Alkon makutyypit: Pehmeä ja hedelmäinen

pehmeä ja hedelmäinen

Millainen on pehmeä ja hedelmäinen punaviini?

Alko lanseerasi vuonna 2012 valko- ja punaviineille makutyypit, joiden tarkoituksena on helpottaa viinin valintaa alati laajenevasta valikoimasta. Makutyypit auttavat myös viinin ja ruoan parittamisessa, koska ne kuvaavat viinin rakennetta sekä hedelmäprofiilia. Viinin ja ruoan yhdistely on hauskaa ja palkitsevaa, kunhan uhraa pari ajatusta peruselementeille: makeus, hapokkuus, karvaus, keveys, mausteisuus ja rasvaisuus.

Perusoppaamme ruoan ja viinin yhdistelyyn löytyy täältä.

Syyskuun makutyyppi Pehmeä ja hedelmäinen on jatkoa aiemmille Mehevä ja hilloinen sekä Pirteä ja hedelmäinen -jutullemme.

Pehmeys kuvaa sekä viinin hedelmäisyyttä että rakennetta

Pehmeä ja hedelmäinen -kategorian viinit ovat keskitäyteläisiä tai täyteläisiä viinejä, joissa on usein hiven makeutta. Pehmeä hedelmäisyys on viinien hallitseva piirre, ja se tekee niistä paitsi helposti lähestyttäviä, myös mainioita sekalaisia makuja sisältävien noutopöytien ja mausteiden ystäviä. Pehmeys kuvaa myös viinin rakennetta: näissä sekä hapot että tanniinit ovat maltillisia.

Lempeyttä suulle ja vatsalle

Kaikki eivät ole ikeniä kuivattavien tanniinien ylimpiä ystäviä, ja joillekin hapokkaat juomat saattavat aiheuttaa vatsanpuruja. Heille pehmeät viinit ovat lempeä vaihtoehto etenkin, jos viiniä on tarkoitus siemailla seurustelun lomassa ilman ruokaa. Ja kukapa ei kaipaisi hieman pehmeyttä ja viinillistä lämpöä syksyn, pimeiden iltojen ja sateiden saapuessa?

Ruokien kumppaneina pehmeät viinit ovat suvaitsevaisia ja vaarattomia

Kun ruokatarjoilu sisältää useanlaisia makuja kuten usein juhlissa on tapana, pehmeä viini on turvallinen valinta. Se suvaitsee niin voimakkaan suolaiset, mausteiset kuin makeahkotkin maut. Pizzapalat, suolaiset tapakset, mausteiset leikkeet, kanan siivet, juustot hilloineen, salsakastikkeet ja guacamole… kaikki tulevat toimeen pehmeyden kanssa. Myös perinneruoat kuten maksalaatikko, poronkäristys, kanaviillokki, tilliliha, haaleana tarjoiltavat paistit (kyllä, myös se joulukinkku) nauttivat pehmeydestä. Meksikolaiset tortillat ja tacot, vietnamilaiset Báhn Mi -patongit, libanonilaiset Shawarmat, nepalilainen lammaspata, Kebap-rullat, kiinalainen kana-cashew, thaimaalainen puna curry possulla… listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Pehmeä viini riitelee ainoastaan kovin hapokkaan ruoan kanssa. Tai oikeastaan se ei riitele, vaan alistuu ja latistuu. Muutoin pehmeys on varsin vaaratonta ruoan suhteen. Voi olla, että pehmeä ja hedelmäinen viini ei avaa suoraa yhteyttä taivaisiin ruoan vaatiessa ryhdikkäämpää rakennetta viiniltä (rasvaiset, tuhdit maut), mutta vastahankaan se ei asetu.

Varsin vaaraton valinta, siis.

