Grillimenu: Grillireseptit kesäpäivään

6 hengelle
Cowboy butter -kastike50 g voita
4 valkosipulinkynttä raastettuna
1/2 rkl sitruunankuorta raastettuna
1/2 sitruunan mehu
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl paprikajauhetta
1 tl chilihiutaleita
1/2 tl cayennepippuria
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
2-3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
Sitruunakastike2 mahdollisimman ohutkuorista sitruunaa
1 valkosipulinkynsi
2 dl oliiviöljyä
2 rkl miriniä
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
1 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
Kanavartaat grillissä800 g kananrintafileitä
liotettuja grillitikkuja vartaisiin
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä rouhittuna
Raakamakkarat ja kasvikset grillissä8 italialaista yrteillä maustettua raakamakkaraa
2 punasikuria
1 pieni kesäkurpitsa
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä rouhittuna
Paahdetut paprikat grillissä2 isoa punaista paprikaa
2 isoa keltaista paprikaa
2 isoa vihreää paprikaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
Kesäinen grillimenu koostuu monipuolisista herkuista, jokaiselle jotain siis! Kesän helpoin grilliplatteri kootaan ruokatoimittaja Mari Moilasen vinkein; paljon kasviksia, vähän kanaa ja herkullisia makkaroita. Raaka-aineet käsitellään yksinkertaisesti ja maun grillimenulle tuo kaksi ihanaa kastiketta, cowboy-butter ja sitruunakastike. Grillimenu on hauska tehdä porukalla; yksi vastaa grillivartaista, toinen grillikasviksista, kolmas grillikastikkeista ja neljä itse grillauksesta.
Ja grillimenun kruunaa tietysti se, että valitset monenlaisille grillattaville herkuille sopivan monipuolisen viinin. Suosikkina grilliplatterin rinnalle on tietysti pehmeän tummamarjainen Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo, joka sopii keskitäyteläisenä myös kevyempien grillattavien ruokien seuraan.
Cowboy butter -kastike
- Valmista cowboy butter -kastike juuri ennen kanavartaiden, makkaroiden ja kasvisten grillausta.
- Sulata voi kattilassa.
- Lisää joukkoon kaikki muut ainekset paitsi lehtipersilja.
- Kuumenna höyryäväksi ja sekoita tasaiseksi.
- Sekoita viimeisenä kastikkeen joukkoon hienonnettu lehtipersilja.
Sitruunakastike resepti
- Valmista sitruunakastike.
- Leikkaa sitruunoista kannat pois ja poista siemenet.
- Kuori valkosipulinkynsi.
- Laita ainekset tehosekoittimeen.
- Soseuta tasaiseksi.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Raakamakkarat ja kasvikset grillissä
- Nosta paprikat kokonaisena grillin ja grillaa noin 10-15 minuuttia, kunnes paprikat ovat kauttaaltaan mustia.
- Nosta paprikat kulhoon ja laita kelmu kulhon päälle tiiviisti.
- Anna paprikoiden jäähtyä.
- Kuori jäähtyneiden paprikoiden kuoret ja poista siemenet.
- Suikaloi paprikat ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla.
- Paloittele punasikurit neljään osaan.
- Viipaloi kesäkurpitsa.
- Mausta punasikurilohkot ja kesäkurpitsaviipaleet lorauksella oliiviöljyä, sekä sormisuolalla ja mustapippurilla.
- Grillaa makkarat ja kesäkurpitsaviipaleet grillissä kypsiksi.
- Kypsennä viimeisenä punasikuria vain minuutin ajan.
- Nosta tarjottavat tarjoiluvadille ja nauti kastikkeiden kanssa.
Kanavartaat grillissä
- Liota grillitikkuja muutama tunti, jotta tikut eivät pala grillissä.
- Kuutioi kana ja pujota vartaisiin.
- Valuta kanavartaiden pintaan oliiviöljyä.
- Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.
- Grillaa kanavartaat grillissä kypsiksi.
Suositukset

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo
Intensiivisen rubiininpunainen Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo hurmaa pehmeällä tummamarjaisuudellaan, ollessaan samaan aikaan herkullisen hedelmäinen. Tuoksussa on tummaa marjaa, kuten karhunvatukkaa ja kirsikkaa, kevyttä mausteisuutta sekä aavistus tammesta tulevaa vaniljaa. Maultaan viini on pyöreä, keskitäyteläinen, hedelmäinen ja tummien hedelmien sävyttämä, maanläheinen ja pehmeän mokkainen. Kehittyy suussa harmonisesti hedelmäisen makeuden ja suolaisuuden välillä.
Viinin etiketissä esiintyvä sana "Tralcetto" tarkoittaa pientä tikkua. Se solmitaan käsityönä pullonkaulaan, viinin kypsytyksen aikana. Tikut ovat peräisin syksyllä leikatuista viiniköynnöksistä.