Joulun ihanimmat viinit -tasting @ Helsinki 28.11.2023

viinitasting helsinki jouluviinit

Tervetuloa Viinipostin Joulun ihanimmat viinit -tastingiin maistelemaan loppuvuoden herkullisimmat viinit!

Illan aikana tutustumme Viinipostin viiniasiantuntijan Sannan johdatuksella kuuteen viiniin, jotka me Viinipostilla olemme valinneet joulunajan ehdottomiksi suosikeiksi.

Tilaisuus järjestetään yhteistyöravintolassamme Royale Estradissa. Royale Estrad sijaitsee Svenska Teaterin historiallisissa tiloissa Helsingin ydinkeskustassa.

Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:

Fernand Engel Crémant d'Alsace Blanc de Noir Dosage Zero

Domaine Franck Millet Sancerre

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Zenato Valpolicella Superiore

E. Guigal Côtes du Rhône

Tommasi Ripasso Valpolicella

Aika: Tiistai 28.11.2023 klo 17:30

Paikka: Ravintola Royale Estrad (Pohjois-Esplanadi 2, 00130 Helsinki. Svenska Teaternin tiloissa.)

Hinta: 40 €/hlö (maksetaan ilmoittautuessa)

Muuta: Hintaan kuuluu ravintolan tekemä maistelulautanen viinien kylkeen

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu Dinner Bookingin kautta, maksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi

Suositukset

Engel Cremant d´Alsace Blanc de Noir Zero Dosage Organic

Engel Cremant d´Alsace Blanc de Noir Zero Dosage Organic

Kasvuympäristö

Koillis-Ranskassa, Rorschwihrissa sijaitseva Silberbergin viinitarha. Hallitsevana maaperänä savi-kalkkikivi. Loivat itä- ja kaakkoissuuntaan laskeutuvat rinteet, suhteellisen kylmällä kasvualueella 350 m korkeudessa lähellä metsää.

Valmistus

Kypsytys 5-6 vuotta.

Rypäleet

100 % Pinot Noir

Väri

Vaaleanvalkoinen vaaleanpunaisilla vivahteilla. Herkät, tyylikkäät ja eloisat kuplat.

Tuoksu

Intensiivinen ja raikas. Lupaava Pinot Noir, jossa tuoksuu hedelmäinen Morello-kirsikka ja vadelma. Lisäksi aistittavissa hiivaleivän ja savuisuuden vivahteita.

Maku

Erittäin kuiva, hedelmäinen ja kevyen herukkainen, mineraalinen ja paahteinen. Kypsä, pitkä, täyteläinen ja hapokas jälkimaku.

Sannan ruokasuositukset

  • Toimii loisteliaasti jouluaterian aperitiivina <3
  • Jos joulupöydässänne nautitaan ranskalaiseen tapaan ostereita ja/tai kampasimpukoita, tämä on mahtava kumppani niille! 
  • Kokeile myös kylmille leikkeleille, terriinille ja pateille
  • Vitello tonnato (jos klassiset italoherkut kuuluvat jouluunne)
Ranska, AC Crémant d'Alsace 24,99€
Franck Millet Sancerre

Franck Millet Sancerre

Kasvuympäristö

Noin 500km nykyisestä meren rannasta sisämaahan päin, Loire-joen mutkassa sijaitseva Sancerre on eräs maailman arvostetuimpia viinialueita. Muinaisia merenelävien jäännöksiä sisältävä maaperä tuottaa viinirypäleisiin huomattavaa mineraalisuutta, joka yhdessä elegantin aromikkuuden ja hapokkaan ryhdikkyyden kanssa tekevät Sauvignon Blanc -viineistä erittäin haluttuja. Itseasiassa viinien kysyntä ylittää usein tarjonnan, joten viinejä allokoidaan – meidän onneksemme.

Valmistus

Valikoiduista Sauvignon Blanc -rypäleistä hellästi puristettu mehu on käynyt viineiksi viilennetyissä terästankeissa 7-10 viikon ajan. Viinin malolaktinen käyminen on estetty, mutta alkoholikäymisen jälkeen viiniä on sekoitettu sakkansa päällä 3-5 viikon ajan suutuntuman lisäämiseksi. Ennen pullotustaan viini on filtteröity kevyesti.

Rypäleet

100 % Sauvignon Blanc

Väri

Vaalean keltainen

Tuoksu

Runsas, kutsuvan valkoherukkainen, kalkkikivinen, vihreää omenaa, persikkaa, kevään uutta ruohoa

Maku

Kuiva, nostattavan hapokas, tuntuvan mineraalinen, keskitäyteläinen, suutuntumaltaan ryhdikäs mutta pyöreän hedelmäinen, tiivis, elegantti, pitkä

Sannan ruokasuositukset

  • Tilli-roseepippurigraavisiikaa
  • Mätidippiä
  • Toast skagen
  • Vuohenjuustoa
Ranska, AC Sancerre 28,90€
Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Valmistus

100% Sauvignon Blanc The Estate, Motukawa, Widow's Block, Red Shed ja Mustang tarhoilta. Tarhat sijaitsevat Wairaun laaksossa, jossa maaperä ja ilmasto on lajikkeelle suotuisa. Viini valmistetaan huolella valituista viineistä, joista jokainen on omalta palstaltaan. Suurin osa viinistä käy terästankeissa, mutta 5 % viineistä käy suurissa tammitynnyreissä täyteläisemmän suutuntuman saavuttamiseksi, kuitenkin ilman tuntuvaa tammen läsnäoloa aromeissa. Hiivakannoista osa on villejä. Vuoden 2022 blendiin päätyi 77 viiniä mahdollisesta 107:stä.

