylikkään, monivivahteisen jälkivaikutelman.”

Viinilehti suosittelee viinille tummia liharuokia, kuten naudan sisäfileetä ja korvasienimuhennosta. Viinipostin verkkosivuilla (viiniposti.fi) tälle viinille löytyy myös herkullisen talvinen täsmäresepti, Hirvipyörykät ginikermakastikkeessa. Portugalilainen luomuviini antaa siis kunnon vastuksen tuhdeille ja kermaisille ruokalajeille. Lihattomana vaihtoehtona viinin kanssa voi nauttia syksyn runsaan sienisadon antimista – varma valinta vaikkapa metsäsienipadan tai tattirisoton keralle!

Portugali 14,98€
Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Cloudy Bayn viinitalon perusti vuonna 1985 David Hohnen, intohimoinenvisionääri, joka tunsi tehtäväkseen ilmaista alueen terroiria viinilasissa.Hän päätti pullottaa Marlboroughin “syvintä olemusta” jakaakseen elämyksensä koko maailman kanssa. Cloudy Bayn menestys sai alkunsa Sauvignon Blancista, joka on ollut Uuden-Seelannin lippulaivaviini heti ensimmäisestä vuosikerrastaan alkaen. Se on viini, joka on nostanut Uuden-Seelannin maailman tietoisuuteen viinimaana.

› VIINILEHDEN ARVIO

⭐⭐⭐⭐⭐

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

“Avoin ja aromaattinen, rehevästä luonteestaan huolimatta tyylikäs tuoksu. Siinä on herukkaisuutta, kypsää karviaista ja raparperia. Kuiva, mutta poikkeuksellisen hersyvän hedelmäinen maku seuraa tarkasti tuoksun aromimaailmaa. Tuoksun aromien lisäksi intensiivisessä maussa on tuntuvaa sitruksisuutta, passionhedelmää, mineraalisuutta ja yrttisyyttä. Eloisa hapokkuus antaa viiniin särmikkyyttä jakantaa  kokonaisuutta reilusti veden kielelle nostattavaan, erittäin pitkään jälkimakuun.”

Cloudy Bay Sauvignon Blanc on monikäyttöinen viini aromikkaiden kala- ja äyriäisruokien seuraan. Kokeile vaikkapa savustettujen tai graavattujen kalojen kanssa. Viinilehden täsmäreseptinä on paistetut kampasimpukat, vuohenjuusto- kukkakaalipyree ja voi-valkoviinikastike.

Uusi-Seelanti 34,99€
Cloudy Bay Pinot Noir

Cloudy Bay Pinot Noir

Pinot Noir on tunnetusti rypäle, joka vaatii viinintekijältä ammattitaitoa. Se edellyttää äärimmäistä huolellisuutta niin tarhoilla kuin kellarissa. Cloudy Bay Pinot Noir 2020 on muun muassa Vivinossa arvioitu poikkeuksellisen hyväksi vuosikerraksi, eikä se ole jättänyt Viinilehdenkään asiantuntijoita kylmäksi; tyylikäs huippuviini, viisi tähteä ja sydän!

› VIINILEHDEN ARVIO

⭐⭐⭐⭐⭐

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

“Nuorekas, punasävytteinen ja kypsän marjainen tuoksu muistuttaa kirsikoita, vadelmia ja glaseerattuja karpaloita. Siinä on myös hillomaista mausteisuutta sekä vihertävää yrttisyyttä. Keskitäyteläinen maku seuraa aromeiltaan kypsän marjaista ja punasävytteistä tuoksua. Viini on reilun hedelmäinen, ja lempeät hedelmähapot nostavat herkullisesti veden kielelle. Mehukas kokonaisuus on jäntevä ja hedelmäisen tiivis. Viini jättää nielua lämmittävän, erittäin pitkän ja tyylikkään, maukkaan ja mausteisen jälkivaikutelman.

”Pinot Noirit ovat monipuolisia ruokaviinejä, sillä ne sopivat hyvin niin rasvaisen kalan, vaalean lihan, kasvisten kuin riistaruokienkin kanssa tarjottavaksi. Viinilehden ruokasuositus kuuluu: “Riistalinnut sekä klassikko, huolella valmistettu kukkoa viinissä.”

Uusi-Seelanti 46,98€