Vuoden Viinit 2022 -kilpailun palkitut

vuoden viinit 2022 palkitut

Nämä viinit arvioitiin poikkeuksellisen hyviksi Vuoden Viinit 2022 -kilpailussa

Vuoden Viinit 2022 -kilpailu arvioi kaikkiaan lähes tuhat viiniä jopa 27 sarjassa, löytääkseen parhaista parhaimmat viinit Alkon valikoimasta! Tuomareita on lähes 30, joista keskimäärin 12–14 osallistuu kunkin sarjan arviointiin. Tuomaristo koostuu kokeneista viiniharrastajista sekä viinialan ammattilaisista. Kilpailussa tuomarit testaavat päivittäin sokkona 80–100 viiniä, jotka tuomareiden on kyettävä analysoimaan ja pisteyttämään.

Seuraa kisatilannetta Vuoden Viinit -kilpailun nettisivuilta.

Viinipostin valikoimista löytyi useampi voitokas viini myös tänä vuonna! Tutustu alta palkittuihin viineihin ja Alko-linkkien kautta myymäläsaatavuuteen.

Suositukset

Perelada Stars Cava Brut Reserva

Perelada Stars Cava Brut Reserva

Kultaa

Sarja: Kuohuviinit, hinta alle 13 €

Pereladan Stars Organic vuosikertacava on upea kuohuva, jonka kimaltava etiketti jo itsessään tuo juhlan tuntua. Viinin nimi “Stars” on kunnianosoitus Peraladan linnan puutarhassa järjestettävillä kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla esiintyville tähdille. Suussa kuiva ja ihastuttavan raikas, hedelmäinen ja mousseltaan pehmeä makumaailma. Ympäristöystävällinen luomucava, joka sopii myös vegaaneille.

Espanja 12,98€
Calvet Célébration Rosé

Calvet Célébration Rosé

Kultaa

Sarja: Roseekuohuviinit, hinta alle 13 €

Vaalea lohenvärinen viini tuoksuu vienosti metsämansikoille, raparperille, karviaismarjalle ja punaiselle nallekarkille. Suussa se on kuiva ja raikas mutta varsin suunmyötäinen, sekä helposti lähestyttävä. Viini kuohahtaa suussa aluksi reippaasti, mutta mousse tasaantuu varsin nopeasti ja paljastaa marjaisan maun – ja se maistuu juhlalta! Celebration!

Ranska 12,48€
Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Kultaa

Sarja: Sauvignon Blanc valkoviinit, hinta 13 € tai yli

Hopeaa

Sarja: Uuden maailman valkoviinit, hinta yli 18 €

Cloudy Bay Sauvignon Blanc tunnetaan ympäri maailmaa Marlborough’n valkoviinien perikuvana. Viinin raikas, puhtaan herukkainen maku kantaa intensiiviseen ja pitkään jälkimakuun.

Uusi-Seelanti 34,99€
Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore

Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore

Kultaa

Sarja: Euroopan valkoviinit, hinta yli 18 €

Runcata on Dal Ceron perheen Corte Giacobben tilan arvokkain palsta, joka sijaitsee kahden muinaisen tulivuoren välissä lounaisrinteessä 450 metrin korkeudella. Siellä kasvavat Garganega-rypäleet poimitaan käsin valikoiden kahden kierroksen taktiikalla, jotta kaikki rypäleet päätyvät viinikellariin optimaalisessa vaiheessa.

Syvän keltaisen viinin tuoksu on moniulotteinen ja hennon mausteinen. Kuiva, leveä ja kypsän hedelmäinen, mutta terhakka hapokkuus tekee viinin leveästä suutuntumasta huolimatta hyvin ryhdikkään. Viini jättää pitkään maistuvan, hieman nielua lämmittävän ja mausteisen jälkivaikutelman. Sopii erinomaisesti punalihaisten kalojen ja äyriäisten kanssa.

