Château d'Esclans – premium roseeviinien pioneeri
Château D’Esclans sijaitsee Provencen sydämessä, Côte de Provencen rosé -viinialueella, vain puolen tunnin ajomatkan päässä St. Tropezista. Tilan kellarit tunnetaan alueen vanhimpina ja niiden historia ulottuu 1200-luvulle asti. Sacha Lichine hankki tilan vuonna 2006 ja lähti toteuttamaan visiotaan maailman parhaiden roseeviinien luomisesta. Hänet tunnetaan premium roseeviinien -kategorian pioneerina ja "rosé renesanssin" alullepanijana. Tuottajan yksi tunnetuimmista viineistä on Whispering Angel, joka on arvioitu maailman parhaiden roseeviinien joukkoon.
Mistä kaikki alkoi ja miksi talon kulttirosee kantaa nimeä Whispering Angel? Tutustu alansa pioneeriin tästä artikkelista!
Etelä-Ranskan sydämessä sijaitsee Provencen viinialue
Whispering Angel viinin tarina alkaa Provencesta ja Sacha Lichinen visiosta. Provence on melko pieni viinituotantoalue Etelä-Ranskassa, se tunnetaan yhtenä Ranskan vanhimmista viinialueista. Alueella valmistettiin viiniä jo Rooman vallan aikana. Provencen maine viinialueena ei ole ollut kovin kaksinen. 30–50 vuotta sitten roseet olivat edullisia, eivätkä kovin laadukkaita. Alue sai AOC statuksen vuonna 1977, minkä myötä viinien laatu koheni. Kuitenkin vasta Sacha Lichinen saavuttua Provenceen vuonna 2006, käynnistyi niin sanottu ”Provence roseen renesanssi”, jonka aikana alue uudelleen syntyi tuottamaan nykypäivän laaturoseita.
Château d’Esclans tunnetaan Provencen kulttitalona
Sacha Lichine on kuuluisan Alexis Lichinen poika. Alexis tunnetaan Ranskan ja erityisesti Bordeaux-viinien suurena vaikuttajana. Hän kasvoi viinien ympäröimänä ja onkin pyhittänyt koko elämänsä viiniteon jalolle taidolle.
Vuonna 2006 Sacha sai mahdollisuuden ostaa Château d’Esclansin tilan, joka sijaitsee Esclans laaksossa kahden vuoristojonon välissä. Tilan päärakennus rakennettiin 1800-luvun puolivälissä; inspiraationsa se on saanut toscanalaisista huviloista. Rakennuksen alla olevat kellarit ovat jäänteitä 1200-luvulta, jolloin tilan omisti Esclansin Lordi, Gérard de Villeneuve.
Tilalla on ollut useita omistajia, mutta sen suunta muuttui Sachan saapumisen myötä. Tilan ostamisen taustalla oli halu tehdä jotain uutta, jotain omaa ja luoda ”vaatimattomasti” maailman paras roseeviini.
Sacha työskenteli yhdessä viinitekijä Patric Léonin kanssa, luodakseen roseeviinin, jollaista maailma ei ollut koskaan vielä nähnyt saatika maistanut. Patrick oli työskennellyt Sachan isän kanssa ja johti muun muassa Château Mouton Rothschild -taloa kaksivuosikymmentä.
Vuosien saatossa Sacha ja Patrick loivat yhdessä roseeviinin, jonka laatu ei ole heitellyt ensimmäisestä vuosikerrasta lähtien. Tänä päivänä Patrickin poika Bertrand Léon on Château d’Esclansin tekninen johtaja.
Talon viinitarhat sijaitsevat 40 kilometriä St. Tropezista sisämaahan. Viinitarhoja on 140 hehtaaria, kolmella eri maaperällä. Maaperä vaikuttaa siitä valmistettavan viinin tyyliin; hiekkapohjaiselta maaperältä saadaan kevytrakenteisia viinejä, savipohjaisilta tarhoilta puolestaan hedelmäisempiä viinejä ja kivisiltä kalkkikivipohjaisilta tarhoilta taas mineraalisia ja hyvän rakenteen omaavia viinejä.
Château d’Esclansin tarhoilla viljellään pääasiassa Grenachea, Cinsaulta ja Rollea (tunnetaan myös nimellä Vermentino). Vanhimmilla tarhoilla kasvaa jopa 80–100 vuotta vanhoja köynnöksiä, niiden rypäleistä valmistetaan talon Garrus roseeviini, joka on yhden tarhan huippu roseeviini.
