Ravintolasuosituksia Turusta

ravintolasuosituksia turusta

Ruokatoimittaja Tiina Rantanen keräsi yhteen ajankohtaisia ravintolasuosituksia Turusta ”Turussa tavataan” –artikkelissaan!

Turku on aina ollut vahvasti ruokakaupunki. Jo Juhana Herttua vietti aikoinaan jokaisen foodien unelmaelämää Turun linnassa. Jos Turusta pitäisi nähdä vain yksi paikka, Aurajoen jokiranta riittäisi. Se on Turun sykkivä sydän, vapaana virtaava vetovoima.

Turun keskusta syntyi 1200-luvulla Aurajoen itärannalle, mikä kuuluu turkulaisten puheissa edelleen. Turussa on tapana sanoa, että jokin sijaitsee "täl pual jokke" tai "tois pual jokke". Vanhempi itäpuoli – eli siis se Turun tuomiokirkon puoli – on "tämä" ja uudempi länsipuoli on se "tois pual".

800 vuotta urbaania historiaa ei ole vähentänyt joen merkitystä Turun kaupunkikuvassa – päinvastoin. Nykyään jokiranta on vilkas kohtaamispaikka eli turkulaisten toinen olohuone. Jokirannasta löytyvät myös Turun trendikkäimmät ravintolat.

Ravintolan valinta ei Turussa ole helppoa, sillä vaihtoehtoja niin aamiaiselle, brunssille, lounaalle kuin illallisellekin riittää joka lähtöön. Tässä muuttama testattu ja hyväksi havaittu tärppi Turkuun suuntautuvalle makumatkalle.

Hügge - kasvisruokaa kaikille

Hugge Turku

Kuva: Ravintola Hügge

Vähätorin ravintoloiden joukkoon kuuluvassa Hüggessa kaikki on oikeastaan aika hyggeä: valoisa tila, viihtyisä sisustus sekä tajuttoman hyvä kasvisruoka, jonka makua huolella valitut juomaparit korostavat.

Maukkaat ja esteetikolle silmänruokaa tarjoavat vegeannokset valmistetaan alusta asti itse ravintolan keittiössä. Ydinajatuksena on tarjota kasvisruokaa kaikille. Olit sitten sekaani tai vegaani, poistut Hüggestä tyytyväisenä masu täynnä.

Hügge

Linnankatu 3, Vähätori, Turku

Nobi - makumatka moderniin Aasiaan

Nobi Turku

Kuva: Ravintola Nobi

Ravintola Nobi avasi ovensa loppuvuodesta 2021 ja ravintola on odotettu lisäys Turun ravintoloiden joukkoon. Ravintola Nobissa yhdistyy kaksi mahtavaa pääelementtiä; kauniit näkymät Turun Aurajoelle ja herkulliset aasialaisen keittiön inspiroimat makuelämykset.

Nobi tarjoilee herkkuja huippuraaka-aineista aasialaisella twistillä. Persoonallinen ote näkyy ja maistuu jokaisessa annoksessa. Nobissa voi napostella cocktailin kera baaritiskillä, syödä koko menun viihtyisässä ravintolasalissa tai maistella vaikkapa rapudumplingeja viinilasin kera lämmitetyllä terassilla.

Menu Nobi on viiden ruokalajin makumatka moderniin Aasiaan. Se on valmiiksi laadittu ruokaelämys, jonka voi tilata vain koko pöytäseurueelle. Menuun kuuluu esimerkiksi tartaria kotimaisesta naudasta, mutta perinteinen tartar on valmistettu aasialaista makumaailmaa mukaillen. Tartarin kanssa tarjoillaan togarashi-majoneesia ja soijamarinoitua keltuaista, ja se tarjoillaan seesamiriisin kera.

Nobissa laadukkaat ja tarkasti laaditut juomat täydentävät ruokalistan makuja. Viinilista keskittyy laadukkaisiin eurooppalaisiin viineihin, kupliviin ja jälkiruokaviineihin. Tarjolla on palanpainikkeeksi myös perinteistä sakea ja umeshua.

