Pariisilaisten yöruoka - Ranskalainen sipulikeitto
6-7 (700 g) sipulia
3-5 valkosipulinkynttä
(1 rkl sokeria)
50 g voita
1,3 l vettä
3/4 dl kasvis- tai lihafondia
2 1/2 dl valkoviiniä
2 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia
ripaus mustapippuria
(1/2 dl konjakkia)
4 palaa vaaleaa leipää
3-4 dl juustoraastetta (Gruyère)
Herkullinen reseptimme on Tiina Rantasen Klassikkoruokia –kirjasta!
Sipulikeitto, Soupe à l’oignon, oli aikoinaan Pariisin bilekansan klassinen yöruoka, jonka vuoksi kotimatkalla poikettiin vanhoille tukkuhalleille lusikoimaan lämmittävää soppaa. Hallit sijaitsivat 1970-luvulle asti kaupungin keskustassa, lähellä Pompidur-keskusta. Syntyi aikamoista porinaa ja polemiikka, kun vanhat hallit raivattiin pois uudisrakentamisen tieltä.
Erilaiset sipulikeitot on tunnettu aina Rooman valtakunnan ajoista asti. Sipuli on ollut helposti kasvatettava kasvis ja ns. köyhien ruokaa.
Ranskalainen klassikko toimii lounaalla, illallisella, alkupalana tai vaikka keskellä yötä. Lohturuoaksikin sopivaa sipulikeittoa saadakseen ei tarvitse matkustaa Pariisiin, vaikka siellä se maistuukin erityisen hyvältä. Keitto ei ole vaikea valmistaa, mutta herkullisuuden salaisuuden takana on pari niksiä. Sipulit pitää ensin karamellisoida hitaasti ja rakkaudella. Sen jälkeen keitto vaatii pitkän haudutuksen ja lorauksen valkoviiniä ollakseen täydellistä. Myös pieni loraus konjakkia keiton valmistuttua nostaa sen aivan uudelle tasolle.
- Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
- Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulirenkaita 15-20 minuuttia. (Halutessasi edistää sipulien karamellisoitumista, ripsauta joukkoon hieman sokeria.) Älä anna sipulin ruskistua!
- Lisää vesi, fondi, viini ja mausteet. Keitä kannen alla 1-2 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä. Lorauta lopuksi kypsän keiton joukkoon tilkka konjakkia.
- Paahda leipäpalat leivänpaahtimessa ja kuutioi ne. Annostele keitto neljään uuninkestävään annoskulhoon ja ripottele pinnalle paahdettuja leipäkuutioita ja reilusti juustoraastetta.
- Kuorruta keittoa 250-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia tai kunnes juusto muuttuu kullankeltaiseksi.