Vappu

Vappu

Vappuna pannaan vappukukka rintaan, kierretään serpentiinit kaulaan ja ostetaan lapsille vappupallo ja vappuhuiska. Vappuna poliittiset marssivat ja poliitikot pitävät vappupuheita. Suurin osa kansasta vain juhlii kevään tuloa. Hei rullaati, rullaati…

Vapputarjoilu

Kuohuviiniä, kuohuviiniä, kuohuviiniä. Piknikillä ja vappulounaalla. Silliä ja snapseja. Simaa, tippaleipiä ja munkkeja. Ja kuohuviiniä. Nostetaan malja keväälle Vappuna!

Mistä nimi Vappu?

Nykyisin ei uskoisi, että keskiajalla Vappu oli kristillinen juhla. Sitä vietettiin englantilais-saksalaisen abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamisen kunniaksi. Sieltä siis nimi ja samana päivänä viettävät nimipäiväänsä edelleen Vappu ja Valpuri.

Ylioppilaiden juhla

Tämä perinne tulee Ruotsista, jossa ylioppilaat juhlivat Vappua 1.5. Suomessa Flooran päivä 13.5. oli aikaisemmin perinteinen ylioppilaiden juhlapäivä.

Kansainvälinen työväen juhla

Työväestön juhlana Vapun juuret johtavat Yhdysvaltoihin, jossa 1.5. oli sopimusten uudistamisen päivä. Työväen vaatiessa uusia oikeuksia erilaisissa mielenosoituksissa syntyi uhreja, joita muistettiin maailmanlaajuisesti 1. toukokuuta. Suomessa vapunpäivä säädettiin 1944 työntekijöiden vapaapäiväksi. Nykyisin se on vapaapäivä myös kouluissa ja vuodesta 1979 lähtien vappu on myös virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä.