Plan B -tasting @ Helsinki 19.10.
Vihdoinkin tämä päivä on koittanut! Saamme nimittäin vieraaksemme kauan odottamamme Terry Chellapahin australialaiselta Plan B -viinitalolta. Plan B:n viinit liittyivät Viinipostin maukkaaseen portfolioon koronavuosien aikana ja nyt ensimmäistä kertaa viinitaloa luotsaava Terry pääsee käymään Suomessa viraanamme.
Plan B! On kolmen viiniasiantuntijan vuonna 2003 perustama innovatiivinen viinitalo läntisessä Australiassa, suhteellisen viileällä Frankland River -viinialueella. Plan B! pääsi australialaisen viinioppaan Halliday Wine Companionin 2020 Top 10 -listalle ”mustana hevosena” hienon menestyksensä ansiosta. Plan B! -viinit ovat tunnettuja maailman ympäri hyvästä hinta-laatusuhteestaan ja selkeästä makuprofiilistaan. Heidän mehevä Shiraz, lempeän raikas Riesling ja hersyvän aromaattinen Sauvignon Blanc keräävät kehuja (ja löytyvät muuten Alkosta 😉). Viinit ovat löytäneet tiensä suomalaisten suosioon, eikä syyttä, sillä niiden persoonallisuus puhuttelee.
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
Plan B Modern Red (ei saatavilla Alkosta, mutta tuotteeseen voi tutustua lisää täältä)
Plan B Cabernet Sauvignon Sangiovese (ei saatavilla Alkosta, mutta tuotteeseen voi tutustua lisää täältä)
Aika: Keskiviikko 19.10.2022 klo 17:30
Paikka: Ravintola Shelter (Kanavaranta 7, 00160 Helsinki)
Hinta: 25 €/hlö (maksetaan ravintolassa)
TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi
Suositukset
Plan B Sauvignon Blanc
Valmistus
Sauvignon Blanc -rypäleet poimittiin yön viileydessä eri Frankland River -alueella sijaitsevilta viinitarhoilta, käytettiin erikseen viilennettävissä terästankeissa tyypillisen yrttisen hedelmäisyyden vaalimiseksi. Sekoituksen jälkeen viini on viettänyt 3kk vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, joissa säännöllisesti hienosakkaa sekoittamalla lisättiin viinin suutuntumaa ennen filtteröimistään ja pullotustaan.
Väri
Vaalean vihertävänkeltainen
Tuoksu
Herukan- ja tomaatinlehti, vastaleikattu ruoho, karviaismarja
Maku
Kuiva, raikkaan hapokas, pureksittavan yrttishedelmäinen, keskitäyteläinen, gastronominen
Ruokasuositus
Voissa paistettu vaalea kala, fenkolipaistos, vuohenjuustosalaatti
Plan B Off Dry Riesling
Valmistus
Riesling-rypäleet poimittiin yön viileydessä sokeripitoisuuden saavutettua 10 Baumea ja hapokkuuden ollessa vielä korkea. Ainoastaan rypäleistä vapaasti valunut mehu käytettiin viilennettävissä terästankeissa raikkaan hedelmäisyyden vaalimiseksi ja lopputulos viimeisteltiin saksalaiseen tyyliin rypäleiden omalla sokeripitoisella mehulla tehden kokonaisuudesta samalla lempeän että raikkaan.
Väri
Keskisyvä vihertävänkeltainen
Tuoksu
Omenavaha, lime, punaisen omenan kuori, aprikoosi ja papaija.
Maku
Maku toistaa tuoksun lempeän hedelmäiset aromit. Vaikka virallisesti viini sijoittuu puolimakeaan kategoriaan luonnollisesta jäännössokerimäärästään johtuen, fiilis on enemmänkin puolikuiva korkean sitruksisen hapokkuuden tukiessa viinin pirteyttä.
Ruokasuositus
Keskitäyteläinen kokonaisuus on mitä mainioin kumppani mausteisille sekä runsaan suolaisille mauille, esimerkiksi Thaimaalaiselle vihreälle currylle, tulisille katkaravuille tai calamareille, nachoille ja guacamolelle, mutta sopii myös hemmotteluun ihan sellaisenaan.
