Alkon makutyypit: Vivahteikas ja ryhdikäs

Alkon makutyypit: Vivahteikas ja ryhdikäs

Millainen on vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini?

Alko lanseerasi vuonna 2012 valko- ja punaviineille makutyypit, joiden tarkoituksena on helpottaa viinin valintaa alati laajenevasta valikoimasta. Makutyypit auttavat myös viinin ja ruoan parittamisessa, koska ne kuvaavat viinin rakennetta sekä hedelmäprofiilia. Viinin ja ruoan yhdistely on hauskaa ja palkitsevaa, kunhan uhraa pari ajatusta peruselementeille: makeus, hapokkuus, karvaus, keveys, mausteisuus ja rasvaisuus.

Perusoppaamme ruoan ja viinin yhdistelyyn löytyy täältä.

Elokuun makutyyppi Vivahteikas ja ryhdikäs on jatkoa aiemmalle Pirteä ja hedelmäinen -jutullemme, jossa käsittelimme hapokkuuden ja hedelmäisyyden ja/tai makeuden vaikutusta toisiinsa.

Vivahteikas ja ryhdikäs -makutyyppi leikkaa rasvaisia ja tuhteja makuja sekä rakastaa happoja

Osiossa Mehevä ja hilloinen vertasimme viiniä hedelmiin ja pyysimme pohtimaan millainen hedelmä sopisi ruokasi lisukkeeksi: hapan vai makea. Rasvaisen kalan, grillatun mustekalan, muikkujen tai paneroidun munakoison oheen tarjoilet todennäköisesti mieluummin sitruunaa kuin mangoa, eikö?

Vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin hallitseva ominaisuus onkin sen ryhdikäs, joskus jopa leikkaava hapokkuus, ja siksi se tarjoaa miellyttävän vastaparin rasvaiselle ja tuhdille ruoalle. Vivahteikkuus viittaa puolestaan viinin hedelmäisyyteen, joka ei tässä makutyypissä ole rehevä tai makean oloinen kuten Pirteä ja hedelmäinen -makutyypissä. Vivahteikas hedelmäisyys ei hyökkää taikka tulvi – se saattaa vaikuttaa salaperäiseltä, yrttiseltä, mineraaliselta… Ikääntyessään laadukkaiden viinien vivahteikkuus lisääntyy entisestään esimerkiksi petroolin, mehiläisvahan, kuivattujen heinien tai inkiväärin suuntaan.*

Alkossa vivahteikkaiksi ja ryhdikkäiksi luokitellut viinit ovat kuivuusasteeltaan korkeintaan puolikuivia, koska muutoin niiden hapokas ryhti piiloutuisi jäännössokerin alle. Ne sopivat erinomaisesti rasvaiselle ja tuhdille ruoalle: riittävän hapokas viini ei säikähdä punaiseksi jätettyä tonnikalafilettä tai pekonia – ja usko tai älä: myös pinnalta paahdettu verinen Fiorentina-pihvi paritetaan usein paikalliselle ryhdikkäälle vernaccialle!

Hapot rakastavat happoja

Toinen Vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin suosikki on sen serkku: hapokas ruoka. Hapokkuutta ruokaan tuovat esimerkiksi viinissä marinointi tai hauduttaminen, viinikastikkeet, tuorejuustot, creme fraiche ja muut hapanmaitotuotteet, marjat, raparperi, sitruuna, hapankaali, sinappi, vinaigrette, etikassa marinoidut kasvikset, sillit… älä siis unohda valmistustapaa tai lisukkeita ajatellessasi aterian kokonaismakua! Klassinen esimerkki vivahteikkaan ja ryhdikkään viinin liitosta rasvan ja happojen kanssa on perisaksalainen bratwursti hapankaalilla, ryyditettynä ryhdikkäällä rieslingillä.

Ruoan hapokkuus korostaa viinisi hedelmäisyyttä ja saa sen tuntumaan makeammalta suussa. Voit kokeilla efektiä lirauttamalla hieman sitruunamehua ruokaasi ja maistamalla samaa viiniä uudelleen: huomaatko, miten sen maku muuttuu?

Teksti: Master of Wine -opiskelija DipWSET Liisa Huttu-Hiltunen

*Muista kuitenkin, että kaikkia viinejä ei ole tarkoitettu ikäännytettäviksi. Hapot ovat luonnon säilöntäaine, mutta jollei viinin hedelmäisyys (eli maku) ole nuorena erityisen tiivis, se saattaa häipyä iän myötä eikä viini silloin ole enää parhaimmillaan.

