Joulun ihanimmat viinit -tasting @ Helsinki 28.11.2023
Tervetuloa Viinipostin Joulun ihanimmat viinit -tastingiin maistelemaan loppuvuoden herkullisimmat viinit!
Illan aikana tutustumme Viinipostin viiniasiantuntijan Sannan johdatuksella kuuteen viiniin, jotka me Viinipostilla olemme valinneet joulunajan ehdottomiksi suosikeiksi.
Tilaisuus järjestetään yhteistyöravintolassamme Royale Estradissa. Royale Estrad sijaitsee Svenska Teaterin historiallisissa tiloissa Helsingin ydinkeskustassa.
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
Fernand Engel Crémant d'Alsace Blanc de Noir Dosage Zero
Domaine Franck Millet Sancerre
Aika: Tiistai 28.11.2023 klo 17:30
Paikka: Ravintola Royale Estrad (Pohjois-Esplanadi 2, 00130 Helsinki. Svenska Teaternin tiloissa.)
Hinta: 40 €/hlö (maksetaan ilmoittautuessa)
Muuta: Hintaan kuuluu ravintolan tekemä maistelulautanen viinien kylkeen
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu Dinner Bookingin kautta, maksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.
TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi
Suositukset
Fernand Engel Crémant d'Alsace Blanc de Noir Dosage Zero Organic
Kasvuympäristö
Koillis-Ranskassa, Rorschwihrissa sijaitseva Silberbergin viinitarha. Hallitsevana maaperänä savi-kalkkikivi. Loivat itä- ja kaakkoissuuntaan laskeutuvat rinteet, suhteellisen kylmällä kasvualueella 350 m korkeudessa lähellä metsää.
Valmistus
Kypsytys 5-6 vuotta.
Rypäleet
100 % Pinot Noir
Väri
Vaaleanvalkoinen vaaleanpunaisilla vivahteilla. Herkät, tyylikkäät ja eloisat kuplat.
Tuoksu
Intensiivinen ja raikas. Lupaava Pinot Noir, jossa tuoksuu hedelmäinen Morello-kirsikka ja vadelma. Lisäksi aistittavissa hiivaleivän ja savuisuuden vivahteita.
Maku
Erittäin kuiva, hedelmäinen ja kevyen herukkainen, mineraalinen ja paahteinen. Kypsä, pitkä, täyteläinen ja hapokas jälkimaku.
Sannan ruokasuositukset
- Toimii loisteliaasti jouluaterian aperitiivina <3
- Jos joulupöydässänne nautitaan ranskalaiseen tapaan ostereita ja/tai kampasimpukoita, tämä on mahtava kumppani niille!
- Kokeile myös kylmille leikkeleille, terriinille ja pateille
- Vitello tonnato (jos klassiset italoherkut kuuluvat jouluunne)
Franck Millet Sancerre
Kasvuympäristö
Noin 500km nykyisestä meren rannasta sisämaahan päin, Loire-joen mutkassa sijaitseva Sancerre on eräs maailman arvostetuimpia viinialueita. Muinaisia merenelävien jäännöksiä sisältävä maaperä tuottaa viinirypäleisiin huomattavaa mineraalisuutta, joka yhdessä elegantin aromikkuuden ja hapokkaan ryhdikkyyden kanssa tekevät Sauvignon Blanc -viineistä erittäin haluttuja. Itseasiassa viinien kysyntä ylittää usein tarjonnan, joten viinejä allokoidaan – meidän onneksemme.
Valmistus
Valikoiduista Sauvignon Blanc -rypäleistä hellästi puristettu mehu on käynyt viineiksi viilennetyissä terästankeissa 7-10 viikon ajan. Viinin malolaktinen käyminen on estetty, mutta alkoholikäymisen jälkeen viiniä on sekoitettu sakkansa päällä 3-5 viikon ajan suutuntuman lisäämiseksi. Ennen pullotustaan viini on filtteröity kevyesti.
Rypäleet
100 % Sauvignon Blanc
Väri
Vaalean keltainen
Tuoksu
Runsas, kutsuvan valkoherukkainen, kalkkikivinen, vihreää omenaa, persikkaa, kevään uutta ruohoa
Maku
Kuiva, nostattavan hapokas, tuntuvan mineraalinen, keskitäyteläinen, suutuntumaltaan ryhdikäs mutta pyöreän hedelmäinen, tiivis, elegantti, pitkä
Sannan ruokasuositukset
- Tilli-roseepippurigraavisiikaa
- Mätidippiä
- Toast skagen
- Vuohenjuustoa
Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Valmistus
100% Sauvignon Blanc The Estate, Motukawa, Widow's Block, Red Shed ja Mustang tarhoilta. Tarhat sijaitsevat Wairaun laaksossa, jossa maaperä ja ilmasto on lajikkeelle suotuisa. Viini valmistetaan huolella valituista viineistä, joista jokainen on omalta palstaltaan. Suurin osa viinistä käy terästankeissa, mutta 5 % viineistä käy suurissa tammitynnyreissä täyteläisemmän suutuntuman saavuttamiseksi, kuitenkin ilman tuntuvaa tammen läsnäoloa aromeissa. Hiivakannoista osa on villejä. Vuoden 2022 blendiin päätyi 77 viiniä mahdollisesta 107:stä.
