Perelada @ Peralada

pereladan viinit tulevat kauniista maisemista

Pereladan viinit vievät sinut suoraan Espanjan maisemiin...

Piskuisessa Peraladan kylässä aivan Espanjan koillisnurkalla sinetöitiin vuonna 1923 erikoiset kaupat. Vain 25-vuotias Miguel Mateu, Hispano Suiza –automerkin perustajan poika osti itselleen Peraladan keskiaikaisen linnan sekä viereisen Carmelitan luostarin rakennukset taidekokoelmiaan ajatellen.

Perelada

Kunnostustöiden yhteydessä kellareista löytyi kuitenkin kaikkien yllätykseksi vanhaa viininvalmistukseen käytettyä välineistöä, joita linnan kirjaston dokumentit paljastivat munkkien käyttäneen jo 1300-luvulta lähtien! Kirjoista paljastui myös, että ennen viinikirvaa alue oli ollut suorastaan viinikeidas, parhaimmillaan kukkuloiden rinteet olivat kantaneet köynnöksiä yli 20 000 hehtaarin alalla. Ottaen huomioon alueen otollisen ilmaston sekä mielenkiintoisen maaperän oli suorastaan surullista, että jo 500 eaa. kreikkalaisten aloittama ja sittemmin roomalaisten ja benediktiiniläismunkkien jatkama perinne oli päässyt tuhoutumaan.

Kulttuurinvaalijana Miguel otti tehtäväkseen alueen perinteiden elvyttämisen, ja nykyään kylän miltei kaikki 1500 asukasta työskentelevät yhteisen asian ympärillä. Linna huomattavine taideaarteineen on merkittävä historiallinen museo sekä kulttuuriareena kansainvälisine musiikkifestivaaleineen. Perelada Group tuottaa vuodessa alueella yli 2 miljoonaa pulloa laadukasta viiniä sekä viihdyttää vierailijoitaan fine dining -ravintolassaan, kasinollaan, spa-hotellillaan sekä golfkentällään!

Perelada on ollut merkittävä tekijä alueen viinituotannon kehittämisessä ja laadullisessa nousussa. DO-laatustatuksen Empordán viinialue sai vuonna 1972. Lue artikkelimme Empordán viineistä täältä!

Perelada

Miguel Mateun tytär Carmen, hänen miehensä sekä kolme aikuista lastaan jatkavat yhä Pereladan aarteiden parissa. Kiitos heidän, Peraladan linna on avoin yleisölle, ja myös maaperän aarrearkku on avattu uudelleen viinien muodossa!

Perelada on kuuluisa cavoistaan, jotka esiintyvät myös Espanjan parhaiden ravintoloiden viinilistoilla. Perelada Cava Brut Reserva on elegantti, raikas ja hienostunut cava, joka päätyi suoraan cavasuosikkieni kärkeen – eikä ainoastaan varsin kohtuullisen hintansa ansiosta!

Vuosikertacava Perelada Cuvée Especial Cava Brut Nature 2013 on taidonnäyte, joka kertoo tinkimättömästä laaduntavoittelusta. Sen tiivit kypsytetyt aromit yhdistettynä uljaaseen raikkauteen ja pitkään jälkimakuun sopivat juhlallisiinkin hetkiin. Maksaisin mukisematta enemmänkin näin laadukkaasta cavasta (eihän kerrota kellekään?), mutta mikäs sen mukavampaa kuin isot juhlat ja laatukuplia kaikille!

Perelada maistuu myös klassisilla viinialueilla: Perelada @ DOCa Rioja

Rioja Altassa sijaitseva Pereladan viinitila Fin de Siglo vaalii vanhoja, pienen mutta sitäkin konsentroituneemman sadon tuottavia viiniköynnöksiään. Jopa 100-vuotiaat Garnacha ja Tempranillo ovat erottamaton osa ympäristöään ja kuun kierron rytmittämää luonnon sykliä. XIII Lunas edustaa Riojan modernia ja eleganttia, rypäleiden ainutlaatuista aromimaailmaa arvostavaa suuntausta, ja nimensä mukaisesti kypsyy tammitynnyreissä 13 kuunkierron ajan.

Perelada @ DOCa Priorat

Casa Gran del Siurana saa nimensä 300 vuotta vanhasta rakennuksesta (Casa Gran), joka toimi aikoinaan Scala Dei –luostarin munkkien asuinrakennuksena Siurana-joen rannalla. Viiniköynnökset kasvavat kuuluisassa Llicorellassa, liuskekivisessä maaperässä jyrkästi pengerretyillä rinteillä, joita pääsee ihailemaan kauniilla GR-174 –nimisellä vanhalla pyhiinvaellusreitillä.

GR-174 –viini on tuo maisema pullossa. Sen kuuden rypälelajikkeen sekoituksessa yhdistyvät kypsien punaisten hedelmien aromit maaperästä kumpuavaan upeaan mineraalisuuteen. Nauttisin mielelläni lammasta tai muuta voimakkaan makuista lihaa tämän täyteläisen ja pehmeätanniinisen viinin seurassa!

Tutustu Pereladan viineihin Alkossa tästä. Myös Pereladan omistamien Fin de Siglon sekä Casa Gran del Siuranan viinejä on saatavilla Suomessa.

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen

Kuvat: Liisa Huttu-Hiltunen, Perelada Group

Julkaistu 9/2017