Chivite tekee Garnacha-rypäleestä trendikkäitä huippuviinejä

chivite

Espanjan kuuluisimman viinialueen Riojan vieressä sijaitseva Navarra on kiehtovan monipuolinen yllättäjä. Sieltä tulevat myös maan tämän hetken kenties kiinnostavimmat viinit. Yksi alueen huipputuottajista on Chivite, koko Espanjan vanhin toiminnassa oleva viinitila. Viininvalmistuksen taito on kulkenut suvussa jo yhdentoista sukupolven ajan. Chiviten tarhoilla on paneuduttu huolella rypälelajikkeiden ja niiden kasvuolosuhteiden optimointiin. Ei ihme, että tuottajan Garnacha-lajikeviinit ihastuttavat.

Chivite tuottaa viiniä Navarran kumpuilevissa maisemissa

Navarran maakunta Pohjois-Espanjassa ulottuu Pyreneiden vuoristosta Ebro-joelle. Sen keskus on härkäjuoksustaan tunnettu Pamplonan kaupunki. Navarra on laaja ja ilmasto-olosuhteiltaan vaihteleva viinialue. Myös maaperä vaihtelee paljon, hiekkaisesta savimaasta kalkkikiveen ja soramaahan. Navarra on tunnetumman Riojan naapurissa ja siellä tuotetaan persoonallisia ja moderneja viinejä, jotka ovat herättäneet viinimaailman mielenkiinnon.

Chivitellä laatu syntyy ajatuksesta, että viinin erinomaisuus ei johdu tietyn lajikkeen laatupotentiaalista, vaan ennen kaikkea sen soveltuvuudesta tiettyyn terroiriin. Navarran kumpuileva maisema ja maaperän vaihtelevuus tarjoavat viinintekijöille mahdollisuuksia löytää eri lajikkeille optimaaliset olosuhteet. Chiviten tarhat Legardetan rinteillä ovat omiaan Garnacha-rypäleelle, josta syntyy tyylikästä yhden tarhan lajikeviiniä ja eleganttia roseeta.

Uudelleenlöydetty Garnacha

Ranskassa Grenachen nimellä viljelty rypäle on totuttu liittämään Rhônen ja Provencen hienoihin roseeviineihin. Se on myös pääosassa kaikkein tunnetuimmissa Rhônen punaviineissä, kuten Châteauneuf-du-Papessa tai Gigondasissa. Nämä viinit ovat luonteeltaan tummia ja jykeviä, mikä johtuu paljolti Grenachen rinnalla käytetyistä Mourvèdresta ja Syrahista.

Chiviten viinintekijät

Cheval Blancin ja Château d’Yquemin konsultti Denis Dubourdieu aloitti Chivitellä neuvonantajana vuonna 1993. Kuvassa Julián Chivite (vas.) ja Denis Dubourdieu (oik.)

Mutta itse asiassa Grenache on luonteeltaan pikemminkin eloisan silkkinen ja kotoisin Espanjasta! Siellä Garnachaksi kutsuttu alkuperäisrypäle on löytänyt tiensä lajikeviiniksi, jossa korostuu sen hersyvä hedelmäisyys ja raikkaus. Kasvupaikka vaikuttaa ratkaisevasti Garnachan luonteeseen. Alueet, jotka tuottavat parasta Garnachaa, tarjoavat sille myös suotuisimmat olosuhteet; tarpeeksi aurinkoa kypsyttämään rypäleen, mutta myös riittävästi viileitä öitä säilyttämään tärkeän hapokkuuden.

Yhden tarhan Le Gardeta aukeaa kauniisti lasissa

Chivite Legardeta Single Vineyard Garnachan rypäleet kypsyvät 40 kilometriä Pamplonasta lounaaseen Pyreneiden juurella. Tarhoilla vaikuttavat Atlantin tuulet ja mannermainen ilmasto. Noin 450 metrin korkeudella sijaitsevilla rinnetarhoilla kypsyminen tapahtuu alankoon verrattuna hitaammin. Täällä rypäleillä on mahdollisuus kehittyä täyteen potentiaaliinsa.

Chivite Le Gardeta

Legardetan tarha nauttii Atlantin viilentävästä vaikutuksesta. Kuumia päiviä on vain muutama, ja keskilämpötila tarhalla on vain 12,8° C astetta. Talvisin tarha on usein lumen peitossa.

Viinille tyypillinen silkkisen elegantti aromikkuus syntyy savi- ja kalkkipitoisesta maaperästä, jossa on hyvä tasapaino ravinteiden sitomisen ja viiniköynnöksen vedensaannin välillä. Maaperän ravinteiden luonnollisesta kiertokulusta sekä eroosion ehkäisystä huolehditaan ympäristöystävällisesti hyötykasvien avulla. Suhteellisen runsaan sademäärän ansiosta köynnökset on voitu istuttaa espanjalaisittain varsin tiuhaan lehtien yhteyttämispinta-alan maksimoimiseksi. Tiheä istutus pienentää satoa, mutta tuottaa tiiviimpiä ja aromaattisempia rypäleitä.

