Piemonten punaiset -tasting @ Bistro o Mat Tapiola 17.9.2025

Mitä olisikaan syksy ilman Piemonten punaviinejä? Mikään viinialue ei voi kilpailla syksyisestä aromikkuudesta Italian Piemonten kanssa! Piemonte on kiistatta yksi maailman hienoimmista viinialueista ja sen parhaista viineistä maksetaan maltaita. Jyrkillä rinteillä työ tehdään käsin ja monet viinit vaativat vuosien kypsytyksen.
Tervetuloa Bistro o Mat Tapiolan ja Viinipostin Piemonten punaiset -tastingiin! Viinipostin viiniasiantuntija Minna johdattelee kuulijat syksyllä maistuvien herkullisten Piemonten punaviinien maailmaan. Samalla vieraat pääsevät nauttimaan viineille sovitetuista maisteluannoksista.
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba Biologico
Vietti Barbera d'Alba Trevigne
Arnaldo Rivera Undicicomuni Barolo
Aika: Keskiviikko 17.9.2025 klo 17:30-19:00
Paikka: Bistro O Mat Tapiola (Länsituuli 5, 02100 Espoo. Sijainti: Kauppakeskus Ainoa 3 krs., Food Garden)
Hinta: 54 €/hlö Maksetaan ravintolassa)
Muuta: Sähköpostitse osoitteeseen bistromat.tapiola@bistromat.fi
Suositukset

Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba Biologico
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin La Morran, Verdunon ja Roddin alueilta luomu tarhoilta. Kalkkikivipitoinen maaperä savipohjalla. Rypäleet kerätään käsin ja tarkoin valikoiden. Viini kävi läpi malolaktisen käymisen ja kypsyi 12 kuukautta tammitynnyreissä.
Rypäleet
100% Nebbiolo
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Tuoksu on kehittynyt ja siitä voi havaita hapankirsikkaa, kypsää karpaloa, seetripuun ja yrttien aromeja.
Maku
Viini on keskitäyteläinen ja keskitanniininen, maku seuraa tyylikkäästi tuoksun hedelmäisiä aromeja. Jälkimaku on hennon marjaisia ja paahteisen nahkainen.
Ruokasuositus
Pastaruoat (liha ja sieni erityisesti), vaalea liha, punainen liha, riista, keskitäyteläiset juustot.

Vietti Barbera d'Alba Tre Vigne
Valmistus
Rypäleet on korjattu valikoiduilta Barbera-tarhoilta Montfortessa, Castiglione Tinellassa ja Castiglione Fallettossa. Maaperä on kalkkipitoista savea. Köynnösten ikä vaihtelee 35:sta 40:een. Kasvutiheys n. 5000 köynnöstä/hehtaari. Alkoholi- ja malolaktinen käyminen terästankissa 26-32 asteessa. Kypsytetty suurissa slavonialaisesta tammessa valmistetuissa tynnyreissä, barriques-tynnyreissä sekä teräksessä 12 kuukautta. Ei suodatettu.
Rypäleet
100% Barbera d'Alba
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Kypsää kirsikkaa ja pehmeää vaniljaisuutta
Maku
Raikas hapokkuus, pehmeät tanniinit ja pitkä maku.
Ruokasuositus
Grillatut kasvikset ja vasikanliha, runsaat salaatit, kevyet kanaruoat.

Prunotto Barbaresco
Valmistus
Viinitarhat sijaitsevat Piemontessa, DOCG Barbarescon alueella, Neiven ja Treison viinitarhoilla. Maaperä on kalkkipitoista moreenimaata, joka sopii erinomaisesti Nebbiolo -rypäleen viljelyyn. Nebbiolo on vaativa rypälelajike ja se viihtyy valoisissa, mutta viileissä ympäristöissä, joissa kuitenkin on riittävän korkeat päivälämpötilat. Kasvukauden on oltava riittävän pitkä, sillä Nebbiolo -rypäleet kerätään myöhään syksyllä. Tämän vuoksi rypälelajike viihtyy erityisen hyvin Piemonten alueella, eikä se ole levinnyt kovin laajalle juurikin vaativuutensa vuoksi.
Nebbiolo -rypäleet valikoidaan huolella, karat poistetaan ja rypäleet murskataan kevyesti ennen maserointia, joka kestää reilun viikon. Tätä seuraa luonnollinen malolaktinen käyminen. Viiniä kypsytetään vuoden ajan suurissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Lopuksi viini pullotetaan ja se saa kypsyä vielä toisen vuoden Prunoton viinikellarissa.
Rypäleet
100% Nebbiolo
Väri
Graniitinpunainen
Tuoksu
Tuoksussa punaisia marjoja ja mausteisuutta.
Maku
Täyteläinen ja samettisen pehmeä. Pitkä viipyilevä jälkimaku
Ruokasuositus
Sopii erityisen hyvin riistalintujen ja pienriistan kanssa. Kokeile myös sieniruokien seurana.

Arnaldo Rivera Undicicomuni Barolo
Valmistus
Tämän viinin rypäleet valikoidaan kaikilta 11 Barolon alueelta. Nimi ”undici comuni”, eli yksitoista aluetta tulee siitä. Maaperä on pääasiassa kalkkipitoista savimaata. Rypäleet poimitaan käsin. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa, noin kolmessa viikossa. Malolaktinen käyminen tapahtuu spontaanisti suurissa tynnyreissä, joissa viini kehittyy 26 kuukautta. Sen jälkeen se siirretään kuudeksi kuukaudeksi sementtitankkeihin.
Rypäleet
100% Nebbiolo
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Tuoksu on voimakas, siitä erottuu kirsikkaa, mausteita, setripuuta ja nahkaisia aromeja.
Maku
Viini on elegantti ja maku moniulotteinen, siitä tunnistaa vadelmaa, viikunaa, kanelia ja tähtianista. Tanniinit ovat tuntuvat.
Ruokasuositus
Lihaisat pasta-annokset, kypsät juustot. Naudan filee ja riistaruuat.