Rypäleet
100% Sauvignon Blanc
Väri
Haalean kullansävyinen.
Tuoksu
Tuoksu on raikkaan hapokas, siinä on runsaasti sitruksien, limen - ja kivihedelmien aromeja.
Maku
Viini on kuiva ja alkuun passionhedelmäinen sekä sitruksinen. Hetken päästä ne antavat tilaa persikalle ja guavalle, sekä tasapainoisen pehmeälle suolaiselle mineraalisuudelle.
Ruokasuositus
Cloudy Bay Sauvignon Blanc sopii upeasti raikkaiden kala- ja äyriäisruokien kanssa. Sopii erinomaisesti parsalle ja ravuille.
Zenato Valpolicella Superiore
Kasvuympäristö
Valpolicellan alueen kalkkia, savea ja kivisiä kerrostumia sisältävien kukkuloiden kaakkois- ja lounaisrinteet 250 - 300m korkeudella. Köynnökset ovat keskimäärin 10 - 15 vuotiaita.
Valmistus
Rankojen poiston jälkeen käsin poimittuja rypäleitä on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa 10 päivän ajan, jonka jälkeen valmiit viinit on hellästi puristettu, sekoitettu sekä kypsytetty tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.
Rypäleet
Corvina, Rondinella, Croatina, Oseleta
Väri
Keskisyvä rubiininpunainen
Tuoksu
Luumua, karhunvatukkaa, maraschino-kirsikkaa, alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta.
Maku
Täyteläinen, ryhdikkään hapokas, kypsän tanniininen, samettisen tummamarjainen, täyteläinen. Hennosti rustiikkinen ja miellyttävän notkea.
Sannan ruokasuositukset
- Kylmät, lihaisat alkupalat (esim. kylmäsavupororullat).
- Sinappihunnutettua, neilikalla maustettua kinkkua.
- Kokeile myös (ei liian etikkaiselle!) sienisalaatille.
- Varmasti hyvä match myös kalkkunarullalle.
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Kasvuympäristö
Rypäleet tulevat eri puolelta Etelä-Rhônea, maaperä vaihtelee tarhoittain, köynnökset ovat keskimäärin noin 35 vuotta vanhoja.
Valmistus
Kuorikäyminen lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Kypsytys 1,5 vuotta isoissa tammitynnyreissä.
Rypäleet
50% Syrah, 40% Grenache, 10% Mourvèdre
Väri
Syvä tummanpunainen väri
Tuoksu
Hieman kehittynyt tuoksu, jossa tummia punaisia marjoja, yrttisyyttä ja mausteisuutta.
Maku
Viini on maultaan melko täyteläinen, herkullisen mehevä ja lempeän mausteinen. Taustalla Grenache- rypäleen tuomaa raikasta marjaisuutta ja hapankirsikoiden hapokkuutta
Sannan ruokasuositukset
- Joulukinkkua, tietty!
- Veikkaan, että tykkää myös joululaatikoista
- Monipuolinen juustoviini.
Tommasi Ripasso
Kasvuympäristö
Rypäleet ovat peräisin La Groletta ja Conca d’Oro viinitarhoilta Valpolicella Classican alueelta. Rypäleet ilmentävät tarhojen erinomaista terroiria.
Valmistus
Viinikäyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa amarone-viinin valmistukseen käytettyjen rypäleiden kuoriainesten kera (Ripasso = uudelleen läpikäytetty). Menetelmän avulla viiniin saadaan osa amaronen aromeista sekä täyteläisyydestä. Malolaktisen käymisen jälkeen kypsytys slavonialaisissa tammitynnyreissä (65 hl) 18 kk ajan. Viiniä ei ole suodatettu.
Rypäleet
Corvina Veronese, Rondinella, Corvinone
Väri
Tummanpuhuva, syvä rubiininpunainen
Tuoksu
Tuoksu on intensiivisen mausteinen, kirsikan, tupakan ja mustapippurin vivahtein.