Tertut poimitaan käsin ja hellävaraisen puristuksen jälkeen rypäleiden annetaan hiukan kylmämaseroitua ennen käyttämistä viiniksi lämpökontrolloiduissa terästankeissa pigeage-menetelmällä eli käsin pinnalle muodostuvaa kuorikattoa takaisin käyvään viiniin työntäen.

Valmiissa viinissä voi kirsikan ja kypsän luumun aromien seasta aistia hieman syksyistä metsää ja soramaata sekä aavistuksen paahteisuutta tammitynnyrikypsytyksen tuloksena. Viinin miellyttävän pehmeä hedelmäisyys tekee siitä oivallisen makuparin muhkea-aromisille lihoille. Kasvissyöjien kannattaa parittaa maanläheiset aromit sienille, pitkään haudutetuille kasvispadoille, tai vaikkapa täytetylle munakoisolle.

Raikas rosee vastaa suosivaan viinitrendiin

Navarran maakunta on tunnettu ennen kaikkea hyvästä ruoasta ja hienoista roseistaan. Garnacha-rypäleen kansainvälisesti arvostetuin tyyli on niin ikään rosee. Siitä saadaan kevyen aromikasta roseeviiniä, joka on ollut suosittua jo vuosisatoja – keisarinna Katariina Suuri tunnettiin Garnacha-fanina.

Rosee onkin nyt erityisen trendikäs ruokaviini (tutustu roseeviinien tuotantoon je parhaisiin roseeviinisuosituksiin). Las Fincas Rosado on Chiviten perheen ja espanjalaisen huippuluokan keittiömestarin, José Maria Arzakin, yhteistyön tulos. Väriltään hennon lohenpunaisessa viinissä on runsaasti luonnetta, mutta samalla se tarjoilee lasin täydeltä kepeää raikkautta ja kukkaisuutta.

Garnachan lisäksi viinissä on käytetty Tempranilloa tuomaan siihen hieman lisää ryhdikkyyttä. Suhteellisen varhain poimitut rypäleet on puristettu pian murskaamisen jälkeen, ja mehu on juoksutettu teräksiseen käymisastiaan oltuaan vain hetken kuorikontaktissa. Viinikäyminen matalassa lämpötilassa takaa, että rypäleiden hedelmäiset aromit säilyvät pullossa.

Käymisen jälkeen viinin on annettu levätä sakkansa päällä kuusi kuukautta runsaan suutuntuman lisäämiseksi. Tuloksena on tasapainoinen viini, jossa on aistittavissa vadelmaa, mansikkaa, karhunvatukkaa ja hentoa yrttisyyttä. Jälkimaussa nousee yhdistelmä mineraalisuutta ja punaisia marjoja. Miellyttävä hapokkuus raikastaa kokonaisuutta.

Suositukset

Chivite Las Fincas Rosado

Chivite Las Fincas Rosado

Perinteisestä espanjalaisesta Välimeren ilmastosta poiketen, Legardetan viinitarhoilla vallitsee mannerilmasto, johon Atlantin valtameri antaa viileän tuulahduksen. Keskimääräistä viileämpi ilmanala ja erityisen suuri lämpötilojen vuorokausivaihtelu antaa viinirypäleiden kypsyä hitaasti ja täydellisesti, mikä mahdollistaa raikkaiden ja tyylikkäiden viinien valmistuksen. 

Viinitila sijaitsee maaseudulla kauniissa vuoristomaisemaassa. Kun viinitarhoja istutettiin, pyrittiin minimoimaan haitalliset ympäristövaikutukset kunnioittamalla luontoa ja sen eläimistöä. Näihin päätöksiin kuului maaperän minimaalinen käsittely ja luonnonmukaiset menetelmät, alhaiset tuotantomäärät, suuri istutustiheys ja maaperään sopivien rypälelajikkeiden valinta. 

Vuonna 2017 Pereladan viinitalo osti Chiviten ja yhtiöstä tuli Perelada & Chivite.

Espanja 19,79€
Chivite Legardeta Single Vineyard Garnacha

Chivite Legardeta Single Vineyard Garnacha

Espanjan viininviennin pioneerina ja Navarran viinialueen kehittäjänä tunnetun Chiviten perheen työ jatkuu nykyisin 11. sukupolvessa. Perheen valmistamia viinejä on nautittu aina kuninkaallisista häistä Nobel-gaalaan ja palkittu lukuisissa kilpailuissa.

Legardetan, 450 metrin korkeudella sijaitsevilla rinnetarhoilla garnacha -rypäleet kypsyvät alankoja hitaammin mahdollistaen aromikkaan ja lämpimän, mutta tasapainoisen viinin valmistuksen. Maanläheinen, mehevä ja muhkea Single Vineyard Garnacha on osoitus Chiviten pitkäaikaisesta tutkimus- ja kehitystyöstä, jota on ilo esitellä suomalaisille viininystäville. 

Espanja 17,98€