Blanc Pescador – Rakkaudesta mereen

Blanc Pescador

Espanjan suosituin helmeilevä viini Blanc Pescador syntyi vuonna 1967 Välimeren rannikolla

Blanc Pescador on Espanjan ylivoimaisesti suosituin kevyesti kupliva valkoviini. Se on myös lajissaan ensimmäinen: viini sai alkunsa vuonna 1967 ja se on pysynyt kategoriansa suosituimpana viininä jo yli 50 vuotta. Espanjassa Blanc Pescador on tuttu näky niin ravintolapöydissä kuin kauppojenkin hyllyillä ja sen tuntevat lähes kaikki; noin joka kolmas myyty helmeilevä viini on juurikin Blanc Pescador.

Jos puhumme valkoviinien myynnistä, nousee Blanc Pescador tällöinkin kotimaansa viiden eniten myydyn valkoviinin joukkoon.

Inspiraationa meri

Turkoosina välkehtivä Välimeri on luonnollisestikin merkittävä elementti etenkin sen äärellä kasvaneille. Katalonialainen Blanc Pescador syntyi rakkaudesta mereen ja viinillä on Välimereen aivan erityinen kytkös. Kuten pullon takaetiketti kertoo, tekee viinitalo läheisesti yhteistyötä CRAM-säätiön kanssa, jonka tehtävänä on parantaa merten asukkaiden elinoloja, sekä levittää tietoutta merten suojelusta.

Rantojen siivous

Kilpikonna

Käytännössä tämä tarkoittaa aivan konkreettisia tekoja: Blanc Pescadorin tuella CRAM on pelastanut yli 600 merikilpikonnaa ja onnistunut palauttamaan ne luonnolliseen elinympäristöönsä. Blanc Pescador järjestää lukuisia koulutustapahtumia merten biodiversiteetin suojelusta, sekä rantojen siivouspäiviä.

Millainen viini?

Minkälainen sitten on tämä vuosikymmeniä ihastuttanut kevyesti kupliva valkoviini?

Viiniin käytetyt rypäleet ovat tuttuja mm. Cavan valmistuksesta. 60 % blendistä on Macabeuta, 20 % Xarel-loa ja 20 % Parelladaa. Cavoista poiketen, Blanc Pescadorin kevyet kuplat eivät kuitenkaan synny pullossa, vaan terästankissa Charmat-metodilla. Viinin ei ole tarkoitus olla kuohuviini, vaan toinen käyminen keskeytetään, kun paine on saavuttanut 2,5 baria. Tällaisesta kevyesti kuplivasta viinistä käytettäisiin mm. Italiassa nimitystä frizzante tai Ranskassa pétillant. Espanjassa tämän tyyppisistä viineistä käytettään termiä ”vino de aguja” (esp. aguja tarkoittaa neulaa, viitannee viinin pieneen pistelyyn kielellä). Vertailun vuoksi, mm. samppanjoissa ja monissa perinteisellä pullokäymisellä valmistetuissa kuohuviineissä paine on noin kuusi baria, proseccoissa noin kolme ja oluessa tyypillisesti noin 1,5. Blanc Pescadorin hento pirskahtelevuus tuntuu lisäävän sen raikkautta ja nautittavuutta.

Macabeu tuo viiniin kevyttä omenaisuutta ja sitruunan aromeita, Xarel-lo vihreämpiä sävyjä kuten karviaista ja hentoa yrttisyyttä, Parellada tunnetaan kukkaisen elegantista luonteestaan. Pirteän ja hedelmäisen viinin makumaailma on tulvillaan raikkaita hedelmiä ja kukkaisuutta. Alkoholia on maltilliset 11,5 % ja sokeria 5-6 g/l.

Parhaimmillaan viini on nautittuna simpukoiden, äyriäisruokien, paellojen tai vähärasvaisten kalojen seurana.

Tuttuja taustalla

Blanc Pescadoria valmistava tuottaja, Celler del Pescador, laajensi tuoteperhettä kymmenisen vuotta sitten, ja nykyään helmeilevän valkoisen seurana on myös niin ikään helmeilevä, Cariñenasta valmistettu rosé-versio. Tätä saamme tovin vielä Suomen markkinoille odottaa. Celler del Pescador kuuluu monelle suomalaisellekin tuttuun Perelada & Chiviten viinitaloon. Talo tunnetaan laajasti mm. laadukkaista cavoistaan, Empordán alueen hienoista punaviineistä sekä Navarran laatuviineistä. Perelada on niittänyt mainetta vastuullisena tuottajana, jonka uusi upea viininvalmistamo palkittiin LEED-kultamitalilla ensimmäisenä eurooppalaisena viininvalmistamona. LEED on palkinto, joka myönnetään rakennukselle, joka ottaa laajasti huomioon ympäristön sekä energiatehokkuuden.

Suositukset

Blanc Pescador

Blanc Pescador

Vaaleankeltaisen viinin tuoksu on puhdaspiirteinen, hedelmäinen, kypsän omenainen ja päärynäinen. Maku on kuiva, pirskahteleva, kypsän omenainen, päärynäinen, sitruunainen ja kevyen greippinen. Viini jättää hieman mineraalisen, persikan kiveä muistuttavan jälkimaun.

Espanja 10,49€