G.H. Martelin suojissa samppanjatalot säilyttävät ranskalaisuutensa

G.H. Martel samppanjatalo

G.H. Martelin samppanjatalo on edelleen perheomistuksessa

Arvostetuimmat samppanjabrändit ovat isoa ja maailmanlaajuista bisnestä. Siksi ne ovat kaikki myös suurten ylikansallisten sijoitusyhtiöiden omistuksessa. Tai melkein kaikki, sillä G.H. Martel ja Rapeneau Family Estates on poikkeus, joka vaalii perhetilojen arvokasta perintöä.

GH Martelin samppanjatila

G.H. Martel -yhtymä on volyymiltaan maailman kuudenneksi suurin samppanjatalo. Toisin kuin ne viisi suurempaa, G.H. Martel Group on edelleen perheyhtiö. G.H. Martelin ja Rapeneaun perheen lisäksi periranskalaista traditiota jatkavat yhtiön omistuksessa Château de Blignyn, Arnaud Tabourinin, Francis Orbanin ja De Cazanoven samppanjatalot. Vaikka aiemminerilliset viinitilat ovat nyt osa samaa yhtymää,  kaikki viinimaailmassa korkealle arvostetut tuottajat jatkavat omaa linjaansa, omaa historiaansa kunnioittaen.

Maailmalla G.H. Martelin samppanjat ovat tunnettuja loistavasta hinta-laatusuhteestaan. Se selittyy nimenomaan halulla vaalia samppanjaan liittyvää tietotaitoa ja käsityöläisyyttä, jokakulkee perheissä sukupolvelta toiselle. “Muisti, lahjakkuus ja osaaminen mahdollistavat meille identiteetin ja tyylin luomisen”,toteaa Jean-Remy Rapeneau.

Yli sata vuotta sitten yrityksen perusti viinikauppias Ernest Rapeneau. Vuodesta 1901 Ernest myi viinejä Hautvillersissä, kylässä, joka tunnetaan samppanjan syntypaikkana. Jean-Remy on perheen samppanjaliiketoiminnan pyörittäjä neljännessä polvessa.

”Toisin kuin sijoitusyhtiöiden omistamat samppanjamerkit, me emme ratsasta bling-blingillä tai elokuvatähdillä. Investoimme ennen kaikkea pullon sisältöön”, sanoo Rapeneau. Ja se kannattaa: Jean-Rémyn isä Christophe Rapeneau palkittiin vuonna 2017 Champagnen parhaana kellarimestarina.

G.H. Martelin laatu syntyy samppanjan ehdoilla perheen kesken

“Perheyrityksemme, johon kuuluu monta sukutilaa, voima piilee sen jäsenten moninaisuudessa, aivan kuten Champagnessa on paljon erilaisia terroireja, joita sekoitamme luodaksemme upean viinin. Kaikki päätökset tehdään samppanjan ehdoilla, perheen kesken.”

G.H. Martel -samppanjoille on Rapeneaun tiluksilla omistettu 100 hehtaaria Haute Valeur Environnementale sertifioituja viinitarhoja. Lisäksi talo on vuosienvarrella myös muodostanut kiinteät suhteet naapuruston intohimoisten viininviljelijöiden kanssa. Yhteistyösopimusten pinta-ala on 200 hehtaaria. Rypäleet tulevat pääasiassa Petite Montagne de Reimsistä ja du Sézannaisista. Viininvalmistus tapahtuu terroir by terroir-periaatteella. Se tarkoittaa, että jokainen cuvée on valmistettu huolella ilmentämään terroirien poikkeuksellista monimuotoisuutta.

Erinomainen esimerkki tästä filosofiasta ja Christophe Rapeneaun perfektionismista on juuri Suomen markkinoille saatu GH Martel Brut Millesime 2012. Viini on Pinot Noirin, Chardonnayn ja Pinot Meunierin sekoitus, jossa kukkaiset, hedelmäiset ja paahteiset aromit asettuvat eleganttiin tasapainoon.

GH Martelin kellarit

Château de Bligny on hienojen samppanjoiden linnoitus

Vuonna 1773 keskiaikaisen linnan raunioiden päälle rakennettu Château de Bligny on G.H. Martelin ja de Cazanoven yhteinen pääkonttori. Alkuperäisestä Ludvig XIII:n tyylisestä linnasta on nykyään jäljellä vain etuovi, jossa on hienosti veistetyt rypäleja viiniköynnösaiheet. Ne kuvaavat myös linnan nykyaikaa täydellisesti. Bligny on ainoa samppanjatalo, joka voi käyttää etiketissään komeaa Château-epiteettiä.