Viinin makeuden tulee nousta mausteisuuden rinnalle

Jos tiedät ruokatarjoilun olevan hyvin mausteista, muista pehmeyden ohella jäännössokeri. Valitse puolikuiva tai puolimakea viini, jotteivat mausteet ja viinin rakenne toimi toisiaan vastaan. Viinin maku muuttuu ruoan kanssa, ja huomaat tämän etenkin tulisten ruokien kohdalla. Kuiva viini korostaa tulisuutta, kuivattaa suuta ja saa viinin maistumaan teräksen kovalta, kun taas lempeän jäännössokerinen viini toimii kuten jugurttinen raita tulisen intialaisen ruoan lisukkeena: rauhoittaen ja suuta hellien. Viini maistuu – ei enää makealta – vaan pehmeän hedelmäiseltä.

Suositukset

GCF Rosière Syrah muovipullo

GCF Rosière Syrah muovipullo

Kevyt, lempeä ja mutkaton punaviini iloiseen seurusteluun

Rosiére Syrah on lempeä puolikuiva eteläranskalainen punaviini, joka sopii niin iloiseen seurusteluun kuin mausteiselle ruoallekin. Helposti lähestyttävä - myös hintansa puolesta!

Eteläranskalaiset Syrah-rypäleet on murskauksen ja rankojen poiston jälkeen käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa tuoretta hedelmäisyyttä vaalien. Alkoholikäymisen jälkeen viinin on annettu levähtää tankeissaan hetken ennen pullotustaan.

Kevyen, purppuranpunaisen viinin tuoksu on herkän kirsikkainen, luumuinen ja aavistuksen lakritsainen. Suussa puolikuiva, kevyt, hapoiltaan ja tanniineiltaan maltillinen ja kepeä kokonaisuus maistuu mustikkahillolle, kirsikalle ja luumulle, mutta täydentyy hienoisella paahdetulla mustapippurilla. Viini jättää jälkeensä pehmeän, makeiden kirsikoiden maun.

Jäännössokerinsa ansiosta viini on mitä mainioin tulisen ruoan ystävä.

Ranska 9,99€

Saksalainen puolikuiva ja herttaisen marjainen sekä hennon vaniljainen kevyt punaviini sopii nautittavaksi mukavassa seurassa! Myös mausteinen pikaruoka – toimii niin tulisten kanansiipien kuin pitakebapin tai tacojenkin kanssa!

Kevyen punainen viini tuoksuu makean marjaisalle. Karpalo, vadelma, mustikka ja kirsikka sekä ruusu kilpailevat aromikkuudellaan. Suussa puolikuiva ja makean marjainen viini jättää hennon vaniljaisen jälkimaun. Tämä viini ei ylpistele – huoletonta ja iloista meininkiä luvassa!


Saksa
Tommasi Le Prunée Merlot

Tommasi Le Prunée Merlot

Tiesitkö, että Merlot on lajikkeena hyvin suosittu Koillis-Italian Venetossa? Muhkea-arominen tumma lajike ilmentää alueen lempeää ilmastoa pehmeällä hedelmäisyydellään ja soveltuu mitä mainioimmin tammitynnyreissä kypsytettäväksi. Hiven jäännössokeria tekee viinistä mehevän ja helposti lähestyttävän.

Tommasin perhetilan Merlot -köynnökset kasvavat Le Pruneen alueella Sant’Ambrogiossa, Valpolicellassa. Viini on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa, jonka jälkeen se on saanut kypsyä 65 hehtolitran kokoisissa slavonialaisissa tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan. 

Kirkas rubiininpunainen viini tuoksuu mehevän luumuiselle, mustikoille ja karhunvatukoille. Suussa kuiva mutta pyöreän hedelmäinen viini on keskitäyteläinen, marjaisa, maltillisen hapokas ja keskitanniininen. Luja mutta lempeä viini soveltuu erityisesti hieman reunoiltaan hiiltyneille, paahdetuille tai grillatuille lihoille ja kasviksille; soijamarinoidulle tonnikalafileelle tai valkosipulimarinoidulle karitsan kareelle.

Italia 14,98€