Alsacen rohkea uudistaja - Domaine Fernand Engel

Alsacen rohkea uudistaja - Domaine Fernand Engel

Domaine Fernand Engel on Alsacen luomutuotannon pioneeri ja nouseva tähti, jonka viinit pärjäävät vuosi vuodelta hienommin viinikriitikoiden arvioissa. Crémant d'Alsace kuuluu suomalaisten suosikkikuohuviineihin, mutta perhetilan viinintekijällä Xavier Barililla on monta rautaa tulessa.

Domaine Fernand Engelin perhetila sijaitsee aivan Alsacen sydämessä Rorschwihrin kylässä. Sen yhteensä 63 hehtaarin tiluksiin kuuluu yli 160 tarhaa. Jokaisella niistä on oma luonteensa, joka syntyy maaperästä, rypälelajikkeesta, köynnösten iästä ja alueen mikroilmastosta. Tämä terroirien tilkkutäkki tarjoaa täydellisen pelikentän innovatiiviselle viinintekijälle, ja Xavier Baril on juuri sellainen.

Normandiasta kotoisin oleva Xavier tapasi tulevan vaimonsa Sandrinen, tilan perustajan Fernandin pojantyttären, opiskellessaan enologiaa. Xavier ja Sandrine ovat olleet ohjaksissa vuodesta 1995. Luomuviljelyyn he päättivät siirtyä, kun Sandrinen isä Bernard sai torjunta-aineista vakavia allergiaoireita.

Viinintekoa piti alkaa ajatella kokonaan uudella tavalla, Xavier kertoo. – Tuohon aikaan ei ollut montaa esimerkkiä tai opettajaa, päätökset piti tehdä itse. Tutustuimme biodynaamiseen viljelyyn ja liityimme ensin saksalaiseen viinintuottajien yhdistykseen. Opimme paljon sieltä.

Fernand Engelin viinintekijät

Viinintekijä Xavier Baril (keskellä) tarkkailee viinin kehitystä viikoittain tiiminsä kanssa.

Luomu avasi oven uudenlaiseen tekemiseen

Vuoteen 2001 mennessä tila oli siirtynyt kokonaan luomutuotantoon. – Olimme ensimmäisten joukossa, ja nyt se on todella tärkeää, koska kuluttajat kysyvät sitä yhä useammin. Luomu helpottaa uusille markkinoille pääsyä, Xavier sanoo.

– Alun perin päätös syntyi terveyssyistä, mutta huomasimme ajan myötä vaikutukset myös laatuun. Biodynaamisessa viljelyssä hoidetaan maata, ja tarhan kasvit muodostavat toisiaan tukevan symbioosin. Viineihimme kehittyi mineraalisuutta, jonka ansiosta saimme makuun lisää ulottuvuuksia. Mineraalisuus pidentää viinin makua ja tekee siitä mielenkiintoisemman.

– Jotkut viinit kärsivät liian nopeasta ikääntymisestä. Jos viinin pH on hyvin korkea, kuten Pinot Gris -rypäleellä, se on hyvin herkkä oksidoitumiselle. Jos kypsytät viiniä kellarissa suojaamatta sitä hapelta, saat vahinkoa aikaan. Opiskelimme hapen vaikutusta viiniin, ja pystymme tuottamaan viinejä, joilla on kestävyyttä. Ne säilyttävät laatunsa avattuinakin pitkään. – Alsacessa myös hieman pelätään tanniinien kirpakkuutta ja polyfenoleita, me emme enää kamppaile tätä vastaan, vaan annamme rypäleiden kehittyä, sillä meidän viineihimme ne tuovat luonnetta.

Aika on tärkeä elementti

Xavierin mielestä luonnonmukainen viljely pakottaa ajattelemaan, mikä on parasta viinille. Joskus viinibisneksen kansainväliset markkinat asettavat tuottajille aikatauluvaatimuksia, joka saa heidät kiirehtimään. – Olemme oppineet kuinka tärkeä elementti on aika. Emme koskaan yritä nopeuttaa tuotantoprosesseja, vaan toimimme sen mukaan, mikä on viinin edun mukaista.