Viininvalmistusta pieteetillä
Viinin valmistus alkaa aina hyvin hoidetuilta tarhoilta ja sadonkorjuusta. Provencessa sadonkorjuu tapahtuu syys-lokakuussa. Lämpötilat ovat vielä tuolloin usein korkealla ja siitä syystä satoa korjataan auringonnousun ja keskipäivän välillä, ennen kuin iltapäivän kuumuus iskee. Osa rypäleistä poimitaan käsin pieniin koreihin, jotta rypäleet säilyvät ehjinä. Myös mekaanista keräämistä hyödynnetään, jolloin poiminta voi tapahtua yön viileydessä.
Kun rypäleet saapuvat kellareihin, ne valikoidaan ensin käsin ja sitten optisen lajittelukoneen avulla. Rangat poistetaan ja kone tunnistaa tarkasti rypäleen koon, värin ja yleisen kunnon. Rypäleet, jotka eivät vastaa ennalta määritettyjä kriteerejä poistetaan linjastolta. Optisen lajittelukoneen käyttö on korkeaa teknologiaa, ja sitä on käytetty mm. Bordeauxssa aikaisemmin.
Pienen puristuksen jälkeen, rypäleet viilennetään. Tämä tehdään rypäleen raikkauden, hapokkuuden ja värin kontrolloinnin takia. Viileät rypäleet puristetaan tämän jälkeen mehuksi, niistä halutaan kolme erilaista mehua:
- Ensin vapaasti valuva mehu, ilman painetta rypäleisiin.
- Sitten hellän puristuksen mehu, jossa on hieman enemmän väriä
- ja kolmantena suuremmalla paineella, joka tuottaa tumminta mehua.
Puristus tapahtuu hapettomassa tilassa, jälleen varmistaaksemme raikkauden ja hedelmäisyyden säilymisen.
Château d’Esclansilla on ainutlaatuinen tapa valmistaa muutamia roseeviinejään; he käyttävät 600 litran ranskalaisia tammitynnyreitä, joista jokainen on erikseen lämpökontrolloitu. Lisäksi he hyödyntävät battonagea, jossa viinin sakkaa sekoitetaan säännöllisesti. Antaen rakennetta ja haluttuja tietynlaisia aromeja viiniin. Tammitynnyreitä käytetään Rock Angel, Les Clands ja Garrus viinien valmistuksessa. Menetelmät näyttelevät suurta osaa viinien aromien moniulotteisuudessa ja maun syvyydessä.
Kaikkien näiden vaiheiden jälkeen alkaa Bertrand Léonin johtaman viinitiimin ehkä vaikein tehtävä, jossa he valitsevat valmistetuista viineistä juuri ne oikeat mittasuhteet lopulliseen blendiin. Menetelmää kutsutaan Assemblageseksi. Tämä on erittäin tärkeä vaihe, sillä vuosikertojen välillä on aina hieman eroja, näin varmistetaan talon tyylin jatkuminen, tunnistettavuus sekä laatu.
Talon kuuluisin roseeviini kantaa nimeä Whispering Angel
Whispering Angel on hennonvaaleanpunainen ja tasapainoinen roseeviini, joka valmistetaan Grenache, Cinsault, ja Rolle rypäleistä. Viini käy terästankeissa ja kun käymisprosessi on loppu, viini saa vielä kypsyä terästankeissa kolmesta neljään kuukautta, minkä aikana hiivasakkaa sekoitetaan säännöllisesti (kts. yllä mainittu battonagea).
Lopputulos on raikkaan hedelmäinen ja kukkea tuoksultaan. Maku on kuiva, viiniin ei lisätä lainkaan sokeria, sillä se ei yksinkertaisesti tarvitse sokeria tuomaan aromeja esiin. Viini on miellyttävä, pehmeä ja raikas. Se on myös erittäin monipuolinen ruokaviini.
Viini sai nimensä Château d’Esclansin tilalla sijaitsevan kappelin seinällä sijaitsevan enkeliteoksen mukaan. Teoksessa on kaksi enkeliä, joista toinen näyttää kuiskaavan toiselle.
It all started with a whisper… now it’s time to Rock
Ja suomeksi: “Kaikki alkoi kuiskauksesta…nyt on aika rokata” – ja näin syntyi talon Rock Angel nimetä kantava roseeviini!
Rock Angel Rosé on viety hieman pidemmälle makuprofiilinsa puolesta. Viini on valmistettu jälleen Grenache, Cinsault ja Rolle lajikkeista. Viinistä 30 % on käynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viinit kypsyvät hiivasakkojen kanssa kuusi kuukautta, sekä tynnyreissä, että terästankeissa.
