Maailmanvalloittaja Sauvignon Blanc

sauvignon blanc rypäle

Lue kuinka Sauvignon Blanc rypäle valloitti maailman!

Hapokas sekä aromeiltaan intensiivinen ja omaperäisen luonteikas Sauvignon Blanc rypäle on sekä laadultaan että tuotantomääriltään maailman viinien tähtikaartia. Sen herukanlehtiset, sitruunaruohoiset ja yrttiset aromit tunnistetaan kaikkialla, ja se sopii hyvin monen ruoan pariksi, tai pehmeämpinä versioina mainiosti vaikkapa kesäiseen seurusteluun. Klassisesti sitä yhdistetään tuhdeille aromikkaille juustoille, kuten vuohenjuustolle, yrttejä sisältäville kasvisruoille, suolaisille salaateille, sekä kalaruoille. Sen hapot pärjäävät myös rasvaisille komponenteille, mutta kevyt tai keskitäyteläinen olemus ei peitä herkempiäkään kalaruokia. Villeimmät sommelierit suosittelevat sauvignonia jopa salmiakin aromien kanssa – toimii!

Sauvignon Blanc on runsaskasvuinen, ja ehkäistäkseen varjostusta sekä liiallisen kosteuden muodostumista sitä tulee leikata runsaasti. Parhaimmat laadut saadaankin ravinneköyhästä maaperästä, jolloin lehtien kasvatuksen sijaan kasvi pyrkii keskittymään rypäleiden laatuun. Se viihtyy hyvin kalkki- ja piikivisessä vettä läpäisevässä, hiekkaa tai soraa sisältävässä maassa imien juurillaan syvältä maaperästä upeat mineraalit aromeihinsa. Pienirypäleisenä ja tiivisterttuisena se on altis homeelle, mutta asiassa on myös etu. Kun kosteusolosuhteet pidetään oikeanlaisina homesieni kurtistaa ja kuivaa rypäleet tiiviisaromisiksi ja erittäin sokeripitoisiksi, jolloin saadaan makeita botrytis- eli jalohomearomisia jälkiruokaviinejä. Ne ovat kaikkein halutuimpia – ja kalliimpia.

Rypäleen voittokulku maailmalla

Loiren laaksosta kotoisin oleva lajike mainittiin kirjallisuudessa ensimmäisen kerran 1534 nimellä Fiers, joka viittasi latinankieliseen sanaan ferus=villi. Myös nykyisen nimen arvellaan juontavan ranskankielisistä sanoista sauvage=villi sekä blanc=valkoinen. Sen lehdet muistuttavatkin villinä vieläkin Loiressa esiintyvää Silvestristä (Vitis Viniferan villi alalaji).

Bordeux’ssa lajike on viihtynyt myös jo vuosisatoja, ja yhdessä Semillonin kanssa ne tuottavat valtavan määrän ”valkoista bordeaux’ta”, sekä maailmankuuluja makeita sauternesia ja barsacia. Etälä-Ranskan Languedoc-Roussillon on silti määrällisesti Ranskan suurin Sauvignon Blancin viljeljä. Siellä valmistettava sauvignon jää kuitenkin yksioikoisempana ja edullisena arkiviininä kuuluisimpien alueiden varjoon. Myös Burgundista löytyy monen yllätykseksi pienehkö määrä Sauvignon Blancia, josta syntyy erittäin raikas ja hapokas saint-bris!

Ranskan jälkeen Sauvignon Blanc onkin valloittanut lähes kaikki maailman viinimaat: Jo 1800-luvulla eurooppalaiset valloittaja istuttivat sitä Chileen (pelastaen näin sen tietämättään myöhemmin Euroopan lajikkeet tuhonneelta viinikirvalta): Casablanca Valley, Leyda ja Elqui ovat alueita, jotka kannattaa pitää mielessä laadukkaan sauvignonin etsinnässä. 1880-luvulla Charles Wetstone istutti lajikkeen Kaliforniaan historiallisin seurauksin; kukapa ei olisi kuullut supersuositusta Kalifornian fumé blancista, ranskalaisia serkkujaan hieman täyteläisemmästä, pehmeästi tammitetusta versiosta! Sauvignon on nykyään heidän kolmanneksi viljellyin rypäleensä.

Pienen Uuden Seelannin 1970-luvun kokeiluviljelyitä seurasi suorastaan räjähdysmäinen voittokulku: Sauvignon Blanc on nyt ylivoimaisesti maan viljellyin sekä myydyin rypäle jopa 20 000 hehtaarin viljelypinta-alallaan (kun koko Ranskan alueella sitä viljellään 27 00ha). Malborough on alueista tärkein, sen sauvignonit ovat raikkaan hapokkaita, mutta samalla kuitenkin jopa trooppisen hedelmäisiä.

