Täydellinen viinivuosi – Italia 2016

italian viinivuosi 2016

Monen asian täytyy osua kohdalleen, jotta viiniköynnös voi kasvattaa laadukkaita rypäleitä. Paraskaan viinintekijä ei pysty valmistamaan laadukasta viiniä huonoista rypäleistä ja yksikin halla tai raekuuro väärään aikaan saattaa tuhota sadon. Joinain vuosina kuitenkin kaikki osuu kohdilleen. Italiassa hienoa viinivuotta 2015 seurasi edellistä upeampi vuosikerta. Tämä vuosikerta kannattaa nyt pitää mielessä.

Paras vuosikerta kahteen vuosikymmeneen

Sääolot olivat juuri sellaiset, mitä jokainen viinintekijä saattaa vain toivoa. Piemontessa kylmä talvi 2016 vaihtui viileäksi, sateiseksi kevääksi. Lämmin ja kuiva kesä kypsytti rypäleet täydellisiksi, ja keväällä karttunut vesivarasto riitti juottamaan köynnöksiä läpi pitkän kuivan kauden. Lämpimien päivien vastapainoksi yöt pysyivät viileinä ja lämpötilat olivat läpi kesän aavistuksen keskimääräistä viileämmät. Tämä näkyy viineissä hienona rakenteena, raikkaana hedelmänä ja hyvänä hapokkuutena. Makuprofiili on enneminkin raikas ja elegantti kuin hilloinen ja raskas, ja kypsytyspotentiaali on huikea. Wine Spectator arvioi Pohjois-Italian Piemonten vuosikerran 2016 parhaaksi kahteen vuosikymmeneen.

Kriitikot luonnehtivat vuoden 2016 viinejä tasapainoisiksi, upean kerroksillisiksi ja kompleksisiksi. Miten otolliset sääolot sitten muokkaavat viinin erityisen hyväksi? Piemontessa, Barolon sydämessä sijaitseva viinitalo Viettin viinintekijä Luca Currado valottaa ilmojen osuutta viinin makuun näin:

”Liian kuumilla säillä viinin terroir ei pääse esiin, kun taas kylmillä säillä maun intensiteetti kärsii ja terroir katoaa. Kun sääolot ovat otolliset, kuten ne olivat 2016, terroir korostuu täydellisesti”.

Terroirilla tarkoitetaan kaikkia niitä ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat viinin kasvuolosuhteisiin; näihin lukeutuvat mm. maaperä, mikroilmasto, sääolosuhteet ja topografia. Englanniksi käsitettä avataan usein sanoilla ”sense of place. ” . Esimerkiksi Barolossa jyrkillä rinteillä ei ole lainkaan yhdentekevää, mihin suuntaan tarha viettää – mm. Nebbiolo nauttii eniten olostaan Länteen tai Lounaaseen katsovilla tarhoilla, maksimoiden aurinkoisten tuntien osuuden päivästä. Muutoin se uhkaa jäädä raa’aksi.

Kuten kaikilla parhailla laatuviineillä, on Barolon alueella terroir erittäin merkittävässä roolissa. Idässä Serralungan alueella Nebbiololla on taipumus ilmentää voimaa, struktuuria, runsasta tanniinisuutta, kun taas lännempänä La Morran alueella korostuvat herkemmät, kukkaisemmat aromit. Moniulotteinen, herkullisen maanläheinen ja punamarjaisia Castiglione on Barolon terroirien läpileikkaus; rypäleet viiniin tulevat n. 25 tarhalta ympäri Barolon aluetta. Tuskin kellään tuottajalla on omistuksissaan niin laajasti tarhoja Barolon parhailta alueilta, kuin Viettillä. Onnekas keräilijä saattaa vielä löytää Helsingin Arkadian Alkosta muutaman pullon vuoden 2016 Viettin Barolo Castiglionea. Itsensä viinintekijän mielestä Barolo 2016 on paras hänen koskaan tekemistään vuosikerroista. Viinin voi unohtaa kellariin vaikka pariksi kymmeneksi vuodeksi – tai jos ei millään malta odottaa, nauttia nuorena tartarin ja tryffelin kanssa.

