Viinin tarjoilulämpötila

viinin tarjoilulämpötila

Tiesitkö, että viinin tarjoilulämpötila vaikuttaa koettuun makuun?

Onko jääkaappikylmä valkoviini ja huoneenlämpöinen punaviini sinunkin käyttämä ohjenuora tarjoilussa? Viinien tarjoilulämpötiloista puhutaan paljon, mutta mistä tietää, että viinin lämpötila on oikea? Listasimme helpot kotikonstit, jotta viinin tarjoilulämpötila olisi oikea ja niin, että viinien maut ja tuoksut pääsevät oikeuksiinsa.

Lyhyesti kiteytettynä: Mitä makeampi viini, sitä kylmempänä se kannattaa tarjoilla. Sopiva tarjoilulämpötila kevyille punaviineille on noin 14 °C, kun taas täyteläisemmille viineille suositellaan hieman alle huoneenlämpötilaa viileämpää, noin 18 °C. Valkoviinin optimaalinen tarjoilulämpötila on 10–12 °C. Viinin lämpötila kohoaa lasissa nopeasti, joten viinistä riippumatta suosittelemme tarjoilua mieluimmin viileänä kuin lämpimänä.

Tarjoilulämpötilat:

  • Punaviini 16-18 °C
Laita huoneenlämpöinen punaviini noin puolituntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Tällöin se saavuttaa tavoitellun lämpötilan. Nuoret ja kevyet punaviinit voi tarjoilla hieman viileämpinä.
  • Valko/Roseeviini 10-12 °C
Laita huoneenlämpöinen valko/roseeviini kaksi tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Makeammat viinit kannattaa laittaa jo hieman aikaisemmin.
  • Kuohuviini ja samppanja 6-8 °C

Laita huoneenlämpöinen kuohuviini/samppanja noin kolme tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Tavoitteena on saavuttaa jääkaappikylmä kuohuva, joten kuohuviinin voi laittaa myös jo edellisenä iltana kylmään. Älä jäähdytä viiniä pakastimessa, jotta se ei vahingossa jäädy tarjoilukelvottomaksi tai viilene liikaa jolloin makuprofiili muuttuu. Jos tilanne vaatii nopeaa viilennystä, niin laita viini lavuaariin jääkylmän veden alle. Valkoviinin tarjoilulämpötilan saavuttaa noin 10-15 minuutissa. Kurkkaa täältä 3 nopeaa tapaa saada kuohuviini kylmäksi!

Julkaistu 9/2017