Plan B Shiraz
Valmistus
Usealta viinitarhalta yön viileydessä poimitut Shiraz -rypäleet kävivät viineiksi 24-26°C:ssa 12 päivän ajan kuoriensa kanssa. Viinejä kypsytettiin 14 kuukauden ajan tammitynnyreissä, jonka jälkeen eri palstojen viinit maistettiin ja sekoitettiin harkiten. Shiraz’n lisäksi viini sisältää 5% tempranilloa, joka viinintekijä Vanessa Carsonin mukaan pyöristää kokonaisuutta.
Väri
Keskisyvä rubiini
Tuoksu
Hillottu mustikka ja mustaherukka, kuivattu luumu, vanilja, tammi
Maku
Muhkean marjainen, keskihapokas, keskitanniininen, lämmin, pyöreä
Ruokasuositus
Tuliset kanankoivet, possun ribsit, nepalilainen tomaattikastike
Plan B Sauvignon Blanc
Valmistus
Sauvignon Blanc -rypäleet poimittiin yön viileydessä eri Frankland River -alueella sijaitsevilta viinitarhoilta, käytettiin erikseen viilennettävissä terästankeissa tyypillisen yrttisen hedelmäisyyden vaalimiseksi. Sekoituksen jälkeen viini on viettänyt 3kk vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, joissa säännöllisesti hienosakkaa sekoittamalla lisättiin viinin suutuntumaa ennen filtteröimistään ja pullotustaan.
Väri
Vaalean vihertävänkeltainen
Tuoksu
Herukan- ja tomaatinlehti, vastaleikattu ruoho, karviaismarja
Maku
Kuiva, raikkaan hapokas, pureksittavan yrttishedelmäinen, keskitäyteläinen, gastronominen
Ruokasuositus
Voissa paistettu vaalea kala, fenkolipaistos, vuohenjuustosalaatti
Plan B Off Dry Riesling
Valmistus
Riesling-rypäleet poimittiin yön viileydessä sokeripitoisuuden saavutettua 10 Baumea ja hapokkuuden ollessa vielä korkea. Ainoastaan rypäleistä vapaasti valunut mehu käytettiin viilennettävissä terästankeissa raikkaan hedelmäisyyden vaalimiseksi ja lopputulos viimeisteltiin saksalaiseen tyyliin rypäleiden omalla sokeripitoisella mehulla tehden kokonaisuudesta samalla lempeän että raikkaan.
Väri
Keskisyvä vihertävänkeltainen
Tuoksu
Omenavaha, lime, punaisen omenan kuori, aprikoosi ja papaija.
Maku
Maku toistaa tuoksun lempeän hedelmäiset aromit. Vaikka virallisesti viini sijoittuu puolimakeaan kategoriaan luonnollisesta jäännössokerimäärästään johtuen, fiilis on enemmänkin puolikuiva korkean sitruksisen hapokkuuden tukiessa viinin pirteyttä.
Ruokasuositus
Keskitäyteläinen kokonaisuus on mitä mainioin kumppani mausteisille sekä runsaan suolaisille mauille, esimerkiksi Thaimaalaiselle vihreälle currylle, tulisille katkaravuille tai calamareille, nachoille ja guacamolelle, mutta sopii myös hemmotteluun ihan sellaisenaan.
Plan B Shiraz
Valmistus
Usealta viinitarhalta yön viileydessä poimitut Shiraz -rypäleet kävivät viineiksi 24-26°C:ssa 12 päivän ajan kuoriensa kanssa. Viinejä kypsytettiin 14 kuukauden ajan tammitynnyreissä, jonka jälkeen eri palstojen viinit maistettiin ja sekoitettiin harkiten. Shiraz’n lisäksi viini sisältää 5% tempranilloa, joka viinintekijä Vanessa Carsonin mukaan pyöristää kokonaisuutta.
Väri
Keskisyvä rubiini
Tuoksu
Hillottu mustikka ja mustaherukka, kuivattu luumu, vanilja, tammi
Maku
Muhkean marjainen, keskihapokas, keskitanniininen, lämmin, pyöreä
Ruokasuositus
Tuliset kanankoivet, possun ribsit, nepalilainen tomaattikastike