Italia 29,90€
Gancia Prosecco DOC Rosé

Gancia Prosecco DOC Rosé

Hopeaa

Sarja: Roseekuohuviinit, hinta 13 € tai yli

Italian vanhin kuohuviinituottaja Gancia on tuonut Suomen markkinoille trendikkään Rosé Proseccon näyttävässä pullossa! Raikkaan hedelmäinen, aromaattinen ja hienostunut Gancia Rosé Prosecco maistuu sellaisenaan juhlajuomana. Jos kuitenkin kaivataan ruokaa seuralaiseksi, kannattaa tarjoilla kevyitä kalaruokia ja alkupaloja!

Italia 15,99€
Zenato Lugana San Benedetto

Zenato Lugana San Benedetto

Hopeaa

Sarja: Euroopan valkoviinit, hinta 13–18 €

Gardajärven eteläpuolella sijaitseva pieni Luganan viinialue on viime aikoina saanut ansaittua huomiota. Sergio Zenato näki jo 1960-luvulla Luganan alkuperäislajikkeessa Trebbiano di Luganassa potentiaalia ja keskittyi sen viljejlyyn. Lugana San Benedetto on kuiva, keskitäyteläinen ja mineraalisen raikas viini jossa on hentoa hunajaisuuutta ja heleää hedelmäisyyttä.

Italia 18,99€
Zenato Rosso Veneto

Zenato Rosso Veneto

Hopeaa

Sarja: Euroopan punaviinit, hinta alle 13 €

Zenato Rosso Veneto on pehmeä ja runsaan rehevä viini. Osa tämän viinin valmistukseen käytetyistä rypäleistä on kuivatettuja tuodakseen viiniin uhkean hedelmäistä pyöreyttä ja täyteläisyyttä – siitä nimi Parziale Appassimento. Viini sisältää useita rypälelajikkeita Zenaton perhetilalta Gardajärven läheisyydestä: perinteistä Corvina Veronesea sekä kansainvälisiä Merlot’a ja Cabernet Sauvignonia. Viini on ehtinyt kypsyä sekä terästankeissa, että pulloissaan ja ilmentää siksi hyvin kuivattujen hedelmien makuja.

Italia 13,99€
Perelada Stars Touch of Rosé Brut

Perelada Stars Touch of Rosé Brut

Pronssia

Sarja: Roseekuohuviinit, hinta alle 13 €

Pereladan Stars Touch of Rose on nimensä mukaisesti hennon punertava ja tyylikäs roseecava, jonka kimaltava etiketti jo itsessään tuo juhlan tuntua. Hennon vaaleanpunaisen viinin tuoksu on kirsikan ja punaherukan sävyttämä. Miellyttävän hapokkaassa, melko runsaassa maussa tuntuvat tuoksun tavoin punaiset marjat sekä kevyt yrttisyys.

Espanja 14,49€
Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo

Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo

Pronssia

Sarja: Uuden maailman valkoviinit, hinta 13–18 €

Viinin nimi ”Nau Mai” tarkoittaa maorien kielellä tervetuloa! Malborough’n raikas, mineraalinen ja yrttiarominen sauvignon blanc on mitä mainioin viini esimerkiksi foliokalalle, parsalle ja yrteille, vuohenjuustosalaatille, ravuille ja kalatartarille!

Uusi-Seelanti 12,99€
Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg Organic

Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg Organic

Pronssia

Sarja: Luomuvalkoviinit, hinta 13 € tai yli

Tämä Riesling on palkintojensa arvoinen! Erittäin kypsä ja kuiva, täyteläinen Noble Rot - ainutlaatuinen Grand Cru -luomuviini. Praelatenberg plotti on Kintzheimin huipulla, jonka maaperä koostuu gneissistä ja graniitista valkoisella kvartsihiekalla. Viini on runsas mineraalinen ja hedelmäinen ja mainio ruokakumppani kaikille meren elävälle.

Kultamitali Lyon 2022

93/100 Wine Enthusiast January 2019 with 2016

95/100 Wine Enthusiast January 2020 with 2018

Ranska 24,99€
Perelada 5 Finques Reserva

Perelada 5 Finques Reserva

Pronssia

Sarja: Euroopan punaviinit, hinta 13–18 €

Perelada on Embordán alueen merkittävimpiä tuottajia. Viinin nimi 5 Finques viittaa Pereladan viiteen viinitarhaan, joilta rypäleet tähän viiniin tulevat ja jotka ovat keskenään hyvin erilaisia. Seitsemän rypälelajiketta viideltä eri tarhalta tuovat jokainen viiniin oman ominaispiirteensä ja yhdessä ne muodostavat harmonisen ja moniulotteisen kokonaisuuden.

