Kulissien takana - Johanna

Kulissien takana - Johanna

Tiesitkö, että Viinipostin takana häärää viinialan ammattilaisia viinien maahantuontiyrityksistä?

Uudessa juttusarjassa kurkistamme viinipostilaisten työpäiviin. Millainen on viininmaahantuojan työpäivä, keitä me olemme ja miten olemme päätyneet alalle? 

Viinipostin kulisseissa häärää reilun 30 hengen iloinen joukko. Työtehtävämme ovat yhtä kaukana toisistaan kuin asuinpaikkamme: joku asuu Hangossa ja suunnittelee tv-mainoksia, kun toinen viettää suuren osan ajastaan Lapissa kiertämässä ravintoloita. Kaikkia yhdistää rakkaus hyvään juomaan, ruokaan ja yhdessäoloon.

Kuka?

Nimi: Johanna, 42

Kaupunki: Helsinki

Rooli: Moët Hennessy -portfolion johtaja

Päädyin alalle

oikeastaan aika sattumalta.

Vaikka ruoka ja viini on pienestä asti ollut tärkeässä roolissa perheessämme, en koskaan suunnitellut, että työni pitäisi pyöriä niiden ympärillä.

Minulle oli kuitenkin selvää, että haluan toimia kaupallisella alalla.
Opiskelin Hankenilla johtamista, ja heti valmistuttuani sain kutsun kiinnostavaan haastatteluun Moët Hennesylle Suomen organisaatioon. Sain paikan ja viihdyinkin työssä 10 vuotta; työtehtäväni olivat hyvin monipuoliset ja vastuuni kasvoi vuosien myötä. Alkuun tein tilauksia ja hoidin laskutusta, tein Alkon tarjoukset ja erilaisia markkinoinnin- ja myynnintuen tehtäviä. Myöhemmin toimin Brand Managerinä äitiysloman sijaisena, sekä pääsin työskentelemään yhdessä Euroopan organisaation kanssa.

Tykästyin alaan näiden vuosien aikana, ja vuonna 2018 vaihdoin alkoholin maahantuojalle Interbrandsille töihin vastamaan väkevien markkinoinnista. Muutaman vuoden päästä Moët Hennessy päätti lopettaa Suomen oman organisaationsa, ja siirtää jakelunsa Interbrandsille. Otin mielelläni vastaan tehtävän vastata tästä portfoliosta, joka oli valmiiksi tuttu ja lähellä sydäntäni.

Minulla oli nuorempana ajatus myös ihan toisenlaisesta polusta; rakastin piirtämistä ja maalaamista ja olin kiinnostunut visuaalisesta markkinoinnista. Kaupallisten opintojen ohella opiskelin somistajaksi, mutta sitä työtä en kuitenkaan koskaan päätynyt tekemään.

Tavallinen työpäiväni koostuu

pääosin toimistotyöstä; raporttien laatimisesta, kommunikoinnista päämiesten kanssa, myynti- ja markkinointisuunnitelmien tekemisestä, myynnin seuraamisesta, portfolion hallinnoimisesta. Osallistun myös sopimusten ja tarjousten tekemiseen.

Toimin myös esimiehenä ja sparraan ja johdan tiimiläisiäni. Meillä on tiivis tiimi, jossa jokaisella on oma tärkeä panoksensa. Pidän siitä, että työtehtäväni ja päiväni ovat vaihtelevia.

Parasta työssäni on

osaavien ja inspiroivien ihmisten kanssa yhdessä tekeminen; tällä tarkoitan niin päämiehiä, kollegoita kuin asiakkaitakin. Tiimityössä on mahtavaa, kun kaikilla on oma vankka osaamisalueensa, ja yhdessä pystymme saavuttamaan suuria.

On myös upeaa saada työskennellä maailman hienoimpien brändien parissa; kuten vaikka maailman vanhimman samppanjatalon, Ruinartin kanssa.

Vaikka monilla edustamistamme brändeistä on useita satoja vuosia pitkä historia, ne ovat kuitenkin vahvasti nykypäivässä kiinni ja jopa edelläkävijöitä monessa suhteessa; esimerkiksi vastuullisuusasiat otetaan hyvin vakavasti, tulevaisuutta mietitään pitkälle myös ympäristön näkökulmasta. Pitkä historia antaa perspektiiviä myös pitkälle tulevaisuuteen. Pidän myös siitä, että omassa työssäni en mieti vain seuraavaa sesonkia, vaan suunnittelen asioita vuosiksi eteenpäin.
Matkat tuottajien luokse syventävät aina ymmärrystä ja tarjoavat tilaisuuden nähdä brändin sisään.

Viinissä minua kiehtoo

sen kompleksisuus ja loputtomat mahdollisuudet oppia.

Huikeat menestystarinat kiehtovat; esimerkiksi Moët & Chandonista on tullut satojen vuosien kokemuksella ja hallitsevan markkina-aseman ansiosta samppanja, joka pystyy vuodesta toiseen valmistamaan huippulaatuista tuotetta. Kuinka osaavia ihmisiä on täytynyt läpi historian olla mukana ja millainen määrä myös hiljaista tietoa sielläkin on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Koko alkoholiala ylipäänsä on minusta kiinnostava ja nyt erityisen jännittävässä murrosvaiheessa.

Suosittelen kaikille

Nauttimaan samppanjaa läpi aterian, sen sijaan että valitsisi jokaisella ruualle eri viinin.

Esimerkiksi Moët & Chandonin Grand Vintage 2015, Pinot Noir vetoinen vuosikertasamppanja, on kuiva ja mineraalinen samppanja, jonka ryhdikkyys ja hapokkuus tekee siitä mainion gastronomisen samppanjan runsaammallekin ruualle.