Kulissien takana - Oana

Kulissien takana - Oana

Tiesitkö, että Viinipostin takana häärää viinialan ammattilaisia viinien maahantuontiyrityksistä?

Uudessa juttusarjassa kurkistamme viinipostilaisten työpäiviin. Millainen on viininmaahantuojan työpäivä, keitä me olemme ja miten olemme päätyneet alalle? 

Viinipostin kulisseissa häärää reilun 30 hengen iloinen joukko. Työtehtävämme ovat yhtä kaukana toisistaan kuin asuinpaikkamme: joku asuu Hangossa ja suunnittelee tv-mainoksia, kun toinen viettää suuren osan ajastaan Lapissa kiertämässä ravintoloita. Kaikkia yhdistää rakkaus hyvään juomaan, ruokaan ja yhdessäoloon.

Kuka

Nimi: Oana, 42

Kaupunki: Helsinki

Rooli: Myynti- ja markkinointikoordinaattori + Toimiston "jokapaikanhöylä"

Päädyin alalle

neljä vuotta sitten, mutta viini on ollut tavalla tai toisella osa elämääni aina. Tarkoitan todella aivan alusta: olen kotoisin Romaniasta Moldovan alueelta, joka on maani merkittävin viinialue ja sairaala, jossa synnyin, sijaitsee alueen suurimman viinitalon naapurissa. Viini on ympäröinyt minua jo ensi hetkistäni 😊

Nuorena kiinnostuin myynnistä ja markkinoinnista, ja päädyin suorittamaan yliopistotutkinnon kaupan alalta. Intohimoni mainonnan maailmaan sai minut hakemaan töihin televisioon. Aloitin myyntiagenttina, ja etenin lopulta myyntijohtajaksi. Rakastin työtä televisiossa ja viihdyinkin siellä 18 vuotta. Monet parhaista asiakkaistani olivat viinintuottajia ja tein paljon mainoskampanjoita viinin parissa niin radioon kuin televisioon. Viini seurasi minua! 

Työni ohella päädyin jatkamaan opintojani ja tekemään maisterintutkinnon viestinnästä, ja lopputyöni keskittyi mihinkäs muuhun kuin kuplivan Muscat-viinin lanseeraukseen.

Muutin Suomeen perheeni kanssa ja osallistuin Hankenin järjestämään koulutusohjelmaan, jonka päätteeksi haettiin työharjoittelupaikkaa. Pääsin kahden kuukauden pituiseen harjoitteluun alkoholinmaahantuojalle Red Beville – enkä koskaan lähtenyt pois😊! 

Innostukseni viiniin on vain kasvanut, ja kolme vuotta sitten valmistuin sommelieriksi European School for Sommeliersista.

Tavallinen työpäiväni koostuu

monenlaisista toimistotehtävistä. Yleensä aamulla ensimmäiseksi kun saavun toimistolle, tarkistan tilaukset ja vastaan kiireisimpiin kyselyihin. Huolehdin, että tuotetiedot ovat ajan tasalla, lähetän näytteitä niin Alkolle kuin toimittajille tai ravintoloille. Ajoittain järjestämme erilaisia tapahtumia, rakastan osallistua niiden järjestämiseen. Päivitän myös mahdollisuuksieni mukaan yrityksemme sometilejä.

Parasta työssäni on

itse viini tietysti! On myös ihanaa tavata tuottajia, kuunnella heidän tarinoitaan, oppia viineistä ja maistella niitä heidän kanssaan. Olen myös erityisen innoissani aina Viinipostin tastingeistä, on mukava tavata kuluttajia ja vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia viineistä.

Viinissä minua kiehtoo

sen koko historia: viinillä on merkittävä paikka niin minun omassa historiassani, kuin maani historiassa – ja koko maailman historiassa.

Suosittelen kaikille

tutustumaan Alsacen viineihin ja mennä käymään paikan päällä! Alsace on kiehtova yhdistelmä ranskalaisuutta ja saksalaisuutta. Viinit ovat mainioita ruokaviinejä, usein kukkaisia ja mineraalisia, joissa on upean runsas hapokkuus. Jos yksi tärppi pitäisi nostaa, suosittelen Fernand Engelin Cremant d'Alsace Traditionia. Tässä perinteisellä metodilla tehdyssä kuohuvassa on ihana leipämäinen tuoksu, sekä kypsää hedelmää sekä appelsiininkukkaa.