Piemontelaisten lajikkeiden taiturimaisesta käsittelystä tunnetaan myös Prunotton viinitalo. Yli sata vuotta on Prunotton tilalla Albassa valmistettu hienoja viinejä lähinnä paikallisista piemontelaisista lajikkeista.  Mompertone-viinissä Monferraton alueen hapokas ja puna-arominen Barbera täydentyy mausteisemmalla ja tummamarjaisalla, alueelle hieman epätyypillisellä Syrah’lla. Lopputulos on veden kielelle nostattava luumujen, kirsikoiden, mausteiden ja kahvin sinfonia. 12 kuukautta tammessa kypsynyt viini on mukavasti pehmentynyt ja pyöristynyt. Mompertone 2016 on viini, joka on täydellinen juotavaksi juuri nyt. Sen seurana maistuu pihvit, lammas, grilliruoka, ja tuhdimmat pastat.

Kuninkaiden viiniä

Kellariaan kasvattavan, kärsivällisemmän viiniharrastajan kannattaa suunnata katse sen sijaan takaisin Baroloon.  Tämä puhtaasti Nebbiolosta valmistettava, vähintään kolme vuotta kypsynyt viini vain paranee ajan myötä. Prunotton herkkä tyyli saattaa ensin yllättää; alkuun ujolta vaikuttava viini aukeaa hitaasti, ja hengitettyään hieman lasissa, se hurmaa eleganteilla kerroksillaan ruusua, orvokkia ja nahkaa. Prunotton Barolo 2016 on saatavilla Alkon tilausvalikoimasta.

Barolo on viini, joka jo 1800 - loppupuolella tunnettiin ”kuninkaiden viininä ja viinien kuninkaana”. Runsas hapokkuus ja tuntuva tanniinisuus takaavat ohutkuoriselle Nebbiololle loistavan ikääntymispotentiaalin. Lajikkeena se on kuitenkin suhteellisen vaativa.

Nebbiolo tarvitsee pitkän kasvukauden: se puhkeaa kukkaan aikaisin keväällä ja saavuttaa täydellisen kypsyytensä myöhään syksyllä. Se on siksi altis sekä kevään pakkasille että myöhäissyksyn sateille. Vuonna 2016 se ei joutunut kärsimään kummastakaan, vaan rypäleiden aromit saivat rauhassa kehittyä täyteen potentiaaliinsa.

Nebbiolo kukoistaa muuallakin

Piemonten huipputuottajista ei voi puhua mainitsematta yhtä viinimaailmaan suurimmista nimistä, Gajaa. Siinä missä Barolo tunnettiin laajalti jo 1800-luvun lopulla, oli parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Barbarescon kylä Nebbioloinensa köyhää tuntematonta seutua vailla arvostusta. Gaja näki kuitenkin kotikylänsä potentiaalin, ja nykyään Barbarescon viinit tunnetaan kaikkialla. Toisille se on edelleen Barolon varjoon jäävä pikkusisar, toiset arvostavat sen kukkaisempaa, feminiinisempää ja helpommin lähestyttävää luonnetta. Alueena Barbaresco on aavistuksen Baroloa lämpimämpi, tarhat keskimäärin hieman alempana ja koska rypäleet saavuttavat nopeammin täydellisen kypsyytensä, alkaa sadonkorjuu täällä noin viikko naapurikuntaa aiemmin.

On tultu valovuosia ajoista, jolloin Barbaresco sai anella arvostusta.  Gajan yhden tarhan Barbarescot viedään käsistä, huolimatta siitä, että pullollisen hinta nousee useaan sataan euroon. Alkon tilausvalikoimasta löytyy tällä hetkellä kaksi Gajan tarhabarbarescoa, Barbarescot Costa Russi 2016 ja Sorì Tildìn 2016- elleivät ne ole jo löytäneet tiensä keräilijöiden hyllyyn. Tällaiset helmet eivät kauaa hyllyissä pysy.