Mutta hienoja ovat myös sen samppanjat! Château de Blignyn ympärillä aukeaa 30 hehtaaria Côte des Barin sertifioituja viinitarhoja. Tila tuottaa upean mineraalisia, rapean raikkaita samppanjoita. Alkon valikoimassa olevat Château de Bligny 6 Cépage Champagne Brut Nature ja Château de Bligny Blanc de Blancs Millésime Champagne Brut 2009 edustavat viljelijä-tuottajan asenteella tarhalta pulloon asti huolella tehtyjä tinkimättömiä laatusamppanjoita.

Château de Bligny 6 Cépages tarjoilee aisteille runsaasti eksoottisia hedelmiä sekä aromaattista, basilikaan ja korianteriin viittaavaa yrttisyyttä ja jopa aavistuksen inkivääriä, päätyen aurinkoisen paahteiseen, herkullisen kitkeryydenomaavaan loppumakuun.

Blanc de Blancs Millésime Champagne Brut 2009 on hieno vuosikerta, jossa on eleganssia ja monimutkaisuutta. Tyylikkäät kuplat saattelevat rikkaan mineraalisuuden ja nuorekkaan hedelmäisyyden liittoa, joka hioutuu maun hienostuneeseen pyöreyteen.

Suositukset

G.H. Martel Prestige Brut

G.H. Martel Prestige Brut

55% Pinot Noiria, 40% Chardonnayta ja 5% Meunieria sisältävä keskisyvä oljenkeltainen samppanja tuoksuu kypsän hedelmäiselle ja runsaan paahtoleipäiselle. Omenan ja sitruunan seasta löytyy keltaista luumua, tuoreita herneitä ja banaania. Hedelmäisyyttä seuraavat pullokypsytyksen aromit: paahtoleipää, voita, keksiä ja pähkinää. Suussa kuivaa ja hapokasta kokonaisuutta pyöristää runsas hedelmäisyys, ja runsaan moussen omaava viini toistaa maussa tuoksun aromit jättäen jälkeensä mineraalien ja hedelmien kirjon. Vakaata laatua hyvässä hinta-laatusuhteessa! 

Ranska 34,90€
G.H. Martel Collection Familiale Millesimé 2012

G.H. Martel Collection Familiale Millesimé 2012

Tämä vuosikerta on valmistettu rypäleistä, jotka ovat peräisin kahdelta maineikkaalta alueelta; Côte des Bar ja Montagne de Reims. Alueiden yhdistelmä tuo lopputuotteeseen monimutkaisuutta ja syvyyttä. Blendi koostuu 50 % Pinot Noirista, 40 % Chardonnaysta ja loput 10 % Meunierista. Elegantti ja monimutkainen tuoksu paljastaa kukkaisia ja hedelmäisiä aromeja. Elävä ja herkkä maku, joka tarjoaa herkullisia eksoottisten hedelmien aromeja. Kokonaisuutena runsas ja jälkimaku on harmoninen. Erinomainen vuosikerta!

Ranska 69,00€
Château de Bligny 6 Cépages Champagne Brut Nature

Château de Bligny 6 Cépages Champagne Brut Nature

Eksoottisen hedelmäinen (ananas, mango ja passionhedelmä) 6 eri rypälelajikkeen uniikki yhden terroirin Château-samppanja. Vivahteita juuri leikatuista aromaattisista yrteistä (kuten korianteri ja basilika) sekä ripaus inkivääriä. Maku aurinkoinen ja voimakkaan mehukas, jonka viimeistelee kauniit suussa sulavat katkerot. 

Ranska 69,90€
Château de Bligny BdB Millésime Champagne Brut 2010

Château de Bligny BdB Millésime Champagne Brut 2010

Aromaattinen ja hienostunut, upea 2009 vuosikertasamppanja, joka tarjoaa eleganssia ja monimuotoisuutta täydellisesti kypsyneistä 100 % Chardonnay-rypäleistä. Ylellisen vaaleankeltainen, hienostuneiden kuplien sävyttämä, jossa sitrushedelmiä, aavistus persikkaa ja päärynää sekä aavistus vaniljaa. Raikas, mineraalisen ja hedelmäinen, kokonaisuuden ollessa hienostuneen pyöreä.

Ranska 72,99€
Château de Bligny X Theo Fabergé 6 Cépages Champagne Brut Nature

Château de Bligny X Theo Fabergé 6 Cépages Champagne Brut Nature

Château de Blignyn ja Theo Fabergén uniikki yhteistyö, joka kunnioittaa arvokkaiden Fabergé munien historiaa. Ainutlaatuinen keräilytaidekappale samppanjan kera. Saatavilla vain kaksi kappaletta Suomessa.

Ranska 4.999,89€