Viinilehden raadin parhaimmistoa: Valkoviinit

Viinilehden raadin parhaimmistoa: Valkoviinit

Nappaa mukaan hyvä valkoviini herkullisiin hetkiin!

Viinilehden parhaimpia pisteitä saaneita valkoviinejä tulee tässä! Listassa viiden tähden valkoviinit, hinta-laatusuhteeltaan LÖYTÖ viinit sekä sydämiä (=luonteikas viini) keränneitä valkoviinejä. 

Viinilehden raadin, eli Juha Berglundin ja Antti Rinta-Huumon, tehtävänä on arvioida Alkon olemassa olevaa viinivalikoimaa sekä sen uusia tulokkaita. Arvioinnissa he pisteyttävät viinit hinta-laatusuhteen mukaan sekä antavat tähtiä yhdestä viiteen. Tämän lisäksi viini voi ansaita myös sydämen =Luonteikas viini -arvion.

Hinta-laatusuhteen he arvioivat seuraavalla pisteytyksellä:

-2: Ryöstö

-1: Kallis

0: Laatu vastaa hintaa

1: Edullinen ostos

2: LÖYTÖ viinit

Kurkkaa myös lista parhaimpia pisteitä saaneista punkuista ja lista parhaimpia pisteitä saaneista kuohuvista!

Tässäpä vielä yksi hyvä valkoviini listalle: Tommasi Pinot Grigio valittiin Vuoden Hanaviiniksi 2020, tutustu LÖYTÖ arvion saaneeseen valkkariin täältä!

Suositukset

***-tähteä

❤️ = Luonteikas viini

Laadukas ja hyvin tehty

EDULLINEN OSTOS

Arvio: “Raikas ja melko rehevä tuoksu tuo mieleen muun muassa herukanlehdet, karviaisen ja sitruunan. Viinissä on lisäksi raparperia ja passionhedelmääkin. Kuiva maku toistaa tarkasti tuoksun runsaan aromimaailman. Viinissä on lisäksi yrttisyyttä, persikkaa ja valkoherukkaa. Reilu hapokkuus antaa makuun tuntuvaa ryhtiä ja viini jättääkin pitkän, hieman suuta supistavan, mutta veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.”

Ruokasuositus: “Aromikkaat, kuten savustetut tai marinoidut kala- ja äyriäisruoat.”

Ranska
Nau Mai Sauvignon Blanc

Nau Mai Sauvignon Blanc

*****-tähteä

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

LÖYTÖ

Arvio: “Rehevä ja runsas puhdaspiirteinen tuoksu on vihertäväsävytteinen, yrttinen ja hieman myös savuinen, muistuttaen herukoita ja karviaisia. Keskitäyteläinen, kuiva maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Viinissä on reilusti hedelmäisyyttä, mikä tuo siihen täyteläisyyttä ja samalla terhakat hedelmähapot tuovat pirteyttä ja eloisuutta, nostaen veden kielelle. Viini on herkullinen ja kypsän marjainen, jättäen kirkkaan, kypsää greippiä muistuttavan jälkivaikutelman.”

Ruokasuositus: “Aromaattiset kevyet ateriat kuten savustettu kala.”

Uusi-Seelanti 14,98€
Zenato Lugana San Benedetto

Zenato Lugana San Benedetto

*****-tähteä

Harmoninen, laadultaan erinomainen

EDULLINEN OSTOS

Arvio: “Avoin ja rehevä tuoksu on reilun hedelmäinen, muistuttaen trooppisia hedelmiä, samoin keltaista omenaa sekä kypsiä päärynöitä. Keskitäyteläinen, kuiva maku on sekin varsin hedelmäinen. Herkullista hedelmää tasapainottavat lempeät hedelmähapot, jotka nostavat veden kielelle. Viinistä voi erottaa tuoksun aromien lisäksi myös hunajaisuutta sekä hunajamelonin ja sitrushedelmien piirteitä. Puhdas ja pitkä jälkivaikutelma on lämminhenkinen ja eloisa.”

Ruokasuositus: “Runsasmakuiset kala- ja äyriäisruoat. Myös vaalea liha, kuten kana.”

Italia 16,49€
Altano Organic Red

Altano Organic Red

****-tähteä

Harmoninen, laadultaan erinomainen

EDULLINEN OSTOS

Arvio: “Mehevän muheva, makean mausteinen ja mustia marjoja aromeiltaan muistuttava tuoksu. Täyteläinen, nuorekkuudestaan huolimatta mehevä maku toistaa tuoksun aromit. Viinissä on mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja luumuisuutta. Pehmeät parkkihapot tuovat viinille särmää ja kannattelevat kokonaisuutta paahteiseen, hennon kahviseen jälkivaikutelmaan.”

Ruokasuositus: “Selkeämakuiset tummat liharuoat ja suurriista. Myös kovat, suolaiset juustot.”

Portugali 15,98€
Plan B Off Dry Riesling

Plan B Off Dry Riesling

****-tähteä

Harmoninen, laadultaan erinomainen

EDULLINEN OSTOS

Arvio: “Eloisan hedelmäinen ja puhdaspiirteisen raikas tuoksu. Siinä on persikkaa, omenaa, kukkaisuutta ja mineraalisia vivahteita. Lähes kuiva maku seuraa tuoksun aromeja. Tasaisesta suutuntumasta voi lisäksi erottaa sitrushedelmiä, persikan kiveä ja hentoa hunajamelonisuuttakin. Maku saa ryhtiä eloisasta hapokkuudesta. Viini nostaa jälkivaikutelmassa veden kielelle.”

Ruokasuositus: “Monikäyttöinen viini erilaisten kala- ja äyriäisruokien - myös mausteisempien seuraan.”