Espanja 18,99€
Coto de Imaz Gran Reserva

Coto de Imaz Gran Reserva

Pronssia

Sarja: Euroopan punaviinit, hinta yli 18 €

Tammitynnyreissä sekä pullossa kypsynyt Riojan Reserva kuuluisalta El Cotolta, joka on Espanjan suosituin Rioja-viinien tuottaja. Pehmeä, kypsän kirsikkainen ja paahteinen kumppani riistalle ja grillatulle lihalle.

Espanja 28,25€
Louis Latour Pinot Noir Cuvée Latour

Louis Latour Pinot Noir Cuvée Latour

Pronssia

Sarja: Pinot Noir punaviinit, hinta 13 € tai yli

Tässä tumman rubiininpunaisessa, täyteläisessä ja silkkisen keskitanniinisessa viinissä maistuu raikas mustaherukka, karpalo sekä kevyitä yrttien ja lakritsin vivahteita. Kepeät hapot tasapainottavat viinin maun pehmeäksi ja marjaiseksi.

Ranska 29,99€
Ruinart Brut

Ruinart Brut

Kunniamaininta

Sarja: Samppanjat

Ruinart Brut eli tuttavallisemmin “R” on ihastuttavan tasapainoinen vakiosamppanja. Raikkaan hedelmäinen samppanja valloittaa päärynän, hasselpähkinän ja mantelin aromeillaan, pirteällä hapokkuudellaan sekä tyylipuhtaalla olemuksellaan.

Ranska 79,80€
Black Tower Riesling hanapakkaus

Black Tower Riesling hanapakkaus

Kunniamaininta

Sarja: Valkoiset laatikkoviinit (BIB, pussit, tölkit)

Suositun saksalaisen viinibrändin mutkaton ja hedelmäinen riesling suurellekin seurueelle. Vaalean keltainen viini tuoksuu makean hedelmäiseltä. Maultaan se on kuiva, hapokas ja kevyt. Helposti lähestyttävä viini seurusteluun tai kana- ja kalaruoille.

Saksa 35,65€
de Ladoucette Pouilly-Fumé

de Ladoucette Pouilly-Fumé

Kunniamaininta

Sarja: Sauvignon Blanc valkoviinit, hinta 13 € tai yli

Hieno kala- ja äyriäisviini Pouilly-Fumén johtavalta tuottajalta! Vaalean viherkeltainen viini on tuoksultaan mustaherukkainen, karviaismarjainen ja sitruksinen. Maultaan se on kuiva, erittäin hapokas ja mineraalinen.

Ranska 40,75€
Raimat Vol d'Anima Rosé Organic

Raimat Vol d'Anima Rosé Organic

Kunniamaininta

Sarja: Euroopan roseeviinit, hinta 13 € tai yli

Monipuolinen ruokarosee on elegantti ja sitruksisen raikas punaisten marjojen sävyttämä viini. Kaunis pari monenlaisille ruoille.

Espanja 15,98€

Kunniamaininta

Sarja: Euroopan punaviinit, hinta alle 13 €

Kuiva, kirsikkainen ja mausteinen, miellyttävän hedelmäinen ja täyteläinen punaviini Italian arvostetulta Veneton alueelta. Herkkä, hienostunut ja luonteenomainen tuoksu. Sopii täydellisesti punaisen lihan kanssa nautittavaksi.

Italia

Kunniamaininta

Sarja: Syrah punaviinit, hinta 13 € tai yli

Tiilenpunainen Dal Cero Selverello punaviini on selvästi kehittynyt ja täyteläinen. Tuoksu on hienostuneen moniulotteinen ja maussa voi aistia mustaherukkaa, luumua ja karhunvatukkaa. Tämä runsas ja aromikas punaviini ovat hyvä valinta, kun katat pöytään lihaisia ruokia.

Italia