Plan B! tekee viiniä omalla tavallaan

Plan B! viini Viiniposti

Länsi-Australian viinialueet ovat mantereen syrjäisintä kolkkaa, mutta sieltä on viime vuosina alkanut nousta huomiota herättävän hyviä viinejä. Yksi tämän hetken hehkutetuimmista tuottajista on Terry Chellapahin luotsaama Plan B! Sen mehevä Shiraz, lempeän raikas Riesling ja hersyvän aromaattinen Sauvignon Blanc keräävät kehuja. Viinit ovat löytäneet tiensä suomalaisten suosioon, eikä syyttä, sillä niiden persoonallisuus puhuttelee.

3 syytä maistaa Plan B Shirazia

  1. Plan B Shiraz on erinomainen pari monenlaisille ruoille (kokeile vaikkapa tulisten kanankoipien, possun ribsien tai nepalilaisen tomaattikastikkeen kanssa), mutta myös loistava nautiskeluviini sellaisenaan.
  2. Australialainen viinikriitikko James Halliday antoi viinille huikeat 94/100 pistettä.
  3. Se on helppo löytää Alkon Australia-hyllystä, muista vain etsiä huutomerkkiä!

Lue kuinka Plan B viini syntyi!

Kenellekään ei vielä muutama vuosi sitten olisi tullut mieleenkään, että australialainen Terry Chellapah olisi joskus arvostettu viinintekijä. Kaikkein vähiten hänelle itselleen. Terry teki musiikkia, soitti bassokitaraa ja oli perustamassa unelmiensa ravintolaa. Viiniä hän teki vain harrastuksena ja omaksi ilokseen.

Kun elämä yllättää, ota rennosti. Se on Plan B!

Ravintolaunelma ei lähtenyt lentoon, mutta tapahtuikin jotakin aivan muuta. Pieni sivubisnes alkoi kukoistaa melkein vahingossa, kun Terryn persoonallinen viinityyli herättikin kiinnostusta. Kaverit ja asiakkaat ihastuivat, ja äkkiä viinille oli kysyntää. – Okei, Terry ajatteli silloin, jos tämä lähtee kasvuun, niin sen pitää sitten antaa rönsytä. Mutta en todellakaan halua tehdä tätä otsa rypyssä!

Plan B viini on Terry Chellapahin käsialaa

Terry Chellapah

Toki Terry ottaa viininteon tosissaan – muttei missään nimessä vakavissaan. Elämä ja viinit on tehty nautittavaksi, niin ruoan kanssa kuin sellaisenaan, ja mielellään hyvässä seurassa, hyvän musiikin soidessa. Niinpä viinitalo, josta ei koskaan pitänyt tulla enempää kuin perustajansa harrastus sai nimen Plan B!

Länsi-Australiasta maailmanmaineeseen

Jokainen tarvitsee Plan B:n, koska asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan. Ja usein Plan B sitten osoittautuukin paljon hauskemmaksi vaihtoehdoksi kuin Plan A. Rento elämänasenne antaa vapauden tehdä juuri sellaisia asioita kuin itse pitää arvossa, ja joskus se tuottaa myös menestystä. Viime vuonna viinitalo nousi James Hallidayn ”Black Horse Wineries Top 10” -listalle huippulaatuun yltävänä tuottajana.

Tästä filosofiasta suomalaisetkin saavat nauttia hyvän viinin muodossa. James Halliday Wine Companionin arviossa 95 pistettä napanneen Plan B! Shirazin etiketti huutomerkkeineen on jo tullut tutuksi monelle suomalaiselle viininystävälle. Tärkeintä on kuitenkin se, että pullon sisältä löytyy sielu, siitä Terry Chellapah ja hänen kumppaninsa pitävät kiinni ”vapaana kasvaneilla” viineillään. – Free range on meidän tapamme sanoa, että meillä ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä viiniä, Terry kertoo. – Meillä on oma tyylimme, joka ei välttämättä ole alueelle tyypillinen. Mutta tähtäämme aina moniulotteiseen ja monikäyttöiseen lopputulokseen. Emme halua pakata viinejä täyteen makuja, vaan ajattelemme niiden tasapainoisuutta ja nautittavuutta.

Rypäleiden parhaat puolet esiin

Plan B viini on moderni

Plan B! kasvattaa rypäleitä useilla tarhoilla, jotka levittäytyvät laajalle Länsi-Australian parhaille viinialueille, Margaret Riverille rannikolla ja Great Southernille sisämaassa. Näin eri lajikkeille saadaan optimaaliset kasvuolosuhteet. Tarhojen välillä voi olla useiden tuntien ajomatka, joten köynnöksistä huolehtiminen vaatii pieneltä tiimiltä paljon työtä. Margaret Riveria ympäröi Intian valtameri, joka pitää lämpötilan viileänä. Sen huokoinen maaperä ja suolaiset tuulet sopii varsinkin rieslingin tuotantoon. – Olosuhteet ovat rieslingille fantastiset. Olimme ensimmäinen tuottaja tällä alueella, joka alkoi tehdä puolikuivaa rieslingiä, Terry kertoo.