Costa Russi on lounaseen katsova tarha, jonka kalkkipitoisessa savimamaassa kasvavat n. 65-vuotiaat Nebbioloa kantavat köynnökset. Vuosikertaa 2016 pidetään Costa Russin yhtenä vuosisadan parhaista. Ensinuuhkaisulla viini antaa orvokkia, jonka jälkeen huumaavat veriappelsiinin aromit ja luumut, ja taustalla lakritsaa. Kenties Gajan Barbarescoista lempein, Costa Russi sykähdyttää kuivatuilla kukilla ja silkkisillä tanniineillaan. Hieman ylempänä rinnettä on toinen Gajan kuuluisista tarhoista, Sorí Tildìn. Tämän runsaampaa aromikimppua saa etsiä; Sorì Tildin 2016 tuo nenään santelipuun, seetrin, laakerinlehden ja tupakan. Seuraavasta kerroksesta avautuu hunajamelonia, salviaa ja korianteria. Viinissä on vahva selkäranka ja struktuuri ja voi vain kuvitella mitä se on valmis antamaan kymmenen, kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen vuoden päästä. Ehkä hintakin sen kertoo, näiden viinien kanssa ei kannata hötkyillä.

Toskanassa paistateltiin auringossa

Vuoden 2016 ihanteelliset olosuhteet eivät kuitenkaan rajoittuneet vain Piemonteen, vaan huippuvuodesta nautittiin myös etelämpänä Toskanassa. Toisin kuin monin paikoin Piemontessa, Toskanassa kevään lämpötilat nousivat kuitenkin hieman keskimääräistä korkeammalle, mikä johti aikaiseen kukintaan. Lämmintä riitti läpi kesän, mutta syyskuun sateita seurannut viileämpi ilma takasi rypäleiden hitaan ja täydellisen kypsymisen.

Sienan kaupungin lähettyvillä sijaitseva Montalcino tunnetaan alueena, joka tuottaa yhden Italian hienoimmista ja pitkäikäisimmistä viineistä, Brunello di Montalcinon. Paikallisesta Sangiovesesta (sangiovese grosso) valmistettu viini on parhaimmillaan samaan aikaan robusti ja parfyyminen; sen tuoksussa leikittelevät tumma kirsikka, erilaiset puun aromit kuten kataja tai seetri, herkät kukat ja toisaalta grafiittinen mineraalisuus.

Villa Poggio Salvi on klassinen Brunello-talo, jonka Brunello 2016:n  laventeliset aromit muistuttavat heti Toskanan kesästä. Tämä meditaatioviini kaipaa kypsytettyä juustoa seuraansa. Viinin runsaat mutta samettiset tanniinit säestävät hienosti myös punaista lihaa, kuten bistecca alla fiorentinaa. Kolmenkymmenen kuukauden kypsytys suurissa slavonialaisissa tynnyreissä on jättänyt viiniin vienon tammen aromin. Tälle vuosikerralle apellaation yhdistys Consorzio di Montalcino antoi täydet viisi tähteä. Viiniä voi kypsyttää kolmekymmentä vuotta.

Malttamattomamman lienee parempi aloittaa Rosso di Montalcinosta Brunellon vielä kypsyessä. Rosso di Montalcino valmistetaan niin ikään sangiovese grossosta, mutta on sekä huomattamavasti nopeammin juotavissa, että huokeampi hankinta. Antinorin viinisuvulle kuuluva Pian delle Vignen tilan Rosso di Montalcino on tumman kirsikkainen, vadelmainen ja tuo mieleen myös balsamicon. Viini on kypsynyt vuoden suurissa tammisammioissa.