Viinin tarjoilulämpötila

star
viinin tarjoilulämpötila

Tiesitkö, että viinin tarjoilulämpötila vaikuttaa koettuun makuun?

Onko jääkaappikylmä valkoviini ja huoneenlämpöinen punaviini sinunkin käyttämä ohjenuora tarjoilussa? Viinien tarjoilulämpötiloista puhutaan paljon, mutta mistä tietää, että viinin lämpötila on oikea? Listasimme helpot kotikonstit, jotta viinin tarjoilulämpötila olisi oikea ja niin, että viinien maut ja tuoksut pääsevät oikeuksiinsa.

Lyhyesti kiteytettynä: Mitä makeampi viini, sitä kylmempänä se kannattaa tarjoilla. Sopiva tarjoilulämpötila kevyille punaviineille on noin 14 °C, kun taas täyteläisemmille viineille suositellaan hieman alle huoneenlämpötilaa viileämpää, noin 18 °C. Valkoviinin optimaalinen tarjoilulämpötila on 10–12 °C. Viinin lämpötila kohoaa lasissa nopeasti, joten viinistä riippumatta suosittelemme tarjoilua mieluimmin viileänä kuin lämpimänä.

Viinien tarjoilulämpötilat

Punaviinin tarjoilulämpötila: 16-18 °C

Tiesitkö, että myös punaviinin lämpötila tulee huomioida tarjoillessa? Huoneenlämpöinen punaviini ei ole paras mahdollinen, minkä vuoksi suositellaankin täydellisen makunautinnon saamiseksi, että punaviini saisi olla hetken myös jääkaapissa. Laita siis huoneenlämpöinen punaviini noin puolituntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Tällöin se saavuttaa tavoitellun lämpötilan. Nuoret ja kevyet punaviinit voi tarjoilla hieman viileämpinä.

Valkoviini ja roseeviini tarjoilulämpötila: 10-12 °C

Valkoviinin ja roseeviinin tarjoilulämpötila on sama. Laita huoneenlämpöinen valko- ja roseeviini kaksi tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Makeammat viinit kannattaa laittaa jo hieman aikaisemmin, esimerkiksi makeamman rieslingin tarjoilulämpötila on lähempänä 10 °C astetta, tällöin makea viini ei tunnut liian makealta vaan juuri sopivan raikkaalta.

Kuohuviini tarjoilulämpötila (ja samppanja): 6-8 °C

Kuohuviinin lämpötila on hyvä ottaa huomioon ennen pullon poksautusta. Makunautinto paranee ja myös pullon avaaminen on helpompaa kun kyseessä on jääkaappikylmä kuohuviini (tällöin kuohuviini ei kuohu liikaa).

Ota nämä huomioon kuohuviinin tarjoilulämpötilan suhteen: Laita huoneenlämpöinen kuohuviini/samppanja noin kolme tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Tavoitteena on saavuttaa jääkaappikylmä kuohuva, joten kuohuviinin voi laittaa myös jo edellisenä iltana kylmään. Entäs sitten samppanjan lämpötila? Samppanjan tarjoilulämpötilan kanssa noudata samoja yllä olevia ohjeita.

Älä jäähdytä viiniä pakastimessa, jotta se ei vahingossa jäädy tarjoilukelvottomaksi tai viilene liikaa jolloin makuprofiili muuttuu. Jos tilanne vaatii nopeaa viilennystä, niin laita viini lavuaariin jääkylmän veden alle. Valkoviinin tarjoilulämpötilan saavuttaa noin 10-15 minuutissa. Kurkkaa täältä 3 nopeaa tapaa saada kuohuviini kylmäksi!

Jälkiruokaviini lämpötila:

Mikä on optimaalinen portviinin tarjoilulämpötila? Entäs sherryn tai madeiran? Alla näet erilaisten jälkiruokaviinien suositellut tarjoilulämpötilat:

  • Sherry lämpötila
    • kuivat ja kuivahkot viilennettyinä 8-10 C°
    • makeat 16–18 C°
  • Portviini lämpötila
    • valkoiset jäähdytettyinä 6-8 C°
    • Portviinit makeat jäähdytettyinä 8–10 C°
    • muut portviinityypit 18–20 C°
  • Madeira lämpötila
    • kuivat ja kuivahkot viilennettyinä 8-10 C°
    • makeat 16–18 C°

Viinin temperointi

  • Temperoinnilla tarkoitetaan juomien valmistelua oikeaan tarjoilulämpötilaan.
  • Mikäli et omista viinikaappia, valkoviinit, kuohuviinit ja roseet sekä olut kannattaa ostaa ainakin päivää ennen, sillä niiden on ehdittävä jäähtyä ennen tarjoilua. (kts. yllä olevan juomien tarjoilulämpötilat)
  • Viilentäminen tuo esille viinin hapokkuuden ja hedelmäisyyden. Liian kylmästä viinistä nämä makuominaisuudet ovat kadonneet. Liian lämmin viini taas tuntuu suussa lattealta, ja jopa karhealta.
  • Mitä makeampi juoma, sitä viileämpänä se on hyvä tarjoilla.
  • Lasissa juoma lämpenee nopeasti, joten kannattaa viilentää sitä pari astetta ylikanttiin.

Lue myös kattava artikkeli viinien tarjoilun etiketistä!

Usein kysytyt kysymykset

  • Juodaanko punaviini kylmänä?

Usein harhaluulona on, että punaviini tulisi juoda huoneenlämpöisenä, mutta tosiasiassa punaviinin jäähdytys jääkaapissa tuleekin kyseeseen monissa tilanteissa. Laita siis punaviini noin 30 minuuttia ennen tarjoilua jääkaappiin. Punaviini lämpenee lasissa ja pöydällä tarjoilun aikana juuri sopivaan lämpötilaan.

  • Pitääkö punaviini olla kylmässä?

Jos säilytät viinipulloja pidempään, etkä omista viinikaappia, tässä sinulle muutama knoppi:

    • Punaviinin säilytys: Pidä punaviinipullot pimeässä, hajuttomassa, mieluiten ilmavassa paikassa makuuasennossa. Punaviinin säilytyslämpötila on noin 10–15 C°.
    • Valkoviini säilytys: Valkoviinin voi säilyttää jääkaapissa, kunhan ottaa sen pois noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Valkoviinin, roseeviinin ja kuohuviinin säilytyslämpötila on noin 10–15 C°