Rakastu roseehen

Rakastu roseehen

Hennon vaaleanpunaiset, heleän herukanpunaiset ja läpikuultavan rubiininpunaiset roseet hurmaavat kirjollaan. Jos aiemmin roseeta pidettiin yksinkertaisena viinityyppinä, minkä sisään saattoi niputtaa kaikki valko- ja punaviinien välimaastoon jäävät viinit, on suhtautuminen nykyään kiinnostuneempaa. Mistä lajikkeesta rosee on valmistettu? Miltä alueelta se tulee? Millä tavalla se on valmistettu? Löytyykö viinistä marjaa, yrttisyyttä, mineraalisuutta? Millainen on sen hapokkuus ja makeustaso? Ja vihdoin, joko se ansaitsee paikkansa ruokapöydässä?

Rosen väri tulee rypäleen kuoresta. Punaviini on punaista, sillä viini käytetään kuorineen ja punaisten rypäleiden kuorien väri tarttuu mehuun. Valkoviini puolestaan pyritään useimmiten puristamaan nopeasti ja erottamaan kuoret mehusta ennen värin uuttumista. Rose on näiden välimuoto; rypäleet murskataan, ja kuorikontaktin pituus määrittää pitkälti viinin värin. Tämä on viinintekijän päätettävissä, yleistettäen usein roseet maseroituvat kuorien kanssa muutamasta tunnista muutamaan päivään.

Viinitekijä saattaa myös päättää valmistaa roseensa murskaamatta rypäleitä ja puristamalla sen suoraan kuin valkoviinin. Kuorikontakti jää tällöin hyvin lyhyeksi ja viiniin saadaan vain aavistus heleää pinkkiä. Näistä viineistä käytetään usein nimeä Blush tai Vin Gris.

Joskus rose syntyy punaviinin sivutuotteena. Jos tuottaja mielii saada punaviinistään täyteläisempää, hän voi alkuvaiheessa valuttaa tankista ulos osan mehusta. Valutettu mehu on ehtinyt saada hieman väriä, ja näin syntyneestä roseesta käytetään termiä ”saignée”. Neljäs tapa valmistaa roseeta on tuttu Champagnen alueelta. Siinä yksinkertaisesti sekoitetaan keskenään valkoviiniä ja punaviiniä. Eri lajikkeilla on myös erilainen määrä väripigmenttiä. Runsasta väriä viiniin antavat mm. Syrah, Grenache tai Negroamaro. Heleämpi väri on esim. Pinot Noirilla.

Myös perinteet ja laki määrittävät osansa. Espanjalaiset ja italialaiset roseet ovat perinteisesti olleet tummemman punaisia, Provencen roseet hyvin vaaleita. Heleiden Provencen roseiden suuren suosion jäljissä monet alueet ovat ryhtyneet tavoittelemaan vaaleampaa tyyliä. Mm. Espanjan laaturoseista tunnetussa Navarrassa tehtiin aiemmin Garnachasta tummaa, punamarjaista roseeta – nykyään tyyli on muuttunut vaaleampaan ja kevyempään, joskin laki velvoittaa kuorikäymisen osana prosessia, eikä suora puristaminen tule täällä kyseeseen.

Kokeile rohkeasti eri roseita ja löydä suosikkisi!

Suositukset

Zenato Rosé San Benedetto

Zenato Rosé San Benedetto

Herkullinen ja marjaisa, Viinilehden Wine Awards vuoden roseeviini 2021

Upean korallinpunainen, ihanan raikas, marjaisa ja sitruksinen roseeviini, jonka salaisuus piilee rinnetarhoilta Italian Gardajärven yläpuolelta poimituissa rypäleissä. Gardan viilentävät tuulet hidastavat rypäleiden kypsymistä, mikä takaa rypäleiden runsaan aromikkuuden ja hyvän happotasapainon. Rondinella tuo viiniin runsasta hedelmää, Pinot Noir rakennetta ja Cabernet Franc hentoa mausteisuutta.

Italia 13,99€
Tormaresca Calafuria

Tormaresca Calafuria

Ikoninen roseeviini Apuliasta!

Calafuria on saanut nimensä Italian rannikkoalueelta Apulian niemimaalla, jolla on pitkät perinteet Negroamaro-rypäleestä valmistettujen roseeviinien tuotannosta. Antinorin vuonna 1998 perustama Tormaresca on noussut tämän Negroamaro roseeviinin kautta yhdeksi Puglian parhaista viinitiloista.

Korallin vaaleanpunainen, tyylikäs ja tasapainoinen viini. Runsaassa tuoksussa herkullisia hedelmiä, metsän marjoja, kukkia, kuten ruusua, laventelia ja kirsikankukkaa. Monipuolinen ruokaviini salaattien, pastan, antipastin tai kalaruokien kera tai nautiskeluun ihan sellaisenaan!

Espanja 21,80€
Chivite Las Fincas Rosado

Chivite Las Fincas Rosado

Runsas ja luonteikas rosee

Las Fincas Rosado on Chiviten perheen ja espanjalaisen huippuluokan keittiömestarin, José Maria Arzakin, yhteistyön tulos. Runsas luonteikas, raikas ja tasapainoinen roseeviini. Garnacha- ja Tempranillo-rypäleet kasvavat Finca de Legardetan viinitarhalla, jonka ilmastoon vaikuttavat sekä Atlantin valtameri, että mannermaiset olosuhteet.

Kauniin lohenpunaisen viinin moniulotteisessa tuoksussa aistii vadelmaa, mansikkaa, karhunvatukkaa ja hentoa yrttisyyttä sekä aavistuksen ruusunlehtiä. Maku on runsas, tasapainoinen ja miellyttävän hapokkuuden raikastama yhdistelmä mineraalisuutta ja punaisia marjoja.

Espanja 19,79€
Montrose Rosé

Montrose Rosé

Heleä, kukkainen ja persikkainen

Klassinen etelä-ranskalainen täysin kuiva, herkullisen hedelmäinen roseeviini, joka hurmaa raikkaudellaan. Lohenvärisen viinin tuoksu on runsas ja alueelleen tyypillinen: villivadelman lisäksi siitä voi erottaa kevään kukkia, viinikumia ja nuorekasta persikkaisuutta. Suussa kuiva, mutta runsaan hedelmäinen makumaailma toistaa tuoksun aromit ja heleää olemusta kannattelee miellyttävä hapokkuus.

Rosé Montrose roseen Grenache- ja Cinsault -rypäleet on kerätty Languedocin provinssin alueelta Thongue-jokilaaksosta yön viileyden turvin hedelmäisyyden optimoimiseksi.

Ranska 14,98€
Domaine Montrose Pinknik Rosé

Domaine Montrose Pinknik Rosé

Kesäinen tuulahdus Ranskasta!

Etelä-Ranskan eleganssia niin viinin tyylissä kuin kauniissa pakkauksessa! Domaine Montrosen Pinknik Rosé ihastuttaa raikkaan kepeällä olemuksellaan, jossa villivadelman ja persikan aromeja saattelee kepeä kukkaisuus ja yrttisyys. Pinknik on paitsi lajike myös terroirblendi Grenache (65 %), Cinsault (25 %) ja Syrah (10 %) -rypäleistä. Täydellinen kesäviini niin seurusteluun kuin kesän ruokapöytään, jonka kruunaavat jokirapusalaatti, siikafilee uusilla perunoilla tai kvinoa bowl granaattiomenan siementen kera.

Ranska 23,99€