Maku
Viini on täyteläinen, mutta elegantti, sen tanniinit ovat pehmeät ja lempeät. Viinillä on pitkä jälkimaku.
Sannan ruokasuositukset
- Niitä aattoyön kypsiä & kovia juustoja <3
- Takuuvarma combo: takkatuli, tämä, parmigiano reggiano + hyvä kirja.
- Niin notkea ripasso, että kannattaa kokeilla kinkullekin.
- Itse syön joulunakin pastaa, ja tämä ripassoksi kepeä punaviini sopii täydellisesti pitkän kaavan kautta haudutetulle ragù-kastikkeelle!
Fernand Engel Crémant d'Alsace Blanc de Noir Dosage Zero Organic
Kasvuympäristö
Koillis-Ranskassa, Rorschwihrissa sijaitseva Silberbergin viinitarha. Hallitsevana maaperänä savi-kalkkikivi. Loivat itä- ja kaakkoissuuntaan laskeutuvat rinteet, suhteellisen kylmällä kasvualueella 350 m korkeudessa lähellä metsää.
Valmistus
Kypsytys 5-6 vuotta.
Rypäleet
100 % Pinot Noir
Väri
Vaaleanvalkoinen vaaleanpunaisilla vivahteilla. Herkät, tyylikkäät ja eloisat kuplat.
Tuoksu
Intensiivinen ja raikas. Lupaava Pinot Noir, jossa tuoksuu hedelmäinen Morello-kirsikka ja vadelma. Lisäksi aistittavissa hiivaleivän ja savuisuuden vivahteita.
Maku
Erittäin kuiva, hedelmäinen ja kevyen herukkainen, mineraalinen ja paahteinen. Kypsä, pitkä, täyteläinen ja hapokas jälkimaku.
Sannan ruokasuositukset
- Toimii loisteliaasti jouluaterian aperitiivina <3
- Jos joulupöydässänne nautitaan ranskalaiseen tapaan ostereita ja/tai kampasimpukoita, tämä on mahtava kumppani niille!
- Kokeile myös kylmille leikkeleille, terriinille ja pateille
- Vitello tonnato (jos klassiset italoherkut kuuluvat jouluunne)
Franck Millet Sancerre
Kasvuympäristö
Noin 500km nykyisestä meren rannasta sisämaahan päin, Loire-joen mutkassa sijaitseva Sancerre on eräs maailman arvostetuimpia viinialueita. Muinaisia merenelävien jäännöksiä sisältävä maaperä tuottaa viinirypäleisiin huomattavaa mineraalisuutta, joka yhdessä elegantin aromikkuuden ja hapokkaan ryhdikkyyden kanssa tekevät Sauvignon Blanc -viineistä erittäin haluttuja. Itseasiassa viinien kysyntä ylittää usein tarjonnan, joten viinejä allokoidaan – meidän onneksemme.
Valmistus
Valikoiduista Sauvignon Blanc -rypäleistä hellästi puristettu mehu on käynyt viineiksi viilennetyissä terästankeissa 7-10 viikon ajan. Viinin malolaktinen käyminen on estetty, mutta alkoholikäymisen jälkeen viiniä on sekoitettu sakkansa päällä 3-5 viikon ajan suutuntuman lisäämiseksi. Ennen pullotustaan viini on filtteröity kevyesti.
Rypäleet
100 % Sauvignon Blanc
Väri
Vaalean keltainen
Tuoksu
Runsas, kutsuvan valkoherukkainen, kalkkikivinen, vihreää omenaa, persikkaa, kevään uutta ruohoa
Maku
Kuiva, nostattavan hapokas, tuntuvan mineraalinen, keskitäyteläinen, suutuntumaltaan ryhdikäs mutta pyöreän hedelmäinen, tiivis, elegantti, pitkä
Sannan ruokasuositukset
- Tilli-roseepippurigraavisiikaa
- Mätidippiä
- Toast skagen
- Vuohenjuustoa
Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Valmistus
100% Sauvignon Blanc The Estate, Motukawa, Widow's Block, Red Shed ja Mustang tarhoilta. Tarhat sijaitsevat Wairaun laaksossa, jossa maaperä ja ilmasto on lajikkeelle suotuisa. Viini valmistetaan huolella valituista viineistä, joista jokainen on omalta palstaltaan. Suurin osa viinistä käy terästankeissa, mutta 5 % viineistä käy suurissa tammitynnyreissä täyteläisemmän suutuntuman saavuttamiseksi, kuitenkin ilman tuntuvaa tammen läsnäoloa aromeissa. Hiivakannoista osa on villejä. Vuoden 2022 blendiin päätyi 77 viiniä mahdollisesta 107:stä.