Nobi

Itäinen Rantakatu 77, Turku

Ruissalon Telakka – Telakoidu Ruissaloon

Ruissalon telakka ravintola

Kuva: Ruissalon Telakka

Ruissalon telakka on kohde, joka jokaisen trenditietoisen ruokamatkailijan tulee katsastaa. 

Vuosina 1889–1954 toiminut Åbo Båtvarf (Turun veneveistämö) oli Pohjoismaiden suurin veneveistämö ja merkittävä tekijä koko Euroopan mittakaavassa. Veistämöllä rakennettiin kaikkiaan yli 5 000 venettä.

Ruissalon telakalle pääsee suoraan Fölin vesibussilla, jonka pysäkkejä löytyy näppärästi Aurajoen varrelta.  Muutaman minuutin merimatkan jälkeen Ruissalossa pääsee nauttimaan urbaanin rennosta saaristomeiningistä ja hyvistä palveluista.

Kesällä 2021 avattu Tenlén BBQ & Smokery tarjoilee herkullisia Amerikan etelävaltioiden BBQ-makuja sekä hyviä viinejä.  Zaké Pizzeria & Wine Barista saa taivaallista artesaanipizzaa ja pop up -kahvila Gagguin vitriinistä söpöjä kakkupaloja.

Kesällä 2022 Telakan Avelia Galleriassa tarjolla oli kuumottavan ajankohtainen Kaj Stenvallin New Works -taidenäyttely. Ankka-aiheista tunnetun taiteilijan Ukraina 2022 -aiheiset työt tulivat suoraan iholle ja nostivat kyyneleet silmiin.

Ruissalon Telakka – Åbo Båtvarv

Hevoskarintie 23, Turku

Hamburger Börs – Makeita unia torin laidalla

Hamburgers börs turku

Kuva: Hamburger Börs

Ikoninen Hamburger Börs on palvellut vieraitaan Turun keskustan parhaalla paikalla kauppatorin vierellä jo vuodesta 1894. Hienostuneesti uudistettu hotelli tarjoaa hotellielämyksiä moderneissa puitteissa. Makoisien unien jälkeen muhkea aamiainen starttaa mukavasti Turku-päivän.

Ilta-aikaan hotellin 9. kerroksen baarissa ja viihtyisällä kattoterassilla on mahdollista tarkkailla kauppatorin elämää ja ihailla kattojen yli avautuvia näkymiä yhdessä  hyvien viinien tai cocktailien kanssa.

Hamburger Börs

Kauppiaskatu 6, Turku

Ravintola Agnes – Skandiruokaa torin laidalla

Ravintola Agnes Turku

Kuva: Ravintola Agnes

Turun Kauppatori on ollut pitkään rakennustyömaa, mutta remontin pitäisi valmistua syyskuussa.  Turun uuden Kauppatorin avajaisia vietetään 17.9.2022.

Torin laidalle on kesällä avattu mielenkiintoiselta kuulostava, skandinaavista ruokaa brasserie-tyylillä tarjoava ravintola Agnes. Torin tunnelmasta pääsee nauttimaan lasipaviljongin suurista ikkunoista. Kunhan tori valmistuu, niin Agnes on seuraavan Turun reissun käyntikohde.

Ravintola Agnes

Kauppatori 2, Turku

(Kauppiaskadun paviljonki)

Ruokatapahtumia jokaiseen makuun

Turun ruokakulttuurista voi nauttia ympäri vuoden. Upean ravintola- ja kahvilatarjonnan lisäksi kaupungissa järjestetään myös lukuisia erilaisia ruokatapahtumia. Turussa vietetään vuosittain mm. Neitsytperunafestivaalia, Viini- ja Ruokamessuja sekä useita muita herkulliseen ruokaan ja juomaan keskittyneitä tapahtumia. Syksyisin järjestettävät Silakkamarkkinat ja keväiset Saaristolaismarkkinat keräävät kaupunkilaiset jokirantaan nauttimaan markkinahumusta. Turku maistuu aina hyvältä!

Teksti: Tiina Rantanen

Kuvat: Ravintoloiden omilta sivuilta ja Instagram-sivuilta