Prinz von Hessen - Kuninkaallisen hyvää rieslingiä

Prinz Von Hessen

Vaikkei Hessenin prinssistä tullutkaan syksyllä 1918 Suomen kuningasta ja vasta itsenäistyneestä Suomesta kuningaskuntaa, on Prinz von Hessenillä yhä vankka side maahamme: Weingut Prinz von Hessenin suosittua viinitilaa johtavat nimittäin kuningaskandidaattimme jälkeläiset.

Puhtaan hedelmäisinä, hienostuneen hapokkaina ja alkoholipitoisuudeltaan maltillisina viineinä ”Hessenin prinssin” rieslingit istuvat hyvin tämän päivän kuluttajamakuun. Ne myös ilmentävät uniikkia kasvupaikkaansa – eli vastaavat yhä useampaa kuluttajaa innostavaan kysymykseen alkuperästä. Eikä rieslingin suosiolle Suomessa vaan näy loppua!

Riesling-spesialistina tunnetun Weingut Prinz von Hessenin viineissä suomalaisiin kuluttajiin vetoaa myös tarina, joka hakee vertaistaan. Tilaa tänä päivänä johtavan Donatus Landgraf von Hessenin isoisoisä oli Hessenin prinssi Friedrich Karl, joka miltei nimettiin maamme kuninkaaksi.

Pitkä ja menestyksekäs tarina

Prinz von Hessenin tiluksilla on viljelty viiniä 1200-luvulta lähtien. Kansainvälinen menestystarina alkoi vuonna 1957, kun Friedrich Karlin pojanpoika Philipp Landgraf von Hessen – eli Donatuksen isä – osti tilan ja halusi tuottaa elegantteja ja pitkäikäisiä viinejä, jotka edustavat Rheingaun klassikkoaluetta parhaimmillaan.

Donatus Landgraf Von Hessen ja viinitarhoista vastaava Martin Walther Johannisbergerin tarhalla.

Tänä päivänä Weingut Prinz von Hessen on Rheingaun ja koko Saksan tunnetuimpia viinintuottajia. Siitä kielivät palkinnot kansainvälisistä ja kansallisista viinikilpailuista. Myös tilan viinien uudistetut, historiaa henkivät ja helposti mieleen jäävät etiketit ovat pokanneet lukuisia palkintoja.

Vaikka Prinz von Hessenin tiluksilta riittää historiaa yhdelle jos toiselle kerrottavaksi, perinteitä vaalivalla laatutilalla hengitetään vahvasti tätä päivää. Viininvalmistuksessa kellarimestari Sascha Huber saa hyödyntää niin perinteistä osaamista kuin uusinta teknologiaa.

Optimaalisissa kasvuolosuhteissa syntyy palkittuja viinejä

Hienosti ikääntyvistä terroir-rieslingeistään tunnetun Prinz von Hessenin 47 hehtaarin tarhoista 95 prosentilla kasvaa tätä aromaattista, hapokasta ja puhtaan hedelmäistä rypälettä. Geisenheimin viinikaupungin kupeessa sijaitsevan Johannisbergin olosuhteet ovat leutoa ilmastoa – aurinkoisia päiviä ja viileitä öitä – rakastavalle rypäleelle täydelliset. Kosteutta ilmanalaan tuo Rein-joki.

Rheingaun parhaimpiin kasvupaikkoihin luetun Johannisbergin jyrkiltä, pitkälti etelään antavilta rinteiltä saadaankin yleensä kerätä optimaalisesti kypsyneitä rypäleitä. Prinz von Hessenin omistamat terroireiltaan erilaiset huipputarhat Johannisberger Klaus, Winkeler Hasensprung, Winkeler Jesuitengarten ja Winkeler Dachsberg herättävät positiivisia väristyksiä eurooppalaisia klassikkoja ja hyvää hintalaatusuhdetta arvostavissa valkoviinien ystävissä. Saksan parhaiden viinitalojen yhteenliittymään, VDP:hen, kuuluvan talon tarhoista kaksi kolmannesta on luokiteltu ylimpään eli Große Lage -luokkaan.

Prinz Von Hessenin etiketit on palkittu arvostetulla Red Dot Design Awardilla.

Rieslingiä jokaisen makuun

Weingut Prinz von Hessenin Riesling-portfoliosta löytyy viinejä herkullisista ja helposti lähestyttävistä käyttöviineistä upeisiin tarhaviineihin. Käyttöviineissä korostuu terästankkikäymisen ja -kypsytyksen ylläpitämä Riesling-rypäleen raikkaus. Sen sijaan osa parhaiden palstojen viineistä käytetään osin suurissa puusammioissa, jotka voivat olla muutakin kuin tammea.

Suositukset

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Terästankeissa käytetyn viinin tuoksussa on klassisia Rheingaun rieslingin aromeja: vahaisaa aprikoosia, sitrushedelmiä, nektariinia, vihreää omenaa ja kukkean hunajainen vivahde. Raikas, kuivahko maku on myös puhtaan hedelmäinen: ananasta, persikkaa, keltaluumua, keltaista omenaa sekä lopussa limettis-yrttinen vivahde. Jäännössokeri pyöristää kivasti hapokkuutta (feinherb viittaa puolikuivaan viiniin). Aromaattinen, jälkimaultaan pitkähkö valkoviini sopii esimerkiksi lohikaloille, blineille, ruokaisille salaateille sekä sushille ja muille maltilla maustetuille itämaisille ruoille.

Kultamitalisti kesän 2020 Mundus Vini -kilpailussa.

Saksa, Qualitätswein Rheingau. VDP.Gutswein 16,99€

Viini on luokitukseltaan VDP.Ortswein, jolloin siihen on käytetty rypäleitä vain oman kylän perinteisiltä tarhoilta. Erittäin aromaattisesta, eksoottisen hedelmäisestä tuoksusta erottuu aprikoosia, persikankiveä, litsiluumua ja hunajaa. Mehevä maku jatkaa samoilla linjoilla. Pirteän greippinen, mausteisehko jälkimaku viipyy suussa pitkään. Spontaanisti käynyt viini on kypsynyt 8 kk hiivasakkansa päällä.

Viinilehti: ”Monikäyttöinen ja upea viini kala-aterioille. ”

Suomen 100. itsenäisyyspäivän kunniaksi tehty erikoispullotus, jota saatavana 1000 pullon erä.

Saksa, Qualitätswein Rheingau, VDP.Ortswein
Prinz Von Hessen Dachsfilet

Prinz Von Hessen Dachsfilet

Olemukseltaan rotevampi Dachsfilet kuuluu Prinz von Hessenin tähtikaartiin. Tilan korkeimmalta kohdalta, Dachsbergin tarhalta tulevassa viinissä on kypsän hedelmäinen tuoksu briossimaisine, lämpimän mausteisine vivahteineen. Konsentroitunut maku tulvii kypsää keltaista hedelmää. Tyylikkään öljymäinen suutuntuma ja herkullisen aprikoosinen jälkimaku. Spontaanisti terästankeissa ja tammisammioissa käynyt viini on kypsynyt 10 kk hiivasakan päällä ja sen jälkeen 12 kk tammessa. Jos asiakkaasi etsii liharuoille (peura, poro) sopivaa rieslingiä, se on tässä!

Saksa, Qualitätswein Rheingau, VDP Gutswein 32,90€