Gustave Lorentz viljelee ja valmistaa viiniä Alsacessa jo seitsemännessä polvessa

Gustave Lorentz viljelee ja valmistaa viiniä Alsacessa jo seitsemännessä polvessa

Gustave Lorentz on yksi harvoista alsacelaisista viinitaloista, joka on edelleen täysin perheomisteinen. Vuonna 1836 perustettua yritystä johtaa jo kuudes sukupolvi, ja seitsemäs on kasvamassa hyvää vauhtia. Gustave Lorentzin kaikki 33 hehtaaria saivat luomusertifikaatin vuonna 2012, mukaan lukien heidän kuuluisat Grand Crunsa Kanzlerberg ja Altenberg.

Pascal Schielé
Gustave Lorentzin vientipäällikkö Pascal Schielé
Tapaan Gustave Lorentzin vientipäällikön Pascal Schielén Helsingissä ja kysyn heti, mikä sai perinteikkään viinitalon ryhtymään luomuviljelyyn. ”Viinin laatu – yksiselitteisesti”, vastaa Pascal. ”Vuonna 2005 aloittaneella uudella kellarimestarillamme oli ennestään hyviä kokemuksia luonnonmukaisesta viljelystä, ja hän sai näytöllään vakuutettua Lorentzit. Kun sekä kasvi että viinitarha ovat terveitä, ilmaisevat viinit maaperän ainutlaatuisuutta paremmin. Sitä paitsi Alsace soveltuu suhteellisen vähäsateisena ja lämpimänä alueena hyvin luomuun”, hän lisää. Viinitalo investoi vuonna 2015 uuteen (7 miljoonan euron) viinimöön, jossa uusi lämpökontrolloitu tekniikka huolehtii viinien raikkaudesta. Nuorena juotavaksi tarkoitetut hedelmäiset viinit käytetään terästankeissa, ja Grand Cru -viinit saavat kypsyä lisäksi yli 100 vuotta vanhoissa perinteisissä Foudres-tammitynnyreissä.
Gustave Lorentzin viinitarhoja Aurinko hellii Alsacea Vogeesien vuoriston suojassa
Alsace sijaitsee Saksan naapurissa Reinin länsipuolella, ja sen kulttuuri on mielenkiintoinen yhdistelmä ranskalaisia ja saksalaisia perinteitä. Alueen alkuperäinen murre on germaanista kieliperinnettä, keittiö ja siihen olennaisena osana kuuluva viini ovat kehittyneet jokilaakson vaikutuspiirissä. Arkkitehtuuri on myös hyvin saksalaisvaikutteista – onhan alueen hallinta vuorotellut joen molemmin puolin.
Pascalin suvun historiaan kaikki tämä liittyy hyvin konkreettisesti: hänen vuonna 1912 syntynyt isoäitinsä eli elämänsä vuoroin ranskalaisena, vuoroin saksalaisena. Isoisä joutui vankilaan, koska ei viinintekijänä suostunut saksalaiseen komentoon, jossa Alsacen haluttiin tuottavan massaviinejä saksalaisten blendeihin. Viinitarhatkaan eivät säästyneet sotien pommituksilta, ja toisen maailmansodan jälkeen alsacelaiset ovat joutuneet istuttamaan uudelleen jopa puolet nykyisestä hehtaarimäärästä. Tämä kaikki on kuitenkin kasvattanut sisua sekä ylpeyttä omiin juuriin ja omaehtoisen, ainutlaatuisen viinin tekemiseen.
Gustave Lorentzin viinitarhoja Bergheimin kylä (kaukaisuudessa) on viinitarhojen ympäröimä
Pascal on ylpeä alueensa hienoista viineistä, mutta kertoo, että viinilainsäädännössä olisi kehitettävää. ”51 Grand Cru-luokitusta on ehdottomasti liian paljon Alsacen kokoiselle alueelle, 25 riittäisi. Yli viiden miljoonan pullon vuotuinen tuotanto ei voi mitenkään olla pyramidin huippu”, hän toteaa. 51 Grand Cru -tarhan joukossa on merkittäviä laatueroja, mutta asiaan vihkiytymättömän kuluttajan on mahdotonta tietää, miksi toinen pullo maksaa toista huomattavasti enemmän. Toiseksi, hänen mielestään etiketteihin tulisi selkeästi merkitä viinin kuivuusaste. ”Jos asiakas olettaa saavansa tietynlaisen tuotteen ja sisältö onkin toista, on kyseenalaista ottaako hän enää toista riskiä. Asia voitaisiin helposti korjata säännöllä, jolloin kaikki tuottajat sitoutuisivat keskenään vastaavanlaisiin etikettimerkintöihin.”
Gustave Lorentz omistaa merkittävän osuuden yhdestä Alsacen hienoimmasta Grand Cru -tarhasta, Kanzlerbergistä. Sen harvinaislaatuinen savi-kalkkikivinen, harmaata ja mustaa kipsiä sisältävä maaperä tuottaa erityisen persoonallisia mineraalisia viinejä, jotka myös ikääntyvät upeasti. Lorentzit kypsyttävätkin Kanzlerberg-viinejään vähintään 5 vuotta ennen myyntiin laskua, jolloin sen aromit ehtivät oikeuksiinsa ja kuluttaja tietää varmasti saavansa lasiinsa huipputuotteen.
Gustave Lorentzin viinitarhoja Rinteiden ainutlaatuinen maaperä sekä optimaalinen valon määrä tuottavat tiiviitä ja mineraalisia viinejä
Heidän toinen Grand Crunsa, Altenberg on tunnettu hienoista viineistään jo 1100-luvulta lähtien, ja sitä koskevat muita Grand Cru -tarhoja tiukemmat säädökset. Lorentzit huolehtivat lisäksi Grand Cru -viiniensä laadusta erityisen tiukalla valikoivalla sadonkorjuulla sekä rajoittamalla satomäärää 40-45 hehtolitraan/hehtaari – huomattavasti alle sallitun. Grand Cru -viiniin hyväksytään vain yli 10-vuotiaiden köynnösten rypäleet, näin varmistetaan, että niiden juuret ovat ehtineet tunkeutua syvälle jurakauden liuskekiviseen ja punasaviseen fossiileja sisältävään maaperään.
Auringonlasku Gustave Lorentzin tilalla Altenberg auringonlaskussa

