Vuoden Viinit 2024 -kilpailun palkitut

vuoden viinit 2024 palkitut viinit

Viinipostin valikoimasta useampi palkittiin Vuoden Viinit 2024 -kilpailussa, tutustu mitalisteihin

Vuoden Viinit 2024 -kilpailu arvioi kaikkiaan lähes tuhat viiniä useammassa sarjassa, löytääkseen parhaista parhaimmat viinit Alkon valikoimasta! Tuomareita on lähes 30, joista keskimäärin 12–14 osallistuu kunkin sarjan arviointiin. Tuomaristo koostuu kokeneista viiniharrastajista sekä viinialan ammattilaisista. Kilpailussa tuomarit testaavat päivittäin sokkona 80–100 viiniä, jotka tuomareiden on kyettävä analysoimaan ja pisteyttämään.

Seuraa kisatilannetta Vuoden Viinit -kilpailun nettisivuilta

Viinipostin valikoimista löytyi tänä vuonna useampi voitokas viini. Tutustu alta palkittuihin viineihin ja Alko-linkkien kautta myymäläsaatavuuteen.

Suositukset

Mont-Ferrant La Senyora Blanc de Blancs Cava Nature

Mont-Ferrant La Senyora Blanc de Blancs Cava Nature

Kultaa

Sarja: Kuohuviinit, hinta 13 euroa tai yli

Espanjan vanhimman Cava-talon uutuus edustaa trendikästä Blanc de Blancs -kategoriaa! 18 kuukautta amerikkalaisissa tammitynnyreissä (joista 20 % uusia) kypsynyt cava tuoksuu sitruksiselta, puunkuorelta ja kuivatuilta yrteiltä kuten rosmariinilta ja timjamilta. Tasapainoinen cava, jonka hedelmäiset aromit takaavat raikkaan, mutta paahteisin aromimaailman. Täydellinen pari espanjalaisille tapaksille (ilmakuivattu kinkku), kalaruoille sekä kevyille alkupaloille – ja tietenkin myös vain sellaisenaan nautiskeluun!

Espanja 13,49€
Azahar Vinho Verde

Azahar Vinho Verde

Kultaa

Sarja: Euroopan valkoviinit, hinta alle 13 euroa

Keväisin herkät appelsiinipuun kukat valloittavat tuoksullaan Portugalin koko maan, mistä syystä tuottaja on antanut viinille nimen Azahar, joka tarkoittaa arabiaksi sitruskukkaa. Kirkas ja eloisa, herkkien appelsiininkukan aromien, sitruksisuuden, vihreiden hedelmien ja eloisan mineraalisuuden sävyttämä kuiva ja hapokas valkoviini. Sopii erinomaisesti kasvis- ja kanaruokien tai vaalean kalan kera sekä sellaisenaan seurustelujuomana.

Portugali 12,98€
Coto de Imaz Reserva Blanco

Coto de Imaz Reserva Blanco

Kultaa

Sarja: Chardonnay valkoviini, hinta 13 euroa tai yli

Tammitynnyreissä sekä pullossa kypsynyt viileän ilmanalan Chardonnay kuuluisalta El Cotolta, joka on Espanjan suosituin Rioja-viinien tuottaja. Aromaattinen ja aavistuksen tamminen viini on oiva pari grillatun kalan ja kanan kanssa.

Kullankeltaisen valkoviinin runsaan hedelmäisessä tuoksussa on appelsiininkukkaa, hunajaa ja vaniljaa. Maultaan viini on kuiva, aromaattinen ja hedelmäinen. Appelsiininkukkaista ja hunajaista makumaailmaa täydentää elegantti tammisuus.

Espanja 19,99€
Plan B Off Dry Riesling

Plan B Off Dry Riesling

Hopeaa

Sarja: Uuden maailman valkoviinit, hinta 13-18 euroa

Plan B! Riesling kesyttää mausteisen ruokasi – ja seurasi! – selkeän lempeällä makuprofiilillaan. Frankland Riverissä sijaitseva nuorekas viinitalo on palkittu menestyksestään ”Australian mustana hevosena”.

Keskisyvän vihertävänkeltaisen viinin tuoksussa omenavahaa, limeä, punaisen omenan kuorta, aprikoosia ja papaijaa. Maultaan se on puolimakea mutta erittäin raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, runsaan hedelmäinen.

Australia 16,89€
Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Hopeaa

Sarja: Sauvignon Blanc valkoviini, hinta 13 euroa tai yli

Cloudy Bay Sauvignon Blanc oli se viini, joka laittoi Uuden-Seelannin viinikartoille. Todellinen viinimaailman ikoni ja uusiseelantilaisen sauvignon blancin edelläkävijä. Vuosikerrasta riippuen viini kypsyy pullossa kauniisti 10-15 vuotta.

Uusi-Seelanti 34,99€
Raimat Albariño Saira Organic

Raimat Albariño Saira Organic

Pronssia

Sarja: Luomuvalkoviinit, hinta alle 13 euroa

Raikkaan mineraalinen ja pirteä 100 % Albariño Kataloniasta! Vaalean keltainen viini tuoksuu raikkaan mineraaliselta sekä trooppisilta hedelmiltä, kuten mangolta, melonilta ja greipiltä. Mausta on aistittavissa raikasta sitruksisuutta ja pirteää vaaleiden kukkien ja melonien makumaailmaa.

Espanja 11,98€
Enzo Bartoli Langhe Rosso hanapakkaus

Enzo Bartoli Langhe Rosso hanapakkaus

Pronssia

Sarja: Punaiset laatikkoviinit (BIB, pussit, tölkit)

Tämä melko täyteläinen, punaisten hedelmien ja pureksittavien tanniinien sävyttämä punaviini on piemontelainen tyylinäyte Barbera- ja Nebbiolo-rypäleiden yhdistelmästä. 

Kypsän marjainen tuoksu muistuttaa aromeiltaan tummaa kirsikkaa ja karhunvatukkaa mausteisuuden sävyttämänä. Melko täyteläinen maku toistaa tuoksun aromit. Pureksittavat, mutta pehmeät tanniinit ja hapokkuus tuovat viiniin ryhtiä. 

Sopii hyvin suolaisten liharuokien ja useimpien juustotyyppien kanssa.

Italia 41,95€
Perelada 5 Finques Reserva

Perelada 5 Finques Reserva

Kunniamaininta

Sarja: Euroopan punaviinit, hinta yli 18 euroa

Syvän kirsikanpunaisen viinin tuoksu on hedelmäisen mausteinen, hieman paahteinen, kehittyvä ja intensiivinen. Maku on täyteläinen, tanniininen, tumman marjainen ja kevyesti viikunainen. Raikas hapokkuus, tiivis, ryhdikäs ja harmoninen viini, jossa pitkä silkkinen jälkimaku.

Espanja 18,99€
Perelada Stars Cava Brut Reserva

Perelada Stars Cava Brut Reserva

Kunniamaininta

Sarja: Kuohuviinit, hinta alle 13 euroa

Arvostetun viinitalo Pereladan 15 kuukautta kypsytetty reserva cava. Viinin nimi, Stars, on kunnianosoitus Pereladan linnan puutarhassa vuosittain järjestettävän musiikkifestivaalin tähdille. Maultaan viini on kuiva, miellyttävän hapokas, sitruksinen, mineraalinen ja hennon paahteinen.

Espanja 12,98€