Kulissien takana - Hadrien
Tiesitkö, että Viinipostin takana häärää viinialan ammattilaisia viinien maahantuontiyrityksistä?
Uudessa juttusarjassa kurkistamme viinipostilaisten työpäiviin. Millainen on viininmaahantuojan työpäivä, keitä me olemme ja miten olemme päätyneet alalle?
Viinipostin kulisseissa häärää reilun 30 hengen iloinen joukko. Työtehtävämme ovat yhtä kaukana toisistaan kuin asuinpaikkamme: joku asuu Hangossa ja suunnittelee tv-mainoksia, kun toinen viettää suuren osan ajastaan Lapissa kiertämässä ravintoloita. Kaikkia yhdistää rakkaus hyvään juomaan, ruokaan ja yhdessäoloon.
Kuka
Nimi: Hadrien, 38
Kaupunki: Helsinki
Rooli: Valikoimapäällikkö eli ”Lö Direktör dy portfolio" ranskaksi 😉
Päädyin alalle
intohimosta viiniin ja ruokaan. Monet päätyvät omalle alalleen sattumalta tai mutkien kautta – minä olen aina tiennyt, että haluan työskennellä nimenomaan viinien parissa. Olen kotoisin Pariisista, ja viinillä on aina ollut paikkansa perheemme ruokapöydässä. Pienestä pitäen olen viettänyt kesät Rhônen alueella viinitarhojen ympäröimänä, ja tuon alueen viinit ovat edelleen erityisen lähellä sydäntäni.
Opiskelin Burgundissa, Dijonin businesskoulussa ja valmistuttuani hakeuduin töihin Lontooseen. Päädyin vastaamaan Nicolas nimisestä viinikaupasta Greenwichissä. Opin tuona aikana paljon viineistä ja asiakassuhteiden hallinnasta.
Vuonna 2008 muutin Suomeen, ja hain harjoittelupaikkaa viininmaahantuojalta. Päädyin työskentelemään saamassani paikassa 2,5 vuotta, minkä jälkeen perustimme oman maahantuontiyrityksemme Red Bevin vuonna 2011.
Tavallinen työpäiväni koostuu
pääosin kommunikoinnista tuottajien kanssa ympäri maailmaa; seuraan myyntejä ja trendejä ja etsin uusia tuotteita Suomen markkinoille: niin viiniä, olutta, siidereitä kuin alkoholittomiakin juomia.
Päivittäiseen työhöni kuuluu myynninseurannan ohella myös hinnoittelua, volyymiennusteiden laatimista, tilausten tekemistä, tapahtumien suunnittelua, maistelua ja arviointia.
Osallistun alan messuille niin Suomessa kuin ulkomaillakin, vierailen tuottajien luona, otan heitä vastaan täällä Suomessa ja joskus kierrän myyntikentän mukana ravintoloissa tai vähittäiskaupoissa.
Kommunikoin paljon myös asiakkaittemme kanssa, niin Alkon kuin ravintoloidenkin ostajien.
Parasta työssäni on
ala itsessään: viini on nautinnollinen asia, jonka äärelle ihmiset kokoontuvat nauttimaan. Usein siihen yhdistyy myös hyvä ruoka ja kiireettömyys. Kyse on elämästä nauttimisesta. Viinin parissa työskentelevillä ihmisillä on usein suuri intohimo työtään kohtaan.
Viinissä minua kiehtoo
sen monipuolisuus ja yhteys alkuperäänsä. On olemassa paljon viinejä, jotka eivät voisi olla mistään muualta kuin juuri sieltä mistä ne ovat; parhaimmillaan viini ilmentää täydellisesti kasvupaikkaansa ja alueensa perinteitä. On hienoa, kun voi mielessään yhdistää jonkun maun tiettyyn alueeseen.
Koen olevani onnekas, kun saan tehdä töitä tuottajien ja viinien parissa, joilla on tarina ja kiehtova historia, ja jotka edustavat hyvin spesifiä aluetta. On mukava ajatella, että tuomme palasia eri kulttuureista ja maailmankolkista suomalaiseen ruokapöytään.
Suosittelen kaikille
tutustumaan Rhônen alueen viineihin.
Rhône on paljon muutakin kuin Pohjois-Rhônen huippuviinit tai eteläisen Rhônen Côtes-du-Rhônet: kehotan tutustumaan esimerkiksi Liracin alueeseen Etelä-Rhônessa.
Kun monissa ympäröivien alueiden viineissä alkoholipitoisuus on lämpenevän ilmaston myötä noussut huimasti viimeisten vuosikymmenten aikana, on Liracin viineissä usein edelleen maltillinen alkoholi, ja tietynlainen raikkaus. Yksi alueen kevyemmän tyylin edustaja, joka erottuu edukseen on biodynaamisesti tuotettu luomuviini Lunar Apogé Lirac.
Vastuullisuus on tärkeä arvo itselleni niin viineissä kuin muussakin elämässä, ja suosin tuottajia, jotka toimivat vastuullisesti niin ympäristön kuin työntekijöidensä näkökulmasta.