Alkon makutyypit: Vivahteikas ja kehittynyt

Vivahteikas & kehittynyt punaviini – nautiskelijan valinta
Vivahteikkaat ja kehittyneet viinit ovat oiva valinta silloin, kun viiniltä toivotaan syvyyttä, moniulotteisuutta ja kypsytyksen tuomia aromeja. Tähän makutyyppiin kuuluu neljä huippuviiniä, jotka kutsuvat hidastamaan hetkeksi, nauttimaan joka siemauksesta hartaasti maistellen ja makuvivahteisiin keskittyen. Vivahteikkaat ja kehittyneet viinit ovat paitsi monipuolisia ruokaviinejä myös erinomaisen sopivia seurustelu- ja tuumiskeluviineiksi.
Mikä tekee viinistä vivahteikkaan ja kehittyneen?
Kun nuori viini houkuttelee tuoreilla ja hedelmäisillä primääriaromeillaan, kehittynyt viini tarjoaa makupaletillaan kypsempiä makuja, kuten kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja maanläheisiä vivahteita. Tämän makutyypin viinit vaativat aikaa kypsyäkseen, ja valmistusmenetelmät, kuten tammitynnyrikypsytys, nostavat esiin niiden moniulotteisuuden.
Vivahteikas ja kehittynyt makutyypin viinit ovat tyypillisesti keskitäyteläisiä tai täyteläisiä viinejä, joista löytyy kypsytyksen myötä syntyneitä tertiääriaromeja, kuten nahkaa, tammea, tallia ja yrttejä. Maussa on usein myös tavallista enemmän pituutta. Metsän sävyt, kuten sienet, juurekset ja riista, muodostavat täydellisen makuparin tälle viinityypille. Hapokkuus tasapainottaa rasvaisuutta, ja viinien moni ulotteisuus tukee ruokien runsasta makumaailmaa. Kannattaa kuitenkin vältellä voimakkaasti maustettuja ruokia, jotka voivat peittää viinin herkkää aromirakennetta.
Vivahteikkaat viinit ruokapöydässä
Vivahteikas ja kehittynyt on varsin monipuolinen viinityyppi ruokien kanssa yhdisteltäväksi, mutta myös jossakin määrin vaativa. Tertiääriaromien tuottama makumaailma tekee näistä viineistä ihanteellisen kumppanin erityisesti runsasmakuisille, syviä ja maanläheisiä sävyjä sisältäville ruoille. Kannattaa kuitenkin välttää voimakkaasti maustettuja tai tulisia ruokia, ne jyräävät helposti alleen vivahteikkaat aromit. Muista tasapaino, ja pyri valitsemaan viinille ruokia, joiden maut ovat isoja, mutta eivät hallitse liikaa.
Toimivia yhdistelmiä ovat esimerkiksi nämä
› Riista ja tummat liharuoat
Hirvi, peura tai karitsa saavat lisää syvyyttä viinistä, jonka tanniinit ja mausteisuus täydentävät lihan intensiivistä makua.
› Sieniruoat
Tryffelit, herkkutatit ja suppilovahverot korostavat viinin maanläheisiä vivahteita ja luovat yhdessä harmonisen kokonaisuuden.
› Juurekset
Paahdetut punajuuret, palsternakat ja sellerit tuovat esiin viinin makean mausteisuuden ja kypsytyksen tuomat sävyt.
› Kasvisruoat
Grillattu munakoiso, miso-maustetut sienet tai paahdetut paprikat toimivat yllättävän hyvin vivahteikkaiden viinien kanssa.
› Juustot
Kypsytetyt kovat juustot, kuten pecorino ja parmigiano reggiano, tai voimakkaat homejuustot, kuten roquefort, täydentävät viinien moniulotteista aromimaailmaa.
Alta löydät valikoimamme neljä huippuviiniä vivahteikkaiden viinien maailmasta
Suositukset

Calvet Cahors Malbec
Malbec-rypäleen synnyinseudulta, Cahorsista, tuleva viini on tumman marjaisa ja mausteinen kokonaisuus. Pehmeät tanniinit ja maltillinen hapokkuus tekevät viinistä ihanteellisen kumppanin grillatulle lihalle, riistalle tai voimakkaille juustoille. Täyteläinen viini, jossa yhdistyvät ranskalainen eleganssi ja rustiikkinen luonne.

Pinha Ribeiro Santo Reserva
Tämä Dãon alueen viini hurmaa tumman kirsikan, karhunvatukan ja kaakaon vivahteillaan. Viini on kypsynyt yhdeksän kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, mikä tuo siihen hentoa paahteisuutta ja yrttisyyttä. Harmoninen viini sopii niin juhlavampiin tilaisuuksiin kuin arjen herkutteluun, erityisesti mausteisten liharuokien kanssa.


Perelada 5 Finques Reserva
Empordan alueelta tuleva viini on saanut nimensä viideltä eri viinitarhalta kerättyjen rypäleiden mukaan. Tämä moniulotteinen ja täyteläinen viini yhdistää karhunvatukan, tumman kirsikan ja kevyen viikunaisuuden. Pehmeät tanniinit ja kypsytyksen tuoma tamminen vivahde tekevät tästä viinistä täydellisen valinnan aromikkaille liharuuille.