Parsareseptejä

nippu vihreää parsaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
raastettua parmesania
Uuniparsatnippu vihreää parsaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Parsaa & ilmakuivattua kinkkuanippu vihreää parsaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
ilmakuivattua kinkkua
(raastettua parmesania)
Parsaa & viinietikkakastiketta2 nippua vihreää parsaa
1,5 – 2 rkl Dijon-sinappia
oliiviöljyä
1 kananmunan valkuainen
valkoviinietikkaa
kevyttä punaviiniä (esim. Tommasi Valpolicella)
suolaa, mustapippuria
Appelsiinihunajamarinoidut parsat salaattipedillänippu vihreää parsaa
tuorepuristettua appelsiinimehua
juoksevaa kotimaista hunajaa
oliiviöljyä
erilaisia salaatteja (tammenlehti, rucola, jääsalaatti, punasikuri jne)
Parsa-gorgonzolarisottonippu vihreää parsaa
50 g voita
1 salottisipuli silputtuna
200 g arborioriisiä (risottoriisiä)
6 dl kuumaa kana- tai kasvislientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
50 g raastettua parmesania
125 g gorgonzola-juustoa
mustapippuria
Koristeeksi
paahdettuja pinjansiemeniä
Parsakausi on täällä! Kokkaa parsaa monella eri tapaa.
Viiniposti kokosi yhteen parhaimmat ja herkullisimmat vinkit tämän vihreän ystävän valmistukseen. Yleisohjeena vihreän parsan keittämiseen: kannattaa tarkkailla kypsymistä, ohuet vihreät parsat kypsyvät ihan parissa minuutissa ja sormenpaksuiset kypsyvät noin 3-5 minuutissa. Katso myös nappivalinnat viinilasin täytteeksi täältä. Suussa sulavaa parsa-aikaa kaikille!
Parsaa & parmesania
Leikkaa kova tyviosa pois, vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria. Keitä juuri ja juuri kypsäksi (parsojen paksuudesta riippuen 3-5 min), aseta tarjolle, päälle suolaa, mustapippuria, loraus öljyä. Lopuksi ripottele päälle raastettua parmesania.
Uuniparsat
Leikkaa kova tyviosa pois, aseta parsat leivinpaperin päälle uunipellille. Lorauta päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 200 asteessa (5-8 min) kunnes parsat hieman tummuvat. Mahtava lisuke miltei mille vain esim. grilliruualle, kalalle, broilerille. Sopii loistavasti myös salaatteihin.
Parsaa & Ilmakuivattua kinkkua
Leikkaa kova tyviosa pois. Voit joko keittää tai paahtaa parsat uunissa. Ota muutama parsa ja kietaise ilmakuivattuun kinkkuun. Laita tarjolle. Päälle oliiviöljyä ja suolaa, mustapippuria. Voit myös ripotella parmesania, mikäli haluat.
Parsaa & viinietikkakastiketta
Leikkaa parsoista kova tyviosa pois, keitä juuri ja juuri kypsäksi suolavedessä (parsojen paksuudesta riippuen 3-5 min). Sekoita sinappi, valkuainen, sekä noin korkillinen viinietikkaa keskenään. Kaada öljyä sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes seos on mukavan juoksevaa. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla punaviiniä. Aseta parsat lautasille, lisää kastiketta päälle.
Appelsiinihunajamarinoidut parsat salaattipedillä
Leikkaa parsoista kova tyviosa, keitä juuri ja juuri kypsäksi (parsojen paksuudesta riippuen 3-5 min), anna jäähtyä. Sekoita marinadin ainekset. Laita parsat kulhoon ja marinadi päälle. Anna olla jääkaapissa muutaman tunnin. Tee salaateista peti ja laita marinoituneet parsat päälle. Kaada loppu marinadi kastikkeeksi salaatin päälle ja rouhi päälle suolaa.
Parsa-gorgonzolarisotto
Leikkaa parsoista kova tyviosa, keitä juuri ja juuri kypsäksi (parsojen paksuudesta riippuen 3-5 min). Kuullota sipulisilppua voissa ja lisää riisi. Kuullota riisiä kunnes se on muuttunut läpinäkyväksi. Lisää kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan. Anna nesteen aina imeytyä riisiin kokonaan ennen seuraavan kauhan lisäämistä. Lopuksi lisää viini ja anna senkin imeytyä riisiin. Tähän kuluu aikaa noin 20 min. Lisää juustot ja anna kuumentua. Lisää lopuksi parsat paloiteltuna ja mausta mustapippurilla. Koristele lopuksi paahdetuilla pinjansiemenillä.