DO Empordá – kontrastien viinialue

Perelada on kaunis viinitila

Pohjoisessa Pyreneet, etelässä Costa Bravan henkeäsalpaavan kaunis rannikko, luonnonsuojelualueita sekä historiallisia jäänteitä aina foinikialaisten Emporiaen kaupungin ajoilta lähtien… Pienellä alueella jyrkät rinteet kohtaavat meren, ja viinitarhojen rinteillä ajatukset huuhtoutuvat välimeren lumoavaan sineen…Tutustu Empordán alueella tuotetuihin Perelada -viineihin.

Espanjan kartta Empordá sijaitsee Espanjan koilisnurkassa

Maisemia EmpordástaEmpordán pienen alueen maaperät ovat hyvin vaihtelevia, ja yhdessä eri korkeuserojen ja rannikon etäisyydestä riippuvien olosuhde-erojen kanssa alue tarjoaa varsin herkullisen kentän erityyppisille viineille. Välimeri tasoittaa talven ja kesän lämpötiloja, ja sadettakin saadaan varsin kohtuullisesti n. 600mm vuodessa.

”Tramontana on sekoittanut hänen päänsä” – vanha paikallinen sanonta

Leimallista alueelle on kuitenkin Tramontana – vuorilta jopa 120km/h puhaltava pohjoistuuli, joka keskimäärin 57 päivää vuodessa kiusaa ihmisiä sekä luontoa, mutta toisaalta myös ehkäisee hyvin viiniköynnökselle haitallista kosteutta. Viiniköynnösrivit on istutettu pohjois-eteläsuunnassa, jotta tuulien repivä vaikutus olisi minimaalinen.

Viinintuottaja Perelada on ollut merkittävä tekijä alueen kehittämisessä ja laadullisessa nousussa. DO-laatustatuksen Empordán viinialue sai vuonna 1972.

Pereladan viisi viinitarhaa (=finca, mon. finques) ovat keskenään hämmästyttävän erilaisia. Esimerkiksi Finca Garbet’n liuskekiviset jyrkästi pengerretyt rinteet kohoavat suoraan merestä aivan niemen kärjessä, kun taas Finca Malaveína sijaitsee ”sisämaan” tasaisella ylängöllä, jonka savisen ja soraisen maaperän punainen väri kertoo rautapitoisuudesta. Perelada valmistaakin jokaisesta tarhasta ”single vineyard” –viinejä (kuten tiiviin lihaisa Finca Malaveína), mutta myös täyteläisen ja moniulotteisen sekoituksen (5 Finques), jossa erityyppiset viinit täydentävät toisiaan

Finca Carbet @ Perelada Finca Garbet. Näistä maisemista on vaikeaa poistua.

Malaveína (”paha naapurinainen”) –nimi juontuu legendasta, jonka mukaan viinitarhan viereisessä vanhassa tähystystornissa asunut nainen rakastui vihollisupseeriin, ja suojellakseen häntä paljasti paikallisten hyökkäyssuunnitelman – estäen näin omiensa voiton. Nainen heitettiin ulos tornista ja se purettiin .”Pahasta naapurista” muistuttavat edelleen ”verenpunaisessa maassa” makaavat rauniot, jonne huonosti käyttäytyvien lasten uhkaillaan joskus päätyvän…

Alueen erikoisuus, alkuperäislajike Garnatxa Blanca on myös mielenkiintoinen tuttavuus. Només –nimisen viinin 50–60 -vuotiaat köynnökset ovat ehtineet tunkea juurensa syvälle kivimurikkaiseen maaperään ja sen kukkaisenhedelmäinen, hennon mausteinen ja mineraalinen makupaletti tarjoaa maistuvan parin meheville kalaruoille ja muille mereneläville.

Lue täältä, kuinka vain 25-vuotias Miguel osti itselleen Peraladan keskiaikaisen linnan, ja sai koko kylän ja viinialueen kukoistamaan! Sisältää myös matkailuvinkkejä!

Pereladan viinejä

Tutustu Pereladan viineihin Alkossa tästä. Myös Pereladan omistaman Casa Gran del Siuranan viinejä on saatavilla Suomessa.

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen

Kuvat: Liisa Huttu-Hiltunen sekä Perelada Group