Gustave Lorentzilla on yli 100 vuoden kokemus viinien viennistä ulkomaille. Muutaman muun talon ohella heitä pidetäänkin koko Alsacen pioneereina, jotka ovat luoneet uusia markkinoita koko alueen tunnettuutta edistäen. Pohjois-Eurooppa ja naapurimaat ovat jo vakiintunutta asiakaskuntaa, ja nyt maailmanvalloitus suuntautuu etelään: ”Olemme Alsacen ykköstuottaja mm. Vietnamissa, Ranskan Polynesiassa ja Malediiveilla, ja menestymme hyvin myös Costa Ricassa ja jopa Etelä-Afrikassa”, Pascal luettelee, ja kertoo juuri vierailleensa Borneossa ja Aruballa. ”Tiestitkö muuten, että viinimme lentävät?” – ”Usean kansainvälisen lentoyhtiön (mm. SAS, Airfrance, Emirates, Qatar, Japan…) bisnesluokan valikoimissa nimittäin!”

Alkossa Gustave Lorentzin kuivaa ja raikasta, gastronomisen eleganttia ja puhtaan hedelmäistä tyyliä edustavat viinit Sylvaner Réserve, Evidence Pinot Blanc Biologique ja Riesling Réserve, joka sopii magnum-koossa juhlavaankin kattaukseen. Myös Pinot Noir Rosé on näyttävä magnum, joka saapuu Alkoon kesäkuussa ehtiäkseen juhannuksen kasvis- kala- ja kanaherkkujen kumppaniksi! Grand Cru Kanzlerberg on hämmästyttänyt sommeliereja pitkin kevättä upealla vuosikerrallaan 2008. Kannattaa maistella myös kevään uutuus, parsalle räätälöity ihastuttavan kukkainen Cuvée des Asperges!

Valokuvat: Kurt-Inge Eklund

Tutustu Gustave Lorentziin lisää heidän nettisivuiltaan.

Vinkki! He ottavat myös vierailijoita vastaan, miltäs kuulostaisi viinimatka Alsaceen? 😉

Gustave Lorentz on suunnittelut viinin nimenomaan merenelävien kanssa nautittavaksi. Kurkkaa viini täältä ja nappaa omasi Alkosta!