Ruoka- ja viiniyhdistelmiä

viinin kanssa tarjottavaa

Viinin kanssa tarjottavaa etsimässä?

Ruoan ja viinin yhdistäminen voi olla toisinaan haasteellista - anna Viinipostilaisten helpottaa viinin valintaasi ja opastaa sinut viinin valintaan erilaisille ruoille!

Blinit ja mäti

Paras valinta olisi olut. Jos haluaa tarjota viiniä, valitaan kuiva valkoviini esim. riesling tai kuiva kuohuviini/samppanja. Kaviaari ja samppanjahan ovat klassikkoyhdistelmä.

Buffet-pöytä

Ruokapöytään, jossa on tarjolla suuri kirjo erilaisia ruokia, on paras valita edullinen puna- ja valkoviinivaihtoehto. Punaviiniksi esimerkiksi kevyt uuden maailman merlot – viini tai Italian valpolicella. Valkoisista uuden maailman kevyesti tammitettu chardonnay, raikas sauvignon blanc tai eteläranskalaiset vin de pays –viinit. Olut on hyvä vaihtoehto.

Hanhen/ankanmaksa

Suuri, harvinainen herkku, joka vaatii kaltaisensa viinin. Valitse klassikko eli sauternes- tyyppinen makea valkoviini tai vähän vähemmän makea Alsacen gewürztraminer.

Juustot

Juustojen kanssa on totuttu tarjoamaan punaviiniä, joka ei ole aina suinkaan paras vaihtoehto. Sinihomejuustolle (roquefort) esimerkiksi sopii täydellisesti makea sauternes – viini ja stiltonille portviini. Klassinen yhdistelmä on myös vuohenjuusto ja sancerre – valkoviini.

Jälkiruoat

Makealle jälkiruoalle on aina valittava sitä makeampi viini. Perinteinen kermakakkuviini on makea asti spumante. Jälkiruoille sopii myös väkevöity viini kuten makea sherry (Pedro Ximenez), madeira (malmsey tai bual) tai makea portviini (esim. LBV=late bottled vintage). Makeat jälkiruokaviinit mm. late harvest – viinit Alsacesta, Italiasta ja Australiasta.

Kalat

Valkoviiniä? Ei pelkästään, kalalle voi valita myös punaviiniä. Vähärasvaisille kaloille (mm. ahven, kuha, siika) kuivaa, kevyttä tai keskitäyteläistä valkoviiniä. Rasvaisille kaloille (mm. lohi, muikku, ankeria, nieriä) kuivaa, täyteläistä ja aromikasta valkoviiniä (mm. tammitettu uuden maailman chardonnay) tai kevyttä punaviiniä (mm. Alsacen, Kalifornian pinot noir) viilennettynä.

Kasvisruoat

Raikkaat, hapokkaat valkoviinit (sauvignon blanc, riesling, chardonnay), kevyt punaviini (pinot noir, beaujolais). Vahvasti maustetut kasvisruoat pitävät puolikuivasta valkoviinistä.

Keitot

Arkiset keitot eivät vaadi viiniä, eikä se ole tarpeen edes aina alkuruokakeittojenkaan kanssa. Juhlavina alkuruokina tarjoiltavat keitot sen sijaan voivat hyvin saada seurakseen viinin. Esimerkiksi ranskalainen hernesosekeitto, Crème Ninon samppanjan tai juhlava consommé- liemi kuivan sherryn. Kala- ja äyriäispohjaisten keittojen kanssa sopii kuiva valkoviini.

Lammas

Lammasviinin valinnassa suunnataan tuhteihin punaviineihin. Täyteläiset, tammikypsytetyt punaviinit ovat hyvä valinta. Esimerkiksi shiraz ja cabernet sauvignon Australiasta, espanjalaiset Riojan viinit ja Argentiinan malbecit.

Lintu

Kevytlihaisille linturuoille suositellaan usein pinot noir – viinejä, mutta pari löytyy myös muista vähätanniinisista, hedelmäisistä punaviineistä ja kuivista, aromikkaista valkoviineistä.

Nauta/härkä

Punaviini on pihvin ja sisäfileen seuralainen: mitä punaisempi liha, sitä tanniinisempi viini. Läpikypsälle naudalle sopivat vähätanniiniset, hedelmäisen pehmeät ja keskitäyteläiset viinit.

Parsa

Parsa kuuluu niihin ruoka-aineisiin, joka ei antaudu viinille ihan helposti. Punaviiniä sen kanssa ei pääsääntöisesti kannata tarjota. Tosin grillattu parsa pekonikääreessä ei hätkähdä pehmeästä, vähätanniinisesta punaviinistäkään. Keitetylle parsalle klassikkovalinta on tammittamaton sauvignon blanc – viini, klassikkona sancerre Ranskasta. Mm. hollandaise -kastikkeen kanssa myös maltillisesti tammitettu chardonnay tai Alsacen muscat-viini tai Itävallan grüner veltliner. Kuohuviini/samppanja on aina hyvä valinta.

Pastaruoat

Pastalle haetaan viini Italiasta. Valinnassa otetaan huomioon kastike ja mahdollinen täyte. Bolognese- kastikkeen kanssa esim. keskitäyteläinen punaviini chianti, valpolicella. Kermaiselle kastikkeelle hedelmäinen tanniininen punaviini mm. tai täyteläinen ja hedelmäinen tammitettu valkoviini, mm chardonnay.

Porsas

Porsas on vaalealihaista ja monikäyttöinen, niinpä viinikin löytyy helposti keskitäyteläisistä punaviineistä tai kuivista/puolikuivista valkoviineistä.

Ravut

Rapujen kanssa on tapana nauttia snapseja, joten valkoviiniksi ei kannata valita ihan parhainta chablis’ta tai muuta arvoviiniä. Valitse edullinen valkoviini, joka voi olla esimerkiksi sauvingon blanc, riesling tai muscadet. Ilman snapseja viinin laatuun kannattaa satsata.

Riista

Kun pöydässä on arvokasta riistaa, poroa tai hirveä valintana on vähän arvokkaampi täyteläinen/keskitäyteläinen punaviini. Esimerkiksi Piemonten barolot, Rhônen ja Bordeaux’n arvoviinit.

Ruokaisat salaatit

Salaattien viini valikoituu pääraaka-aineen mukaan. Joko kevyttä, viilennettyä punaviiniä tai roseeviiniä tai kuivaa, raikasta valkoviiniä.

Sushi

Trendiruoka sushi suolaisen soijakastikkeen ja tulisen wasabin kera kaipaa seurakseen puolikuivan valkoviinin, jossa on happoja ja hedelmäisyyttä. Saksan ja Alsacen rieslingit, uuden maailman torrontes.

Tapakset, oliivit, pähkinät

Espanjalaistyyppisten tapas-ruokien kanssa paikallinen väkeväviini sherry on oiva valinta: kuiva fino tai manzanilla. Myös kuiva sercial madeira toimii.

Vasikka

Vaalealihainen vasikka pitää kevyestä tai täyteläisestä puna-, valko- tai roseeviinistä.

Äyriäiset

Äyriäisten kuningattaren hummerin kanssa tarjotaan hyvää Burgundin tai Chablis’n valkoviiniä tai kuivaa samppanjaa. Keitetyille ja grillatuille katkaravuille/jättikatkaravuille kuivaa, raikasta valkoviiniä, mausteisille puolikuivaa.

Lisää viinin ja ruoan yhdistämistä täällä!