Suositukset

Black Tower Classic Riesling

Black Tower Classic Riesling

Black Tower Classic Riesling kantaa niin hapot, rasvan kuin mausteetkin

Black Tower Classic Riesling tulee aurinkoisesta Pfalzista, saksalaisittain verrattain lämpimältä viinialueelta.  Classic -viinikategorian viinit valmistetaan klassisista rypäleistä ja ne tarjoavat viinien ystäville taattua laatua kuluttajaystävälliseen hintaan. Myös Pfalzissa – kuten koko Saksassa – Riesling on lajikkeena ehdoton ykkönen.

Viini on tuoksultaan herkän kukkainen, kevyen keltaluumuinen ja viheromenainen, maultaan kuiva ja hyvin hedelmäinen, mutta runsaat hapot (7g/l) sekä suussa tuntuva miellyttävä sitruksisuus tasapainottavat ryhdikkään kokonaisuuden. Jäännössokerinsa (7g/l) ansiosta viini sopii myös hieman mausteisellekin ruoalle, mutta se toimii erinomaisesti myös seurusteluun – tai saunan jälkeisen perunasalaatin ja grillimakkaran seuralaisena!

Saksa 10,99€
Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Kuninkaallisen upea ruokaviini

Rheingaun klassikkoalueella sijaitsevilla Prinz von Hessenin tiluksilla on pitkä ja vaiheikas historia, niin tilan perustaja kuin nykyinen johtajakin ovat suomen kuninkaaksikin aikoinaan kaavaillun Friedrich Karlin jälkeläisiä alenevassa polvessa. Laatutietoisella viinitilalla hengitetään kuitenkin vahvasti tätä päivää. Saksan tunnetuimpiin viinintuottajiin lukeutuva tila tuottaa hienostuneen hapokkaita ja puhtaan hedelmäisiä rieslingejä, jotka ilmentävät upeasti uniikkeja kasvupaikkojaan sekä tarjoavat vastinetta rahalle. Ja mikä parasta, Prinz von Hessen -rieslingit istuvat suomalaisen keittiön antimiin kuin nakutetut!

Hennon kullankeltainen viini tuoksuu vihreälle omenalle ja sitrushedelmille aprikoosisen hunajaisella vivahteella. Suussa puolikuiva, erittäin hapokas (8 g/l) viini on malliesimerkki siitä, kuinka 13 g/l jäännössokeria pyöristää taitavasti kokonaisuuden upeaan harmoniaan. Sen tiiviissä ja pitkässä hedelmäisyydessä maistuvat omena, keltainen luumu, sitruunamelissa ja jopa häivähdys ananasta.

Upea ruokaviini, joka kestää sekä rasvaa että happoja! Grillatut jättikatkaravut sitruunamelissa-voikastikkeella, loimulohi sitruunapippuri-kermaviilikastikkeella, bratwurst ja hapankaali, punakaalirisotto, punajuuri-vuohenjuustosalaatti…

Saksa 16,99€

Hiilijalanjäljeltään neutraali luomuviini

Nelemanin luonnonmukaiset viinitarhat sijaitsevat 800-1000 metrin korkeudella DO Valenciassa, Las Hoces del Cabrielin luonnontilaisen metsän suojissa. Neleman on tanskalainen unelma tuottaa hiilijalanjäljeltään neutraaleja viinejä minimaalisella interventiolla, luonnon kiertokulkua ja paikallisten lajikkeiden ominaispiirteitä kunnioittaen.

20-vuotiaista Macabeo-köynnöksistä käsin poimitut rypäleet on murskauksen ja hellän puristuksen jälkeen käytetty osittain lämpökontrolloiduissa terästankeissa raikkaan hedelmäisten aromien vaalimiseksi, osittain ranskalaisissa tammitynnyreissä, joissa viinien on annettu myös kypsyä 4 kuukauden ajan. Viini on paitsi hiilijalanjäljetön, myös luomu- ja vegaanisertifioitu.

Keskisyvän oljenkeltaisen viinin tuoksu on runsas ja lajikkeelle tyypillisen kukkea. Kukkaheinikon lisäksi siitä voi aistia myös keltaisia luumuja, vihreitä viinirypäleitä, kamomillaa ja aavistuksen verran tammea. Suussa kuiva, ryhdikkään hapokas ja rakenteeltaan kepeä viini on maultaan suorastaan pureksittavan hedelmäinen ja pitkä. Viinin parissa viihtyy ilman ruokaakin, mutta se kantaa kauniisti herkät merenelävät kuten sashimit, kampasimpukat tai voissa paistetun järvikalan kesäisten vihannesten ja uusien perunoiden kera.

Espanja