Ajan kunnioittamiseen kuuluu myös vastuu tulevista sukupolvista ja maaperän hoidosta. Biodynaaminen viljely mahdollistaa mikro-organismeista rikkaan maaperän, joka varmistaa hedelmällisyyden ja auttaa torjumaan eroosiota ja kuivuutta. Monimuotoinen ympäristö ylläpitää tasapainoa ja varmistaa luonnon ja siihen kytkeytyvän kulttuuriperinnön jatkuvuuden.

Fernand Engelin viinitila sijaitsee Alsacen sydämessä Rorschwihrin kuvankauniissa kylässä.Fernand Engelin viinitila sijaitsee Alsacen sydämessä Rorschwihrin kuvankauniissa kylässä.

Inspiraatiota Amaronesta

Viinintekijänä Xavier Baril on väsymätön kokeilija, joka kyllä arvostaa Alsacen perinteitä, mutta ei pidä niitä painolastina. Hän ei pelkää tehdä asioita omalla tavallaan. – Viineissä saa näkyä minun persoonallisuuteni. Olen hyvin rationaalinen ihminen ja haluan ymmärtää perin pohjin mitä olen tekemässä, hän sanoo.

Kokeilunhalusta kertoo muun muassa tilan Fernand Engel Pinot Noir, Alsacen ainoasta punaisesta lajikkeesta tehty viini, joka sai inspiraationsa italialaisesta Amarone-viinityylistä. – Tein matkan Valpollicellan hienolle viinialueelle ja tutustuin siellä Amarone-metodiin. Ajattelin heti, että Pinot Noirilla voisi tehdä jotakin samantapaista, niinpä kuivaamme 5 % rypäleistä. Menetelmä on oivallinen tapa saada viiniin lisää aromaattisuutta. Kuivaamisen aikana aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus kasvaa.

Myös valkoviinit Xavier tekee omalla tyylillään. – Alsacessa ajatellaan perinteisesti, että mitä laadukkaampi Riesling, sitä enemmän siinä on jäännössokeria. Minä pyrin selkeästi kuivempaan tyyliin, jossa viinin runko syntyy hapoista ja mineraalisuudesta.

Suomalaisten kuplivan kestosuosikin, tiheäkuplaisen ja upean paahteisen Crémant d'Alsacen lisäksi Xavier toivoo viininystävien löytävän tilan tyylikkäät valkoviinit, kuten Sylvanerin, Pinot Blancin ja Pinot Gris´n. Ne on jo huomattu kansainvälisissä viinikilpailuissa, ja viinikriitikoilta on tullut ylistäviä arvioita. Esimerkiksi James Suckling antaa Fernand Engel Sylvaner Renaissancelle 93/100 ja Wine Enthusiast 94/100 pistettä.

Teksti: Mika Niiniranta

Kuvat: Fernand Engelin sivuilta

Tutustu myös perheomisteisen Alsace viinitalon Gustave Lorentzin viineihin!

Suositukset

Engel Pinot Blanc Reserve Organic

Engel Pinot Blanc Reserve Organic

Kullankeltainen hienostunut luomuvalkoviini Ranskasta. Tämä kuiva ja hedelmäinen viini sopii erinomaisesti kalojen ja salaattien kyytipojaksi.

LUOMU, YMPÄRISTÖ-VASTUULLINEN PAKKAUS

Ranska 17,49€
Engel Alsace Pinot Gris Terres Rouges Organic

Engel Alsace Pinot Gris Terres Rouges Organic

Hätkähdyttävän täyteläinen ja tiivis pinot gris esittelee kahden luomupalstan vanhojen viiniköynnösten laatua Fernand Engelin puhtaaseen tyyliin.

LUOMU

Ranska 19,89€
Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic

Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic

Viinilehden valitsema vuoden kuohuviini 2018! Keskisyvän sitruunankeltainen, tuoksultaan runsas ja kypsän hedelmäinen. Suussa kuiva ja runsaan hapokas, sopivasti kypsiä hedelmiä ja mietoa paahteisuutta. Erinomainen sellaisenaan, mutta upea pari myös ruoille.

Saatavilla myös pienemmässä puolikkaassa pullossa.

LUOMU, YMPÄRISTÖ-VASTUULLINEN PAKKAUS

Ranska 19,89€