Siiderit ja juustot – Mikä taivaallinen pari!
Juusto ja omenasiideri on mitä taivaallisin parivaljakko!
Oletko koskaan kokeillut yhdistää juustoja omenasiiderin kanssa? Laadukkaiden ja toisilleen sopivien parien yhdistelmä on enemmän kuin osiensa summa! Vaaleat homejuustot ovat vaativia juomakumppaninsa suhteen ja kaipaavat samalla sekä raikkautta että jäännössokerista makeutta – runsasta suutuntumaa unohtamatta. Perinteisin menetelmin valmistetut ranskalaiset artesaanisiiderit ovat siis vallan osuva valinta!
Nuorekkaat brie ja camembert (myös muut vaaleat pehmeän rasvaiset juustot) kannattaa maistaa ranskalaisten artesaanisiidereiden kanssa! Alla Viinipostin siiderisuosikit ja tässä pari vinkkiä maisteluun:
Viilennä siiderit 10-12°C:een ja temperoi juustot lähelle huoneen lämpöä. Maista ensin siideri, sitten juusto, ja lopuksi uudelleen siideri. Huomaatko kuinka sekä siiderin että juuston maut muuttuvat toistensa vaikutuksesta? Ehkäpä siideri raikastuu entisestään, ehkäpä juusto hieman kevenee? Ehkäpä niiden aromimaailmat monipuolistuvat tai muuttuvat? Oikeaa vastausta ei ole: maistamme kaikki eri lailla ja siksi makuasioista voi vain keskustella. Mutta mikäs sen ihanampaa! Mitäs ystäväsi ovat asiasta mieltä?
Lue lisää siidereistä Viinikoulustamme: On siidereitä ja sitten on Siidereitä!
Teksti @liisahuttuhiltunen
Suositukset
La Brique Cidre Bouché Brut 5%
La Brique Cidre Bouché siideri on pastöroimaton maalaissiideri, jossa on perinteisiä ja alueelle tyypillisiä ominaisuuksia. Termillä bouché tarkoitetaan perinteistä kuohuviinipulloon pullotettua siideriä, joka saa hiilihapponsa kuohuviinien tapaan käydessään pullossa. Siideri sopii niin omenapiirakan kuin pehmeiden juustojen, kuten brien ja camembertin parina.
Keskisyvän meripihkanvärisen siiderin tuoksu on rehevä: siitä voi aistia niin raikkaita omenoita kuin ylikypsiä ja hieman ruskettuneitakin, persikkaa ja ripauksen kaneliomenapiirakkaa. Suussa puolikuiva, mutta aitojen omenien happojen ansiosta raikas. (Ranskalaiset perinteiset siiderit eivät ole koskaan täysin kuivia, vaikka sana brut viittaakin kuivempaan tyyliin.) Täyteläinen suutuntuma pehmeine kuplineen vie kohti jälkimakua, joka on kuin omenakori: tulvillaan maalaismaista eloa.
Saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoista ja Alkosta
Val de Rance Cidre de Bretagne Brut 5,5%
Bretagne on ranskalaisen siiderin koti – niin myös tämän rustiikkisen, aidon maalaissiiderin. Val de Rance on valmistettu 100% omenoista, perinteisin menetelmin. Sen täyteläisessä maussa maistuvat niin kirpeät kuin makeatkin lajikkeet sekä luonnollisen käymisprosessin mukaantuoma herkullinen omenoiden mustelmaisuus.
La Brique Cidre Bouché Brut 5%
La Brique Cidre Bouché siideri on pastöroimaton maalaissiideri, jossa on perinteisiä ja alueelle tyypillisiä ominaisuuksia. Termillä bouché tarkoitetaan perinteistä kuohuviinipulloon pullotettua siideriä, joka saa hiilihapponsa kuohuviinien tapaan käydessään pullossa. Siideri sopii niin omenapiirakan kuin pehmeiden juustojen, kuten brien ja camembertin parina.
Keskisyvän meripihkanvärisen siiderin tuoksu on rehevä: siitä voi aistia niin raikkaita omenoita kuin ylikypsiä ja hieman ruskettuneitakin, persikkaa ja ripauksen kaneliomenapiirakkaa. Suussa puolikuiva, mutta aitojen omenien happojen ansiosta raikas. (Ranskalaiset perinteiset siiderit eivät ole koskaan täysin kuivia, vaikka sana brut viittaakin kuivempaan tyyliin.) Täyteläinen suutuntuma pehmeine kuplineen vie kohti jälkimakua, joka on kuin omenakori: tulvillaan maalaismaista eloa.
Saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoista ja Alkosta
Val de Rance Cidre de Bretagne Brut 5,5%
Bretagne on ranskalaisen siiderin koti – niin myös tämän rustiikkisen, aidon maalaissiiderin. Val de Rance on valmistettu 100% omenoista, perinteisin menetelmin. Sen täyteläisessä maussa maistuvat niin kirpeät kuin makeatkin lajikkeet sekä luonnollisen käymisprosessin mukaantuoma herkullinen omenoiden mustelmaisuus.