Bardolino - Veneton nouseva punaviinialue luottaa raikkaaseen tyyliin
Bardolino viini tunnetaan keveydestään, tutustu alueeseen ja sen tyyliin!
Vain kivenheiton päässä Valpolicellasta on Bardolinon kylä. Sen ympäristössä kasvavilla tarhoilla viljellään pääosin samaisia naapurialueen rypäleitä – tosin eri tyylillä. Bardolinon punaviinit hurmaavat raikkaudellaan, tuoreen marjaisilla aromeillaan sekä luonteikkaalla yrttisyydellään.
Garda-järven itärannikolla sijaitsevien Bardolinon ja Custozan kylien väliin sijoittuvat kumpuilevat viinitarhat muodostavat Bardolino DOCin viinialueen. Täällä kalkki- ja moreenipitoisessa savimaassa viihtyvät paikalliset punaiset lajikkeet Corvina, Rondinella ja Molinara. Myös mm. Merlota, Caberneta, Rossignolaa ja Marzeminoa viljellään.
Ilmasto pysyy leutona kiitos Garda-järven välittömän läheisyyden; tarhat säästyvät talvisin kovimmilta pakkasilta ja kuumina kesinä ne nauttivat järven viilentävästä vaikutuksesta. Alue on henkeäsalpaavan kaunis: kukkuloiden ja jääkauden muodostaman amfiteatterin takaa pilkottaa turkoosina kimmeltävä järvi.
Pääosassa Bardolino-viineissä on Corvina, alueen paikallinen lajike, jonka tunnistaa kirsikkaisesta luonteestaan, ruokahalua herättävästä hapokkuudes-taan sekä maltillisesta, pehmeästä tanniinisuudestaan. Corvina on herkkä auringolle, ja nauttiikin perinteisestä pergola-sidonnasta. Katosmainen pergolasysteemi soveltuu oivallisesti varjoa kaipaavalle lajikkeelle; lisäksi se nostaa rypäleet muita sidontatapoja korkeammalle maanpinnasta, jolloin viileämpi ilma pitää rypäleet terveinä ja raikkaina sekä säilyttää hapokkuuden. Corvinan osuus viinissä vaihtelee runsaastikin Bardolinoissa. Sitä pidetään alueen parhaana ja aromikkaimpana paikallisena lajikkeena.
Viinin toinen päätähti on Rondinella, Corvinaa kepeämpi ja helpommin viljeltävä lajike. Rondinella ei kaihda aurinkoa eikä ole altis kasvitaudeille. Sitä näkyy usein sidottavan guyot-muotoon. Rondinella on Corvinan tavoin Bardolinoissa pakollinen lajike, ja myös sen osuus viinissä riippuu tuottajasta.
Näiden kahden lajikkeen lisäksi bardolinoissa on lupa käyttää muita alueelle tyyppillisiä lajikkeita tietyin rajoituksin. Tyypillisiä blendin täydentäjiä ovat mm.
Molinara, joka tuo blendiin hapokkuutta ja särmikkyyttä. Punaiset marjat, kuten vadelma ja punaherukka ovat Molinaralle tyyppillisiä aromeita.
Tuloksena on kirsikkainen, raikas ja nuorena nautittava viini. Bardolino viini on Valpolicellan kepeämpi serkku, jota ei kypsytetä lainkaan tammessa. Terästankeissa käytetty viini säilyttää raikkautensa, eikä pyri korostamaan ikääntymisen tuomia aromeita, vaan luottaa raikkaaseen, tuoreen marjaisuuteensa.