Haimme siihen runsasta hedelmäisyyttä alkumakuun mutta puhdasta, pitkää ja raikasta loppumakua, pyrimme lähelle saksalaista kabinett-tyyliä.

Nyt Plan B! Riesling on suosituin valkoviinimme. Se onkin hyvä valinta aasialaisten, mausteisten ruokien kanssa ja sopii myös erinomaisesti pehmeiden sinihomejuustojen kuten gorgonzolan kanssa.

Plan B! Sauvignon Blanciin Terry tiimeineen halusi tavallista hillitymmän ja ruokaystävällisemmän luonteen. Rypäleeltähän odotetaan runsasta herukkaisuutta ja ruohoisuutta, mutta Plan B!:n viinissä on sauvignonin makuspektristä nostettu esiin trooppisten hedelmien aromeita. Siinä on käytetty myös tynnyrikypsytystä vanhassa tammessa pehmentämään hapokkuutta. – Se on erittäin hyvä valinta mereneläville, kuten äyriäisille, ja valkoisen kalan kanssa se on fantastista, Terry vakuuttaa.

Great Southernissa sisämaan kuumat päivät ja öiden kylmyys ovat otollisia punaviineille. – Shiraz on viini josta olemme tunnetuimpia, ja se on viini jota myös teemme eniten. Mutta sekään ei ole tyypillinen australialainen shiraz. Australiassahan shiraz on usein hillomaisen täyteläistä ja uutteista. Haemme jälleen hillitympää ja kevyempää vanhan maailman tyyliä, ruokaystävällistä ja myöskin helppoa juoda sellaisenaan.

Suomi lähellä sydäntä

Terry kertoo olevansa iloinen siitä, että hänen viininsä ovat löytäneet suomalaiset. Hän on vieraillut maassamme useita kertoja ja toivoo taas pääsevänsä käymään, kunhan korona hellittää ja matkustaminen muuttuu taas mahdolliseksi. – Tässäkin tilanteessa paras ”Plan B!” on ottaa rennosti ja nauttia siitä mitä elämä tuo tullessaan. Ystävät, hyvä musiikki ja hyvä viini ovat aina yhtä tärkeitä.

Sillä välin Australiassa viininteko jatkuu rennolla otteella laadusta tinkimättä. Plan B! on synonyymi persoonallisuudelle, vapaudelle ja luovuudelle. Ne ovat viinejä, jotka on tehty nautittavaksi, ruuan kanssa tai sellaisenaan.

Teksti: Mika Niiniranta

Kuvat: Plan B!

Psst! Täältä talteen vielä ruokatoimittaja Tiina Rantasen keväinen vuohenjuusto-lohipiirakka Plan B Sauvignon Blancin kaveriksi!

Suositukset

Plan B Sauvignon Blanc

Plan B Sauvignon Blanc

Gastronominen sauvignon ei häpeile olemuksellaan, vaan edustaa nuorekasta Frankland River -alueella sijaitsevaa Plan B! -viinitaloaan tyylillä. Tyylikkään raikas ja keskitäyteläinen sauvignon komppaa mainiosti niin paistetut kalat voikastikkeessa kuin yrttiset kasvispaistoksetkin.

Australia 14,68€
Plan B Shiraz

Plan B Shiraz

Pyöreä ja pehmeä punaviini, joka ei välttämättä kaipaa ruokaa. Maltillinen hapoiltaan ja tanniineiltaan. Hempeän hilloinen ja muhkean marjainen tulisen ruoan ja grilliherkkujen kaveri!

Australia 14,98€
Plan B Off Dry Riesling

Plan B Off Dry Riesling

Lempeä ja selkeänmakuinen riesling, jonka 25g/l jäännössokeria miltei katoavat raikkaan hapokkuuden taakse. Plan B! Riesling kesyttää mausteisen ruokasi!

Viinilehti:

⭐⭐⭐⭐

Harmoninen, laadultaan erinomainen

Hinta-laatusuhde: Edullinen ostos

Australia 16,89€
Plan B Modern Red

Plan B Modern Red

Viettelevä Pinot Noir ja tulinen Shiraz luovat kokonaisuuden, jossa marjaisuus ja mausteisuus ovat hienossa tasapainossa! Grillattu ankka ja kana sekä kypsät kovat juustot löytävät parinsa tästä viinistä.

Australia 20,79€