Viiniä, mutta millaista viiniä?
Mitä viiniä ruoalle ostaisi?
Ruoka on mietittynä. Nyt sille pitäisi valita viini. Mistä ottaa kiinni? Yleensä viini toimii hyvin ruoan kanssa. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että kaikki viinit eivät sovi kaikkien ruokien kanssa, tai ne vaativat ehkä viiniltä joitakin erityispiirteitä. Koulukuntia on ruoan ja viinin yhdistämisen suhteen useita. Eikä yhtä ainoaa totuutta ole olemassa.
- Omat makumieltymykset saa ottaa huomioon. Jos pidät jostakin viinistä ja olet huomannut sen toimivan, nauti siitä. Juo lihan kanssa valkoista, jos et punaisesta välitä. Tai kalan kanssa punaista, jos et pidä valkoisesta. Sekä puna- että valkoviineissä löytyy nykyisin voimakkuuseroja, joten miedolle liharuoalle löytyy pari valkoviinienkin joukosta ja vastaavasti tuhdille kalaruoalle sopivan kevyt punaviini.
- Jos tarjoat viiniä vieraillesi, joudut ottamaan huomioon myös heidän mahdolliset makumieltymyksensä. Silloin kannattaa pysyä klassisella linjalla.
- Valitse viini ruoan ja viinin maun samankaltaisuuden mukaan: voimakkaan makuiselle ruoalle täyteläistä ja voimakasta viiniä, miedoille ruokalajeille kevyttä viiniä. Tällöin sekä ruoan että viinin maut pääsevät oikeuksiinsa, eikä toinen jyrää allensa toista eli maut tukevat toisiaan.
- Tai ruoan ja viinin maun vastakkaisuuden mukaan: ruoka ja viini poikkeavat täysin toisistaan, esimerkiksi suolainen sinihomejuusto tai hanhenmaksa ja makea valkoviini, jolloin maut korostuvat.
- Valitse viini tilanteen mukaan: juhlaan arvokkaampaa ja arkeen edullisempaa viiniä. Yleensä viinin hinta korreloi laadun kanssa.
- Valitse viini paikallisuuden mukaan: italialaistyyppiselle ruoalle italialaista, espanjalaiselle espanjalaista jne.
- Ruoan perusmakujen mukaan: ruoan happoisuus, suolaisuus, makeus, karvaus ja nk. umami (glutamiinihappo) reagoivat viinin kanssa suussamme joko myönteisesti tai kielteisesti. Ruoka-annos on aina kokonaisuus, osiensa summa. Perusmakuihin vaikuttavat ruoan pääraaka-aineen lisäksi myös mm. kastikkeet (rasvaiset, hapokkaat, makeat jne.), lisäkkeet (kasvikset, sienet jne.) ja valmistustapa (paistaminen, keittäminen, grillaus jne.).
- Happoisuus ja suolaisuus ruoassa ovat viinin ystäviä.
- Happamia makuja voi täydentää hapokkaalla, hedelmäisellä viinillä, sillä ruoan happoisuus pehmentää itse viinin hapokkuutta.
- Suolaisuus kaipaa happoja ja hedelmäisyyttä, joskus myös makea viini toimii.
- Karvauden paras peittäjä on hapokas, voimakasmakuinen, mutta vähätanniininen viini.
- Pienikin makeus ruoassa korostaa viinin hapokkuutta/karvautta, joten viiniksi sopii hedelmäinen ja vähähappoinen ja jopa puolikuiva viini.
- Rasvaiselle ruoalle sopivat hapokkaat, tanniiniset viinit, sillä rasvaisuus vähentää viinin hapokkuutta ja kesyttää tanniineja.
- Mausteisuus taas lisää viinin hapokkuutta ja tappaa viinin hedelmäisyyden. Vähähappoinen, mieluiten puolikuiva valkoviini ja hilloinen ja hedelmäinen punaviini ovat parhaat valinnat mausteisille ruoille.
- Savustutettu kala vaatii valkoviiniltä hapokkuutta, aromikkuutta ja voimaa.
- Paistettu ruoka on yleensä rasvaista, valitse hedelmäinen kypsä punaviini lihalle, paistetulle kalalle maltillisesti tammitettu valkoviini.
- Grillaus tai hiillostaminen tuo ruokaan karvautta, jota tarpeeksi voimakas ja sopivasti hapokas viini pehmentää. Vältä tanniinisia punaviinejä ja rutikuivia, kirpeän hapokkaita valkoviinejä.
- Umami tarkoittaa miellyttävää, ruokahalua herättävää makua. Umamia on esimerkiksi soijakastikkeessa, kypsässä tomaatissa ja aromin vahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa, katkaravuissa ja rasvaisissa kaloissa. Umami vahvistaa viinin katkeruutta ja hapokkuutta, joten vältä kirpän hapokkaita valkoviinejä ja tanniinisia punaviinejä.
- Jälkiruoka on yleensä makea ja viini ehdottomasti sitä makeampi. Kuohuviineistä makea vaihtoehto, mutta poikkeuksena kuiva samppanja, joka toimii monen jälkiruoan kanssa.