Rypäleet

100% Sauvignon Blanc

Väri

Haalean kullansävyinen.

Tuoksu

Tuoksu on raikkaan hapokas, siinä on runsaasti sitruksien, limen - ja kivihedelmien aromeja.

Maku

Viini on kuiva ja alkuun passionhedelmäinen sekä sitruksinen. Hetken päästä ne antavat tilaa persikalle ja guavalle, sekä tasapainoisen pehmeälle suolaiselle mineraalisuudelle.

Ruokasuositus

Cloudy Bay Sauvignon Blanc sopii upeasti raikkaiden kala- ja äyriäisruokien kanssa. Sopii erinomaisesti parsalle ja ravuille.

Uusi-Seelanti 34,99€
Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Kasvuympäristö

Valpolicellan alueen kalkkia, savea ja kivisiä kerrostumia sisältävien kukkuloiden kaakkois- ja lounaisrinteet 250 - 300m korkeudella. Köynnökset ovat keskimäärin 10 - 15 vuotiaita.

Valmistus

Rankojen poiston jälkeen käsin poimittuja rypäleitä on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa 10 päivän ajan, jonka jälkeen valmiit viinit on hellästi puristettu, sekoitettu sekä kypsytetty tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.

Rypäleet

Corvina, Rondinella, Croatina, Oseleta

Väri

Keskisyvä rubiininpunainen

Tuoksu

Luumua, karhunvatukkaa, maraschino-kirsikkaa, alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta.

Maku

Täyteläinen, ryhdikkään hapokas, kypsän tanniininen, samettisen tummamarjainen, täyteläinen. Hennosti rustiikkinen ja miellyttävän notkea.

Sannan ruokasuositukset

  • Kylmät, lihaisat alkupalat (esim. kylmäsavupororullat).
  • Sinappihunnutettua, neilikalla maustettua kinkkua.
  • Kokeile myös (ei liian etikkaiselle!) sienisalaatille.
  • Varmasti hyvä match myös kalkkunarullalle.
Italia, DOC Valpolicella Superiore 15,48€
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge

E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge

Kasvuympäristö

Rypäleet tulevat eri puolelta Etelä-Rhônea, maaperä vaihtelee tarhoittain, köynnökset ovat keskimäärin noin 35 vuotta vanhoja.

Valmistus

Kuorikäyminen lämpökontrolloiduissa terästankeissa.  Kypsytys 1,5 vuotta isoissa tammitynnyreissä.

Rypäleet

50% Syrah, 40% Grenache, 10% Mourvèdre

Väri

Syvä tummanpunainen väri

Tuoksu

Hieman kehittynyt tuoksu, jossa tummia punaisia marjoja, yrttisyyttä ja mausteisuutta.

Maku

Viini on maultaan melko täyteläinen, herkullisen mehevä ja lempeän mausteinen. Taustalla Grenache- rypäleen tuomaa raikasta marjaisuutta ja hapankirsikoiden hapokkuutta

Sannan ruokasuositukset

  • Joulukinkkua, tietty!
  • Veikkaan, että tykkää myös joululaatikoista
  • Monipuolinen juustoviini.
Ranska, AOP Côtes-du-Rhône 17,94€
Tommasi Ripasso

Tommasi Ripasso

Kasvuympäristö

Rypäleet ovat peräisin La Groletta ja Conca d’Oro viinitarhoilta Valpolicella Classican alueelta. Rypäleet ilmentävät tarhojen erinomaista terroiria.

Valmistus

Viinikäyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa amarone-viinin valmistukseen käytettyjen rypäleiden kuoriainesten kera (Ripasso = uudelleen läpikäytetty). Menetelmän avulla viiniin saadaan osa amaronen aromeista sekä täyteläisyydestä. Malolaktisen käymisen jälkeen kypsytys slavonialaisissa tammitynnyreissä (65 hl) 18 kk ajan. Viiniä ei ole suodatettu.

Rypäleet

Corvina Veronese, Rondinella, Corvinone

Väri

Tummanpuhuva, syvä rubiininpunainen

Tuoksu

Tuoksu on intensiivisen mausteinen, kirsikan, tupakan ja mustapippurin vivahtein.

Maku

Viini on täyteläinen, mutta elegantti, sen tanniinit ovat pehmeät ja lempeät. Viinillä on pitkä jälkimaku.

Sannan ruokasuositukset

  • Niitä aattoyön kypsiä & kovia juustoja <3
  • Takuuvarma combo: takkatuli, tämä, parmigiano reggiano + hyvä kirja.
  • Niin notkea ripasso, että kannattaa kokeilla kinkullekin.
  • Itse syön joulunakin pastaa, ja tämä ripassoksi kepeä punaviini sopii täydellisesti pitkän kaavan kautta haudutetulle ragù-kastikkeelle!
Italia, DOC Valpolicella Classico Superiore 22,45€