Australia 15,98€
Neleman Macabeo Oganic

Neleman Macabeo Oganic

****-tähteä

Harmoninen, laadultaan erinomainen

Arvio: “Kypsän hedelmäinen, keltaista luumua ja omenaa, myös mausteisuutta aromeiltaan muistuttava, varsin leveä tuoksu. Kuiva ja varsin leveä maku toistaa tuoksun aromit. Viinissä on lisäksi hyvin tuntuvaa sitruksisuutta, paahteisuutta, kukkaisuutta ja hunajaisiakin vivahteita. Reilu greippinen hapokkuus tuo kokonaisuuteen napakkuutta kantaen viiniä hieman suuta supistavaan jälkivaikutelmaan.”

Ruokasuositus: “Selkeämakuinen vaalea liha. Myös täyteläiset punalihaiset kalaruoat.”

Espanja 16,99€
Pazo de San Mauro

Pazo de San Mauro

****-tähteä

Arvio: “Vivahteikkaan kesäinen ja raikas, mineraalinen, persikkainen, päärynäinen ja jännittävästi jopa hieman suolainenkin tuoksu. Tuoksun aromit tarkasti toistava maku on kuiva, mutta nuorekkaan hedelmäinen. Siinä on valkoherukkaisuutta, yrttisyyttä ja omenaa. Eloisa hapokkuus antaa viinille ryhtiä ja kantaa makua reilusti veden kielelle nostattavaan, sitruksiseenkin jälkivaikutelmaan.”

Ruokasuositus: “Aromikkaat kala- ja äyriäisruoat. Myös erinomainen aperitiivi.”

Espanja 21,50€
Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Riesling

Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Riesling

****-tähteä

Harmoninen, laadultaan erinomainen

Arvio: “Kypsän hedelmäinen, omenaa, persikkaa ja hieman hunajameloniakin aromeiltaan viestivä tuoksu. Maku on kuiva ja toistaa tuoksun aromit. Viinissä on lisäksi yrttisyyttä, mausteisuutta ja karvasmanteliinkin vivahtavia piirteitä. Reilu hapokkuus tuo kokonaisuuteen särmää. Viini jättää kevyesti suuta supistavan - jopa hennon petrolisen jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: “Runsaat punalihaiset kalaruoat ja täyteläiset äyriäisherkut.”

Ranska, Alsace 23,98€
Franck Millet Sancerre

Franck Millet Sancerre

****-tähteä

Harmoninen, laadultaan erinomainen

❤️ = Luonteikas viini

Arvio: “Vihertäväsävytteinen tuoksu on mineraalinen ja savuinen, muistuttaen herukkapensaan lehtiä, minttua ja sitrushedelmiä. Melko voimakas, kuiva maku on runsaan aromaattinen ja reilun hedelmäinen. Viiniä sävyttää sitrusmainen hedelmähapokkuus, joka nostaa veden kielelle. Mausta voi erottaa myös lievää savuisuutta ja mineraalisuutta. Kokonaisuus jättää pitkän ja intensiivisen jälkivaikutelman, joka muistuttaa karviaisia ja mustaherukoita.”

Ruokasuositus: “Hieno ja monikäyttöinen kala- ja äyriäisviini. Erityisesti savustettujen kalojen seuraan.”

Ranska 23,90€
Domaines Schlumberger Pinot Gris Les Princes Abbés

Domaines Schlumberger Pinot Gris Les Princes Abbés

****-tähteä

Harmoninen, laadultaan erinomainen

Arvio: “ Kypsän hedelmäinen, lähes eksoottisia vivahteita, persikaa, papaijaa, hunajamelonia - myös makeita mausteita ja kukkaisuutta tarjoileva, parfyyminen tuoksu. Puolikuiva maku toistaa tarkasti tuoksun vivahteet. Viinissä on lisäksi muun muassa karvasmantelia ja keltaista omenaa. Leveä, hieman raskaskin suutuntuma saa ryhtiä runsaasta, kypsän sitruksisesta hapokkuudesta, joka kantaa kokonaisuutta hyvin leveään, mausteiseen jälkivaikutelmaan.

Ruokasuositus: “Selkeämakuiset vaaleat liharuoat, vaikkapa hieman voimakkaamminkin maustettuna.”

Ranska, Alsace 24,99€
Prinz Von Hessen Dachsfilet

Prinz Von Hessen Dachsfilet

*****-tähteä

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

Arvio: “Tiivis tuoksu on helposti lähestyttävä. Aromeiltaan se muistuttaa persikoita, sitrushedelmiä sekä yrttejä. Siinä on myös mineraalisuutta. Melko runsas maku on hedelmäinen ja suutuntuma notkean täyteläinen. Reipas hedelmähapokkuus nostaa veden välittömästi kielelle. Aromeiltaan maku seuraa persikkaista ja sitruksista tuoksua. Viini on moniulotteinen ja tyylikäs, jättäen varsin pitkän ja tyylikkään jälkivaikutelman.”

Ruokasuositus: “Huolella valmistetut kala-ateriat.”

Saksa 33,98€
de Ladoucette Pouilly-Fumé

de Ladoucette Pouilly-Fumé

*****-tähteä

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

Arvio: “Aromeiltaan monivivahteinen, mutta tyylikkään hillitty, hieman herukkapensasta, karviaista ja raparperia, myös mineraalisuutta tarjoava tuoksu. Kuiva, kypsän hedelmäinen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Suutuntumaltaan viini on nuorekkaan eloisa. Yrttisyyttä ja sitrushedelmiäkin aromeiltaan muistuttava maku saa ryhdin tuntuvasta hapokkuudesta ja mineraalisuudesta. Kokonaisuus jättää veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.”

Ruokasuositus: “Aromikkaat kala- ja äyriäisruoat.”

Ranska 38,99€