Sauvingon Blanc ei ole vähäpätöinen myöskään Australiassa, Etelä-Afrikassa tai Italiassa, ja sitä viljellään myös lajikkeen äärirajoilla Saksasta, Itävallasta ja Sveitsistä aina kuumiin Espanjaan, Portugaliin ja Argentiinaan, Uruguaihin ja Boliviaan asti. Tällöin viljelijät hyödyntävät pohjoisen lämpimimpiä aurinkoisia laaksoja ja vastaavasti vuoristorinteitä kuumissa olosuhteissa. Myös idässä kuten Tsekeissä, Slvoveniassa, Kroatiassa, Venäjällä, Ukrainassa, Moldavassa, Kreikassa ja jopa Turkissa Sauvignon useilla synonyymeillaan jatkaa edelleen maailmanvalloitustaan!

Suositukset

de Ladoucette Pouilly-Fumé

de Ladoucette Pouilly-Fumé

Poilly Fumén alue Loiren laaksossa on maailmankuulu erityisestä maaperästään. Se on muinaista merenpohjaa, ja kalkkikivinen savimaa sisältääkin muinaisten merenelävien jäänteitä niin hitaasti saostuneena sedimenttinä kuin kokonaisina fossiileinakin. Sauvignon Blanc työntää juurensa syvälle maaperään imien veden mukana rypäleisiinsä arvostettua mineraalisuutta. Alueen ilmasto on myös otollinen eloisan hapokkaille, herkille viineille, jotka ovat rypälelajikkeen parhaimmistoa.

Paroni de Ladoucette on Poully Fumén johtavia tuottajia, ja laatu-sauvignon blanceista puhuttaessa nimi nousee väistämättä esiin. Tila on ollut perheomisteinen jo vuodesta 1787 ja kaikki heidän viininsä valmistetaan sukulinnan Chateau du Nozetin kellareissa.

Vaalean kullankeltainen viini tuoksuu tyylikkäästi yrteille, karviaisenmarjoille, mustaherukanlehdille, sitruunaruoholle ja vihreälle omenalle. Suussa erittäin hapokas, keskitäyteläinen viini viipyilee ja täydentää aromien kirjoaan vielä hienoisella ruudilla sekä huulia kihelmöivällä mineraalisuudella.

Erittäin hieno kala- ja äyriäisviini juhlalliselle aterialle. Hapot leikkaavat rasvaisiakin elementtejä, mutta herkätkään maut eivät peity elegantin tasapainon ansioista. Hienot yrttikanat, osterit, vuohenjuustoa sisältävät salaatit… Jopa viinietikkaa uskaltaa lisätä kun tietää, että viinin hapokkuus kantaa.

Ranska 40,75€
Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo

Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo

”Kei puta te Wairau” – siellä, missä pilvessä on reikä – on maorien kuvaus paikasta, jossa nykyään lukuisat viinitarhat nauttivat pitkistä aurinkotunneista, lämpimistä kuivista päivistä, mutta viileistä illoista ja öistä. ”Nau Mai” tarkoittaa tervetuloa!

Malborough’n alue nousi kuuluisuuteen 1980-luvulla, kun sen raikkaan mineraaliset sauvignon blancit nostivat Uuden-Seelannin laatuviinimaiden joukkoon. Eteläsaaren koillisnurkassa sijaitseva alue vastaa nykyään 2/3 koko maan viinituotannosta, ja viinit ovat kysyttyjä ympäri maailman.

Nuoren viinialueen etu on siinä, että uusinta teknologiaa on voitu hyödyntää alusta lähtien. Mitä paremmin rypälemehua onnistutaan suojelemaan hapelta ja epäsuotuisilta bakteereilta mekaanisin keinoin, sitä vähemmän on tarvetta lisä- tai apuaineille.

Keskivaalea vihertävänkeltainen viini tuoksuu runsaan aromaattiselle: mustaherukanlehdet, lime, sitruunamelissa ja vastaleikattu ruoho ovat tyypillisiä Sauvingon Blancin aromeja. Suussa kuiva, ryhdikkään hapokas ja keskitäyteläinen kokonaisuus jatkaa tuoksun linjoilla, ja jälkimaussa häivähtää hieman vihreää paprikaa ja tyylikästä mineraalisuutta. Laadukas sauvingon blanc esimerkiksi foliokalalle, parsalle ja yrteille, vuohenjuustosalaatille, ravuille ja kalatartarille!

Uusi-Seelanti 12,99€
Franck Millet Sancerre

Franck Millet Sancerre

Tyylipuhdas sancerre! Upea, tyylikäs kokonaisuus palkittiin hopeamitalilla Vuoden Viinit 2018 kilpailussa.

Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksu on sancerrelle tyypillinen: runsas, mutta hienostuneen yrttinen. Viinistä voi aistia herukanlehteä, nokkosta, karviaista ja vastaleikattua ruohoa. Suussa kuiva ja runsaan hapokas, tiivis makumaailma täydentyy vielä limellä ja vihreällä omenalla. Jälkimaku on pitkä ja runsaan mineraalinen. Viini sopii erinomaisesti ravuille sekä monille muille ruoille, jotka kaipaavat runsasta hapokkuutta. Upea, tyylikäs kokonaisuus. Viini toimii klassisena parina vuohenjuustolle ja simpukoille.

Ranska 28,90€