Tuoksussa on herkkää marjaisuutta, kukkeutta, mausteita ja mineraalisuutta. Tammenkäyttö tuntuu kermaisena suutuntumana ja tekstuurina. Viini on maukas ja siinä on hyvät hapot. Kokonaisuus on voimakas ja elegantti.
Suositukset
Caves d'Esclans Whispering Angel
Talon kuuluisin roseeviini kantaa nimeä Whispering Angel
Whispering Angel on hennonvaaleanpunainen ja tasapainoinen roseeviini, joka valmistetaan Grenache, Cinsault, ja Rolle rypäleistä. Viini käy terästankeissa ja kun käymisprosessi on loppu, viini saa vielä kypsyä terästankeissa kolmesta neljään kuukautta, minkä aikana hiivasakkaa sekoitetaan säännöllisesti (kts. yllä mainittu battonagea).
Lopputulos on raikkaan hedelmäinen ja kukkea tuoksultaan. Maku on kuiva, viiniin ei lisätä lainkaan sokeria, sillä se ei yksinkertaisesti tarvitse sokeria tuomaan aromeja esiin. Viini on miellyttävä, pehmeä ja raikas. Se on myös erittäin monipuolinen ruokaviini.
Viini sai nimensä Château d’Esclansin tilalla sijaitsevan kappelin seinällä sijaitsevan enkeliteoksen mukaan. Teoksessa on kaksi enkeliä, joista toinen näyttää kuiskaavan toiselle.
Caves d'Esclans Rock Angel
It all started with a whisper… now it’s time to Rock
Ja suomeksi: “Kaikki alkoi kuiskauksesta…nyt on aika rokata” – ja näin syntyi talon Rock Angel nimetä kantava roseeviini!
Rock Angel Rosé on viety hieman pidemmälle makuprofiilinsa puolesta. Viini on valmistettu jälleen Grenache, Cinsault ja Rolle lajikkeista. Viinistä 30 % on käynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viinit kypsyvät hiivasakkojen kanssa kuusi kuukautta, sekä tynnyreissä, että terästankeissa.
Tuoksussa on herkkää marjaisuutta, kukkeutta, mausteita ja mineraalisuutta. Tammenkäyttö tuntuu kermaisena suutuntumana ja tekstuurina. Viini on maukas ja siinä on hyvät hapot. Kokonaisuus on voimakas ja elegantti.
Caves d'Esclans Whispering Angel
Talon kuuluisin roseeviini kantaa nimeä Whispering Angel
Whispering Angel on hennonvaaleanpunainen ja tasapainoinen roseeviini, joka valmistetaan Grenache, Cinsault, ja Rolle rypäleistä. Viini käy terästankeissa ja kun käymisprosessi on loppu, viini saa vielä kypsyä terästankeissa kolmesta neljään kuukautta, minkä aikana hiivasakkaa sekoitetaan säännöllisesti (kts. yllä mainittu battonagea).
Lopputulos on raikkaan hedelmäinen ja kukkea tuoksultaan. Maku on kuiva, viiniin ei lisätä lainkaan sokeria, sillä se ei yksinkertaisesti tarvitse sokeria tuomaan aromeja esiin. Viini on miellyttävä, pehmeä ja raikas. Se on myös erittäin monipuolinen ruokaviini.
Viini sai nimensä Château d’Esclansin tilalla sijaitsevan kappelin seinällä sijaitsevan enkeliteoksen mukaan. Teoksessa on kaksi enkeliä, joista toinen näyttää kuiskaavan toiselle.
Caves d'Esclans Rock Angel
It all started with a whisper… now it’s time to Rock
Ja suomeksi: “Kaikki alkoi kuiskauksesta…nyt on aika rokata” – ja näin syntyi talon Rock Angel nimetä kantava roseeviini!
Rock Angel Rosé on viety hieman pidemmälle makuprofiilinsa puolesta. Viini on valmistettu jälleen Grenache, Cinsault ja Rolle lajikkeista. Viinistä 30 % on käynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viinit kypsyvät hiivasakkojen kanssa kuusi kuukautta, sekä tynnyreissä, että terästankeissa.
Tuoksussa on herkkää marjaisuutta, kukkeutta, mausteita ja mineraalisuutta. Tammenkäyttö tuntuu kermaisena suutuntumana ja tekstuurina. Viini on maukas ja siinä on hyvät hapot. Kokonaisuus on voimakas ja elegantti.