Ilmastonmuutoksen vaikutukset viinintuotantoon

ilmastonmuutoksen vaikutukset viiniin

Luonto näytti taas voimansa ja viininviljelyn herkkyyden sääolosuhteille. Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet vuosien mittaan ja vaikuttaneet viiniviljelmiin ympäri maailmaa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset viiniin ovat kiistattomat.

2017 vuoden alussa Chilen etelä- ja keskiosissa roihusivat maan historian laajimmat maastopalot. Lähes kahden viikon ajan kestäneet tuhoisat tulipalot vahingoittivat muun muassa Maulen ja Bio-Bion viininviljelyalueita. Tuhannet menettivät kotinsa ja työpaikkansa ja metsää paloi yli 500 000 hehtaaria. Tulipalot syttyvät helposti Chilen rutikuivissa metsissä, mutta tänä vuonna kuumuus, kuivuus ja kova tuuli lietsoivat palojen leviämistä.

Pohjois-Euroopan hallat ovat estäneet rypäleiden otollisen kypsymisen ja Etelä-Euroopan ennätyshelteet sekä kuivuus ovat vaikuttaneet rypälemehun sokeripitoisuuteen sekä hapokkuuteen. Odotettavissa on Euroopan pienin sato vuosikymmeniin. Paikoittain kuivuus vähensi kasvitautien määrää, mutta negatiiviset vaikutukset ovat olleet suuremmat. Ranskan maatalousministeriö kertoi Ranskan viinisadon olevan arviolta 18 % pienempi kuin vuonna 2016, jolloin viinisato oli myös ollut kehno.

Alsacessa, Ranskan Saksan puoleisella rajalla sato oli valmis korjattavaksi hyvin aikaisin, monin paikoin rypäleet oli korjattu jo syyskuun loppuun mennessä. Jotain kertonee ilmastonmuutoksesta, että neljänkymmenen vuoden aikana Alsacen viisi aikaisinta satoa ovat sattuneet 15 vuoden sisään: edelliset olivat 2003, 2007, 2009 ja 2011. Aikainen sato on vaikuttanut kuitenkin onneksi lähinnä viinin määrään, mutta ei niinkään laatuun. Monin paikoin vaikeasta vuodesta ei tosin säästynyt myöskään Alsace. Täällä suurimmat tuhot sai aikaan huhtikuinen halla, joka kosketti 4500 hehtaaria viinitarhoja ja vaurioitti satoa 1500 hehtaarin verran. Kokonaisuudessaan vuoden 2017 jää määrällisesti huomattavasti edellisvuotta pienemmäksi, mutta laadullisesti vuosikerrasta odotetaan oikein kelpoa.

Yhdysvaltojen Kaliforniassa 17 suurta maastopaloa ovat aiheuttaneet vaurioita muun muassa Napa, Mendocino ja Sonoma Counties – viinitiloilla loka-marraskuussa. Arviolta 90 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan viinintuotantoalueilla. Voimakkaat tuulet ovat levittäneet paloja ja savua ennätysvauhdilla. Sankka savu on käynyt haitalliseksi ihmisille ja viiniviljelmille. Ihmisiä on kehotettu käyttämään hengityssuojaimia.

Nämä rajut luonnonilmiöt ovat olleet erittäin harmillisia paikallisille asukkaille. Viininviljelyn näkökulmasta eniten kärsineet viinitilat joutuvat nostamaan hintojansa. Kun saatavuus pienenee, niin hinnat nousevat. Vaikutus näkyy etenkin edullisimmissa viineissä, sillä näiden rypäleet tulevat usein useammalta viinitilalta. Huonojen viinisatojen seuraukset nousevat esiin kuluttajille parin vuoden viiveellä.

Chilen ja Kalifornian maastopaloista sekä Alsacen aikaisesta sadosta huolimatta Viinipostin viinien viinitilat ovat säästyneet suuremmilta vahingoilta.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset viiniin ovat siis kiistättömät. Tutustu alta löytyviin artikkeleihin koskien luomuviinejä, Alkon ekomerkintöjä sekä muita ympäristöasioista.

Espanjalainen Albet i Noya on luomutuotannon pioneeri omassa maassaan. Tutustu tuottajaan ja heidän Alkosta löytyvään valikoimaan täältä.

Tiedätkö sinä, kuinka Alko luokittelee ympäristöystävälliset viininsä? Lue Alkon sivuilta erilaisista ekomerkinnöistä hyllyissä!

Julkaistu 1/2018