Rypäleet
100% Sauvignon Blanc
Väri
Haalean kullansävyinen.
Tuoksu
Tuoksu on raikkaan hapokas, siinä on runsaasti sitruksien, limen - ja kivihedelmien aromeja.
Maku
Viini on kuiva ja alkuun passionhedelmäinen sekä sitruksinen. Hetken päästä ne antavat tilaa persikalle ja guavalle, sekä tasapainoisen pehmeälle suolaiselle mineraalisuudelle.
Ruokasuositus
Cloudy Bay Sauvignon Blanc sopii upeasti raikkaiden kala- ja äyriäisruokien kanssa. Sopii erinomaisesti parsalle ja ravuille.
Zenato Valpolicella Superiore
Kasvuympäristö
Valpolicellan alueen kalkkia, savea ja kivisiä kerrostumia sisältävien kukkuloiden kaakkois- ja lounaisrinteet 250 - 300m korkeudella. Köynnökset ovat keskimäärin 10 - 15 vuotiaita.
Valmistus
Rankojen poiston jälkeen käsin poimittuja rypäleitä on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa 10 päivän ajan, jonka jälkeen valmiit viinit on hellästi puristettu, sekoitettu sekä kypsytetty tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.
Rypäleet
Corvina, Rondinella, Croatina, Oseleta
Väri
Keskisyvä rubiininpunainen
Tuoksu
Luumua, karhunvatukkaa, maraschino-kirsikkaa, alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta.
Maku
Täyteläinen, ryhdikkään hapokas, kypsän tanniininen, samettisen tummamarjainen, täyteläinen. Hennosti rustiikkinen ja miellyttävän notkea.
Sannan ruokasuositukset
- Kylmät, lihaisat alkupalat (esim. kylmäsavupororullat).
- Sinappihunnutettua, neilikalla maustettua kinkkua.
- Kokeile myös (ei liian etikkaiselle!) sienisalaatille.
- Varmasti hyvä match myös kalkkunarullalle.
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Kasvuympäristö
Rypäleet tulevat eri puolelta Etelä-Rhônea, maaperä vaihtelee tarhoittain, köynnökset ovat keskimäärin noin 35 vuotta vanhoja.
Valmistus
Kuorikäyminen lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Kypsytys 1,5 vuotta isoissa tammitynnyreissä.
Rypäleet
50% Syrah, 40% Grenache, 10% Mourvèdre
Väri
Syvä tummanpunainen väri
Tuoksu
Hieman kehittynyt tuoksu, jossa tummia punaisia marjoja, yrttisyyttä ja mausteisuutta.
Maku
Viini on maultaan melko täyteläinen, herkullisen mehevä ja lempeän mausteinen. Taustalla Grenache- rypäleen tuomaa raikasta marjaisuutta ja hapankirsikoiden hapokkuutta
Sannan ruokasuositukset
- Joulukinkkua, tietty!
- Veikkaan, että tykkää myös joululaatikoista
- Monipuolinen juustoviini.
Tommasi Ripasso
Kasvuympäristö
Rypäleet ovat peräisin La Groletta ja Conca d’Oro viinitarhoilta Valpolicella Classican alueelta. Rypäleet ilmentävät tarhojen erinomaista terroiria.
Valmistus
Viinikäyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa amarone-viinin valmistukseen käytettyjen rypäleiden kuoriainesten kera (Ripasso = uudelleen läpikäytetty). Menetelmän avulla viiniin saadaan osa amaronen aromeista sekä täyteläisyydestä. Malolaktisen käymisen jälkeen kypsytys slavonialaisissa tammitynnyreissä (65 hl) 18 kk ajan. Viiniä ei ole suodatettu.
Rypäleet
Corvina Veronese, Rondinella, Corvinone
Väri
Tummanpuhuva, syvä rubiininpunainen
Tuoksu
Tuoksu on intensiivisen mausteinen, kirsikan, tupakan ja mustapippurin vivahtein.
Maku
Viini on täyteläinen, mutta elegantti, sen tanniinit ovat pehmeät ja lempeät. Viinillä on pitkä jälkimaku.
Sannan ruokasuositukset
- Niitä aattoyön kypsiä & kovia juustoja <3
- Takuuvarma combo: takkatuli, tämä, parmigiano reggiano + hyvä kirja.
- Niin notkea ripasso, että kannattaa kokeilla kinkullekin.
- Itse syön joulunakin pastaa, ja tämä ripassoksi kepeä punaviini sopii täydellisesti pitkän kaavan kautta haudutetulle ragù-kastikkeelle!