Apua Alkosta
Suomessa on alkoholin vähittäismyyntimonopoli, joten suurin osa meistä hankkii viininsä Alkosta. Valittavana on toistatuhatta viiniä eri puolelta maailmaa, mutta asiointi Alkossa on tehty helpoksi tottumattomallekin viinin ostajalle.- Viinien hyllyetiketeistä löytyy paljon tietoa kustakin viinistä: täyteläisyys- ja makeusastetietojen lisäksi mm. 34 erilaista ruokasymbolia, joiden tarkoituksena on helpottaa oikean ruoan ja juoman yhdistämistä.
- Lisäksi viinien luonteesta kertovat värikoodatut makutyypitykset, joiden tarkoituksena on auttaa hahmottamaan viinien laajaa valikoimaa ja valitsemaan oman maun ja käyttötarkoituksen mukainen viini.
- Myymälöiden koulutettu henkilökunta on aina valmis antamaan hyviä neuvoja, vinkkejä ja ehdotuksia.
- Jos olet järjestämässä suurempia kutsuja, saat maksutonta juomaneuvontaa yli 80:ssä Alkon myymälässä ympäri Suomea varaamalla etukäteen kiireettömän ajan asiantuntevalle juomaneuvojalle.
- Kaikki viinit löytyvät myös netistä: www.alko.fi
Viini on myös seurustelujuoma
- Viiniä on lupa nauttia myös ilman ruokaa. Tosin muutaman lasillisen jälkeen mieli luultavasti alkaa tehdä jotain pientä purtavaa. Silloin voi panna tarjolle vaikkapa pähkinöitä tai vähän juustoa ja keksejä.
- Lipittelyviineiksi, niin kuin niitä kansan suussa kutsutaan, kannattaa valita raikkaita hedelmäisiä, ei kovin happoisia valkoviinejä, puolikuiviakin. Punaviineistä varmin valinta ovat hedelmäiset, vähätanniiniset, pyöreän pehmeät, suutuntumalta mehukkaat punaviinit. Jollekin seurusteluviinien ykkönen on kuohuviini, jopa samppanja.
- Vähäalkoholiset viinit
- Paras tapa nauttia viinistä on yhdessä muiden kanssa, hyvässä seurassa. Joskus kuitenkin viinilasillinen omassa rauhassa, hiljaa rentoutuen on paikallaan. Tällaiseen hetkeen valittuja viinejä kutsutaan mietiskelyviineiksi tai nautiskeluviineiksi. Ne ovat yleensä moniulotteisia viinejä, joissa on paljon makua ja aromia, joita tuoksutellessa ja maistellessa ajatukset ikään kuin keskittyvät kokonaan viininautintoon ja rauhoittavat siten mielen. Nämä viinit voivat olla makeita viinejä (esim. portviini, makea jälkiruokaviini) tai täyteläisiä, pehmeitä punaviinejä (mm. ripasso, amarone).
Alkoholiton vaihtoehto
- Jos kestität vieraita, muista aina myös niitä, jotka eivät käytä alkoholia.
- Alkoholiton tervetulo/onnittelumalja ja vettä aterialla on aina oltava tarjolla.
- Ja miksei myös alkoholittomia viinejä, jotka nekin ovat nykyisin varsin mukiin meneviä maultaan. Alkoholittomat viinit on hyvä tarjota viilennettyinä
Viinin ”viholliset”
- Viinin kanssa huonosti sopivia raaka-aineita yleisellä tasolla ovat mm. kananmuna, erilaiset etikat, suklaa, jäätelö, voimakkaat mausteet mm. chili, tuoreet vihannekset, esim. parsa, ja hapokkaat marjat sekä hedelmät.
- Mutta näidenkin raaka-aineiden kimppuun voi käydä kiinnittämällä huomiota viinin ominaisuuksiin, ja raaka-aineen valmistukseen.
- Monet suomalaiset ruoat eivät välttämättä kaipaa, tai edes sovi, viinin kanssa nautittaviksi. Tällaisia ovat mm. perinteiset suomalaiset arkiruoat kuten mm. laatikko- ja liharuuat, erilaiset arkikeitot ja silli- sekä silakkaruuat. Mutta tämäkään ei ole poikkeuksia sisältämätön sääntö.
Korkkivika
- Yhdenlainen viinin vihollinen on luonnonkorkeilla suljetuissa viineissä silloin tällöin esiintyvä korkkivirhe.
- Mikäli viinipullossa on luonnonkorkki, nuuhkaise korkkia, kun avaat pullon. Joskus viinissä saattaa nimittäin olla homeinen tai kellarimainen tuoksu ja maku, jonka aiheuttaja on korkkivirhe. Lievä korkkivika heikentää viinin hedelmäisyyttä, ja se saattaa ”kadota” kun viiniä pyörittelee lasissa.
- Pahimmillaan viini on juomakelvoton, mutta ei terveydelle vaarallinen. Yleisin korkkisen makuvirheen aiheuttaja on 2,4,6-trikloranisoli eli TCA.
- Korkkivikaisen viinin voi palauttaa Alkoon ja saada uuden tuotteen tilalle.
- Jos haluat välttää korkkivian, osta kierrekapselilla varustettu pullo. Tai vähintään kaksi pulloa samaa viiniä; tuurilla toinen niistä on kunnossa.